انسداد روده های جنین چیست و چه چیز باعث ایجاد انسداد میشود؟
دستگاه گوارش جنین از لایه زایای اندودرمی تشکیل می شود. این لایه در طی مراحل رشد لوله ای را تشکیل می دهد که در مراحل بعدی تو خالی خواهد شد و بخش های مختلف دستگاه گوارش را خواهد ساخت. اگر بخش هایی از این مجرا به دلایل متفاوتی نتواند کانالیزه شود، بیماری انسداد روده های جنین عارض خواهد شد که امکان تشخیص آن از طریق سونوگرافی های دوران جنینی وجود دارد.
انسداد روده چیست؟
به گرفتگی داخل روده، انسداد روده میگویند. این اتفاق زمانی میافتد که در هنگام رشد، خون کافی داخل رودهها جریان نداشته باشد همچنین ممکن است برخی از قسمتهای روده به درستی به هم متصل نشوند. این انسداد معمولا در روده کوچک (ژژونوم یا ایلئوم) اتفاق میافتد. روده بزرگ به ندرت درگیر این عارضه میشود. گاهی ممکن است چند انسداد وجود داشته باشد که اتفاق رایجی نیست.
چه چیز باعث ایجاد انسداد روده میشود؟
انسداد روده زمانی اتفاق میافتد که در هنگام رشد، خون کافی داخل رودهها جریان نداشته باشد. به همین دلیل روده های جنین به درستی رشد نمی کنند. این مشکل معمولا در اواخر دوران بارداری رخ میدهد و معمولا ارتباطی با مشکلات دیگر ندارد.
تشخیص انسداد روده در جنین
پزشک ممکن است گاهی انسداد روده را در دوران بارداری تشخیص دهد. گرفتگی بالای روده، باعث ایجاد عارضهای به نام پلیهیدرآمنیوس یا افزایش مایع آمنیوتیک میشود. هر چند این شرایط معمولا در روزهای اول تولد، هنگامی تشخیص داده می شود که نوزاد استفراغ سبز تیره یا مدفوع غیرطبیعی میکند. زمانیکه نوزاد شیر میخورد و هوا داخل معدهاش میشود، شکم او در اثر انسداد ورم کرده و استفراغ میکند.
پزشکان، تشخیص انسداد روده کوچک را توسط اشعه X انجام میدهند. این اشعه، حلقههای گشاد شده (نازکشده) روده را نشان میدهد. آنها تشخیص را توسط «باریم انما» که نوعی تصویربرداری با اشعه X است، برای تشخیص انسداد روده بزرگ (کولون) به کار میبرند. این اشعه میتواند نشان دهد که جنین دارای روده بزرگ (کولون) کوتاهتر از حد طبیعی است (قسمت پایین روده) زیرا گرفتگی در بالای روده، از رشد صحیح کولون جلوگیری میکند. به طور کلی تشخیص انسداد روده با سونوگرافی قابل انجام خواهد بود.
درمان انسداد روده چیست؟
اگر برای فرزند شما تشخیص انسداد روده های جنین داده شد، باید بعد از تولد به سرعت عمل جراحی صورت بگیرد. جراحی انسداد روده های جنین؛ شامل برداشتن محل انسداد و به هم چسباندن قسمتهای سالم روده است. از آنجا که روده گشاد شده و به درستی کار نمیکند، قسمتهای گشاد شده برداشته میشود. در صورت امکان روده دوباره به هم وصل میشود (آناستوموز).گاهی اوقات اندازه روده قبل و بعد از انسداد تفاوت زیادی دارد و امکان پیوند زدن دوباره وجود ندارد.
زمانی که نمیتوان روده را دوباره متصل کرد، یک حفره داخل شکم ایجاد و روده به آن حفره وصل میشود (استوما). هدف این است که اندازه روده کاهش یابد و به روده پایینی که داخل شکم باقی مانده است، اجازه رشد داده شود. زمانیکه اندازه هر دو سر روده یکی شد (معمولا چند ماه بعد)، آنگاه کودک دوباره به اتاق عمل برده می شود تا عمل اتصال رودهها انجام شود و استومای شکمی بسته خواهد شد.
قبل و بعد از عمل، یک لوله شکمی (NG)، از طریق بینی و دهان به داخل شکم فرستاده میشود تا از پر شدن روده با هوا جلوگیری و مایعات خارج شود. این لوله تا زمانی که روده به عملکرد صحیح خود بازگردد در آنجا قرار دارد. تغذیه با احتیاط کامل زمانی آغاز میشود که نشانههایی از عملکرد طبیعی روده دیده میشود. این علائم شامل خروجی شفاف و کم از لوله شکمی است و شکم نیز دیگر بزرگ نمیشود و گاز و مدفوع عبور میکند. غذا دادن به نوزاد شروع شده است و سپس مقدار آن از طریق لوله غذادهی که شیر را به داخل معده میچکاند افزایش مییابد. تغذیه کامل و از راه دهان ممکن است چند روز یا بیشتر (چند ماه) طول بکشد. تا هنگامیکه کودک قادر به تغذیه از راه دهان نیست، با سرم او را تغذیه میکنند.
مادرانی که میخواهند فرزند خود را با شیر خود تغذیه کنند، باید تا زمانیکه نوزاد بتواند شیر بخورد شیر خود را بدوشند و فریز کنند.
مدت زمانیکه نوزاد باید در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان (NICU) بماند، برای هر فرد متفاوت است. وقتی نوزاد قادر به غذا خوردن شد و وزن او افزایش یافت، میتواند به خانه بازگردد. پس از ترخیص، متخصص اطفال نوزاد را معاینه میکند.
نتایج و عوارض جراحی انسداد روده های جنین چیست؟
نتیجه این عمل جراحی معمولا عالی است (بیش از ۹۵ درصد موفقیت دارد). هرچند معمولا عوارض و مشکلات خاصی ایجاد نمیشود، اما عوارض مربوط به این مشکل شامل نشت یا باریکشدن محل اتصال روده، اختلال در عملکرد روده یا سندرم روده کوتاه است.