کودکان دارای یک کلیه، علت تشکیل نشدن یک کلیه جنین چیست؟

کودکان دارای یک کلیه، علت تشکیل نشدن یک کلیه جنین چیست؟

کلیه نیز مانند چشم و ریه یک اندام جفتی است یعنی در بدن هر انسان یک جفت از این اندام وجود دارد. با این حال، از هر 1000 نوزاد 1 نفر با فقط یک کلیه متولد می شود. در گذشته، اکثر افراد نمی دانستند که یک کلیه دارند و از نظر سلامتی با هیچ مشکلی نیز مواجه نمی شدند. امروزه اکثر مادران در دوران بارداری خود سونوگرافی انجام می دهند و اگر نوزاد یک کلیه داشته باشد، قبل از تولد آشکار خواهد شد. تعداد نوزادانی که به دلیل ناهنجاری شدید یا انسداد کلیه، فقط با یک کلیه زندگی می کنند، زیاد است.

علت تشکیل نشدن یک کلیه جنین چیست؟

در واقع ما علت این رویداد را نمی دانیم. گاهی اوقات یک کلیه ای بودن به دلیل وجود یک نقص یا مشکل بزرگتر در سایر اندام های آسیب دیده است که سندرم نامیده می شود. در اکثریت قریب به اتفاق نوزادان، هیچ علت مشخصی قابل تشخیص نیست، اگرچه گاهی اوقات دیابت مادر و برخی از داروهای مصرفی در دوران بارداری می تواند دلیل باشد. به همین سبب باید مراقبت ها دوران بارداری را جدی گرفت.

آیا مشکل یک کلیه ای بودن، وراثتی است؟

در اکثر خانواده هایی که کودک با یک کلیه متولد می شود، خطر وقوع مجدد آن در سایر فرزندان، بسیار کم است. اما بهتر است مشکل را با پزشک متخصص اطفال یا زنان و زایمان در میان بگذاریم تا در صورت لزوم به مشاور ژنتیک ارجاع شود.

افراد یک کلیه در بلند مدت با چه مشکلاتی مواجه خواهند بود؟

بیشتر افراد با تک کلیه ای، به شرط سلامت کلیه، زندگی کامل و طبیعی دارند. به همین دلیل فردی که دو کلیه سالم دارد می تواند یکی از کلیه های خود را به فرد مبتلا به نارسایی کلیه اهدا کند. یک کلیه سالم معمولاً سریعتر از کلیه طبیعی رشد می کند و بزرگتر از کلیه طبیعی خواهد بود. این رشد اضافی خوب است و به کلیه تنها کمک می کند تا کار دو کلیه را انجام دهد. اما کلیه تکی همیشه شکل درستی ندارد.

متخصص اطفال آزمایشات لازم را به شرح زیر برای تشخیص هرگونه مشکل در کلیه انجام می دهد:

• آزمایش خون: برای بررسی عملکرد کلیه

• مطالعه تصویربرداری: مانند سونوگرافی برای حصول اطمینان از اینکه بافت کلیه طبیعی است و در جایی که ادرار در کلیه جمع می شود، کششی وجود ندارد.

• سیستوگرام با ماده حاجب (وی سی یو جی): برای اطمینان از عدم بازگشت ادرار به کلیه در هنگام تخلیه ادرار نوزاد یا وجود انسداد در مسیر خروج از مثانه.

- مطالعه پزشکی هسته ای: برای بررسی عملکرد کلیه و اطمینان از خروج طبیعی ادرار از کلیه و مثانه.

بررسی فشار خون و ادرار

تعداد کمی از افراد با یک کلیه ممکن است در زندگی آینده خود دچار مشکلات کلیوی مانند فشار خون یا دفع پروتئین در ادرار شوند. مجامع معتبر بین المللی توصیه می کنند فشار خون نوزادان و كودكانی كه یک كلیه دارند، هر سال تحت کنترل قرار بگیرد و از نظر دفع پروتئین در ادرار، آزمایشهای لازم به عمل آید. بزرگسالان دارای یک کلیه باید به طور دوره ای فشار خون و ادرار خود را نیز بررسی کنند.

