خال عروقی در نوزادان یاهمانژیوم توت فرنگی یابوسه فرشته چیست؟
نوزادان و شیرخواران می توانند نشانه ها و لکه هایی به شکل های مختلف در بدن خود داشته باشند. بسته به اندازه، شکل، رنگ و محل قرارگیری آنها، برخی از این شرایط طبیعی پوست نوزاد ممکن است عجیب باشند. یکی از این علائم که مشاهده آن روی بدن کودک می تواند ترسناک و ناراحت کننده باشد، خال عروقی در نوزادان یا همان همانژیوم توت فرنگی است. اما خال عروقی در نوزادان علایم آن چیست؟ آیا خال عروقی در نوزادان خطرناک است؟ در اینجا مواردی است که باید در مورد خال های عروقی در نوزادان بدانید از جمله نحوه رشد، نحوه مراقبت و درمان آنها.
خال عروقی در نوزادان، همانژیوم توت فرنگی یا بوسه فرشته چیست؟
خال عروقی در نوزادان را همانژیوم شیرخوار، علامت توت فرنگی یا خال توت فرنگی و نیز بوسه فرشتگان می نامند. این یک علامت تولد و یک تومور خوش خیم یا غیرسرطانی است که معمولاً خطرناک و نگران کننده نیست. این عارضه ناشی از یک دسته رگهای خونی کوچک (مویرگ ها) است که در حالی که کودک در رحم رشد می کند در لایه بالایی پوست جمع می شوند. سپس، پس از تولد نوزاد، به صورت خوشه رشد می کند.
خال عروقی در نوزادان لکه های قرمز یا صورتی روی پوست کودک است که می تواند صاف یا برجسته باشد. به آنها علائم توت فرنگی می گویند چون بعضی اوقات شبیه توت فرنگی هستند. این ضایعات می تواند کوچک یا کاملاً بزرگ باشد. آنها معمولاً روی سر و گردن ظاهر می شوند اما می توانند در تنه و اندام ها یا هر جای دیگر بدن کودک دیده شوند.
خال عروقی در نوزادان چه زمان ظاهر می شود و از بین می رود؟
کودک شما می تواند با همانژیوم توت فرنگی متولد شود، اما به احتمال زیاد در چند هفته اول پس از تولد ظاهر می شود. معمولاً در ماه اول به عنوان یک علامت ریز ظاهر می شود که مانند یک کبودی کوچک یا یک لکه رنگ پریده روی پوست به نظر می رسد. در طی سه تا شش ماه اول، همانژیوم نوزاد می تواند خیلی سریع رشد کند و رنگ آن با رشد قرمزتر شود.
رشد به طور معمول پس از شش ماه کاهش می یابد اما می تواند تا سن نه تا دوازده ماهگی کودک ادامه یابد. سپس، بین یک سال تا 18 ماه، همانژیوم ممکن است شروع به صاف شدن، کوچک شدن و محو شدن کند. اگرچه ممکن است زمان بیشتری طول بکشد، اما تا زمانی که کودک در سن 5 سالگی مدرسه را شروع کند، بسیاری از آنها از بین می روند و تقریباً تا ده سالگی کودک همه از بین می روند.
علل ایجاد خال عروقی در نوزادان چیست؟
همانژیوم نوزادان بسیار شایع است. مطالعات نشان می دهد که آنها تقریباً 4 تا 5 درصد نوزادان یا 1 در 20 نوزاد را تحت تأثیر قرار می دهند. کارشناسان نمی دانند چرا برخی از نوزادان به همانژیومای نوزادی مبتلا می شوند، اما محققان دریافتند که همانژیوم در نوزادانی که دارای شرایط زیر هستند، بیشتر دیده می شود:
• کودکان قفقازی (سفید پوست)
• دختران
• نوزادان زودرس
• دوقلوها
• فرزندان اول
• نوزادانی که با وضعیت بریچ به دنیا آمده اند
احتمال بروز آنها در این شرایط نیز بیشتر است:
• سن بالای مادر
• استفاده از داروهای باروری
• سابقه خانوادگی
محققان همچنین درمی یابند که چه چیزی باعث همانژیوم نمی شود. در حال حاضر هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد آنها در اثر غذا، فعالیت یا قرار گرفتن در معرض محیط در دوران بارداری ایجاد می شوند.
