از چند ماهگی باید به نوزاد آب بدهیم و نحوه آب دادن به نوزاد
توصیههایی برای بزرگسالان و کودکان در رابطه با پیشگیری از کم آبی و نوشیدن مایعات رایج است در رابطه با نوزادان کاربرد ندارد. این موضوع باعث شکل گیری این سوال میشود که از کی و چطور باید به نوزاد یا شیرخوار آب نوشاند و علایم کم آبی در بدن نوزادان چیست؟ از چند ماهگی باید به نوزاد آب بدهیم؟ آیا باید قبل از شروع غذای کمکی به نوزاد آب بدهیم؟ با ما همراه باشید تا همه چیز را درمورد آب دادن به نوزاد برایتان شرح دهیم.
از چند ماهگی باید به نوزاد آب بدهیم؟
این موضوع در شیرخواران متفاوت بوده و به میزان نیاز بدن او به آب بستگی دارد. با این وجود تغذیه زودهنگام و بالای نوزاد با آب زمانی که دستگاه گوارش او آمادگی کامل ندارد میتواند عوارض گوناگونی به دنبال داشته باشد.
شیرخواران تا زمانی که از شیرمادر تغذیه میکنند هیچ نیازی به نوشیدن آب ندارند زیرا شیر مادر غذای کاملی است که تمام مایعات و مواد مغذی مورد نیاز بدن شیرخوار را تامین میکند. بنابراین اگر فرزند شما کماکان از شیر مادر تغذیه میکند نباید نگران تشنگی او باشید.
در مورد شیرخوارانی که با شیرخشک تغذیه میشوند نیز نگران نباشید و نیازی به دادن آب اضافی به شیرخوار نیست. روی اکثر شیرهای فرموله شده برای شیرخواران میزان آب مورد نیاز درج شده است و در صورتی که شیرخوار تغذیه خوبی دارد و به موقع به او شیر داده میشود نباید نگران کم آبی بدنش بود.
بهترین زمان آب دادن به نوزاد
شیرخواران معمولا در سن 6 ماهگی تغذیه کمکی را آغاز میکنند. در این زمان میتوانید در طول روز مقداری آب نیز به شیرخوار بدهید تا با خوردن آب نیز آشنا شود. از آنجا که در این سن هنوز شیرخوار از شیرمادر یا شیرخشک هم استفاده میکند پس هیچ نیازی به مصرف مرتب آب ندارد و مقدار کمی آب یکی دو بار در روز برایش کفایت میکند.
زمان دادن آب میوه به نوزاد 9-12 ماهگی
از 9-12 ماهگی نوزاد میتوان به تدریج آب میوهها را وارد برنامه غذایی شیرخوار کرد اما در دادن مایعات افراط نکنید. با اینکه زمان دادن آب میوه به نوزاد آغاز شده است از آنجا که شیرخوار در این سن هنوز قادر به بیان تشنگی خود نیست از روی حرکات بدن یا اشارات شیرخوار میتوانید به این موضوع پی ببرید. به علایم جسمی فرزندتان توجه داشته باشید و در صورتی که گمان میکنید گریه او از تشنگی است مقداری آب به او بنوشانید اما توصیه میکنیم تا زمانی که شیرخوار بزرگتر نشده حجم بالایی از آب را در فنجان به او ندهید یا در شیشه شیر نریزید.
نحوه آب دادن به نوزاد؟
بعد از آنکه توضیح دادیم از چند ماهگی باید به کودک آب بدهیم، نکته بعدی درمورد نحوه و مقدار مناسب آب برای نوزادان است. دادن آب به نوزاد را تنها بعد از آغاز تغذیه تکمیلی شروع کنید. به دلیل نوشیدن شیر میزان نیاز شیرخواران به آب بسیار کم است. پس بعد از آغاز تغذیه تکمیلی نوزاد با مواد غذایی جامد، برای آشنا کردن شیرخوار با طعم و مزه آب مقادیر بسیار کمی آب در شیشه به آنها بنوشانید. کم آبی در بدن شیرخواران به ندرت رخ میدهد زیرا شیر مایعات بدن شیرخوار را تامین میکند.
