سینه کوچک در شیردهی آیا مشکلی ایجاد می کند؟
به عنوان مادر باردار مسلما درباره تولد نوزاد خود مملو از نگرانی هستید. همهچیز پیرامون خود را ارزیابی میکنید تا مطمئن شوید برای نوزاد مناسب و بیخطر باشد. مشخصه بارداری این رفتارهای عصبی است اما معلوم میشود که اغلب این نگرانیها، مثلا نگرانی درمورد سینه کوچک در شیردهی غیرضروری بودهاند. بگذارید در مقاله زیر به شفافسازی در مورد برخی تردیدهای رایج در زمینه سینه کوچک در شیردهی بپردازیم و به این موضوع عمیقتر نگاه کنیم.
آیا سینه کوچک در شیردهی مشکلی ایجاد می کند؟
نگرانی فقط در مورد محیط اطراف نوزاد نیست، حتی در مورد اینکه توانایی مادر بودن را دارید یا خیر دچار شک و تردید میشوید. در بسیاری از موارد مادران فکر میکنند به خاطر کوچک بودن اندازه پستانها نمیتوانند به درستی به کودک شیر دهند و ممکن است احساس کنند با پستانهای کوچک قادر به شیردهی طولانیمدت نخواهند بود. در واقع سینه کوچک در شیردهی ربطی به توانایی شیر دادن مادر ندارد.
آیا اندازه پستانها در شیردهی موثر است؟
پاسخ کوتاه خیر است. اندازه پستان شما تاثیری در شیر دادن به کودک ندارد. اندازه پستان بانوان قبل از بارداری، بسته به مقدار چربی در آن ناحیه با هم متفاوت است. بافتهایی که در تولید شیر نقش دارند پس از بارداری به وجود میآیند. در نتیجه نقشی در اندازه پستان نخواهند داشت. هرچند اندازه پستانها در دوران بارداری افزایش پیدا میکند، همچنان ممکن است نگران باشید که برای شیردادن کوچک هستند. اما نگرانی شما بیمورد است. داشتن پستانهای کوچکتر به این معناست که مقدار چربی کمتری داخل آنها وجود دارد و به آن معنا نیست که پستان شما دارای بافتهای کمتری برای تولید شیر است. بنابراین مادرانی که پستانهای کوچکتری دارند از توانایی بیشتری برای تولید شیر سالم برخوردار هستند.
آیا پستانهای کوچک توانایی تولید شیر کافی دارند؟
داشتن پستانهای کوچک به این معناست که دارای بافت کمتری داخل پستان هستید و این قضیه هیچ ارتباطی با تولید شیر ندارد. بافتهایی که نقش تولید شیر را به عهده دارند، پس از باردار شدن ایجاد میشوند و باعث بزرگ شدن اندازه پستان در دوران بارداری میشود. بنابراین اندازه پستان هیچ ارتباطی به توانایی تولید شیر ندارد و شما با هر اندازهای قادر به تولید شیر برای کودک خود هستید.
تغییرات سینه در دوران شیردهی
پستانهای شما مانند قسمتهای دیگر بدن در دوران بارداری و حتی پس از تولد نوزاد دچار تغییراتی میشود. اندازه آنها بزرگتر شده و در مدت زمان کوتاهی بزرگتر و پرتر به نظر خواهند رسید. رشد پستانها حتی پس از به دنیا آمدن نوزاد متوقف نمیشود حتی شاهد رشد پستانها تا دو هفته بعد از زایمان خواهید بود. رشد اولیه پستانها در دوران بارداری بر اثر تغییر رژیم غذایی به وجود میآید و بافتهای ایجاد شده داخل پستانها مسئول تولید شیر هستند. تغییر سایز پستانها بعد از زایمان نیز ادامه دارد. زیرا بر اساس نیاز نوزاد شیر تولید میکنند و رشد آنها بعد از دو هفته متوقف خواهد شد. ممکن است به سرعت متوجه این اتفاق شوید و شاید اصلا به آن توجه نکنید. به طور یقین فارغ از اندازه پستانهای، میتوانید به کودک خود شیر دهید.
نوک سینه کوچک در شیردهی
نوک سینه بسیار کوچک و تخت می تواند در شیردهی مشکل ساز شود اما مانع آن نیست. اگر نوک سینه شما کوچک است می توانید بعد از زایمان با کمک ماساژ و بیرون کشیدن، آنها را برای شیردهی مناسب کنید. در بیشتر موارد با مکیدن نوزاد، نوک سینه بیرون می آید. اگر این راهکارها موثر نبود، از رابط سینه استفاده کنید.
