مصرف کافئین در دوران شیردهی وآیا کافیین به شیر منتقل می شود؟
کافئین ترکیبی است که در گیاهان خاصی یافت می شود و به عنوان محرک سیستم عصبی مرکزی شما عمل می کند. این ماده می تواند سطح هوشیاری و انرژی را بهبود ببخشد. اگرچه کافئین بی خطر محسوب می شود و حتی ممکن است فوایدی نیز برای سلامتی داشته باشد، اما بسیاری از مادران از ایمن بودن آن در هنگام شیردهی مطمئن نیستند. در ادامه این مقاله همه چیز را درمورد مصرف کافئین در دوران شیردهی برای شما شرح می دهیم.
چه مقدار مصرف کافئین در دوران شیردهی مجاز است؟
در حالی که قهوه، چای و سایر نوشیدنی های کافئین دار ممکن است باعث تقویت انرژی مادران محروم از خواب شوند، اما نوشیدن بیش از حد بسیاری از این نوشیدنی ها ممکن است پیامدهای منفی برای مادران و نوزادان آنها داشته باشد. در اینجا آنچه شما باید درباره مصرف کافئین در دوران شیردهی بدانید بیان می شود.
آیا کافیین به شیر مادر منتقل می شود؟
تقریبا ۱ درصد از کل کافئینی که مصرف می کنید وارد شیر مادر می شود. یک مطالعه در ۱۵ مادر شیرده نشان داد که افرادی که نوشیدنی های حاوی حدود 36 تا 330 میلی گرم کافئین مصرف می کنند، 06/0 تا 5/1 درصد دوز کافئین در شیر آنان یافت شده است. در حالی که ممکن است این مقدار کم به نظر برسد، اما باید در نظر داشت که نوزادان نمی توانند به سرعت بزرگسالان کافئین را هضم کنند. زمانی که شما کافئین مصرف می کنید، از طریق روده جذب جریان خون می شود. سپس کبد آن را فرآوری کرده و به ترکیباتی که روی اندام های مختلف بدن و عملکردهای آن تأثیر می گذارند، تجزیه می کند. در یک فرد بالغ سالم، کافئین سه تا هفت ساعت در بدن می ماند. اما بدن نوزادان می تواند آن را به مدت 65 تا 130 ساعت در خود نگه دارد، زیرا کبد و کلیه آنان به طور کامل رشد نکرده است.
طبق گفته مرکز کنترل بیماری ها، نوزادان نارس و تازه متولد شده کافئین را با سرعت کمتری نسبت به نوزادان بزرگ تر تجزیه می کنند. بنابراین، حتی مقدار اندکی از کافئینی که به شیر مادر منتقل می شود می تواند به مرور زمان در بدن کودک شما، به ویژه در نوزادان ساخته شود. خلاصه تحقیقات نشان می دهد که تقریبا 1 درصد از کافئینی که مادر مصرف می کند وارد شیر او می شود. با این وجود، همین مقدار می تواند به مرور در بدن نوزاد افزایش یابد.
چه میزان مصرف کافئین در دوران شیردهی ایمن است؟
اگرچه نوزادان نمی توانند کافئین را به سرعت بزرگسالان هضم کنند اما مادران شیرده مجاز هستند مقادیر متعادل کافئین استفاده کنند. شما می توانید با خاطری آسوده روزانه 300 میلی گرم کافئین، یعنی معادل دو یا سه فنجان (710 تا 470 میلی لیتر) قهوه میل کنید. بر اساس تحقیقات انجام شده، مصرف کافئین در این حد توسط مادران شیرده، به نوزادان آنان آسیبی نمی رساند.تصور می شود نوزادان مادرانی که بیش از 300 میلی گرم کافئین در روز مصرف می کنند ممکن است در خوابیدن دچار مشکل شوند. اما این تحقیقات محدود هستند.
