توضیح بچه دار شدن برای کودکان چگونه باید باشد؟
برای والدین معمولاً چیزی دشوارتر از این نیست که درباره روابط زناشویی با فرزندان خود سخن بگویند اما واقعیت این است که ما نمی دانیم آنها چه وقت این پرسشها را با ما مطرح می کنند. حال از خودمان می پرسیم، اگر آن روز فرا برسد، چه پاسخی به فرزندانمان خواهیم داد. در این مقاله پیرامون اینکه والدین چگونه باید در خصوص رابطه جنسی با فرزندان خود گفتگو کنند و توضیح بچه دار شدن برای کودکان چگونه باید باشد، نکات بسیار مهمی را برای شما شرح داده ایم، با ما همراه باشید.
چه زمانی باید در مورد رابطه جنسی با فرزندانم صحبت کنم؟ آیا باید منتظر بمانم تا اول آنها از من سؤال کنند یا فرصتی برای طرح موضوع پیش آید؟
برای آموزش روابط جنسی سن مشخصی وجود ندارد، برخلاف فرهنگ عامه، اگر به یکباره همه چیز را درباره ارتباط جنسی به کودک بگوئیم، کار بزرگ و عجیبی انجام نداده ایم. اطلاعات مربوط به رابطه جنسی باید مانند هر چیز دیگری در مکالمات روزمره بیان شود اما برخی از مفاهیم مهم مانند رضایت، جاذبه و عملکردهای بیولوژیکی را می توان در مراحل مختلف معرفی کرد.
شالوده دانش و رفتارهای سالم جنسی حتی قبل از آغاز تکلم در کودک باید آغاز شود. به این ترتیب که فرزندتان را در سن مناسب با نام اعضای بدن و استفاده از اصطلاحات صحیح آناتومیک مانند "آلت تناسلی مردانه"، "واژن" و "نوک سینه" آشنا کنید.
اگرچه ممکن است آموزش این اصطلاحات به کودک برای شما کمی دلهره آور باشد، اما باید با موضوع واقع بینانه برخورد کنید و بپذیرید که این عبارات نیز مانند سایر اعضای بدن مثل"گوش" یا "دست" هستند و کودک باید آنها را بشناسد. با افزایش سن کودک، کنجکاوی او نیز نسبت به بدن خود و دیگران بیشتر می شود و او به تدریج سوالاتی نظیر "نوزاد از کجا متولد می شود؟" را مطرح می کند، در بیشتر موارد، پرسشهایی از این دست نقطه آغازین کنجکاوی جنسی کودک هستند.
توضیح چگونگی بچه دار شدن برای کودکان
البته نباید فراموش کنیم که پاسخ به پرسشهای جنسی باید متناسب با سن و دامنه لغت کودک باشد اما اصل صداقت را نباید نادیده گرفت. به طور کلی انتظار می رود کودک در سن 4- 6 سالگی بتواند درک کند که "بدن انسان از بخشهای خیلی خیلی کوچکی به نام سلول درست شده است. در بدن مادر سلول های مخصوصی وجود دارد که مخصوص بچه درست کردن است. " حدود 6 تا 8 سالگی می توان به کودک توضیح داد که در بدن مرد نیز سلولهای مخصوصی به این منظور وجود دارد که باید نزدیک تخمک قرار بگیرد تا بچه درون بدن مادر شروع به رشد کند. در برخی از فرهنگها که در رسانه ها آزادانه تر درباره روابط زوجین صحبت می شود، با استفاده از واژگان متناسب با سن کودک، می توان اشاره کرد که برای رسیدن اسپرم به تخمک آلت تناسلی مرد وارد واژن می شود. اینکه چگونه جنسیت یعنی مرد و زن بودن، نقش والدگری و اهمیت عشق ورزی و نزدیکی را به فرزندتان توضیح دهید، با توجه به فرهنگ زیربنایی و ارزشهای هر جامعه کاملاً متفاوت است. بدانید که تعهدات قلبی شما برای یادگرفتن و یاد دادن به فرزندتان ارزشمند است.
چگونه می توانیم بفهمیم که فرزندمان آماده درک رابطه جنسی است؟
بسیاری از والدین شاید عمداً سن درک جنسی فرزندشان را بالاتر از حدی که هست، تخمین می زنند. حقیقت این است که بر اساس مطالعات اخیر کودکان به طور میانگین در سن 10 سالگی، روابط زناشویی را در اینترنت می بینند. بنابراین توصیه می شود رفتار جنسی سالم و دانش لازم را پیش از این سن، صادقانه پایه گذاری کنید تا برای او قابل باور و بی طرف باشید و از سویی موانع و شرمساری های او را در دوران بلوغ که با تغییرات هورمونی و جسمانی زیاد همراه است، کاهش دهید.
چرا ما باید توضیح بچه دار شدن برای کودکان را جدی بگیریم؟ آیا در مدرسه این مسائل آموزش داده نمی شود یا در درس زیست شناسی آموزش نمی بینند؟ بهتر نیست فقط در مدرسه یاد بگیرند؟
کودکان به طور طبیعی اطلاعات زیادی در خانه و مدرسه کسب می کنند. آنها علاوه بر نکاتی که به طور شفاهی به آنها تذکر می دهید، ارزشهایی را که در منزل به نمایش می گذارید، مشاهده کرده و می آموزند. اطمینان از اینکه فرزند شما از پایه دانش سالم برخوردار است، به شما کمک می کند تا او را برای برقراری روابط ایمن و رضایت بخش در آینده توانمند سازید. البته مدارس و گروه های اجتماعی نقش به سزایی را در رشد کودک ایفا می کنند اما او بیشترین تاثیر را از خانه می پذیرد.
