کف کردن دهان نوزاد پس از شیردهی به چه علت است؟
اگر پس از شیردهی، دهان فرزندتان کف کرد، وحشت نکنید. کف کردن دهان نوزاد می تواند به دلیل این باشد که هماهنگی زبان و حرکت های بلع هنوز کاملاً بالغ و تکمیل نشده است. بر طبق تجربه به نظر می رسد که حباب های ایجاد شده در دهان شیرخواران و نوزادان مادران را نگران می کند. آن ها می خواهند همه چیز را در مورد فرزندان کوچک خود بیاموزند. با خواندن مطالب موجود در این مقاله می توانید اطلاعات کافی درمورد کف کردن دهان نوزاد دست آورید.
کف کردن دهان بچه ها پس از شیردهی
اگر این اتفاق (کف کردن دهان پس از شیر خوردن) در طول تابستان رخ دهد، ممکن است به دلیل عدم دریافت کافی مایعات باشد. به یاد داشته باشید که اگر فرزند خود را با شیرخشک تغذیه می کنید، بهتر است که به او آب نیز بدهید. اما مادرانی که از شیر سینه های خود، فرزندشان را تغذیه می کنند، به جای آب، باید مقدار شیر بیشتری به او بدهند.
علت جمع شدن تف در دهان
هنگام شیردهی به نوزاد، شیر مادر از دهان به سمت معده او فرو می رود و دوباره به سمت بالا بر می گردد، بنابراین در آب دهان نوزاد تازه متولد شده شما حباب های ریز و درشتی وجود خواهد داشت. شما باید سعی کنید به نوزادتان که تعداد زیادی حباب یا کف از دهانش بیرون آمده، در حالی که تقریبا عمودی در آغوشتان قرار دارد، شیر دهید تا احتمال تکرار این مشکل به حداقل برسد.
اگر شیرخوار 3 ماهه ای در دهان خود حباب داشته باشد، می تواند نشانه ای از رشد سیستم گوارشی او باشد. آن ها طی این رخداد دستان خود را مشت می کنند و سعی می کنند آن را گاز بگیرند. زیرا در ماه سوم زندگی، عضلات فک شیرخواران نیز شروع به کار می کنند.
کف کردن در دهان شیرخواران
کف کردن دهان یکی دیگر از موارد شایع در نوزادان بزرگ تر است. کف دهان، برخلاف بزاق که به شکل ترشح جریان دارد (و نه در اطراف دهان و لب)، حاصل تجمع بزاق کف کرده می باشد.
وقتی غدد بزاقی فعال و ترشح می شوند، شیرخوار متوجه تجمع آن ها در دهان خود می شود و به سرعت آن را به یک سرگرمی برای خود تبدیل می کند. متأسفانه بچه هایی که از ترشحات دهان خود حباب درست می کنند و با حرکات لب های خود شروع به بازی می کنند، می توانند خانواده های خود را نگران کنند. حباب و کف های ایجاد شده در دهان شیرخوار همچنین می تواند بخشی از علائم ناشی از توسعه سیستم گوارشی او باشد. این علائم عبارت هستند از آویزان شدن آب دهان، جویدن و کف کردن دهان.
آیا کف کردن دهان نوزاد در بیداری نشانه رفلاکس است؟
یکی دیگر از دلایل علت کف کردن دهان نوزاد چهار ماهه می تواند ناشی از وجود رفلاکس اسید معده باشد! ممکن است بیش از حد به فرزند خود شیر داده باشید، که همین امر می تواند منجر به بروز رفلاکس شود. بنابراین فکر نکنید که اگر بیش از حد به کوچولوی خود شیر می دهید، کار خوبی در حق او انجام می دهید.
بچه هایی که مبتلا به رفلاکس هستند، امروزه به لطف بالش های ویژه می توانند بسیار راحت بخوابند. علائم رفلاکس می تواند شامل مواردی مانند: استفراغ مکرر، اختلالات خواب، خروج بیش از حد گاز (باد گلو یا معده)، مشکلات تغذیه ای، سرفه مداوم و غیره باشد. اگر فرزندتان بیش از یکی از این علائم را از خود بروز داد، در نظر داشته باشید ممکن است دچار رفلاکس شده باشد.
