ملاج برآمده نوزاد و علت برجستگی ملاج نوزاد چیست؟
ملاج، که به آن فونتانل نیز گفته می شود، بیشتر به عنوان دو لکه نرم در سر نوزاد شناخته می شود. در هنگام تولد نوزادان، آنها معمولاً چندین ملاج دارند. ملاج ها نقاطی از سر هستند که در محل آنها هنوز استخوان های سر نوزاد به یکدیگر جوش نخوره اند. یک نوزاد تازه متولد شده دارای یک ملاج در جلو و یکی در پشت است.گاهی ممکن است متوجه برجسته شدن ملاج نوزاد شوید، در ادامه این مقاله می خواهیم برای شما شرح دهیم که علت برجستگی ملاج نوزاد چیست؟ آیا برجستگی ملاج نوزاد طبیعی است یا باید با متخصص اطفال مشورت کنید. آیا برجستگی ملاج نوزاد می تواند نشانه خطر باشد؟ برای کسب اطلاعات کامل در مورد برجستگی ملاج نوزاد تا پایان این متن همراه ما باشید.
چگونه ملاج نوزاد را پیدا کنیم؟
برای پیدا کردن ملاج نوزاد باید دستتان را به آرامی روی سر بگذارید. معمولاً فقط فونتانل قدامی که در بالای سر به سمت جلو قرار دارد دیده و احساس می شود. این همان نقطه ای است که به آن لکه نرم، فونتانل یا ملاج گفته می شود. در بعضی از نوزادان، ملاج خلفی که در پشت سر وجود دارد نیز احساس می شود، اگرچه بسیار کوچکتر و مثلثی شکل است.
بسیار مهم است که بدانید یک ملاج طبیعی چه شکلی است. ملاج سر نوزاد باید نسبتاً نرم باشد و خیلی کم به سمت داخل منحنی دیده شود.
آیا برجستگی ملاج نوزاد خطرناک است؟
تغییر در بافت یا شکل ظاهری فونتانل می تواند نشانه ای از مسائل جدی مرتبط با سلامت نوزاد باشد. والدین باید مواظب ملاج های نرم باشند. اگر می بینید که ملاج نوزاد بیش از حد بیرون زده باید با متخصص مشورت کنید، برجستگی ملاج نوزاد ممکن است نشانه تورم مغز یا تجمع مایعات در مغز باشد.
برجستگی ملاج نوزاد یک شرایط اضطراری است. بیش از حد برجستگی ملاج نوزاد می تواند نشانه افزایش فشار در داخل جمجمه باشد که ممکن است منجر به آسیب رساندن به مغز کودک شود. اگر نوزاد شما این علامت را دارد، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
دلایل برجستگی ملاج نوزاد چیست؟
برخی از مهمترین دلایل برآمدگی ملاج نوزاد عبارتند از:
• آنسفالیت، التهاب مغزی ناشی از عفونت ویروسی یا باکتریایی است.
• هیدروسفالی، مایعات اضافی مغز است که از بدو تولد وجود دارد یا در اثر آسیب یا عفونت در بطن های مغزی تجمع پیدا کنند.
• مننژیت، التهاب مغز و بافت نخاع است که ناشی از عفونت ویروسی یا باکتریایی رخ می دهد.
• انسفالوپاتی هیپوکسی ایسکمیک، تورم مغزی و آسیب است که در صورت کمبود اکسیژن در مغز نوزاد برای مدت طولانی اتفاق می افتد.
• خونریزی داخل جمجمه، که خونریزی درون مغز است.
سایر علل برجستگی ملاج نوزاد
یک ملاج برجسته ممکن است به عنوان دلایل احتمالی دیگری نیز رخ دهد ازجمله:
• تومور مغزی یا آبسه
• بیماری لایم، که یک عفونت باکتریایی است که از کنه آلوده به آن مبتلا می شوید
• بیماری آدیسون، بیماری که در آن غدد فوق کلیوی به اندازه کافی هورمون لازم برای عملکرد بدن شما ایجاد نمی کنند.
• نارسایی احتقانی قلب، در صورت تجمع خون و مایعات در قسمت هایی از بدن ایجاد می شود، زیرا قلب شما نمی تواند خون کافی را پمپ کند.
• سرطان خون، سرطان گلبول های سفید خون است.
• یک اختلال الکترولیتی، این زمانی است که سطح برخی از الکترولیت های خون مانند سدیم و پتاسیم از حالت تعادل خارج می شود.
• پرکاری تیروئید، یعنی زمانی که غده تیروئید نوزاد هورمون های بیشتری از میزان نیاز بدن تولید می کند.
• بیماری شربت افرا، که هنگامی رخ می دهد که بدن نوزاد نمی تواند پروتئین ها را به درستی تجزیه کند.
در بیشتر موارد که این شرایط دلیل برجستگی ملاج نوزاد است، نوزاد علائم دیگری علاوه بر برجستگی ملاج دارد و به احتمال زیاد بیمار است.