ظرفیت ذخیره شیر چه مقدار است؟
پستانهای بزرگ در مقایسه با پستانهای کوچک، توانایی نگهداری مقدار بیشتری شیر را در خود دارند. بنابراین در دوران رشد کودک بهطور مرتب به کودک شیر بدهید. پستانهای بزرگ مانند یک ظرف بزرگ گنجایش بیشتری برای نگهداری شیر دارند.
با سینه کوچک در شیردهی هر چند وقت یکبار به کودک شیر بدهید؟
ممکن است پرسشهای زیادی در مورد شیر دادن با پستانهای کوچک داشته باشید و یکی از بارزترین آنها این است که هر چند وقت یکبار به کودک شیر بدهم. در مقایسه با مادرانی که پستانهای بزرگ دارند، باید به دفعات بیشتری به کودک شیر بدهید. میتوانید به جای زمانبندی برای تغذیه کودک، به نیاز او توجه کنید. بنابراین هر زمان کودک گریه کرد به او شیر بدهید، حتی اگر ساعتی یک بار باشد. زیرا در این صورت اطمینان دارید که کودک به اندازه کافی شیر خورده است.
حالت شیر دادن مربوط به سینه کوچک در شیردهی
میتوانید در هر حالتی که هر دو احساس راحتی میکنید به شیردهی بپردازید. این شامل حالت طبیعی شیردهی نیز میشود.
نکاتی در مورد شیردهی با پستانهای کوچک
با وجود اینکه شیردهی با پستانهای کوچک راحتتر است، ممکن است باز هم مشکلاتی در این زمینه داشته باشید. در زیر به نکاتی اشاره شده که شما را در عبور از این چالشها راهنمایی میکند:
1. اگر در مورد این قضیه نگران هستید با پزشک مشورت کنید. او میتواند به شما کمک کند و اطمینان خاطر بدهد.
2. میتوانید به حالت V پستان را نگه دارید زیرا حالت C برای پستانهای بزرگتر در نظر گرفته شده است.
3. کودک را حداقل سه بار در روز با شیر خود تغذیه کنید و کمک کنید به درستی به نوک پستانها مک بزند.
4. از هر دو پستان برای شیر دادن استفاده کنید. این کار باعث میشود کودک شیر بیشتری بخورد.
5. بررسی کنید ببینید کودک به اندازه کافی شیر میخورد یا خیر و همیشه پوشک او را چک کنید.
6. کودک را برای معاینات روتین نزد متخصص اطفال ببرید و از رشد طبیعی کودک اطمینان حاصل کنید. پزشک رشد کودک را بررسی میکند و اگر رشد کودک مورد قبول باشد به این معناست که به درستی شیر خورده است.
7. میتوانید به گروه مادرانی که شرایط شما را دارند بپیوندید و در مورد تردیدهایتان با هم صحبت کنید و کمک بگیرید.
8. هر نگرانی که دارید با پزشک در تماس باشید و از او کمک بگیرید.
چه زمان باید درمورد سینه کوچک در شیردهی نگران باشید؟
اگر اندازه پستانها در دوران بارداری یا حتی بعد از زایمان تغییر نکرد، به این معناست که بافت تولید شیر در داخل پستانها به اندازه کافی وجود ندارد. در نتیجه شیردهی ناکافی است. اگرچه بعد از مصرف مکملها میتوانید به شیردهی خود ادامه دهید.
شیردهی پس از عمل جراحی پستان به چه صورت خواهد بود؟
اگر در طول عمل جراحی بافت پستانها یا مجاری شیر آسیب دیده باشند، ممکن است تولید شیر کم باشد. شما همچنان میتوانید به شیردهی ادامه دهید البته پس از مشورت با پزشک و مصرف مکمل.
سینه کوچک در شیردهی به معنای عدم توانایی در شیر دادن نیست. بلکه به این معناست که چربی کمتری داخل پستانهای خود دارید. با این وجود باید میزان تولید شیر خود را زیر نظر داشته باشید تا مطمئن شوید کودک به اندازه کافی شیر دریافت میکند.
بیشتر بدانید:
1- نکات لازم در شیردهی پستانی (با سینه) موفق
2- آموزش پوزیشن های صحیح شیردهی به نوزاد
3- آماده سازی نوک پستان برای شیردهی پستانی
4- نحوه صحیح قرار دادن نوک پستان در دهان نوزاد