درمان کاهش شیر مادر ، درمان کم شدن شیر مادر چیست؟
مسائل بهداشتی، رژیم غذایی، انتخاب سبک و شیوه زندگی و داروهای مصرفی، همگی می توانند تولید شیر مادر را تحت تأثیر قرار دهند. با فهمیدن و درک اینکه چه چیزی می تواند در تولید شیر شما اختلال ایجاد کند، ممکن است بتوانید در برنامه روزمره خود چند تغییر ایجاد کرده و بار دیگر تولید شیر خود را افزایش دهید. در ادامه راه حل هایی برای درمان کاهش شیر مادر ارائه شده است که با کمک آنها می توانید این مشکل را برطرف کنید.
درمان کم شدن شیر مادر
اگر احساس می کنید شیرتان کم شده، نوزاد گرسنه می ماند و به دنبال راه های درمان کاهش شیر مادر هستید، در ادامه راه حل هایی را برای برطرف کردن این مشکل ذکر کرده ایم:
خیلی استراحت کنید:
دوره نقاهت بعد از زایمان، توقعات و خواسته ها از یک مادر و شیردهی به یک نوزاد تازه متولد شده می تواند طاقت فرسا باشد. خستگی پس از زایمان و کمبود انرژی می تواند در در روند شیردهی اختلال ایجاد کند و این یکی از دلایل عمده کاهش تولید شیر مادر است. ممکن است طی چند هفته اول آسان نباشد، اما این مساله بسیار مهم است که استراحت کافی داشته باشید.
• وقتی کودک چرت می زند، شما هم چرت بزنید.
• در حالی که دراز کشیده اید و یا پاهایتان را به سمت بالا قرار داده اید، شیردهی را انجام دهید.
• از همسرتان، خانواده و دوستان خود برای مراقبت از بقیه فرزندانتان و همچنین انجام کارهای روزمره کمک بخواهید. آنها همچنین می توانند برای مدتی نوزاد شما را نگه داشته و مراقب او باشند تا بتوانید استراحت کنید و دراز بکشید.
• اگر گمان می کنید که شیر شما به خاطر یک مشکل در سلامتیتان کم شده است، برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.
• اگر عفونتی دارید، ممکن است نیاز باشد پزشک برایتان آنتی بیوتیک تجویز نماید.
• پزشک شما می تواند بسیاری از مشکلات مرتبط با سلامتی را در دوران شیردهی به صورت بی خطر درمان کند. فقط مطمئن شوید که قبل ازتجویز هرگونه درمان توسط پزشکتان، به ایشان خاطرنشان نمایید که به نوزادتان شیر می دهید.
• اگر درد دارید، داروهای مسکن خود را طبق دستورالعمل مصرف کنید. اگر دارویی برای کاهش درد ندارید ، از پزشک خود بپرسید که از چه نوع مسکنی می توانید استفاده کنید.
• اگر از شیر دادن در حضور دیگران احساس ناراحتی می کنید، می توانید کودک خود را از جمع دور کنید و به اتاق دیگری بروید تا به او شیر دهید.
• وقتی احساس میکنید استرس دارید، چند نفس عمیق بکشید. اگر می توانید با خیال راحت چند دقیقه راه بروید و مدتی وقت بگذارید تا ذهنتان را از مسائل ناراحت کننده پاک کنید.
• در مورد احساسات خود با شخصی که به او اعتماد دارید صحبت کنید.
دوباره باردار شدن:
بارداری مجدد در دوران شیردهی و تغییرات هورمونی ناشی از آن شیر مادر را کم می کند.
• متاسفانه گزینه های زیادی وجود ندارند که بتوانید تولید شیر را در هنگام بارداری افزایش دهید.
• اگر کودکتان که به او شیر می دهید، زیر یک سال سن داشته باشد، ممکن است مجبور شوید شیر خشک را به برنامه غذایی او ضمیمه نمایید تا مطمئن شوید که او تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت می کند. کودکان بالای یک سال که بیشتر از غذاهای جامد تغذیه می کنند، ممکن است نیاز به مکمل و اضافه کردن شیر خشک نداشته باشند. شما باید در مورد نیاز کودک با پزشک کودک خود صحبت کنید.
درمان کم شدن ناگهانی شیر مادر
کم شدن ناگهانی شیر مادر چیزی است که باید به متخصص مراجعه کرده و علت آن را جویا شوید، مساعل جسمی و روحی متعددی می توانند مسبب آن باشند. رایجترین داروی افزایش شیر مادر قطره شیر افزا و پودرهای شیر افزا است که می توانید از داروخانه تهیه کرده و مصرف کنید. به یاد داشته باشید که داروی شیمیایی افزایش شیر مادر را فقط باید تحت نظر متخصص مصرف کنید.
هنوز مشخص نشده اینکه یک مادر در دوران شیردهی چه می خورد و به چه میزان آب می نوشد، باعث کاهش چشم گیر و قابل توجه در تولید شیر شود. مادران در سراسر جهان می توانند به اندازه کافی برای نوزادان خود شیر تولید کنند، حتی اگر رژیم غذایی آنها محدود باشد. با این حال، داشتن یک برنامه غذایی سالم و مصرف آب به میزان کافی برای سلامتی کلی شما مهم است.
• اگر تولید شیرتان کاهش یافته است، مطمئناً خوردن بهتر و نوشیدن مایعات زیاد در طول روز ضرری نخواهد داشت.
