خوابیدن زیر کرسی در بارداری آیا مجاز و بدون مشکل است؟
کرسی، یکی از ابتدایی ترین وسیله های گرمایشی است که از قدیم الایام توسط بخش اعظمی از ایرانیان مورد استفاده قرار می گرفت. اگرچه با روی کار آمدن ابزارهای نوین گرمایشی همچون بخاری و ...، دیگر به اندازه گذشته از کرسی استفاده نمی شود اما این وسیله، مانند سنتی دیرینه در رگ و ریشه ایرانیان تنیده شده و جایگاه ویژه ای در فرهنگ ما دارد. اگر شما هم جزو طرفداران کرسی باشید، شاید این سوال برایتان ایجاد شود که آیا خوابیدن زیر کرسی در بارداری هم مجاز و بدون مشکل است؟
تاریخچه کرسی
اگر پای صحبت بزرگ ترها نشسته باشید، احتمالا متوجه شده اید که اگرچه در حال حاضر کشور ما ایران رو به خشکسالی است، اما در گذشته میزان بارش باران و برف در آن بسیار زیاد بوده و مردم پاییز و زمستان های سختی را پشت سر می گذاشتند. با توجه به اینکه در آن زمان، دسترسی به گاز محدود بوده و وسایل الکترونیکی نیز در دسترس نبودند، "کرسی" ابزار رایجی بود که مردم از آن برای گرم کردن خانه های خود کمک می گرفتند. البته شاید برایتان جالب باشد که بدانید کرسی تنها در ایران محبوب نبوده و در بسیاری از کشورهای آسیایی از جمله ژاپن نیز قدمت زیادی دارد.
از نظر ظاهری، کرسی بسیار ساده است و حتی می توان آن را در منزل نیز ساخت. در حقیقت کرسی یک میز چوبی چهارپایه است که به طور معمول به شکل مربع و در ابعاد یک متر در یک متر ساخته می شود. البته امروزه میزهای کرسی در ابعاد و اشکال مختلف، از مستطیل گرفته تا حتی دایره ای شکل، در بازار به فروش می رسند تا افراد بسته به سلیقه و فضای منزل خود، مدلی را که از همه برایشان مناسب تر است، انتخاب کنند.
بلندای میز کرسی در حدود 70 سانتی متر بوده تا فضایی برای قرار دادن پاها و همچنین منبع گرمایشی در زیر آن فراهم شود و بر روی میز نیز به طور معمول لحافی بزرگ و گرم انداخته می شد تا گرمای کرسی به بیرون درز پیدا نکرده و به هدر نرود. برای زیبایی هرچه بیشتر کرسی، معمولا بر روی لحاف، رواندازی از جنس مخمل، ترمه، جاجیم و ... انداخته و خوراکی های خود را آنجا می گذاشتند تا تمامی افرادی که دور تا دور کرسی می نشستند، به راحتی به آن ها دسترسی داشته باشند. در اطراف کرسی نیز، چند تشکچه و زیرانداز به همراه پشتی و بالشت قرار می دادند تا همگی به راحتی بنشینند و استراحت کنند.
برخلاف کرسی های نوین که در آن ها از منقل های نفتی و یا برقی استفاده می شود، در گذشته برای تامین گرمای کرسی، یا منقل ها ذغالی بودند و یا اینکه چاله ای به نام چاله کرسی در کف اتاق حفر می شد که آتش را در آن درست می کردند.
کرسی، علاوه بر اینکه وسیله ای برای گرم کردن محیط منزل بود، عامل تفریح و سرگرمی خانواده نیز محسوب می شد. اعضای خانواده به بهانه گرم کردن خود، دور کرسی کنار یکدیگر جمع شده و با هم حرف می زدند، خاطرات بزرگترها و پدربزرگ و مادربزرگ ها را می شنیدند، غذا می خورندند و می خوابیدند. در حقیقت کرسی، مایه گرمای منزل و گرمای قلب های خانواده های ایرانی بود و شاید به همین دلیل باشد که در حال حاضر و به ویژه در شب یلدا و زمستان، هنوز هم کرسی در بسیاری از خانه ها برپا می شود.
