حمام کردن نوزاد ،در هفته چند بار نوزاد را حمام کنیم؟
استحمام و دوش گرفتن دو راه اصلی هستند که ما تمیز و نسبتاً عاری از میکروب بمانیم. برای بزرگسالان، برنامه های دوش گرفتن و استحمام متفاوت هستند، بعضی یک روز در میان دوش می گیرند اما برای برخی از مردم این یک مراسم روزانه است. بنابراین، وقتی صحبت از حمام کردن نوزاد به میان می آید، والدین در فکر فرو می روند که چند وقت یک بار باید فرزند یا کودک نوپای خود را به حمام ببرند. بسته به والدین، جواب متفاوت خواهد بود. برخی از آن ها به شما می گویند که آن را در برنامه روتین خواب فرزند خود بگنجانید، در حالی که برخی دیگر به شما توصیه می کنند که آن ها را کمتر به حمام ببرید. ما امروز در این مقاله به شما برای درک بهتر حمام کردن نوزاد کمک خواهیم کرد.
در هفته چند بار نوزاد را حمام کنیم؟
این که هر چند وقت یک بار فرزند و یا کودک نوپای خود را حمام می کنید، کاملاً به عهده شماست. بسیاری از بچه ها به دنبال حمام رفتن، به خوبی می خوابند، به همین دلیل اکثر والدین استحمام را در روال روزانه خواب فرزندشان قرار می دهند. با این حال، حمام کردن بیش از حد اغلب به جای اینکه خوب باشد، می تواند مشکلاتی به بار بیاورد.
دکتر لی الکساندر درمورد دفعات حمام کردن نوزاد متذکر می شود که: "به طور کلی، پس از افتادن بند ناف بریده شده، توصیه می کنم نوزادان را هر 2 روز یک بار حمام کرده و بیش از این، این کار را انجام ندهید. اگر پسر بچه ای دارید که ختنه شده است، بهتر است صبر کرده و تا قبل بهبود یافتن، از استحمام او صرف نظر کنید. موارد استثناء برای کاهش دفعات استحمام شامل این موارد هستند: اگر مدفوع فرزند شما حجم زیادی دارد (به گونه ای که از پوشک او به بیرون نشت می کند) و دچار اسهال شده است و هنگامی که فرزند شیرخوار شما درگیر فعالیت های خانوادگی شده است که او را نسبت به حالت عادی "آشفته تر" کرده است (مثل رفتن به ساحل دریا)."
بچه های كوچك به حمام روزانه نياز ندارند، در سال اول زندگی بچه ها، استحمام برای سه بار در هفته کافی به نظر می رسد. حتی در بدو تولد، توصیه برای اینکه اولین حمام در چه زمانی می بایست انجام شود، با گذشت سال ها تغییر کرده است. مشخص شده است که به تعویق انداختن اولین نوبت حمام تا 24 ساعت پس از تولد بسیار سودمندتر است. این تاخیر باعث افزایش احتمال شیردهی شده و از افت دمای بدن نوزاد تازه متولد شده (هیپوترمی) جلوگیری می کند. در حال حاضر، فقط پاک کردن صورت و دور دهان او به دنبال تف کردن و بیرون ریختن شیر و همینطور تغییر پوشک کافی است. هنگامی که فرزند کوچک شما شروع به سینه خیز رفتن کرد، در صورت تمایل می توانید تعداد دفعات حمام بردن او را افزایش دهید.
اگر به خاطر اینکه کوچولوی شما در حال سینه خیز رفتن است، نگران میکروب ها هستید، می توانید هر وقت فرصت پیدا کردید، دست هایش را پاک کنید. اگرچه، نیازی به نگرانی نیست، باکتری ها همیشه هم مضر نیستند.
هنگامی که فرزند شما کودکی نوپا شد، می توانید تعداد دفعات را افزایش دهید. در مرحله ای که فرزند شما، کودکی نوپا است، در حدود 12 تا 36 ماهگی، زمانی است که او با دست هایش کاوش می کند. فرزند کوچک شما درست مثل یک محقق کاوش خواهد کرد، تلاش می کند تا خودش به تنهایی غذا بخورد، خاک بازی کند و حتی گاهی اوقات به زباله ها سر بزند.
چنین فعالیت هایی نیازمند مراعات کردن اصول بهداشتی به صورت مناسب هستند، اما هنوز هم شما باید تعداد دفعات حمام ها را به حداقل برسانید. درعوض، به فرزند نوپای خود آموزش دهید تا دست های خود را به طور صحیح با استفاده از صابون بشوید و به او یادآوری کنید که این کار را بعد از بازی حتما انجام دهد.
