آسم در بارداری و علت و درمان آسم در بارداری چیست؟
اگرچه آسم یکی از رایج ترین بیماری هایی است که می تواند در طی دوران بارداری رخ دهد بدون آنکه عارضه خاصی برای مادر و نوزاد ایجاد کند، اما در برخی موارد علائم آسم در بارداری آنچنان شدید می شود که نه تنها مادر را آزار می دهد بلکه یک شرایط جدی و خطرناک برای هر دوی آنها تلقی خواهد شد. آسم می تواند باعث تنگ شدن مجاری تنفسی در اثر تورم و همچنین تولید بیش از حد مخاط شود که هر دو نفس کشیدن را دشوار می کند و منجر به خس خس سینه، سرفه و احساس تنگی نفس می شود. در ادامه این مطلب به شما خواهیم گفت که درمان آسم در بارداری چیست؟ آیا باید نگران آسم در دوران بارداری باشیم یا نه؟
آیا آسم در بارداری خطرناک است؟
خطرناک بودن یا نبودن آسم در بارداری به شدت آن بستگی دارد. شدت آسم در مادران باردار متفاوت است: ممکن است بسیار خفیف باشد، یا می تواند مسئله مهمی باشد که در زندگی روزمره تداخل ایجاد می کند و حتی تهدید کننده زندگی مادر یا جنین تلقی شود. هیچ درمانی برای آسم وجود ندارد و عوامل خاصی می توانند علائم آن را تشدید کنند، از جمله خود تغییرات هورمونی دوران بارداری. کنترل علائم آسم در بارداری اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا در دوران بارداری، آسم می تواند نه تنها بر سلامت شما بلکه بر روی جنین شما نیز تأثیر بگذارد.
نشانه های آسم در دوران بارداری
علائم و نشانه های آسم ممکن است متفاوت باشد. رایج ترین علائم این عارضه خس خس سینه، یا نوعی صدای سوت همراه با تنفس است. علائم دیگر آسم می تواند شامل موارد زیر باشد:
• تنگی نفس با یا بدون یا درد در قفسه سینه
• سرفه کردن
• اختلالات خواب به دلیل سرفه یا مشکل در تنفس
گاهی اوقات علائم یا حملات آسم می تواند توسط عناصری مانند آلرژن ها (گرده، گرد و غبار، موهای حیوانات خانگی)، ورزش کردن، بیماری یا تغییرات آب و هوایی تشدید شود.
آسم در بارداری چگونه تشخیص داده می شود؟
آسم توسط متخصص آلرژی از طریق گرفتن شرح حال پزشکی دقیق و انجام برخی آزمایشات مربوط به عملکرد ریه تشخیص داده می شود.
آیا آسم در بارداری بدتر می شود؟
بر اساس آمارهای اعلام شده در میان مادران مبتلا به آسم گفته می شود که تقریباً 30 درصد از زنان مبتلا به آسم در بارداری وضعیت بدتری در حاملگی پیدا می کنند.
طبق بنیاد آسم و آلرژی آمریکا یک سوم زنان باردار در دوران بارداری خود با بدتر شدن علائم آسم روبرو می شوند و در یک سوم از آنها علائم آسم فروکش می کند و یک سوم باقی مانده متوجه تغییر مرتبط با عارضه آسم در بارداری نخواهند شد. در حقیقت علت این تفاوت واکنش نسبت به آسم در بارداری مشخص نیست. اما اگر در دوران بارداری تغییراتی در علائم آسمتان مشاهده کنید، این تغییرات معمولاً حدود سه ماه پس از زایمان به حالت معمول قبل از بارداری برمی گردند.بارداری به طور معمول می تواند باعث تنگی نفس برای هر مادری شود، اما برای یک فرد مبتلا به آسم این تنگی نفس می تواند بسیار شدید و آزاردهنده باشد.