اجتناب از سخن گفتن و توضیح بچه دار شدن برای کودکان اعتماد و تعامل بین والدین و فرزندان را خدشه دار کرده و احتمال روابط ناایمن را افزایش می دهد.
قبل از توضیح بچه دار شدن برای کودکان، آیا لازم است ابتدا با همسرم گفتگو کنم یعنی با هم هماهنگ باشیم؟
دقیقا همینطور است. همیشه توصیه می شود درباره موضوع، زمان و چگونگی گفتگو با فرزندتان ابتدا با همسرتان به توافق برسید. شما باید نسبت به ارزش ها و عقاید مرتبط با روابط جنسی، نقش های جنسیتی زن و مرد، صمیمیت یا روابط دیدگاه روشنی داشته باشید.
فراموش نکنید پیام های شما و طرح مسائل مربوط به بلوغ و موضوعات مشابه هماهنگ با یکدیگر باشد. می توانید ابتدا توضیح دهید که چگونه بدن شروع به تغییر می کند و چگونه این تغییرات به بلوغ جنسی مربوط می شوند. اصل صداقت، راستی و رک گویی در اینجا نیز حائز اهمیت است.
والدین من هرگز در مورد رابطه جنسی با من صحبت نکردند. چگونه می توانم خودم با فرزندم صحبت کنم که غیرعادی و ناراحت کننده نباشد؟
لازم به تذکر است که قرار نیست ما همه چیز را درباره روابط جنسی و زناشویی به فرزندمان توضیح دهیم. آغاز این گفتگوها از کودکی موجب می شود که کودک واژگان و درک اساسی از بدن خود به دست آورد و به رشد کافی برای درک مفاهیم کامل تر برسد.
به عنوان والدین، شرم آور و عجیب بودن گفتار شما به خودتان بستگی دارد، قبل از طرح موضوع با فرزندتان، ابتدا باید آموزشهای لازم را ببینید و خودتان با مباحث جنسی راحت باشید. شرمساری را تحمل کنید و صادقانه حرف بزنید. با این موضوع مانند هر موضوع دیگری مواجه شوید، از فرصتهایی که در طول روز پیش می آید مانند صحنه هایی در یک برنامه تلویزیونی، پست های شبکه های اجتماعی و غیره به عنوان نقطه شروع استفاده و این مسائل را با کودک مطرح نمائید.
من یک پسر و یک دختر دارم. آیا روش توضیح بچه دار شدن برای کودکان درمورد هر یک از آنها متفاوت است؟ یعنی مثلا پدر باید با پسر و مادر با دختر در این باره گفتگو کند؟
در این راستا تفکیک جنسیتی لازم نیست. در صورتی که گفتار و کلام والدین هماهنگ با یکدیگر است، هر یک از آنها می توانند در مورد دختر یا پسر مسئولیت آموزش را بر عهده بگیرند. اما مهم این است که پدر یا مادر بتواند راحت گفتگو کند مثلا معمولاً صحبت با فرزند دختر درباره قاعدگی یا رشد پستانها برای مادر راحت تر است. اما در هر صورت سعی کنید هیچ یک از پرسشهای کودک را بدون جواب نگذارید، زیرا در غیر اینصورت احساس بدی به شما دست می دهد و کودک نیز این را درک می کند و همین امر به سادگی مانعی در روابط آینده شما خواهد بود.
هنگام توضیح بچه دار شدن برای کودکان مراقب چه مواردی باید باشم؟ چه چیزهایی را باید و نباید بگویم؟
از سرزنش و پند و اندرز کودک به دلیل کنجکاوی در مورد مسائل جنسی خودداری کنید. از فرصت استفاده نموده و صادقانه و بی طرفانه به او آموزش دهید. در مورد ارزشهایی که می خواهید بداند با او شفاف صحبت کنید اما اگر پرسش یا نگرانی دارد، با او بدون رو در بایستی و محترمانه رفتار کنید.
از سوی دیگر، هنگام توضیح بچه دار شدن برای کودکان، مراقب باشید زیاده روی نکنید و حریم خصوصی کودک را حفظ نمائید. با این حال اگر در رفتار فرزندتان شاهد شکستن خط قرمزها بودید مانند شبیه سازی رفتارهای جنسی بزرگسالان، رفتارهای تهدیدآمیز یا زور، رفتارهایی که واکنش هیجانی شدیدی مانند خشم یا اضطراب را تحریک می کنند، حتما جانب احتیاط را رعایت فرمایید.
مطالعه بیشتر:
آماده سازی فرزند برای ورود خواهر یا برادر جدید
چگونه فرزند بزرگتر را برای ورود فرزند دوم آماده کنيم؟
آماده سازی فرزند اول برای بارداری دوم و ورود فرزند دوم
بهترین زمان برای بارداری فرزند دوم و فاصله سنی میان دو فرزند