نحوه درمان ریفلاکس در بچه ها
در اغلب موارد اقدامات ساده اما موثری برای مقابله با رفلاکس وجود دارد، یکی از این اقدامات با تغذیه کم و کمتر قابل انجام است. مادرانی که فرزند خود را با شیر مادر تغذیه می کنند، بهتر است از مصرف نوشیدنی های کافئین دار در رژیم غذایی خود خودداری کرده و از استعمال سیگار نیز پرهیز کنند. به علاوه این مادران، می بایست بعد از به پایان رسیدن شیردهی و سیر شدن فرزند خود، حتما باد گلوی او را بگیرند. بهتر است در هنگام انتخاب خوراکی ها و غذاها، از مواد غذایی مخصوص با قوام سفت تر استفاده کنند. پس از شیردهی، از انجام فعالیت هایی که باعث فعال شدن عضلات شکم نوزاد می شود، خودداری کنند. فعالیت هایی مانند گریه کردن و خندیدن باعث بلعیدن هوا توسط فرزندتان می شود و احتمال رفلاکس را بیشتر می کند.
کف کردن دهان کودک در خواب
علت دیگر کف کردن دهان نوزاد در خواب، ممکن است وجود بیماری "صرع" باشد. صرع بیشتر در سنین پایین اتفاق می افتد، به خصوص در دوران نوزادی و شیرخواری یعنی بین 0 تا 1 سال. برخلاف تصور عموم، صرع در نوزادان فقط با تشنج های بزرگ مانند شروع انقباضات در بدن و قفل شدن چانه، اتفاق نمی افتد بلکه در موارد زیادی همراه با تشنج های کوچک است که ممکن است نادیده گرفته شوند و والدین در مورد آن ها سهل انگاری کنند.
قفل کردن اندام های مختلف: تشنج ها، که در دوران نوزادی به صورت خوشه ای خودشان را نشان می دهند، با تکانش های بدنی و قفل کردن ناگهانی بازوها، پاها و ناحیه سر ایجاد می شوند.
چشم ها در یک مکان ثابت قفل می شوند و نوزاد به یک نقطه فقط نگاه می کند: این حالت می تواند در نوزادان و شیرخواران با انقباض، پرتاب و تکانه، ثابت شدن چشم و استفراغ ایجاد شود. همچنین با انقباضاتی در یک طرف بدن یا احساس غیرطبیعی بودن در یک طرف بدن وی ممکن است همراه باشد.
در خلسه فرو رفتن: در صورت عدم بروز تشنج، نوزاد ممکن است فقط 5 الی 10 ثانیه در حالت خلسه فرو رود و نسبت به محیط حساس نباشد.
خواب شبانه مکرر و زیاد
تشنج لوب فرونتال: (که به ناحیه قدامی مغز معروف است) اغلب در هنگام خواب اتفاق می افتد و حدود 30 ثانیه به طول می انجامد؛ طی این نوع تشنج انقباض و حرکات بی معنی از فرد دیده می شود. این امر اغلب با اختلال در خواب اشتباه گرفته می شود. علاوه بر این مورد، نوزاد ممکن است حرکات بی معنی را در اطراف خود نشان دهد، گویی که در حال دویدن است.
افتادن ناگهانی سر: در این حالت به طور ناگهانی سر شخص به پایین می افتد و تشنج به صورت پوششی در این غالب دیده می شود.
پرش: گاهی اوقات پرش های ناگهانی مانند شوک الکتریکی (تشنج میوکونیک) می تواند در فرد رخ دهد.
و در نهایت به یاد داشته باشید کف کردن دهان نوزاد کوچک شما پس از شیردهی می تواند طبیعی باشد.
مطالعه بیشتر:
ابريزش دهان نوزاد دو ماهه تا چهار ماهه و ...
علت بروز عارضه زبان بسته در نوزادان و روش های درمان آن
آبریزش دهان نوزاد ۳ ماهه طبیعی است یا نیاز به درمان دارد؟
آبریزش دهان نوزاد چهار ماهه، علل شایع و راهکارهای درمانی