در یک مطالعه روی 885 نوزاد، ارتباطی بین مصرف بیش از 300 میلی گرم کافئین در روز توسط مادران و افزایش شیوع بیدار شدن از خواب شبانه نوزاد مشاهده شد، اما این ارتباط ناچیز بود.هنگامی که مادران شیرده بیش از 300 میلی گرم کافئین در روز مصرف کنند، شیرخواران آنها ممکن است علاوه بر اختلالات خواب دچار بی قراری و نا آرامی شوند.بعلاوه، مصرف زیاد کافئین می تواند بر روی خود مادران نیز تأثیر بگذارد و عوارضی از قبیل، اضطراب شدید، لرز، ضربان تند قلب، سرگیجه و بی خوابی ایجاد کند.سرانجام، ممکن است مادران نگران این باشند که کافئین تولید شیر مادر را کاهش دهد. اما برخی از تحقیقات حاکی از آن است که مصرف متعادل کافئین ممکن است باعث افزایش تولید شیر مادر شود.
مصرف قرص کافئین در دوران شیردهی
به طور کلی، روزانه 300 میلی گرم مصرف کافئین در دوران شیردهی برای مادران و نوزادان بی خطر است. مصرف بیش از حد ممکن است منجر به مشکلات خواب نوزادان و بی قراری، اضطراب، سرگیجه و ضربان تند قلب در مادران شود. در این میان برخی داروهای مصرفی ممکن است حاوی مقادیری از کافئین باشد به همین سبب توصیه می شود پیش از مصرف هر دارویی با متخصص مشورت کنید و شیرده بودن خود را به او اطلاع دهید.
محتوای کافیین نوشیدنی های رایج
نوشیدنی های کافئین دار شامل قهوه، چای، نوشیدنی های انرژی زا و نوشابه است. مقدار کافئین موجود در این نوشیدنی ها بسیار متفاوت است.نمودار زیر میزان کافئین نوشیدنی های رایج را نشان می دهد.
میزان کافیین مقدار مصرف نوع نوشیدنی
160-50 میلی گرم 240 میلی لیتر نوشیدنی انرژی زا
200- 60 میلی گرم 240 میلی لیتر قهوه، دم شده
110-20 میلی گرم 240 میلی لیتر چای، دم شده
50- 9 میلی گرم 240 میلی لیتر چای یخ (آیس تی)
60-30 میلی گرم 355 میلی لیتر سودا
32-3 میلی گرم 240 میلی لیتر شکلات داغ
4-2 میلی گرم 240 میلی لیتر قهوه بدون کافیین
به خاطر داشته باشید که در این نمودار مقدار تقریبی کافئین این نوشیدنی ها ذکر شده است و بعضی از نوشیدنی ها، بخصوص قهوه و چای، بسته به نوع تهیه آنها می توانند کم و بیش حاوی کافئین باشند.منابع دیگر کافئین شامل شکلات، آبنبات، برخی از داروها، مکمل ها و نوشیدنی و غذاهایی است که ادعا دارند انرژی را تقویت می کنند. اگر روزانه چندین نوشیدنی کافئین دار یا فرآورده های حاوی کافئین مصرف می کنید، ممکن است کافئین بیشتری نسبت به مقدار توصیه شده برای مادران شیرده مصرف کنید.میزان کافئین در نوشیدنی های متداول بسیار متفاوت است. قهوه، چای، سودا، شکلات داغ و نوشیدنی های انرژی زا همه حاوی کافئین هستند.
اگرچه کافئین در سراسر جهان توسط مردم مصرف می شود و می تواند انرژی لازم را برای مادرانی که دچار کمبود خواب هستند، فراهم کند اما در صورت شیردهی نباید در مصرف آن زیاده روی کنند. توصیه می شود میزان مصرف کافئین در دوران شیردهی را محدود کنید، زیرا مقادیر کمی از آن وارد شیر مادر شود و با گذشت زمان در بدن نوزاد افزایش می یابد. تا 300 میلی گرم یا حدود 2 تا 3 فنجان ( 710 تا 470 میلی لیتر) قهوه یا 3 تا 4 فنجان ( 710 تا 946 میلی لیتر) چای، در روز به طور کلی بی خطر تلقی می شود.
مطالعه بیشتر:
1- 14 نوع از غذاهای ممنوع در دوران شیردهی کدامند؟
2- نوشیدن چای در دوران شیردهی آیا ایمن است؟
3- از مصرف این مواد در شیردهی خودداری کنید؟
4- باید ها و نباید های تغذیه در شیردهی پستانی