بیماران یک کلیه ای و ورزش:

خوشبختانه کلیه ها در اعماق بدن قرار دارند و در مقایسه با سر، طحال یا کبد کمتر آسیب می بینند.

متخصصان، کودکان و نوجوانان دارای یک کلیه را مجاز به انجام بیشتر ورزش ها می دانند. اما بهتر است با رعایت فاکتورهای زیر باشد:

• توصیه پزشک متخصص اطفال

• سلامت فعلی کودک

• نوع ورزشی که در آن شرکت می کند

• موقعیتی که قرار است بازی کند

• سطح رقابت

• وضعیت بلوغ کودک

• جمعیت سایر شرکت کنندگان در ورزش هایی که تماس و برخورد در آنها وجود دارد

• در دسترس بودن تجهیزات محافظتی

• آیا می توان کاری کرد تا برای کودک ایمن تر باشد

• توانایی مربی در درک و پذیرش خطرات مشارکت کودک

اگرچه اطلاعات کمی در مورد اثربخشی بالشتک های محافظ کلیه در دست است، هنگام تصمیم گیری، استفاده از این بالشتک ها را در نظر بگیرید.

اگر فرزندی با یک کلیه داریم، چه باید بکنیم؟

با كودكانی كه يک كليه دارند، نبايد متفاوت از كودكان ديگر رفتار کرد. آنها به رژیم های غذایی خاصی احتیاج ندارند. آنها مانند سایر کودکان به مراقبت های طبیعی و منظم نیاز دارند.

مطالعه بیشتر:

هیدرونفروز و ورم کلیه جنین و علت ورم کلیه جنین چیست؟

مشکلات کلیوی جنین ، انواع مشکلات کلیوی جنین چیست؟

آگنوزی ناهنجاری کلیه جنین و دلایل آگنوزی کلیه جنین چیست؟

ناهنجاری های مادرزادی کلیه و شایعترین ناهنجاری مادرزادی کلیه

?پرسش و پاسخ های تشکیل نشدن یک کلیه جنین

علت یک کلیه ای بودن نوزاد چیست؟

گاهی اوقات یک کلیه ای بودن به دلیل وجود یک نقص یا مشکل بزرگتر در سایر اندام های آسیب دیده است که سندرم نامیده می شود. در اکثریت قریب به اتفاق نوزادان، هیچ علت مشخصی قابل تشخیص نیست،

آیا مشکل یک کلیه ای بودن، وراثتی است؟

در اکثر خانواده هایی که کودک با یک کلیه متولد می شود، خطر وقوع مجدد آن در سایر فرزندان، بسیار کم است. اما بهتر است مشکل را با پزشک متخصص اطفال یا زنان و زایمان در میان بگذاریم تا در صورت لزوم به مشاور ژنتیک ارجاع شود.

آیا کودکانی که یک کلیه دارند باید تحت نظر باشند؟

تعداد کمی از افراد با یک کلیه ممکن است در زندگی آینده خود دچار مشکلات کلیوی مانند فشار خون یا دفع پروتئین در ادرار شوند. مجامع معتبر بین المللی توصیه می کنند فشار خون نوزادان و كودكانی كه یك كلیه دارند، هر سال تحت کنترل قرار بگیرد و از نظر دفع پروتئین در ادرار، آزمایشهای لازم به عمل آید.

اگر فرزندی با یک کلیه داریم، چه باید بکنیم؟

با كودكانی كه يك كليه دارند، نبايد متفاوت از كودكان ديگر رفتار کرد. آنها به رژیم های غذایی خاصی احتیاج ندارند. آنها مانند سایر کودکان به مراقبت های طبیعی و منظم نیاز دارند.

منبع: healthychildren