کشف استعداد کودکان و راههای کشف استعداد در کودکان چیست؟
بیشتر ما وقتی درباره کشف استعداد کودکان صحبت می کنیم، در واقع به سوی آنچه که آن را توانایی ذاتی آنها می پنداریم، جذب می شویم. برخی از ما ذاتاً ورزشکار هستیم یا در ریاضی و هنر عملکرد بهتری داریم یا شاید بیش از دیگران به موسیقی بپردازیم. اما اغلب از این واقعیت بی خبریم که کودکان استعداد را به دست می آورند و با آن متولد نمی شوند. ما هیچ گاه هنگام تماشای موسیقی مورد علاقه خود از تلویزیون، تلاش فراوان و تمرین زیاد موسیقیدان را قبل از اینکه به این شهرت برسد، نمی بینیم. به این ترتیب، وقتی صحبت از کشف استعداد کودکان به میان می آید، در جستجوی توانایی های ذاتی آنان برآمده و آنها را ترغیب کنیم که چه بخواهند و چه نخواهند این مهارت ها را بپذیرند. این نوع عملکرد معمولاً نتیجه معکوس به همراه دارد و حتی قبل از اینکه کودک به علاقه واقعی خود دست یابد، او را مأیوس می کند. در ادامه متن به شما خواهیم گفت که برای کشف استعداد کودکان چه باید کنید و در واقع راههای کشف استعداد کودکان چیست.
مراکز کشف استعداد کودکان
شاید تصور کنید یکی از ساده ترین راهها برای رسیدن به این هدف کمک گرفتن از موسسه کشف استعداد کودکان است. اما لازم است بگوییم هنوز اثربخش بودن و یا نبودن توصیه هایی که در این مراکز به والدین می شود روشن نشده است، بنابراین شاید بهتر باشد به جای مراجعه به مراکز کشف استعداد کودکان تهران و شهرستان ها، خودتان دست به کار شوید.
چگونگی کشف استعداد کودکان
اگر می خواهید یاد بگیرید چگونه استعداد فرزندتان را کشف کنید، باید به آنها اجازه دهید که علایق خود را کشف کنند و فعالیت هایی را انجام دهند که آنان را هیجان زده می کند. به این ترتیب کودک عزم و پشتکار لازم را به دست آورده و دقیقاً همان چیزی می شود که می خواهد باشد. بیایید نگاهی عمیق تر به 10 روش منطقی برای کشف استعداد کودکان خود بیندازیم.
برای کشف استعداد کودکان عجله ممنوع، فشار ممنوع
یکی از شایع ترین اشتباهات والدین این است که کودک را در کلاسهای مختلف از موسیقی گرفته تا لیگ فوتبال ثبت نام می کنند به امید اینکه از این میان یکی استعداد کودک باشد و او را به جایی برساند. امروزه در رسانه ها و وبلاگهای فرزندپروری اغلب از برنامه های فشرده آموزشی کودکان انتقاد شده و گفته می شود شلوغی این برنامه های پر از رقابت، دور همی، تک نوازی، داستان خوانی، شعر خوانی و شاهنامه خوانی و غیره فشار زیادی به کودک وارد کرده و حتی بر نمرات تحصیلی و وضعیت سلامتی او نیز اثرگذار خواهد بود.
به جای رقابت با سایر کودکان فامیل و همسایه و به دور از هر گونه فشار به کودک، ابتدا علایق او را پیدا کنید. چنانچه به فعالیت هایی مانند نواختن پیانو یا شنا تمایل دارد، برای یادگیری مهارت عجله نکنید و برای اینکه بهترین باشد، او را تحت فشار قرار ندهید. فراموش نکنید، حمایت از کودک خوب است اما تحت فشار قرار دادن او، دلسردی به بار می آورد.
برای کشف استعداد کودکان اقتضای زمان را دریابید
اگر هنوز در پی آن هستید که به استعدادهای فرزندتان پی ببرید، نیازی نیست خیلی جستجو کنید. شاید او نقاشی یا موسیقی را دوست داشته باشد اما علاقه ای به باله، گلف یا اسکات نداشته باشد. بچه های امروزی بیش از هر زمان دیگری درگیر تکنولوژی هستند و اگر از این کلافه هستید که فرزند شما فقط دوست دارد گوشه ای بنشیند و به صفحه مانیتور زل بزند، از همین برای شکوفایی استعداد فرزندتان نهایت استفاده را ببرید.
