سپتوم رحم و سپتوم رحم چه مشکلاتی را می تواند ایجاد کند؟
سپتوم رحم یا رحم سپتوم دار نوعی اختلال در روند شکل گیری رحم است که در طی رشد جنین قبل از تولد اتفاق می افتد. در این عارضه غشایی به نام سپتوم قسمت داخلی رحم، در وسط آن ایجاد شده و حفره رحم را به دو قسمت تقسیم می کند. این تیغه تقسیم کننده نوعی بافت فیبری و عضلانی است که می تواند ضخیم یا نازک باشد. در ادامه این مقاله به شما خواهیم گفت که سپتوم رحم چگونه تشخیص داده می شود و چه مشکلاتی را می تواند برای شما ایجاد کند.
سپتوم رحم چه مشکلاتی را می تواند برای فرد ایجاد کند؟
زنان مبتلا به عارضه رحم سپتوم دار در معرض خطر سقط جنین قرار دارند. کاملاً مشخص نیست که چرا این اتفاق می افتد. یک نظریه رایج این است که تیغه رحم نمی تواند حمایت مناسب لازم برای بارداری سالم را فراهم کند. همچنین ممکن است تیغه رحم به روش های مختلف در بارداری تداخل ایجاد کند و فضای کافی برای جایگیری و رشد جنین و جفت را به شدت محدود کند. این بیماری را می توان با جراحی درمان کرد. بهبودی بیماران بعد از جراحی نشان داده است به طور قابل توجهی نتایج بارداری بهبود یافته و نوزادان سالم متولد می شوند.
آیا رحم سپتوم دار همان رحم دو شاخ است؟
ممکن است رحم سپتوم دار به عنوان رحم دو شاخه تشخیص داده شود. اما رحم دو شاخه رحمی است که بالای آن به شکل قلب یا دو شاخ کاملا جدا باشد. در این شرایط، قسمت بالای رحم یا فوندوس به سمت خط وسط رحم فرو می رود. این فرو رفتگی می تواند از کم عمق تا عمیق باشد. اما در رحم سپتوم دار، جدای از فرو رفته بودن یا نبودن قسمت بالایی رحم، غشایی حفر رحم را به دو نیم تقسیم می کند که می تواند ضخیم یا نازک باشد.
رحم دو شاخه بسیار خفیف به طور معمول بر شانس بارداری موفقیت آمیز زن تأثیر نمی گذارد، اما اگر شدت دوشاخه بودن کاملا قسمت بالایی حفر رحم را دو نیم کرده باشد، احتمال سقط زیاد است.
سپتوم رحم چه تاثیری بر بارداری می گذارد؟
سپتوم رحم به طور معمول بر توانایی باردار شدن زنان تأثیر نمی گذارد، اما به طور قابل توجهی خطر سقط جنین را افزایش می دهد. یعنی زنان در وهله اول باردار می شوند اما معمولا به سقط منتهی خواهد شد. در حقیقت زنان مبتلا به رحم سپتوم دار ممکن است سقط مکرر داشته باشند.
آیا سپتوم رحم در میان بانوان شایع ست؟
اعتقاد بر این است که رحم سپتوم دار متداول ترین نوع رشد غیرطبیعی رحم و یا مشکلات آناتومیکی است. تخمین زده شده است که بیش از نیمی از مشکلات رشدی رحم، از نوع سپتوم دار است.
سپتوم رحم چه خطراتی ارا ایجاد می کند؟
زنان با رحم سپتوم دار در معرض خطر سقط جنین و سقط مکرر هستند. حاملگی هایی که در رحم اتفاق می افتد با هر نوع رشد غیرطبیعی خطر ابتلا به موارد زیر را به همراه دارد:
• غیرممکن شدن زایمان طبیعی و نیاز به جراحی سزارین
• عوارض ناشی از خونریزی پس از زایمان
علائم سپتوم رحم چیست؟
به غیر از سقط جنین یا سقط مکرر، هیچ علامتی از سپتوم رحم وجود ندارد. اغلب این عارضه فقط پس از بررسی علت سقط جنین تشخیص داده می شود. اگر سپتوم از حفره رحم فراتر رفته و شامل دهانه رحم و واژن نیز باشد، گاهی می توان آن را در طی معاینه لگن معمولی تشخیص داد.