تشخیص خال عروقی در نوزادان
پزشک ممکن است در یکی از بازدیدهای کودک شما همانژیوم را مشاهده کند، اما به احتمال زیاد ابتدا چیزی روی پوست کودک خود مشاهده می کنید. اگر چیزی را مشاهده کردید، حتماً آن را به پزشک گوشزد کنید تا پزشک بتواند رشد و کمرنگ شدن آن را کنترل کند. متخصص اطفال اغلب می تواند همانژیوم را پیگیری کند، اما ممکن است به یک متخصص پوست کودکان نیز مراجعه کنید.
پزشک ممکن است فقط با معاینه نوزاد و لکه بتواند تشخیص خود را به شما ارائه بدهد. با این حال، او ممکن است آزمایشات دیگری مانند سونوگرافی یا MRI را نیز تجویز کند.
آیا خال عروقی در نوزادان خطرناک است؟
همانژیوم توت فرنگی ممکن است مانند تومور ظاهر شود و رشد کند، اما سرطان نیست و مانند سرطان گسترش نمی یابد. گرچه معمولاً نیازی به نگرانی نیست و عوارض آن نادر است، اما مواردی وجود دارد که می توانید آنها را بررسی کنید. در موارد زیر به پزشک اطلاع دهید:
• بسیار تند و سریع در حال رشد است.
• در تنفس کودک شما اختلال ایجاد شده است.
• روی چشم کودک رشد کرده و مانع دید او می شود.
• به طور مرتب خونریزی می کند.
•عفونی به نظر می رسد.
• همانژیوم های زیادی در بدن کودک وجود دارد.
درمان خال عروقی در نوزادان
اگر همانژیوم فقط یک مسئله زیبایی است و یک نگرانی پزشکی نیست، معمولاً می توانید بگذارید کمرنگ شود و به طور طبیعی برطرف شود. با این حال، پزشک در مورد درمان براساس موارد زیر صحبت خواهد کرد:
• محل رشد همانژیوم بر روی بدن کودک شما
• سرعت رشد آن چقدر است
• اندازه آن چقدر است
• احتمال ایجاد عوارض چقدر است
• تعداد آنها چقدر است
• سن کودک شما
• احساسات شما در مورد علائم و برنامه درمانی
البته ممکن است در مورد درمان انتخابی نداشته باشید. اگر همانژیوم مانع سلامتی یا رشد کودک شما شود و اندازه و محل آن در موارد زیر مشکل ایجاد کند، ضروری است:
• نفس كشيدن. رشد توده روی گلو یا نزدیک حنجره می تواند راه هوایی را مسدود کرده و تنفس را دشوار کند.
• بینایی. در بیشتر مواقع، همانژیوم توت فرنگی در نزدیکی چشم خطری ندارد و تاثیری بر بینایی یا رشد چشم کودک شما نخواهد داشت. اما، اگر بر بینایی تاثیر بگذارد، پزشک درمان را توصیه می کند.
• غذا خوردن یا صحبت کردن. همانژیوم بزرگ روی دهان کودک ممکن است در غذا خوردن یا صحبت کردن کودک که در حال یادگیری گفتار است، اختلال ایجاد کند.
• دفع. همانژیوم در ناحیه پوشک می تواند توانایی کودک در حرکات روده یا ادرار را تحت تأثیر قرار دهد.