آیا برجسته شدن ملاج نوزاد همیشه خطرناک است؟
خیر. فاکتورهای مختلفی وجود دارد که باعث می شود ملاج سر نوزاد شما برآمده شود در حالی که در واقع خطری جدی وجود ندارد. کارهای معمولی که نوزادان انجام می دهند مانند دراز کشیدن، استفراغ یا گریه طولانی، می تواند باعث شود ملاج سرشان کمی برجسته شود.
چه زمانی باید برای برجستگی ملاج نوزاد به دنبال مراقبت های پزشکی باشم؟
برای تعیین اینکه آیا شیرخوار شما واقعاً دارای فونتانل برآمده است یا نه و آیا این برجستگی خطرناک محسوب می شود یا خیر، ابتدا سعی کنید آنها را آرام کنید و سپس آنها را طوری قرار دهید که سرشان به حالت قائم باشد. اگر در انجام این کار موفق شدید و هنوز به نظر می رسد لکه نرم سر نوزاد بیرون زده است، بلافاصله به متخصص اطفال مراجعه کنید.
در موارد بی حالی نوزاد همراه با ملاج برجسته، منتظر تعیین وقت پزشک نباشید. به نزدیکترین اورژانس بروید. این امر به ویژه در مواردی که نوزاد شما تب دارد یا خیلی خواب آلود به نظر می رسد بسیار مهم است.
در صورت عدم درمان برجستگی ملاج نوزاد چه اتفاقی می افتد؟
یک ملاج برآمده می تواند نشانه چندین بیماری بسیار جدی باشد که حتی می تواند جان نوزاد را به خطر بیندازد. به عنوان مثال، آنسفالیت که یکی از دلایل عمده برجستگی ملاج نوزاد است و می تواند منجر به آسیب دائمی مغز یا حتی مرگ در موارد شدید شود.
پزشک چه کاری برای برجستگی ملاج نوزاد انجام می دهد؟
از آنجا که توضیحات بسیاری در مورد این علائم می تواند وجود داشته باشد، پزشک شما تا آنجا که ممکن است در مورد وضعیت فرزند شما اطلاعات جمع آوری می کند. پزشک نوزادتان را معاینه کرده و به احتمال زیاد از شما موارد زیر را می پرسد:
• در مورد سابقه پزشکی نوزاد و داروهایی که احتمالا به او می دهید.
• آیا برآمدگی ثابت است یا در بعضی مواقع طبیعی به نظر می رسد.
• چه زمانی برای اولین بار برجستگی ملاج نوزاد را مشاهده کردید.
به یاد داشته باشید که در مورد سایر علائم مشاهده شده حتماً به پزشک خود بگویید، از جمله:
• خواب آلودگی نوزاد
• دمای بالای بدن
• تحریک پذیری شدید نوزاد
بسته به پاسخی که ارائه می دهید و علائم دیگری که ممکن است وجود داشته باشد، پزشک ممکن است یک یا چند آزمایش مانند MRI یا CT اسکن را برای تشخیص دقیق تجویز کند.
نمونه برداری از مایع مغزی نخاعی نیز ممکن است انجام شود. این نمونه گیری از مایع مغزی نخاعی از پایین ستون فقرات نوزاد شما برای بررسی بیماری و عفونت در سیستم عصبی او است.
درمان برجستگی ملاج نوزاد چیست؟
درمان به علت اصلی علائم کودک شما بستگی دارد. اگر عفونت عامل آن باشد باید هرچه سریعتر درمان شود اگر انسداد عامل این برآمدگی باشد لازم است نوزاد تحت جراحی قرار بگیرد.
آیا راهی برای جلوگیری از برجستگی ملاج نوزاد وجود دارد؟
هیچ راهی مشخص برای جلوگیری از برآمدگی ملاج نوزاد وجود ندارد. زیرا بیشتر عوامل ایجاد کننده تحت کنترل والدین نیستند.
با این حال بهترین کاری که می توانید بکنید این است که در صورت داشتن سوال یا نگرانی در مورد برجستگی ملاج نوزاد، با پزشک کودک خود تماس بگیرید و در صورت مشاهده فونتانل برجسته با علائمی نظیر خواب آلودگی و تب در مراجعه به پزشک تعلل نکنید.
به یاد داشته باشید که برجستگی ملاج نوزاد یک فوریت پزشکی است که نیاز به مراجعه به بیمارستان دارد. پس از حضور، پزشک می تواند علل بالقوه و همچنین اقدامات درمانی مناسب را تعیین کند.
مطالعه بیشتر:
مراقبت از نوزاد دو ماهه و نحوه مراقبت از نوزاد چگونه است؟
چگونه از ملاج نوزاد مراقبت کنیم وفونتانل یا ملاج نوزاد چیست؟
انواع تغییر شکل سر نوزاد در زایمان طبیعی و روش های درمان آن