اما خوابیدن زیر کرسی، فواید دیگری نیز دارد که سبب محبوبیت این وسیله گرمایشی سنتی شده است.
فواید خوابیدن زیر کرسی در بارداری
از جمله فوایدی که در طب سنتی برای خوابیدن زیر کرسی در نظر گرفته شده است، می توان به این موارد اشاره نمود:
- گرم شدن تدریجی تمام بخش های بدن و به ویژه اندام ها و در نتیجه بهبود دردهای مفاصل و ماهیچه ها،
- بهبود دردها و علائم ناشی از روماتیسم، آرتروز، درد کمر و ....
- پاکسازی و سم زدایی بدن،
- تعادل در گردش خون و افزایش خونرسانی به اندام های مختلف،
- بهبود عملکرد حافظه، تقویت حافظه،
- بهبود عملکرد دستگاه گوارش به دلیل گرم نگه داشته شدن اندام ها،
- کمک به خونسازی با فعال کردن مغز استخوان به عنوان مراکز خونساز و در نتیجه رفع کم خونی،
- پایین آوردن قند خون و در نتیجه مدیریت دیابت،
این فواید به صورت عمومی طرح شده و در مورد برخی از موارد همچون کنترل دیابت، متاسفانه هیچ داده علمی در جهت تایید یا رد این ادعاها وجود ندارد. به علاوه در مورد فواید خوابیدن زیر کرسی در بارداری نیز هیچ پژوهش علمی انجام نشده است.
با این همه نکته مثبت که باعث تشویق مردم به استفاده از کرسی می شود، یک سوال اساسی در ذهن پدید می آید که آیا خوابیدن زیر کرسی در بارداری نیز مجاز است یا خیر؟
آیا خوابیدن زیر کرسی در بارداری بی خطر است؟
پاسخ قطعی وجود ندارد اما بهتر است در این مورد کمی محتاط بود، زیرا:
1. قرار گرفتن در معرض گرمای مستقیم و بیش از حد و در نتیجه افزایش دما و داغ شدن بدن به ویژه در ناحیه شکم و لگن، در طی سه ماهه ابتدایی بارداری می تواند خطر بروز مشکلاتی همچون کاهش ضریب هوشی، ناهنجاریهای جنینی، اختلال در رشد سیستم عصبی و یا تولد نوزادی با وزن کم، را افزایش دهد.
2. استفاده از منقل های ذغالی و قدیمی، خطر بروز مسمومیت با ذغال را به شدت افزایش داده و می تواند منجر به کاهش سطح اکسیژن خون، افت هوشیاری و در نهایت خفگی شود. این مسئله به خصوص در مورد زنان باردار که بالا بودن سطح اکسیژن خون شان برای حفظ سلامت جنین نیز ضروری است، از اهمیت زیادی برخوردار است.
عوارض خوابیدن زیر کرسی در بارداری
مهم ترین و نگران کننده ترین عوارض در پی استفاده از کرسی، خطر سوختگی، آتش سوزی و مسمومیت با گاز منوکسید کربن است.
با اینکه خوابیدن زیر کرسی در بارداری، جالب و وسوسه کننده به نظر می رسد اما به دلیل احتمال تهدید سلامت جنین و همچنین خطر بروز عوارضی که به آن ها اشاره شد، بهتر است تا حد امکان از انجام دادن چنین کاری خصوصاً در طی سه ماهه اول بارداری اجتناب نمایید.
مطالعه بیشتر:
آیا خوابیدن به پشت در بارداری امن است؟
آموزش بهترین طرز خوابیدن در ماه آخر بارداری
روش صحیح خوابیدن در بارداری دوقلویی و چندقلویی
کشیدن بدن در بارداری، ایا کش و قوس آمدن در بارداری ضرر دارد؟