الگوی خواب نوزاد ده ماهه ونوزادان ده ماهه چقدر باید بخوابند؟
به تدریج که شیرخوار دوره 28 روزه نوزادی را پشت سر میگذارد و بزرگ میشود ساعات خواب او هم تغییر کرده و برای دیرتر خوابیدن و کمتر خواب بودن تلاش میکند و در طی سال اول زندگی شاهد تغییرات بسیار زیادی در الگوی خواب او هستید. نوزادان ده ماهه ماهه چقدر باید بخوابند و چه نوع اختلالاتی در خواب آنها ممکن است بروز کند؟ در این مقاله به هر آنچه لازم است در مورد الگوی خواب نوزاد ده ماهه بدانید، اشاره میکنیم.
نوزاد ده ماهه چقدر باید بخوابد؟
شیرخواران در 10، 11 و 12 ماهگی الگوی خوابی مشابه 9 ماهگی دارند و تقریبا شبانه روز 14 ساعت و به طور میانگین بین 12 تا 16 ساعت خواب هستند. این شامل 10 تا 12 ساعت خواب شبانه و یکی دو ساعت چرت روزانه میشود.
برنامه ریزی برای الگوی خواب نوزاد ده ماهه
زمان خواب از نوزادی به نوزاد دیگر متفاوت است اما میتوان الگوی خواب نوزاد ده ماهه را حدس زد. در این سن، شیرخوار صبح زود از خواب بیدار میشود و در نیمه صبح وبعد نیمه عصر چرت میزند. شبها هم بین ساعت 7 تا 8 زمان خواب است و بین 10 تا 12 ساعت میخوابد. در 11 و 12 ماهگی هم ازهمین الگو پیروی میکند. در اینجا به نمونه ای از برنامه خواب آنها نگاهی دقیق تر میاندازیم:
• 7:00 صبح: بیداری
• 9:30 صبح: چرت نیم روزی
• 11:00 صبح: بیداری
• 2:30 عصر: چرت نیم روزی
• 4:00 عصر: بیداری
• 7:00 عصر: آماده شدن برای خواب شبانه
• 7:30 عصر: خواب شبانه
پسرفت خواب یا بدخوابی نوزاد ده ماهه به چه معنی است؟
در این سن ممکن است الگوی خواب نوزاد دچار پسرفت شود. این پسرفت باعث بروز اختلالات جزئی در خواب نوزاد میشود. ممکن است شیرخوار برای خوابیدن مقاومت کند یا مرتبا از خواب بپرد. اولین پسرفت در الگوی خواب معمولا در 4 ماهگی آغاز میشود و در 6 ، 8 و 10 ماهگی بیشتر میشود. این پسرفتها در ماههایی که نوزاد فاز رشدی بزرگی را پشت سر میگذارد و در حال آموختن مهارت است بیشتر بروز میکند. پیشرفت و هیجان ناشی از آن باعث میشود کودک میل کمتری به خوابیدن داشته باشد. این موضوع بین 8 تا 10 ماهگی پر رنگ تر میشود زیرا نوزاد خزیدن و بیان نخستین کلمات را آغاز کرده است. از سوی دیگر با اضطراب ناشی از جدایی مواجه میشود و هر چه فهم و درکش از محیط اطراف بالاتر میرود از نبودن در کنار سایر اعضای خانوده و خوابیدن گریزان میشود.
چطور برای تنظیم الگوی خواب نوزاد ده ماهه برنامه ریزی کنیم؟
اگر هنوز نوزاد شما برنامه مشخص خواب ندارد و شبها مرتبا از خواب بیدار میشود بهتر است از همین ماه جدی بر روی تنظیم الگوی خواب نوزاد ده ماهه کار را آغاز کنید. بهترین سن برای اصلاح الگوی خواب نوزادان، 4 تا 6 ماهگی است و در 10 ماهگی آغاز کار کمی چالشی میشود. نوزاد در این سن به محیط اطراف آگاهی پیدا کرده، حافظه اش شکل گرفته و به والدین وابسته تر از قبل شده است و گرچه میتوان الگوی خواب او را اصلاح کرد اما مسلما در این سن به انرژی و وقت بیشتری نیاز دارید. باید در برابر گریه های نوزاد مقاومت کنید و هم مستحکم تر باشید او تغییرات را سریع تر خواهد پذیرفت.