چرا هر روز حمام کردن نوزاد صحیح نیست؟
بیش از حد حمام کردن نوزاد کار درستی نیست زیرا:
1. میکروب های مفید را از بین می برد
اگر دلیل اصلی شما برای حمام کردن نوزاد یا کودک نوپایتان میکروب ها هستند، بنابراین ممکن است از دانستن اینکه باکتری ها همیشه دشمن سلامتی نیستند، خوشحال شوید و خیالتان راحت شود. بدن فرزند کوچک شما هنوز در حال رشد و تکامل است که این روند شامل سیستم ایمنی بدن او نیز می شود. قرار گرفتن در معرض میکروب ها، می تواند به تقویت سیستم دفاعی بدن فرزند شما در برابر ویروس ها و شرایطی مانند آسم یا آلرژی کمک کند.
یک مطالعه نشان داد کوچک ترین فرزندان در یک خانواده بزرگ، احتمال کمتری برای ابتلا به آسم و آلرژی دارند. زیرا آن ها در معرض میکروب ها و باکتری هایی قرار می گیرند که ناشی از عفونت هایی هستند که خواهران و برادران بزرگترشان قبلاً گرفته بودند. البته که هر نوع عفونتی به نفع فرزند شما نخواهد بود، اما قرار گرفتن در معرض چنین بیماری های واگیرداری تنها روشی است که بدن فرزند شما می تواند روش مقابله با آن ها را بیاموزد.
2. مسائل مربوط به مو
اگر تصمیم به هر روز حمام کردن نوزاد خود دارید، در مورد استفاده از شامپو دست نگه دارید. شامپوها با جدا کردن روغن از مو عمل می کنند در حالی که چنین روغن هایی هستند که به موها ظاهری شاداب و سالم می بخشند. اگر بزرگسالان برای مدت خیلی طولانی شامپو نزنند، روغن ها باعث کثیفی و بو گرفتن موهایشان می شوند و در نتیجه موهایشان ظاهری ناخوشایند پیدا می کنند. اما برای نوزادان و کودکان نوپا این مساله یکسان نیست. در عوض، با شامپو کردن بیش از حد، شما احتمال خشک شدن موهای آن ها را افزایش می دهید. این موضوع مخصوصاً در مورد موهای فر و مجعد صادق است.
این امر می تواند برای کودکان نوپا مشکل باشد زیرا همیشه به نظر می رسد در موهایشان به خصوص در موهای دختر بچه ها چیزهایی به چشم می خورد. بهترین کار این است که موها را در صورت نیاز بشویید. از شامپوی ملایم مخصوص بچه ها استفاده کنید که با استفاده مکرر رشته های موها را خشک نمی کند.در طول سال اول زندگی، ممکن است متوجه پوسته کبره مانند یا پوسته های زرد رنگی روی پوست سر فرزند شیرخوار خود شوید. این می تواند از چند لکه تا پوسته ضخیم و روغنی زرد رنگی که بیشتر پوست سر را پوشانده و تا صورت و بدن امتداد پیدا کرده است، متفاوت باشد. اگر متوجه این موضوع شدید، باید بدانید که فرزند شما دچار سبوره یا عارضه "کلاه گهواره" شده است. در اصل این یک نسخه از شوره سر بچه های بزرگ تر و بزرگسالان است که ممکن است شیرخواران آن را تجربه کنند. در چنین شرایطی، شست و شوی روزانه مو برای کاهش ظاهر سبوره و خارش ناشی از آن مفید است.
دکتر لی الکساندر ذکر می کند که: "هنگامی که به نظر نمی رسد شامپوهای معمولی مخصوص بچه ها مؤثر باشند، توصیه می کنم هر روز و به مدت یک هفته از یک شامپو ضد شوره سر استفاده کنید، بسیار مراقب باشید که شامپو به چشم ها نرسد. اگرچه استفاده از روغن روی پوست سر برای شل شدن پوسته ها توسط برخی از متخصصان توصیه می شود، اما ما از نظر بالینی می دانیم که اضافه کردن روغن فقط شرایط را بدتر می کند".
3. این کار وقت گیر است
اگر بیش از یک فرزند دارید، حمام کردن هر روزه ی آن ها نیاز به تلاش دارد. حمام های شبانه برای فرزندان همیشه چیزی نیست که والدین منتظر آن باشند و البته انجام دادنش نیز همیشه امکان پذیر نیست. اگر از حمام بردن فرزندتان به دلیل اینکه احساس خستگی می کنید یا وقت ندارید، صرف نظر می کنید، نباید احساس بدی داشته باشید و خودتان را سرزنش کنید.
حمام کردن بچه ها به خصوص در مورد کودکان 4 ساله و کمتر از آن، کاری بسیار زمان گیر است. در این سن، نظارت بزرگسالان در حالی که فرزند کوچکشان در وان حمام قرار دارد، بسیار مهم است. اگر بچه ای غلت بزند و یا گیر کند و به پایین برود، فقط چند سانتی متر آب برای غرق شدن او کافی است.
استفاده از یک حوضچه حمام کوچک تر برای حمام کردن نوزادان بسیار مفید و ایمن تر است. حتی اگر از حلقه های حمام یا صندلی استفاده می کنید، باید بدانید که این کار ضامن ایمنی فرزندتان نیست. زیرا چنین مواردی برای پشتیبانی هستند، نه برای جلوگیری از غرق شدن. بنابراین، اگر وقت کافی برای توجه کامل به فرزندتان را ندارید، بهتر است صبر کنید و او را در چنین شرایطی به حمام نبرید.
