سبز شدن رنگ مدفوع نوزاد نشانه چیست و چه دلایلی دارد؟
شاید قبل از بچه دار شدن این موضوع برایتان خنده دار باشد اما پس از به دنیا آمدن فرشته کوچکتان مدفوع نوزاد در صدر لیست نگرانیهای شما قرار خواهد گرفت. هر چند وقت یکبار کودک باید مدفوع داشته باشد؟ آیا مدفوع نوزاد میتواند سرنخهایی در مورد روند شیرخوردن او ارائه دهد؟ رنگ مدفوع نوزاد نشانه چیست ؟ رنگ و بافت مدفوع چه معنایی دارد؟ چه زمان باید نگران شد؟ سیاه بودن مدفوع نوزاد یعنی چی؟ و ... با ما باشید تا برای شما شرح دهیم که تغییر رنگ مدفوع نوزاد به چه دلیل است و چه زمانی باید نگران باشید.
بافت طبیعی و رنگ مدفوع نوزاد چگونه است
اولین مدفوع نوزاد یعنی مکونیوم سیاه و تیره است که از بدو تولد در روده او وجود دارد. هنگامی که شیردهی به نحو مطلوبی انجام شود تا روز سوم پس از تولد مدفوع نوزاد به صورت مدفوع طبیعی نوزاد که رنگ سبز تیره است تغییر مییابد. تقریباً در حدود روز پنجم رنگ مدفوع دوباره زرد میشود. بافت آن در حال حاضر و تا زمانی که نوزاد خوردن غذایی غیر از شیر مادر را شروع کند به شکل یک مایع غلیظ رگه دار است. اما اگر این مدفوع آبکیتر و بدون رگه باشد نیز طبیعی است.
زردی مدفوع نوزاد بیشتر حاصل چربی موجود در شیر شما است. در طی شش هفته اول، نوزادانی که به خوبی وزن اضافه میکنند معمولاً حداقل ۳ تا ۴ بار در روز مدفوع میکنند. البته همه نوزادان به یک اندازه مدفوع ندارند. مدفوع زیاد به این معناست که نوزاد شما به خوبی شیر میخورد که خیلی خوب است. اما تعداد کمی از مدفوعها نشان دهنده این است که نوزاد باید از نظر وزن تحت بررسی قرار گیرد. اگر سن نوزاد شما از شش هفته کمتر است، روزانه کمتر از ۳ تا ۴ بار مدفوع میکند یا مدفوع او تا روز پنجم زرد رنگ نشده است، بررسی وضع او به شما خواهد گفت که آیا این فقط یک تغییر طبیعی است یا مشکلی وجود دارد. تا شش هفته پس از تولد، مدفوع نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند به تدریج کم میشود و حتی ممکن است گاهی هفته ای یکبار مدفوع داشته باشند. وزن نوزاد را توسط پزشک بررسی کنید. ترازوی معمولی برای این کار مناسب نیست. افزایش وزن حدود ۳۰ گرم یا بیشتر در روز نشان میدهد که همه چیز خوب است. مهم نیست که سن نوزاد چقدر است، تا زمانی که او به خوبی وزن اضافه میکند، اگر کمتر از حد انتظار مدفوع دارد جای نگرانی نیست. توجه داشته باشید که رنگ مدفوع نوزاد شیر خشکی هم زرد روشن تا قهوه ای است که دانه های ریزی در آن دیده می شود.
اگر رنگ مدفوع نوزاد سبز باشد نشانه چیست
علیرغم آنچه ممکن است شنیده باشید، داشتن مدفوع قهوهای و سبز در نوزادان طبیعی است. اگر نوزاد سالم است و به خوبی وزن اضافه میکند دلیلی برای نگرانی نیست. ولی چه چیزی میتواند سبب مدفوع سبز شود؟
• مشکل شکمی: هنگامی که نوزاد شما بیمار است، این بیماری میتواند باعث تغییر رنگ مدفوع نوزاد شود که ممکن است تا هفتهها طول بکشد. نگران نباشید و به شیر دادن ادامه دهید! این بهترین شیوه برای کمک به بهبودی نوزاد است.
• شیر بیش از اندازه: اگر نوزاد بیش از حد شیر میخورد، این امر ممکن است باعث خستگی روده نوزاد شده و در نتیجه مدفوع آبکی یا سبز رنگ شود.
• شیردهی ناکارآمد: اگر در روز پنجم تولد، مدفوع نوزاد به جای زرد شدن سبز شود، همانطور که در مورد شیر خوردن بیش از حد ذکر شد، ممکن است به این دلیل باشد که نوزاد نمیتواند به اندازه کافی از سینه شما شیر بخورد که بتواند شیر اولیه یا آغوز را تخلیه کند. در چنین مواردی یک مشکل سلامتی یا آناتومی، مانند گره زبان ممکن است علت آن باشد. برخلاف مصرف بیش از حد شیر، افزایش وزن نوزاد در شیردهی ناکارآمد، ممکن است پایینتر از حد متوسط باشد.
• حساسیت به یک غذا یا دارو: هنگامی که نوزاد نسبت به دارو یا غذایی که شما مصرف میکنید یا غذاهایی که کودک مستقیما میخورد آلرژی یا حساسیت داشته باشد واکنش نشان می دهد. این مسئله نیز می تواند رنگ مدفوع نوزاد سبز یا مخاطی کند. حتی ممکن است در مدفوع رگه ای از خون نیز مشاهده شود که یک مشکل جدی تلقی نمیشود. حساسیت غذایی بیشتر در خانوادههایی با سابقه آلرژی رخ میدهد. وقتی علت این باشد انتظار میرود علائم جسمی دیگری مانند مشکلات پوستی (اگزما، خارش، لکههای خشکی)، ناراحتی شکم (استفراغ، اسهال) یا مشکلات تنفسی (احتقان، آبریزش بینی، خس خس سینه، سرفه) را نیز مشاهده کنید.
• عدم تعادل شیر اولیه (آغوز) و شیر چرب
بسیاری از والدین جدید گمان میکنند که عدم تعادل بین شیر آغوز و شیر چرب مادر میتواند دلیل سبز شدن رنگ مدفوع نوزاد شود. این اصطلاح در مقاله ژورنالی در سال ۱۹۸۸ چاپ شده است که گزارش تجربیات چندین مادر است که بر طبق ساعت شیردهی می کردند و بعد از ۱۰ دقیقه سینههایشان را برای شیردهی تعویض کردند قبل از اینکه شیردهی از آن سینه تمام شده باشد. نتایج این تحقیق دوباره تکرار نشد و یافتههای جدیدتر نتایج این مقاله را زیر سوال میبرد. اکنون بسیاری از مردم نمیدانند که آیا تعادل بین شیر آغوز و شیر چرب اصلاً باید وجود داشته باشد.
نگرانی بیش از حد را درمورد رنگ مدفوع نوزاد کنار بگذارید
در بیشتر موارد، سبز شدن رنگ مدفوع نوزادان مسئله نگران کنندهای نیست. اما کمک میکند تا بدانید مدفوع طبیعی چگونه است، دلایل ممکن مدفوع سبز و بعضی از عقاید شایع درباره این تجربه چیست. اگر کودک شما سالم و رشد او رو به پیشرفت است، این مهمترین چیزی است که باید بدانید.
بیشتر بدانید:
2- با چهار نشانه مشترک بیماری در نوزادان و کودکان آشنا شوید!
3- دفعات نرمال دفع ادرار و مدفوع در نوزادان چقدر است؟
4- مدفوع سبز نوزاد نشانه چیست و دلایل سبز شدن مدفوع نوزاد چیست؟