درمان خال عروقی در نوزادان شامل موارد زیر است:
• تحت نظر داشتن
• فشرده سازی
• داروهای خوراکی مانند پروپرانولول یا کورتیکواستروئیدها
• تزریق با داروی استروئید
• انجماد (سرما درمانی) با نیتروژن مایع
• درمان های لیزری
• عمل جراحی
اگر همانژیوم به حال خود رها شود و به خودی خود برطرف شود، ممکن است کاملاً از بین برود و هیچ جای زخم و اثری از آن باقی نماند. با این حال، برخی از همانژیوماها به طور کامل از بین نمی روند و برخی دیگر ممکن است باعث تغییر رنگ پوست، جای زخم یا شلی پوست شود.
برخی از علائم باقی مانده ممکن است به درمان های اضافی یا جراحی برای ترمیم نیاز داشته باشند. جای زخم یا علامت مانده نیز می تواند بعد از دارو، تزریق ، لیزر درمانی یا جراحی باقی بماند. با این حال، یک پزشک ماهر و درمان مناسب می تواند در به حداقل رساندن جای زخم موثر باشد.
عوارض خال عروقی در نوزادان
به طور کلی، خال عروقی در نوزادان دلیلی برای نگرانی نیست. با این حال، اگر در کودک خود علامت یا رشد یک توده را مشاهده کردید، همیشه عاقلانه است که توسط پزشک معاینه شود. عوارض بسیار نادر است، اما ممکن است اتفاق بیفتد. مشکلاتی که می توانند بر اثر همانژیوم توت فرنگی ایجاد شوند عبارتند از:
خونریزی: گاهی اوقات، همانژیوم توت فرنگی دچار برجستگی، خراش یا آسیب دیدگی می شود که باعث خونریزی آن می شود.
زخم باز: به زخم باز اولسر گفته می شود. اولسر می تواند در اثر مالش یا صدمه ایجاد شود. اولسر می تواند عوارض دیگری مانند درد، خونریزی، عفونت و زخم ایجاد کند.
عفونت: باکتری ها می توانند از پوست باز وارد بدن شوند.
درد: همانژیوماس برای کودک شما دردناک نیست. با این حال، اگر بزرگ شوند و عملکرد بدن را مختل کنند، پوست دچار پارگی شود یا عفونت کنند، می توانند دردناک شوند.
شرایط زمینه ای: اگر همانژیوم های زیادی در بدن نوزاد وجود داشته باشد، پزشک آزمایشات بیشتری را برای بررسی یک مسئله بهداشتی انجام می دهد.
جای زخم: همانژیوماس می تواند جای زخم به جا بگذارد. در صورت وجود زخم، آسیب، خونریزی یا عفونت احتمال ایجاد زخم بیشتر است. گاهی اوقات درمان همچنین می تواند باعث ایجاد زخم شود.
با نگاه کنجکاو دیگران چگونه کنار بیاییم
وقتی کودک شما یک علامت تولد قابل مشاهده در صورت، گوش، گردن، سر یا بازوها دارد، یکی از سخت ترین مواردی که ممکن است با آن کنار بیایید واکنش های دیگران است. متأسفانه، بعضی از افراد بدون اینکه لحظه ای فکر کنند، خیره می شوند، به آن اشاره می کنند یا سؤال می پرسند.
طبیعی است که بخواهید از کودک خود محافظت کنید، بنابراین برخورد با واکنش های تند و تیز دیگران در مورد ظاهر کودک شما دشوار است. اما، شما می توانید از آن عبور کنید. در اینجا چند روش برای مقابله با آن آورده شده است.
سعی کنید درک کنید
برخی از افراد، به ویژه کودکان، فقط کنجکاو هستند و به هیچ وجه سعی ندارند بی ادب باشند یا قضاوت کنند: آنها حتی ممکن است متوجه نشوند که بیش از حد طولانی مشغول نگاه کردن بوده اند و فقط می خواهند بفهمند چه چیزی را می بینند. اگر به آن فکر کنید، احتمالاً شما هم این کار را انجام داده اید.
به آنان لبخند بزنید و دست تکان دهید: ارتباط چشمی برقرار کنید و به هر کسی که خیره است لبخند بزنید. آنها ممکن است خجالت بکشند و سریع نگاهشان را بکشند، یا ممکن است به شما و کودک شما لبخند بزنند.
