آبریزش دهان نوزاد ۳ ماهه طبیعی است یا نیاز به درمان دارد؟
بسیاری از مادران، خصوصا آنانی که بارداری سختی را پشت می گذارند، گمان می کنند که زایمان به معنای پایان دردها و نگرانی ها است. اما لازم است بدانید تولد نوزاد به معنی مواجهه با بسیاری از مشکلاتی و نگرانی هایی است که شما احتمالا تاکنون با آن مواجه نشده اید. مسائل مربوط به خواب، کولیک، شیر دهی و .... یکی از مسائلی را بسیاری از والدین معمولا تا 9 ماهگی حتی تا یک سالگی شیرخوار و گاها بعد از آن نیز با آن درگیر هستند، آبریزش دهان نوزاد ۳ماهه است. این عارضه معمولا چیزی نیست که جای نگرانی داشته باشد اما با کسب آگاهی درمورد علل مربوط به آن می توانید از نگرانی های مادرانه کاسته و عملکرد بهتری را در رابطه با نوزادتان داشته باشید.
بسیاری از والدین اغلب این پرسش را مطرح می کنند که آیا آبریزش دهان فرزندشان طبیعی است؟ شاید شما هم به عنوان یک مادر یا پدر دیده باشید که اسباب بازی ها یا یقه لباس شیرخوار با آب دهان کاملاً خیس می شود. اما در پاسخ این سؤال که آیا مقدار این آبریزش طبیعی است یا خیر باید گفت:" بعضی اوقات". در برهه ای خاص از زندگی کودک، آبریزش دهانی کاملاً طبیعی است. پس از گذشت یک دوره دیگر عادی نیست و حتی ممکن است نیاز به بررسی بیشتر داشته باشد.
مراحل پیشرفت آبریزش دهانی
به عقیده صاحب نظران، همزمان با رشد کودک، از نظر آبریزش دهانی مراحل زیر مورد انتظار است:
- یک - سه ماهگی: آبریزش دهان نوزاد ۳ماهه معمولا کمتر دیده می شود، زیرا در این سن نوزاد معمولا به حالت خوابیده قرار دارد در نتیجه آبریزش دهان نوزاد 3 ماهه کمتر دیده خواهد شد. دلیل آبریزش دهان نوزاد سه ماهه علاوه بر عدم کنترل کافی بر روی ماهیچه های مربوط به بلع آب دهان، ممکن است به مشکلاتی همچون رفلاکس نیز مربوط باشد که در این موارد شما معمولا علاوه بر آبریزش دهان نوزاد سه ماهه، حباب های سفید رنگی که همان حباب های شیر است را نیز در اطراف دهان او خواهید دید.
- شش ماهگی: همانند آبریزش دهان نوزاد سه ماهه، در شش ماهگی نیز، نسبت به حالت نشسته، در حالت خوابیده به پشت بیشتر تحت کنترل است. در این مرحله، هنگام غان و غون کردن، استفاده از دست ها برای بازی، نشان دادن اشیا و گرفتن آن و همچنین در زمان رویش دندانها یا پاسخ به خوردن برخی غذاها آبریزش مشاهده می شود.
- نه ماهگی: در سن نه ماهگی، آبریزش دهان به ندرت و در خلال فعالیت های حرکتی درشت مانند سینه خیز رفتن یا غلت زدن رخ می دهد. در این سن نیز هنگام رویش دندانها آبریزش وجود دارد و معمولا علت اصلی آن است.
- پانزده ماهگی: در پانزده ماهگی، اگرچه هنگام انجام فعالیت های حرکتی ریز مانند جمع کردن لگوها یا به دست گرفتن اشیا آبریزش دیده می شود، هنگام فعالیت های حرکتی درشت مانند راه رفتن و دویدن نیز به ندرت وجود دارد. در پاسخ به رویش دندانها نیز آبریزش طبیعی است.
- هجده ماهگی: کودک هنگام انجام مهارتهای حرکتی ریز آبریزش دهانی ندارد، اما حین غذا خوردن بازی یا دندان در آوردن آبریزش ادامه می یابد.
- بیست و چهار ماهگی: در این سن یعنی دو سالگی آبریزش دهانی به حداقل مقدار می رسد.
چرا کودکان آبریزش دهانی دارند؟
بزاق عملکرد بسیار مهمی در بدن دارد. بزاق به چسبندگی غذا کمک کرده و نقش مهمی در بلع ایمن ایفا می کند، کمک به هضم غذا و تمیز نگه داشتن حفره دهان از دیگر کارکرد های بزاق است. به طور متوسط برای کودکان، ترشح غیرضروری بزاق تا حدود سن 4 سالگی متوقف می شود، در مواردی نیز می تواند بیش از اندازه ادامه یابد.
بر اساس نظر متخصصان آبریزش دهان به دلایل زیر ایجاد می شود:
- رویش دندان ها، که منجر به تولید بزاق بیشتر می شود. رویش دندان در بسیاری از نوزادان از سه ماهگی آغاز می شود، بنابراین آبریزش دهان نوزاد ۳ماهه ممکن است به دلیل آغاز مرحله رویش دندان ها باشد.
- آگاهی ضعیف از حساسیت دهان که در نتیجه باعث تحریک کمتر بلع می شود. خیسی صورت کودک می تواند به این معنی باشد که او نسبت به علائم حسی که نشان می دهند باید بلع صورت گیرد، پاسخ نمی دهد. در واقع بر اساس علائم حسی نمی تواند تشخیص دهد که چه موقع باید آب دهان را قورت دهد.
- وضعیت ثابت دهان باز که مانع از کنترل تولید بزاق و بلع در صورت لزوم می شود.
- مشکل در بلع صحیح که ممکن است به دلیل ضعف کنترل سر و تنه یا کاهش تونوس عضلانی لب ها باشد.
- پاسخ به برخی غذاها.
- پاسخ به فعالیت های حرکتی که نیاز به تعادل دارند.
- عوارض مصرف داروهای خاص
چگونه برای رفع آبریزش دهان نوزاد ۳ماهه به فرزندمان خود کمک کنیم؟
اگر نسبت به دفعات و میزان آبریزش دهان فرزندتان نگران هستید، از یک متخصص اطفال کمک بگیرید. پزشک علل اصلی را پیدا کرده و درمانهای مناسب را پیشنهاد می کند. با پارچه ای نخی و بسیار نرم دور دهان او را خشک نمایید. از پیشبند برای جلوگیری از خیس شدن یقه لباس نوزاد استفاده کنید و آن را هر از چند گاهی تعویض کنید.
روشهای درمانی آبریزش دهان کودکان عبارتند از:
- افزایش آگاهی از حساسیت دهان برای اینکه کودک سریعاً به خیسی صورت و دهان پی ببرد.
- تقویت کنترل سر و تنه برای به کنترل بهتر بلع درست.
- بهبود کنترل عملکرد حرکتی دهانی یعنی لب ، گونه ، فک برای کنترل بهتر بزاق و بلع اثربخش
- کمک به کودک برای اینکه دهان خود را ببندد.
- تقویت توانایی بلع.
- آموزش مفاهیمی مانند "مرطوب" و "خشک" به کودک
با همکاری یک متخصص می توانید تردیدها را در مورد آبریزش دهان نوزاد ۳ماهه از بین برده و پاسخ پرسش های خود را بیابید. از همه مهمتر، در صورت لزوم کودک کمک های لازم برای جلوگیری و کنترل آبریزش دهانی شدید را می آموزد.
https://nspt4kids.com/therapy/is-your-babys-drooling-normal-or-excessive