• اضافه کردن برخی از مواد مغذی به رژیم غذایی روزانه شما می تواند به تقویت روند تولید شیر کمک کند. بلغور جو دوسر، بادام، نخود و سبزی های برگ تیره را امتحان کنید. این مواد بسیار مغذی بوده و دارای خواصی هستند که از تولید شیر حمایت می کنند.
درمان کاهش شیر مادر، مراقب ادویه ها و گیاهان دارویی باشید
نعناع و مریم گلی معمولاً با کاهش تولید شیر مادر مرتبط هستند. به طوری که برخی از زنان حتی از آنها برای خشک کردن شیرشان در هنگام از شیر گرفتن نوزاد استفاده می کنند. اگر به طور مرتب از قطره سرفه منتول، قرص های خوشبو کننده تنفس نعنایی و آب نبات نعناع لذت می برید، این مساله را به خاطر داشته باشید.
• سایر گیاهانی که باید از مصرف آن ها در مقادیر زیاد، اجتناب نمایید شامل جعفری، پونه کوهی، یاس و بومادران هستند.
• درعوض، سعی کنید از بعضی گیاهان دارویی استفاده کنید که ممکن است به افزایش تولید شیر شما کمک نمایند مانند رازیانه، یونجه، سیر و زنجبیل.
درمان کاهش شیر مادر، کافئین را کم کنید
برخی از کافئین ها از طریق شیر شما به کودک شما منتقل می شوند. وجود کافئین در بدن کودکتان می تواند باعث تحریک پذیری او و بروز مشکلات خواب شود. اگر کودک شما تحریک پذیر باشد و به خوبی از شیر مادر تغذیه نکند، این مساله می تواند تأثیر منفی بر تولید شیر داشته باشد.
• اگر در طول روز مقدار زیادی قهوه یا نوشابه می نوشید، سعی کنید آن را به یک یا دو بار در روز کاهش دهید.
• قهوه بدون کافئین یا چای سبز را به جای نوشیدن قهوه و چای امتحان کرده و به جای نوشابه، آب گازدار بخورید.
درمان کاهش شیر مادر، به داروها مصرفی توجه کنید
برخی داروهای تجویزی توسط پزشک و برخی از داروهای بدون نسخه می توانند در تولید شیر مادر اختلال ایجاد کنند.
• داروهای مربوط به سرماخوردگی، سینوس و آلرژی مانند سودافد، ادویل سرماخوردگی و سینوس یا کلاریتین-دی (لوراتادین) که حاوی یک ماده ضداحتقان به نام سودو فدرین هستند و می توانند به خشک شدن آبریزش بینی کمک کنند، اما آن ها همچنین می توانند به خشک شدن شیر شما نیز کمک کنند.
• قبل از تجویز دارو توسط پزشکتان، به او بگویید كه در حال شیردهی هستید. براساس علائم شما، پزشك می تواند در هنگام شیردهی داروی ایمن و کم خطر را برای استفاده شما تجویز نماید.
قبل از مصرف داروهای بدون نسخه از پزشک یا داروساز خود در مورد مصرف آن ها نظرخواهی کنید و همیشه مواد آن را دو بار بررسی کنید. همیشه پزشک خود را از اینکه در دوران شیردهی هستید، آگاه سازید تا هر نسخه ای مطابق با شرایط شما تنظیم شود.
مصرف قرص های ضد بارداری سبب کاهش شیر می شوند
اگر برای جلوگیری از حاملگی مجدد، مصرف قرص های ضد بارداری را شروع کرده اید، باید بدانید که این کار می تواند بر روی تولید شیر شما تأثیر بگذارد. برخی از انواع قرص های ضد بارداری حاوی استروژن هستند، هورمونی که می تواند باعث کاهش تولید شیر شود.
• هنوز هم می توانید قرص های جلوگیری از بارداری در هنگام شیردهی استفاده کنید، اما باید در مورد انواعی از این قرص ها که برای مادران شیرده بی خطر هستند، با پزشک خود مشورت کنید.
• گزینه های غیرهورمونی مانند دیافراگم، کاندوم یا آی یو دی غیرهورمونی گزینه های خوبی هستند زیرا فاقد هورمون هایی هستند که می توانند در تولید شیر اختلال ایجاد کنند.
• روشهای فقط پروژستین که حاوی مقدار کمی هورمون (پروژسترون مصنوعی) هستند، اما حاوی استروژن نیستند، بنابراین برای زنان شیرده نیز انتخاب خوبی هستند.
اگر میزان تولید شیرتان در حال کاهش است و احساس می کنید که یکی از مواردی که در این لیست موجود است می تواند در این امر نقش داشته باشد، در این صورت در اغلب موارد می توانید با تلاش برای درمان کاهش شیر مادر، تولید شیر خود را افزایش دهید. مراقبت از خود، تلاش برای کاهش استرس یا مقابله با استرس به روشی سالم تر و ایجاد چند تغییر در شیوه زندگی می تواند دنیای از تفاوت و تغییر را ایجاد کند. به علاوه، با افزایش تعداد دفعات شیردهی یا پمپاژ بیشتر شیر، می توانید به افزایش تولید شیر کمک کنید.
بیشتر بدانید:
1- علل کمبود تولید شیر در مادر
2- راه های افزایش شیر مادر بعد از زایمان چیست؟
3- نشت شیر در بارداری بر کیفیت شیر تاثیر می گذارد؟
4- همه چیز در مورد چگونگی تولید شیر مادر و شیردهی پستانی به نوزاد