امروزه شمار زیادی از کودکان در کلاس های برنامه نویسی ویژه کودک، کدگذاری را می آموزند، چرا شما از نسل اینترنت استقبال نمی کنید؟ اگرچه والدین از این نگرانند که فرزندانشان زندگی قبل از فناوری را تجربه نکرده اند، اما فناوری خود راهی برای شکوفایی استعدادهای کودکان است. به جای اینکه فکر کنید خودتان و پدر و مادرهایتان در کودکی چه کرده اید، به کودک امروز بیندیشید و فرهنگ جدید را به طور کامل پذیرا باشید.
اشتباه کردن عیب نیست
بعد از انتخاب یک یا دو فعالیت، ممکن است کودک از اینکه نمی تواند به سرعت یاد بگیرد، خسته و دلزده شود. مثلا نواختن درام (طبل) را در نظر بگیرید، این مهارت یک شبه به دست نمی آید و ساعت ها کلاس و درس و تمرین در طی سالها لازم است تا فرد بتواند صدایی مانند یک نوازنده واقعی ایجاد کند.
برای آموزش اهداف و پاداش هایی که به زمان نیاز دارد، این ایده را در فرزندتان تقویت کنید که از اشتباهات خود درس بگیرد. شکست برای رشد لازم است و هر گاه این درس اساسی زندگی در فرزندتان نهادینه شد، اشتباهات خود را فرصتی برای پیشرفت در آینده می داند و بدین ترتیب انعطاف پذیری و اعتماد به نفس لازم را کسب می کند.
روابط سالم بین والدین و فرزندان را تقویت کنید
همه ما به عنوان پدر و مادر، می خواهیم به بهترین شکل ممکن از فرزندانمان حمایت کنیم، اما به راحتی با وضع قوانین، مقررات و رفتارهای روزمره مانع از آن می شویم که کودک در جهت تحقق آرزوهای خود تلاش کند. به همین دلیل لازم است والدین به جای ناراحتی از خطاها و شکست های کودک، رابطه سالم مبتنی بر حمایت دوستانه با فرزندان خود برقرار کنند.
حفظ آرامش به هنگام وقوع شکست و تعارض باعث اعتماد بیشتر کودک به والدین شده و لذا فضای امنی برای یادگیری به وجود می آید. والدین باید به کودک نشان دهند که حتی وقتی اشتباه می کند، او را می پذیرند و به او عشق می ورزند، به این ترتیب زمینه برای ادامه رشد فراهم خواهد شد. حتی اگر فرزندتان کندتر از حد انتظار پیش می رود، او را به خاطر تلاشهای مداومش تحسین کنید.
برای کشف استعداد کودکان پشتکار را در او تقویت کنید
به خاطر بسپارید استعدادها توانایی های طبیعی نیستند که با آنها متولد شده باشیم. برای شکوفا شدن استعداد سخت کوشی، عزم راسخ و پشتکار لازم است تا یک مهارت جدید به دست آید.
سرسختی به معنای قدرت اشتیاق و پشتکار یك اصطلاح اصلی در آموزش و پرورش است و بهره مندی از آن می تواند یكی از بزرگ ترین عوامل تعیین كننده در موفقیت همیشگی باشد. پشتکار یعنی در برابر موانع پایدار باشیم و هرگز تسلیم نشویم. به کودک خود بیاموزید که استعدادهای او تنها با تمرین و پشتکار تقویت می شوند.
در برابر ایده ها و آرزوهای کودک خود آزاد فکر کنید
بعضی اوقات ما به عنوان پدر و مادر، از فرزندانمان توقع داریم که پا روی جای پای ما بگذارند و همان کارهایی را انجام دهند که ما در جوانی انجام داده ایم. اما این انتظار صحیح نیست چرا که دنیای ما با آنها تفاوت دارد و علاوه بر این آنها خواسته ها و علایق مربوط به خود را دارند.
اگر می خواهید استعدادهای فرزندتان را پیدا کنید، عقب بایستید تا کودک خود راهش را بیابد. ایده های پیشنهادی فرزندتان را با دیدی باز نگاه کنید و اگر منطقی هستند، برای کشف علایق واقعی کودک، از هر امکانی بهره بگیرید. فرزند شما در نهایت خوشحال تر خواهد بود و حتی اگر استعداد او چیزی نیست که به طور طبیعی به آن علاقه دارید، به فردیت او افتخار کنید.
بدون تعصب نسبت به توانایی های ذاتی، تلاش و موفقیت ها را تحسین کنید.
