تب کیو در بارداری چیست و آیا این بیماری به جنین منتقل میشود؟
تب کیو یک بیماری نادر است که از طریق تماس با دام و سایر حیوانات اهلی گسترش می یابد. این بیماری با علائمی شبیه آنفولانزا همراه است و با آنتی بیوتیک درمان می شود. در ادامه این مطلب همه چیز را در مورد تب Q خواهید خواند.
تب کیو چیست؟
تب کیو یک بیماری نادر است که در اثر کوکسيلا بورنتى ایجاد می شود و علائمی شبیه به آنفلوانزا دارد که معمولاً 2-3 هفته پس از قرار گرفتن در معرض باکتری بروز می کند. بیشتر افراد مبتلا به این بیماری خود به خود بهبود می یابند، اما در موارد شدیدتر بیمار نیاز به درمان با آنتی بیوتیک دارد.
احتمال ابتلای چه کسانی به تب کیو بیشتر است؟
همه افراد می توانند به تب کیو مبتلا شوند. اما در میان افرادی که در معرض دام و سایر حیوانات اهلی به ویژه گوسفند و بز هستند، بیشتر است. همچنین در میان افرادی که از محصولات لبنی آلوده و غیرپاستوریزه استفاده می کنند، مشاهده می شود.
آیا تب کیو مسری است؟ آیا این بیماری از مادر به جنین منتقل می شود؟
تب کیو به ندرت از طریق تماس جنسی، انتقال خون یا از مادر باردار به جنین منتقل می شود.
چه عواملی باعث تب کیو می شوند؟
تب کیو در اثر قرار گرفتن در معرض باکتری کوکسيلا بورنتى که در شیر، ادرار، مدفوع و مواد حاصل از زایمان مانند مایع آمنیوتیک حیوان آلوده وجود دارد، ایجاد می گردد. بیشتر افراد پس از استنشاق باکتری آلوده می شوند. عفونت همچنین پس از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه آلوده مانند شیرخام امکان پذیر است.
تب کیو چه علائمی دارد؟
تب کیو تقریباً در نیمی از افراد آلوده به باکتری علائمی شبیه آنفولانزا ایجاد می کند. علائم از خفیف تا شدید بوده و شامل موارد زیر است:
• تب
• خستگی
• سردرد
• لرز ، تعریق و دردهای عضلانی
• درد قفسه سینه
• درد معده ، حالت تهوع ، استفراغ و اسهال
• کاهش وزن
کمتر از 5 درصد افراد آلوده به باکتری تب کیو دچار بیماری مزمن می شوند. این عفونت جدی اغلب باعث التهاب دریچه های قلب (اندوکاردیت) و کبد (هپاتیت) خواهد شد. آندوکاردیت و هپاتیت هر دو بیماری جدی پزشکی هستند که نیاز به درمان فوری دارند.
علائم تب مزمن کیو در بسیاری از افراد عبارتند از:
• خستگی مفرط
• درد استخوان و مفصل
• زردی پوست (زردی)
• تعریق شبانه
• تنگی نفس
• تورم در بازوها و پاها
• کاهش وزن
تب کیو چه عوارضی دارد؟
مادران بارداری که به تب کیو مبتلا می شوند در معرض خطر مرده زایی و سقط جنین هستند. همچنین احتمال تولد نوزاد نارس و با وزن کمتر از وزن طبیعی در این دسته از مادران بیشتر است. عفونت های شدید تب کیو باعث عوارضی مانند ذات الریه به معنی التهاب در ریه ها، هپاتیت یا آندوکاردیت می شود. عفونت های شدید تب کیو در صورت عدم درمان به موقع، جان بیمار را به خطر می اندازند.
تب کیو چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک با معاینه فیزیکی و بررسی نتایج آزمایش خون تب کیو را تشخیص می دهد. تشخیص تب کیو از سایر بیماری های تنفسی دشوار است. حتی اگر چند هفته قبل در مجاورت حیوانات مزرعه یا محصولات حیوانی مانند کود بوده اید، حتماً به پزشک اطلاع دهید.
تب کیو چگونه درمان می شود؟
در بیشتر افراد، این بیماری بدون درمان خود به خود از بین می رود. در موارد شدیدتر، چندین هفته مصرف آنتی بیوتیک داکسی سایکلین لازم است. افرادی که با تب کیو مزمن زندگی می کنند، به آنتی بیوتیک های قوی و سایر داروها مانند هیدروکسی کلروکین به مدت چند ماه نیاز دارند. برای برخی افراد، درمان تا 18 ماه به طول می انجامد. در طول این مدت، بیمار باید برای بررسی سایر عوارض پزشکی، تحت نظر پزشک باشد.
آیا می توان از تب کیو پیشگیری کرد؟
واکسن تب کیو در برخی کشورها وجود دارد اما بهترین راه اجتناب از قرار گرفتن در معرض حیوانات اهلی مانند گوسفند ، بز یا گاو است که به این وسیله می توانید خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید. همچنین از مصرف لبنیات خام یا آلوده خودداری کنید.
پیش آگهی یا انتظار بهبود بیماری برای افراد مبتلا به چه صورت است؟
در بیشتر افراد، تب کیو بدون درمان خاصی خود به خود از بین می رود. برای عفونت های شدیدتر، آنتی بیوتیک ها درمان مؤثری هستند.
اگر فکر می کنم تب کیو دارم چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟
در صورت بروز علائم شبیه آنفولانزا، به ویژه پس از مواجهه با حیوانات مزرعه یا شیرخام، برای بررسی با پزشک خود تماس بگیرید. تا 3 هفته پس از قرار گرفتن در معرض باکتری ممکن است علائم بروز کند.
مطالعه بیشتر:
برای پایین اوردن تب در بارداری چه کنیم ؟
تب در بارداری درمان با کمک 15 راهکار کاربردی
ایا تب مادر باردار برای جنین ضرر دارد و علت تب چیست؟
تب در بارداری خطرناک است و علت تب در بارداری چیست؟