نکاتی درمورد الگوی خواب کودک ده ماهه
در 10 ماهگی میتوان از نکات و توصیههایی که برای ماه های قبل ارائه داده شده بود پیروی کنید مگر اینکه شیرخوار دچار پسرفت در خواب شده باشد یا اضطراب جدایی زمینه ساز بروز اختلالاتی در خواب باشد. در این شرایط نکات زیر کمک کننده است:
• برنامه مشخصی برای خواب شبانه در نظر بگیرید: به عنوان والد میدانید که چه چیزی میتواند باعث خواب آلودگی فرزندتان شود: حمام در انتهای شب یا شعر و قصه
• برای نبودتان جایگزین معرفی کنید: اگر اضطراب جدایی روی خواب نوزاد تاثیر منفی گذاشته است، سعی کنید یک جایگزین به نوزاد بدهید. یک پتوی سبک و نرم یا یک عروسک دوست داشتنی که آن را بغل کند میتواند جای خالی شما را در طول شب پر کند.
• مراقب رفتارتان باشید: اگر نوزاد گریه میکند به اتاقش بروید و او را بغل کنید و بخوابانید اما هرگز چراغ اتاق را روشن نکنید یا شروع به تغذیه کردن او یا بازی نکنید. هدف دادن کمی آرامش و راحتی برای خوابیدن مجدد است. اگر عادات جدید شکل نگیرد برنامه ریزی برای خواب نوزاد به مرور سخت تر میشود.
• روی خواب نیمروزی تاکید داشته باشید: برخی نوزادان 10 ماه به بالا برای چرت نزدن در طول روز مقاومت میکنند. شاید فکر کنید این ایده خوبی است و باعث میشود نوزاد در طول شب خواب بهتری داشته باشد ولی اینطور نیست و خستگی طول روز مانع از خواب خوب شبانه میشود. اگر نوزاد مقاومت بالا دارد بجای چرت عصر او را شب زودتر بخوابانید.
• مانع از چرتهای نیمروزی طولانی شوید: ساعات طولانی خواب بودن در طول روز الگوی خواب شبانه نوزاد را به هم میریزد. شاید به خاطر خستگی هر از گاهی در طول روز ساعات خواب نوزاد طولانی شود اما اجازه ندهید این موضوع تبدیل به عادت شود.
• چرت نیمروزی را عادت کنید: اگر نوزاد برای خوابیدن نیمروز مقاومت دارد از گهواره یا کالسکه کمک بگیرید تا به خوابیدن عادت کند اما اجازه ندهید استفاده از کالسکه عادت همیشگی شود.
اختلالات خواب شیرخوران 10 ماهه
بروز اختلالات خواب در این ماه بسیار محتمل است و دلایل مشخصی دارد که به برخی اشاره میکنیم:
• اضطراب جدایی یا دیگر مسایل مربوط به رشد: نوزاد در این سن غلطیدن، خزیدن و بیان نخستین کلمات را آغاز کرده است و دوست دارد تمام مدت نزدیک والدین و مراقبان خود باشد و میل کمتری به خوابیدن دارد. بهترین کار این است که از همین زمان برنامه ریزی برای خواب منظم را شروع کنید.
• دندان درآوردن: رویش دندانهای شیری مسئله دیگری است که میتواند روی خواب نوزاد اثر منفی بگذارد. هنگام خواب از حلقههای دندانی استفاده کنید و اگر موثر نیست با مشورت متخصص اطفال به نوزاد استامینوفن بدهید.
• سحرخیر بودن: این مشکل بسیاری از نوزادان است. در 10ماهگی اکثر نوزادان قبل از 6 صبح از خواب برمیخیزند. در این شرایط نیز برنامه ریزی برای خواب میتواند کمک کننده باشد.
نوزاد 10 ماهه به سختی خودش به خواب میرود و باید او را بغل کرد و تکان داد یا شیر داد تا بخوابد بهتر است هر چه سریعتر این عادات را از سرش بیاندازید تا چالشی تر نشود. باید به او یاد دهید چطور با آرام کردن خود به خواب برود.
اختلالات در الگوی خواب نوزاد ده ماهه با افزایش مهارتهای شیرخوار به تدریج بیشتر خواهد شد پس از همین قدم نخست سعی در اصلاح عادات نادرست داشته باشید تا در سنین بالاتر به مشکلات کمتری برخورد کنید.
مطالعه بیشتر:
1- چند توصیه برای تنظیم الگوی خواب نوزادان
2- الگوی خواب نوزاد یک ماهه چگونه باید باشد؟
3- الگوی خواب نوزاد سه ماهه ،نوزاد به چه مقدار خواب نیاز دارد؟
4- الگوی خواب نوزاد پنج ماهه وعواملی که بر الگوی خواب نوزاد تاثیر می گذارند؟