سلام کنید: سلام و تعامل با افرادی که خیره شده اند کار درستی است. می توانید از آنها بپرسید آیا سؤالی از شما دارند و این فرصت را پیدا کنید که به آنها در مورد وضعیت فرزندتان آموزش دهید. این حتی ممکن است خانواده دیگری را از خیره شدن ترسناک نجات دهد.
آنها را نادیده بگیر: بعضی افراد فقط بی ادب هستند و هیچ کاری نمی توانید انجام دهید. نفس عمیق بکشید، دور شوید و آنها را فراموش کنید.
نگذارید کسی مانع شما شود: اجازه ندهید که نگاه دیگران شما را از بیرون رفتن و گذراندن وقت با فرزندتان و لذتی که از این کار می برید محروم کند. این واقعاً مسئله آنهاست، نه شما.
فرزند خود را گرامی بدارید: فرزند شما همینطور که هست ارزشمند و زیباست. هیچ کس نمی تواند برای تغییر میزان عشق و علاقه شما به فرزندتان چیزی بگوید یا کاری انجام دهد. بیرون بروید، عکس بگیرید و همه کارهایی را که معمولاً انجام می دهید انجام دهید.
به دنبال پشتیبانی باشید: دوستان و خانواده ای که شما و فرزندتان را دوست دارند منبع خوبی برای پشتیبانی شما هستند. مادران دیگری که این مرحله را گذرانده اند نیز می توانند مفید باشند، خصوصاً در ابتدای کار.صبور باشیدگاهی اوقات ممکن است بسیار سخت باشد. اما، به یاد داشته باشید که همانژیوم برای همیشه ادامه نخواهد داشت. سرانجام از بین خواهد رفت.سلامت عاطفی بعضی از والدین تمایل دارند که این عارضه تحت درمان قرار بگیرد حتی اگر باعث ایجاد مشکل در سلامتی نشود. همانژیوم توت فرنگی در صورت کودک می تواند ناراحت کننده باشد زیرا ظاهر کودک شما را تغییر می دهد. اگر تغییر شکل دهد می تواند باعث ناراحتی عاطفی برای کودک شود.وقتی همانژیوم روی بدن است، می توانید آن را پشت لباس پنهان کنید. اما، وقتی روی صورت است، به راحتی دیده می شود. همانطور که کودک رشد می کند و مدرسه و فعالیت های دیگر را شروع می کند، ظاهر متفاوت می تواند منجر به اذیت شدن یا مشکل در دوستی با دیگران شود. هنگامی که به درمان فکر می کنید، مهم است که در نظر بگیرید که همانژیوم چگونه می تواند بر عزت نفس کودک و تجارب آینده او تأثیر بگذارد.خال عروقی در نوزادان می تواند شما را در هنگام شروع رشد بترساند و کنار آمدن با تغییر در ظاهر کودک و واکنش های دیگران نسبت به آن می تواند دشوار باشد. اما خوشبختانه تقریباً همیشه بی خطر و بدون درد هستند و بندرت عارضه ایجاد می کنند. ممکن است به نظر شما مثل یک عمر طولانی باشد اما همانژیوم ها معمولاً پس از حدود یک سال شروع به کوچک شدن می کنند و بیشتر خود به خود از بین می روند. بنابراین، به سیستم پشتیبانی خود مراجعه کنید و برای پرسیدن سؤال، به روزترین اطلاعات و دریافت برنامه شخصی برای نیازهای کودک خود، به پزشک کودک خود مراجعه کنید.
مطالعه بیشتر:
لکه های قرمز روی پوست چیست؟ درمان لکه های قرمز روی پوست
بیماری های پوستی در کودکان،درمان و نشانه بیماری پوستی چیست؟
ماه گرفتگی قرمز پوستی نوزادان و کودکان چیست وآیا خطرناک است؟
اگزمای پوستی در نوزادان ظاهر آن چگونه است وعلت بروز آن چیست؟