لیکن اسکلروزوس چیست و دلایل ابتلا به لیکن اسکلروزوس چیست؟
لیکن اسکلروزوس، مشکل پوستی نادری است که معمولا در ناحیه تناسلی یا مقعد بروز میکند. همچنین ممکن است بالای دستها، نیم تنه یا پستانها نیز ظاهر شود. این مشکل اغلب بانوان را در سن یائسگی درگیر میکند، اما افراد دیگر نیز به این عارضه دچار میشوند. هرچند درمانی برای این مشکل وجود ندارد، اما با روشهایی میتوان نشانههای بیماری را کنترل کند.
دلایل ابتلا به لیکن اسکلروزوس چیست؟
پزشکان علت ابتلای برخی افراد به لیکن اسکلروزوس را نمیدانند. آنها معتقدند ممکن است دلیل آن ژنها، هورمونها، عفونت یا ترکیبی از این موارد باشد. نظریه دیگر این است که ممکن است سیستم ایمنی بدن به پوست حمله کند. حتی ممکن است بر اثر یک جراحت قدیمی در پوست به وجود آید.
نشانههای ابتلا به لیکن اسکلروزوس چیست؟
در صورت ابتلا به این عارضه، ممکن است لکههای ریز سفید، براق و صافی روی پوست خود ببینید. لکهها بزرگتر شده و پوست نازکتر و چروک خواهد شد. پوست به راحتی پاره میشود و کبودیهای بزرگ (که ممکن است قرمز یا بنفش باشد) ظاهر خواهد شد. خارش بسیار شایع است. همچنین زخم، خونریزی یا تاول دیده میشود. اما ممکن است برخی افراد اصلا علائمی نداشته باشند.
لیکن اسکلروزوس چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک ممکن است معاینه فیزیکی انجام دهد و نقاط مختلف پوست شما را بررسی کند. ممکن است نمونهبرداری نیز انجام شود. به این ترتیب که بخشی از پوست را برداشته و به آزمایشگاه میفرستند تا زیر میکروسکوپ بررسی شود. آنها با این روش بیماری را تشخیص و یا تایید میکنند.
لیکن اسکلروزوس چه مشکلاتی را برای فرد ایجاد می کند؟
مشکلات بسیاری ممکن است رخ دهد، اما نادر است. در صورتیکه دستگاه تناسلی را درگیر کند، ممکن است به یک نوع سرطان پوست با عنوان سرطان سلول سنگفرشی مبتلا شوید. بانوان مبتلا به این عارضه، ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان واژن خواهند داشت. این سرطان قسمت خارجی دستگاه تناسلی را درگیر میکند و ممکن است باعث تغییر شکل ظاهری اندام تناسلی شود. برخی بانوان ممکن است دردهای مزمن یا مکرر در ناحیه واژن و دهانه واژن داشته باشند. این مشکلات ارتباط جنسی را با مشکل مواجه میکند.
لیکن اسکلروزوس چه درمانهایی دارد؟
گرچه درمان قطعی برای لیکن اسکلروزوس وجود ندارد، اما برخی روشهای درمانی میتواند مفید باشد. درصورت ابتلا به این عارضه در قسمت تناسلی خود، باید تحت درمان قرار بگیرید، حتی اگر علائمی نداشته باشید. اگر این مشکل درمان نشود، میتواند هنگام ارتباط جنسی یا ادرار کردن مشکل ایجاد کند. معمولا ضایعات در قسمتهای دیگر بدن به مرور زمان از بین خواهند رفت.
پزشک در ابتدا کرم استروئیدی تجویز خواهد کرد تا روی محل بمالید. این کرم خارش را از بین میبرد. اما ممکن است زمان طولانی (چند هفته یا چند ماه) طول بکشد تا پوست ظاهری طبیعی پیدا کند.
ممکن است نیاز باشد از این کرمها و پمادها برای مدت طولانی استفاده کنید تا از بازگشت عارضه جلوگیری کنید. لازم است با پزشک خود در ارتباط باشید، زیرا استفاده طولانی مدت از این کرمها و پمادها، باعث قرمزی، نازک شدن و ترکهای پوستی میشود. این نوع درمان ممکن است باعث عفونت دستگاه تناسلی شود.
در صورتیکه کرمها و پمادهای کورتیزون برای شما موثر نبود، روشهای درمانی دیگری وجود دارد. این روشها شامل داروهای حاوی ویتامین A است که رتینوئید نامیده میشود، درمان با نور فرابنفش یا پماد تاکرولیموس.
آیا نیازی به جراحی است؟
انجام عمل جراحی برای برداشتن لکهها و برجستگیهای دستگاه تناسلی زیاد انجام نمیشود، زیرا دوباره باز خواهد گشت. در صورتیکه ضایعات دستگاه تناسلی به اندازهای شدید باشد که ارتباط جنسی با مشکل ایجاد شود، ممکن است عمل جراحی مفید باشد. اما این فقط یک گزینه برای کنترل شرایط است.عمل جراحی لیکن اسکلروزوس در آقایان گزینه خوبی است. پزشک اغلب ختنه را توصیه میکند و پوست اضافه آلت تناسلی را برمیدارد. پس از آن مشکل دیگر باز نخواهد گشت.
راههایی برای آسودگی بیشتر
برای کمک به درمان لیکن اسکلروزوس کمی آب گرم به وان حمام اضافه کنید. آب گرم ناراحتی ناشی از خارش را برطرف میکند. برای التیام زخمها، از پزشک در مورد مصرف داروهای بدون نسخه مانند کرمهای ضد حساسیت سوال کنید. از لباسهای تنگ، اسپری خوشبو کننده آلت تناسلی، مواد شستشوی قوی و دستمالهای کاغذی خشک و معطر پرهیز کنید.همچنین ممکن است استفاده از لباسهای زیر نخی در طول روز و نپوشیدن لباس زیر هنگام شب مفید باشد.
مطالعه بیشتر:
علت خارش شدید کل بدن در بارداری به چه علت است؟
لوپوس در بارداری ، علائم بیماری لوپوس در بارداری چیست؟
لوپوس چیست و چقدر شایع است و چگونه تشخیص داده می شود؟
خارش پوست در بارداری وانواع خارش پوست در دوران بارداری چیست؟