از آنجا که باید روی استعدادها کار کرد و آنها را تقویت و اصلاح نمود، باید برای هر گامی که کودک بر می دارد، او را مورد تمجید قرار دهید. مطمئناً، بسیاری از کودکان با استعداد طبیعی برای موضوع یا سوژه خاص متولد می شوند. برخی واقعاً در ریاضیات بهتر از بقیه هستند.
اما خودداری از تعریف و تمجید از بچه ها به خاطر توانایی های طبیعی که دارند، مانند ظاهر فیزیکی بسیار مهم است. آنها خودشان نخواستند که به این شکل متولد شوند. استعداد طبیعی چیزی نیست که باعث اعتبار کسی شود. اما تلاش و سخت کوشی کودک باید مورد تشویق قرار بگیرد تا اعتماد به نفس و استقامت او را برای رشد مهارت تقویت شود. بنابراین ویژگی های مثبت شخصیت را برای فرزندتان بسازید تا او خود از استعدادهای خود پرده بردارد. پیشرفت را تمرین کنید ، نه کمال را.
همه ما می دانیم که "کار نیکو کردن از پر کردن است" اما فراموش نکنید اگرچه به اجرا در آوردن مهارت ها و استعدادها به بهبود توانایی های ما کمک می کند، اما گاهی اوقات با سرعت پایین تری پیشرفت می کنیم. گاهی اوقات کودکان برای شناسایی اشتباهات خود و اصلاح آنها و نیز پیشرفت در هر کاری که انجام می دهند، به تمرین نیاز دارند. گاهی نیز بچه ها تمرین می کنند و اگر احساس کنند، سرعت پیشرفتشان کافی نیست، ناامید می شوند.
با تقویت ایده هایی که نیاز به تمرین زیاد دارند، فرزندتان را تشویق کنید تا توانایی ها و مهارت های خود را افزایش دهند. انتظارات خود را بررسی کنید و به یاد داشته باشید که کودکان برای هدف بلند مدت کار می کنند و کمال هرگز هدف نیست.
برای یادگیری مهارت توانایی تقلید را در او تقویت کنید و به دیگران احترام بگذارید
وقتی سخن از تقلید به میان می آید، معمولاً دیدگاه منفی نسبت به کسانی که از دیگران تقلید می کنند، وجود دارد. اما وقتی نوبت به تمرین یک استعداد یا یادگیری یک مهارت می رسد، تقلید از متخصصان یا مربیان بسیار لازم است.
پیروی از یک مربی یا شخصیتی که فرزند شما به او احترام قائل است، هیچ اشکالی ندارد. در واقع، همه ما می توانیم از کسانی که پیش از ما اهدافمان را انجام داده اند، تقلید کنیم. به کودک خود کمک کنید تا درک کند که تقلید لزوماً به معنای تقلب نیست. به عنوان مثال، اگر کودک می خواهد تنیس یاد بگیرد، تماشای یک مربی یا یک فرد حرفه ای در تنیس حرکات مهمی را به او می آموزد که یادگیری آن بدون مشاهده دقیق امکان پذیر نیست.
عقب بایستید و شکوفایی فرزندتان را نظاره گر باشید
در آخر و مهمتر از همه ، هنگامی که کودک استعدادهای خود را کشف کرد، کنار بایستید و شکوفائی او را تماشا کنید! عقب بایستید و اجازه دهید فرزندتان تمرین و به اندازه خودش رشد کند. به فرزندتان گوش دهید و از دور او را راهنمایی کنید زیرا او باید مصمم و با انگیزه باشد. از انتقاد بپرهیزید و در صورت لزوم از او پشتیبانی کنید و به او آرامش دهید.
برای کشف استعداد کودکان به یاد داشته باشید که، آشکار کردن ایده ها، توانایی ها و علایق بالقوه به زمان نیاز دارد. هرگز فراموش نکنید که ایجاد یک استعداد به کودکان این امکان را می دهد که از اشتباهات خود درس بگیرند و در عین حال که رویاهای خود را دنبال می کنند، راهی برای موفقیت بیابند. در طول این فرآیند، تاب آوری روانی، اعتماد به نفس و ابزاری که برای یافتن موفقیت و خوشبختی مادام العمر لازم است، به دست می آید.
مطالعه بیشتر:
شناخت فواید بازی های خلاقانه برای کودکان
راه های افزایش اعتماد به نفس در کودکان چیست؟
فعالیت های هنری برای کودکان،فعالیت های هنری مناسب کدام است؟
نقش بازی در رشد و آموزش کودکان از بهبود خلاقیت تا سلامت جسمانی و ...