علل سپتوم رحم چیست؟
رحم سپتوم دار یک ناهنجاری ژنتیکی است. مشخص نیست که چه عواملی باعث بروز آن می شود. این اختلال رشدی زمانی ایجاد می شود که جنین در حال رشد است. در دوران جنینی مجاری مولر به صورت دو لوله شروع به تکامل می کنند که در نهایت به یکدیگر جوش خورده و به یک حفره رحم در خط میانی بدن تبدیل می شوند. در رحم سپتوم دار، این دو لوله به طور کامل در هم ادغام نمی شوند و یک خط میانی از بافت عضلانی و فیبری در میان آنها باقی می ماند که در نهایت سپتوم رحم را بوجود می آورد.
رحم سپتوم دار چگونه تشخیص داده می شود؟
سپتوم رحم ممکن است در سونوگرافی لگن معمولی دیده شود. MRI می تواند روش دقیق تری برای شناسایی مشکلات رحم باشد. پس از انجام معاینه لگن، پزشک احتمالاً بررسی های بیشتر را با یکی از این تصویر برداری ها آغاز می کند. به منظور تأیید تشخیص، آنها ممکن است از هیستروسالپینگوگرام یا هیستروسکوپی استفاده کنند. هیستروسالپینگوگرام نوعی اشعه ایکس است که حفره داخلی رحم و لوله های رحمی را با وضوح بیشتری نشان می دهد.
سپتوم رحم چگونه درمان می شود؟
خوشبختانه رحم سپتوم دار با جراحی به نام متروپلاستی قابل درمان است. این روش اکنون با هیستروسکوپی انجام می شود. روش هیستروسکوپی اجازه می دهد تا درمان در داخل رحم، از طریق واژن و بدون نیاز به برش خارجی شکم انجام شود.
در طی یک متروپلاستی هیستروسکوپی، یک پروب دارای لامپ ظریف به درون حفره رحم، از طریق دهانه رحم و واژن وارد می شود. ابزار دیگری نیز برای بریدن و برداشتن تیغه رحم (سپتوم رحم) قرار داده شده است.
این روش چندان تهاجمی نیست و معمولاً حدود یک ساعت طول می کشد و نیاز به بستری بعد از جراحی ندارد مگر مشکل دیگری همانند خونریزی زیاد بعد از عمل داشته باشید. زنانی که انتخاب می کنند یک متروپلاستی هیستروسکوپی انجام دهند معمولاً در همان روز عمل به خانه برمی گردند.
پس از عمل جراحی، بین پنجاه تا هشتاد درصد از زنانی که سابقه سقط مکرر دارند، در آینده بارداری سالمی را تجربه می کنند. در زنانی که قبلاً قادر به باردار شدن نبوده اند، بعد از این روش می توانند باردار شود.
چشم انداز بانوان مبتلا به رحم سپتوم دار چگونه است؟
رحم سپتوم دار شایعترین ناهنجاری رحم است. عارضه اصلی این بیماری افزایش خطر سقط جنین و سقط مکرر است. اگر زنی مایل به بچه دار شدن نیست، نیازی به درمان این بیماری ندارد. سپتوم رحم به خودی خود خطری برای سلامتی ندارد. با این حال، اگر زنی که سپتوم رحم دارد دوست دارد مادر شود، باید گزینه جراحی را انتخاب کند. جراحی به طور قابل توجهی احتمال بارداری موفقیت آمیز را افزایش می دهد.
مطالعه بیشتر:
6 ناهنجاری رحمی و تاثیر آن در بارداری
تاثیر انواع ناهنجاری های رحمی بر بارداری
سپتوم واژن و انواع مختلف سپتوم واژن چیست؟
چه مدت بعد از جراحی سپتوم (دیواره) می توان برای بارداری اقدام نمود؟