4. خشکی پوست
استحمام مکرر فرزند یا کودک نوپای شما باعث خشک شدن قابل توجه پوست او شده و شرایطی مانند اگزما را بدتر می کند. خصوصا که اگزمای پوست بچه ها و شیرخواران در عمل می تواند یک مشکل چالش برانگیز برای والدین باشد. مرطوب نگه داشتن پوست برای کنترل و مهار اگزما ضروری است تا این مشکل پوستی شعله ور نشود، بنابراین کاهش تعداد دفعات حمام کردن می تواند کمک کننده باشد. این یک تعادل چالش برانگیز است که بفهمید چه چیزی واقعا برای فرزند شما بهتر است، زیرا حمام نکردن به اندازه کافی نیز می تواند اگزما و سایر مشکلات پوستی را تشدید کند. اگرچه استحمام در آب مهم ترین عامل تحریک کننده نیست، بلکه عامل اصلی این صابون و مواد پاک کننده ای هستند که تمایل داریم از آن ها استفاده کنیم.
استفاده از میزان زیاد صابون در زمان حمام کردن نوزادتان، باعث جذب رطوبت پوست او شده و در نتیجه پوستش خشک و آسیب پذیر می شود.پوست حساس یا مستعد اگزما با شست و شوی مکرر بدتر می شود، به خصوص اگر از محصولات پاک کننده استفاده کنید. اگر فرزند شما هر یک از این شرایط را دارد، هر دو تا سه روز یک بار او را به حمام ببرید.
به علاوه دکتر السکاندر می گوید: "از نظر بالینی، توصیه ارجح من این است که به جای استفاده از صابون و شامپوی شست و شوی بچه ها، از دسته ای از صابون های مرطوب کننده که از چربی حیوانات، نمک ها و گیاهان تهیه می شوند و بدون رنگ و بدون عطر هستند استفاده کنید (صابون های bar). با گذشت سال ها، متوجه شده ام که این ماده باعث خشکی کمتر پوست بچه ها می شود".
حمام کردن نوزاد قبل از خواب برای خوابیدن بهتر
پس از حمام کردن، فرزند خود را به آرامی با حوله خشک کرده و پوست او را مالش ندهید تا اصطکاک و آسیب پوستی به حداقل برسد. سپس از یک لوسیون مرطوب کننده مناسب بچه ها یا کرم دیگری که توسط پزشک متخصص اطفال به شما توصیه شده است، استفاده کنید. اگر هنگامی که برای اولین بار سرلاک غلات جو دو سر را به فرزندتان داده بودید، متوجه شدید که به این ماده حساسیت دارد، بهتر است از استفاده از هرگونه محصول پوستی که حاوی آرد بلغور جو دوسر باشد، خودداری کنید. چنین محصولاتی باعث ایجاد یا بدتر شدن اگزمای پوستی فرزند شما می شوند.
برای مقابله با خشکی پوست، زمانی که پوست فرزند کوچکتان هنوز کمی مرطوب است، کرم یا لوسیون را بر روی آن بمالید سپس دوباره با یک حوله به آرامی پوست او را نوازش گونه خشک کنید.
حمام کردن نوزاد تازه متولد شده
توصیه می شود تا زمانی که بند ناف نیوفتاده است، فرزند خود را حمام نکنید. قبل از این، در صورتی که حمام خیلی ضروری باشد، می توانید بدن نوزاد تازه متولد شده خود را با اسفنجی مرطوب تمیز کنید. غوطه ور شدن ناحیه بند ناف در آب و ترشحات، این منطقه را بیش از حد مرطوب نگه می دارد و در نتیجه جدایی آن از پوست را به تأخیر می اندازد. به علاوه نیازی به تمیز کردن بند ناف و اطراف آن با الکل یا هر نوع ماده ضدعفونی کننده دیگری نیست.
کمی کثیفی هرگز آسیب زننده نیست
افرادی که برای اولین بار پدر و مادر شدن را تجربه می کنند، معمولاً درگیر این مساله می شوند كه هر چند وقت یک بار نوزاد، فرزند شیرخوار و یا كودک نوپای خود را به حمام ببرند، اما هیچ جواب قطعی برای دفعات حمام کردن نوزاد وجود ندارد. متخصصان می گویند در سال اول عمر، سه بار استحمام در هفته کافی است. با این حال، اگر می خواهید فرزند خود را برای دفعات بیشتری به حمام ببرید، این هم خوب است.
اگر تصمیم به مکرر حمام کردن نوزاد دارید، استفاده از صابون و محصولات پاک کننده را به حداقل برسانید. طول مدت هر حمام کوتاه باشد و بعد از آن مرطوب کننده مناسب را بر روی پوست بدن فرزندتان بمالید.
مطالعه بیشتر:
3- توصیه هایی برای حمام کردن نوزاد!
4- حمام کردن نوزادهمراه با شادی و سرگرمی