مسمومیت با آب در نوزادان
گرچه مصرف آب فراوان در افراد بالغ مضر نیست و عوارض شدیدی به دنبال ندارد اما در نوزادان و شیرخواران میتواند مسمومیت زا باشد. نوشاندن آب فراوان به شیرخواران زیر 6 ماه باعث میشود بدن شیرخوار نتواند از شیر مادر یا شیرخشک مواد مغذی را دریافت کند. همچنین نوشیدن بالای آب سبب افت سدیم در خون میشود و کلیهها نیز در این سن توانایی مدیریت دفع میزان بالای آب را ندارند و وضعیتی به نام مسمومیت با آب در نوزاد رخ میدهد. از علایم این نوع مسمومیت میتوان به تحریک پذیری بالا اشاره کرد که نیاز فوری به مراقبتهای پزشکی دارد. مصرف بالای آب در نوزاد میتواند سبب تشنج شود که به همین علت بردن شیرخواران به استخر توصیه نمیشود. بلعیدن ناگهانی مقداری آب میتواند زمینه ساز بروز این نوع از مسمویت در نوزادان و شیرخواران شود.
شیرخواران به چه میزان آب نیاز دارند؟
شیرخواران در 4 تا 6 ماهگی حدود 30 میلی لیتر آب در روز مینوشند. این میزان با افزایش سن شیرخوار و رسیدنش به 9 ماهگی و یک سالگی به تدریج کمی افزایش یافته و در یک سالگی دیگر بدن شیرخوار توانایی متابولیسم و تحمل آب را دارد. اکثر شیرخواران بعد از یک سالگی میتوانند به اندازه مورد نیاز آب طلب کند.
سئوالات رایج در رابطه با آب دادن به نوزاد
• آیا میتوان به شیرخواران بالای 6 ماه آب داد؟
بله میتوان به شیرخواران بین 4 تا 6 ماهگی مقدار اندکی آب داد اما آب نیابد از 30 تا 60 میلی لیتر تجاوز کند.
• آیا میتوان شیرخشک را با میزان آب بیشتری رقیق کرد؟
اگر از مکملهای غذایی و شیرهای فرموله مایع استفاده میکنید نباید به آن آب افزود. اما برای شیرخشک باید از آب جوشیده سرد شده استفاده کرد و طبق دستور العمل به آن آب اضافه کرد. افزایش میزان آب میتواند سبب تشنج نوزاد شود.
• آیا ممکن است شیرخواری دچار کم آبی شود؟
اگر شیرخواری به خوبی شیر مادر یا شیرخشک بنوشد احتمال کم آب شدن بدنش کم است.
• آیا این موضوع حقیقت دارد که نوشاندن آب به نوزاد سبب تشنج در او میشود؟
بله. نوشیدن زیاد آب در ماههای اول پس از تولد میتواند سبب مسمویت نوزاد و افت میزان سدیم خون و تشنج در نوزاد شود. گرچه آب مادهای حیاتی برای ادامه زندگی است و افراد بالغ باید روزانه مقادیر بالایی آب بنوشند تا سلامت بمانند، اما نوزادان و شیرخواران نیازی به مصرف آب ندارند و مصرف آب میتواند سلامت آنها را به خطر بیاندازد. حال که می دانید از چند ماهگی باید به نوزاد آب بدهیم، توصیه می شود برای جلوگیری از آسیب سلامتی دلبندتان، هرگز پیش از زمان مناسب اقدام به آب دادن به او نکنید.
بیشتر بدانید:
1- آنچه که در مورد آب دادن به نوزاد باید بدانید
2- همه چیز درباره خوراندن آب به نوزاد!
3- خوراندن آب میوه به کودکان ممنوع است
4- آموزش روش های صحیح دارو دادن به نوزاد