درمان آسم در بارداری
به متخصص زنان یا مامایی که در طی بارداری تحت نظر او هستید بگویید که آسم دارید. او تشخیص خواهد داد که آیا نیازی هست به متخصص آلرژی مراجعه کنید یا نه. درصورت نیاز عملکرد ریه های شما باید در دوران بارداری کنترل شود تا در مواقع اضطراری اقدامات درمانی لازم انجام گردد.
برای به حداقل رساندن علائم یا حملات آسم، از عوامل شناخته شده آسم خودتان اجتناب کنید. اگر می توانید، سعی کنید از افرادی که مبتلا به بیماری های تنفسی هستند همانند سرماخوردگی و آنفولانزا دوری کنید، تا حد امکان از قرار گرفتن در معرض دود سیگار اجتناب کرده و سعی کنید به طور منظم ورزش کنید.
داروی آسم در بارداری
کسی نمی تواند علائم آسم شما را در بارداری از بین ببرد. هدف اصلی از درمان آسم در دوران بارداری اطمینان از کنترل صحیح علائم آن است. داروهایی وجود دارند که می توانند در دوران بارداری استفاده شوند. گرچه این داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند اما آسم کنترل نشده هم برای مادر و هم برای جنین خطرناک تر از مصرف دارو خواهد بود. داروهایی که معمولاً مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:
• گشاد کننده برونش استنشاقی که به صورت اسپری در دسترس بوده و معمولاً کوتاه اثر
• داروهای ضد لکوترین
• برخی از کورتیکواستروئیدهای استنشاقی
متخصص آلرژی با توجه به شرایط پزشکی، سابقه و شدت علائم تشخیص می دهد که کدام دارو برای شما بهتر است. در صورت عدم کنترل آسم با این داروها، ممکن است داروهای دیگری مانند Advair که دارویی با اثر طولانی تر است یا استروئیدهای خوراکی برای کنترل علائم آسم شما لازم باشد.
عوارض آسم در بارداری
اگر آسم در دوران بارداری به درستی تشخیص داده نشده و یا علائم آن به خوبی کنترل نشود، می تواند بر سلامتی شما و سلامتی کوچولویی که در راه دارید تأثیر منفی بگذارد. آسم می تواند میزان اکسیژن خون شما را کاهش دهد. هنگامی که این اتفاق می افتد، اکسیژن رسانی به جنین کاهش یافته که خود باعث اختلال در رشد جنین خواهد شد. شایعترین عوارض ناشی از آسم کنترل نشده در طی دوران حاملگی می تواند شامل موارد زیر باشد:
• رشد ضعیف جنین در داخل رحم
برای جلوگیری از عوارض آسم داروهای معمول خود را مصرف کرده و علائمتان را به پزشک یا ماما بگویید تا آنها بتوانند آسمتان را کنترل کرده و به شما کمک کنند تا بارداری بهتری را پشت سر بگذارید.
توجه داشته باشید که آسم در دوران بارداری نباید بر زندگی یا سلامتی شما تأثیر منفی بگذارد. اگر آسم دارید و به فکر بچه دار شدن هستید، با متخصص زنان و متخصص آلرژی در مورد مواردی که باید بخاطر بسپارید و اینکه چگونه بارداری ممکن است بر علائم آسم شما تأثیر بگذارد حتما صحبت کنید.
برای کنترل آسم قبل از بارداری اقداماتی انجام دهید و هنگامی که باردار می شوید، به طور مرتب به پزشکان مراجعه کنید تا علائم را کنترل کرده و از تحت کنترل بودن صحیح آسم در بارداری اطمینان حاصل کنند. برداشتن گام های زودهنگام و همگام بودن با هرگونه تغییر در علائم، سبب خواهد شد که علی رغم ابتلا به آسم، بارداری خوب و راحتی را پشت سر گذاشته و نوزاد سالمی را به دنیا بیاورید.
مطالعه بیشتر:
آیا استفاده از اسپری آسم در بارداری بی خطر است؟
مبتلا نشدن کودک به آسم با کنترل بیماری در بارداری
چطور می توانم خطر ابتلاء به آسم را در فرزندم کاهش دهم؟