molfix-مولفیکس

لامپکتومی و ماستکتومی: کدام روش برای شما مناسب است؟

لامپکتومی و ماستکتومی: کدام روش برای شما مناسب است؟

لامپکتومی و ماستکتومی هر دو روش های درمانی برای برداشتن سرطان پستان هستند. هر چند هر دو روش موثر است اما این دو روش دارای فواید و مضرات متفاوتی هستند. در روش لومپکتومی پستان حفظ می شود، در حالی که در روش ماستکتومی پستان برداشته می شود. پزشک به شما کمک می کند تصمیم بگیرید تا روشی را انتخاب کنید که برای شما بهتر باشد. دو عامل مهم در انتخاب روش درمانی، محل وقوع سرطان و پیشرفت آن است. اندازه پستان بیمار نیز مهم است.

لومپکتومی چیست؟

روشی است که در آن بافت سرطانی پستان برداشته می شود اما پستان باقی می ماند. در این روش تلاش می شود ظاهر پستان تا حد ممکن حفظ شود.در طول عمل جراحی، پزشک غده سرطانی و هر گونه بافت اطراف آن را که ممکن است تحت تاثیر سلول های سرطانی قرار گرفته باشد، خارج می کند. عناوین دیگر مربوط به این روش شامل موارد زیر است:

• نمونه برداری

• جراحی حفظ پستان

• برداشتن مجدد

پس از جراحی پزشک بررسی می کند تا مطمئن شود تمام بافت های سرطانی برداشته شده باشد. اگر موردی وجود نداشته باشد یعنی عمل لامپکتومی موفقیت آمیز بوده است. در غیر این صورت پزشک باید بافت های بیش تری را خارج کند. در موارد حاد نمی توان از لامپکتومی به عنوان گزینه مورد نظر استفاده کرد.به احتمال زیاد پس از عمل لامپکتومی نیاز به پرتو درمانی (RT) خواهید داشت تا از بازگشت سرطان جلوگیری شود و هر گونه سلول های سرطانی باقی مانده از بین برود.

این روش بیش تر برای بیمارانی تجویز می شود که به نوع کم تهاجم سرطان مبتلا هستند. اگر سرطان کل بافت پستان را در بر گرفته باشد یا غده سرطانی بسیار بزرگ باشد، پزشک روش ماستکتومی را پیشنهاد می کند.

ماستکتومی چیست؟

در این روش درمانی کل بافت پستان برداشته می شود.

۵ نوع روش درمانی ماستکتومی وجود دارد:

• ساده (کلی). در این روش، پزشک کل پستان را خارج می کند، اما هیچ غدد لنفاوی زیر بغل یا ماهیچه زیر پستان را از بین نمی برد. برای بانوانی که می خواهند از بروز سرطان پستان جلوگیری کنند، ماستکتومی ساده (کلی) توصیه می شود.

• رادیکال اصلاح شده. در این روش ماستکتومی بافت های باقی مانده پستان و برخی از غدد لنفاوی برداشته می شود. اما ماهیچه ای برداشته نمی شود. پزشک این شکل از ماستکتومی را انجام می دهد تا غدد لنفاوی را مورد بررسی قرار دهد و تشخیص دهد سرطان به خارج از پستان سرایت کرده است یا خیر.

• رادیکال. این روش تهاجمی ترین نوع ماستکتومی است. در ماستکتومی رادیکال کل پستان، غدد لنفاوی زیربغل و عضلات قفسه سینه را برمی دارند. این روش فقط در صورتی توصیه می شود که سرطان به عضلات قفسه سینه رسیده باشد.

• جزئی. در این روش پزشک بخشی از بافت پستان که تحت تاثیر سرطان قرار گرفته و بافت های مجاور آن را خارج می کند. این روش به لومپکتومی شبیه است، اما در ماستکتومی جزئی بافت های بیش تری برداشته می شود.

• زیرجلدی. به این روش ماستکتومی حفظ نوک پستان نیز گفته می شود. در این روش تمام بافت پستان برداشته می شود اما نوک پستان باقی می ماند.

مزایا و معایب لامپکتومی و ماستکتومی

روش های لامپکتومی و ماستکتومی هر دو روش های موثر درمانی برای سرطان پستان هستند. تحقیقات نشان می دهد نرخ بقا در هر دو روش یکسان است، گرچه در لومپکتومی خطر بازگشت سرطان کمی بیش تر است.

تفاوت اصلی بین لامپکتومی و ماستکتومی شامل آرامش خاطر و عوارض جانبی بالقوه است.

فواید لامپکتومی

لامپکتومی در مقایسه با ماستکتومی کم تر تهاجمی است. هنگام عمل تنها بر بافت تحت تاثیر تمرکز می شود و کمک می کند تا شکل طبیعی پستان حفظ شود. در بسیاری از موارد، جراحی لامپکتومی یک روزه است و در همان روز عمل می توانید مرخص شوید.

مضرات لامپکتومی

در عمل لامپکتومی ممکن است خطر بازگشت سرطان وجود داشته باشد. اگر سرطان شما بعد از جراحی لامپکتومی برگشت، نیاز به جراحی دیگری خواهید داشت.

افرادی که عمل جراحی لامپکتومی انجام می دهند باید پرتودرمانی (RT) شوند تا مطمئن شوند تمام بافت سرطانی از بین رفته است. ممکن است لازم باشد ۵ روز در هفته و به مدت ۷ هفته پرتو درمانی شوید. عوارض جانبی منفی پرتو درمانی شامل موارد زیر است:

• آسیب به بافت های مجاور

• خستگی

• درد در پستان

• پایین آمدن گلبول های سفید خون

• واکنش پوست مانند قرمزی، خارش یا درد

فواید ماستکتومی

ماستکتومی بیش ترین آرامش ذهن را به همراه دارد. برداشتن کل پستان شانس بیشتری در جلوگیری از بازگشت سرطان دارد و احتمال نیاز به جراحی های بیشتر را کاهش می دهد. به علاوه افرادی که ماستکتومی می کنند نیازی به انجام پرتودرمانی که کاری زمان بر و همراه با درد است ندارند.

خطرات ماستکتومی

ماستکتومی بیشتر از لامپکتومی تهاجمی است و زمان بستری در بیمارستان بیشتر است. زمان بهبودی ممکن است طولانی تر باشد و همچنین ممکن است به برخی از عوارض جانبی زیر مبتلا شوید:

• درد

• حساسیت

• ورم

• بی حسی در سینه یا بازوان

• محدودیت حرکت در محل آسیب دیده

• درد عصب

• جمع شدن خون در محل جراحی

ماستکتومی همچنین به معنای برداشتن دائمی پستان است که می تواند اثرات روانی بسیاری داشته باشد. بسیاری از بانوان پس از جراحی ماستکتومی عمل ترمیمی انجام می دهند هزینه و زمان بهبودی آن نیز بیش تر خواهد بود.

لامپکتومی و ماستکتومی، چه نوع عملی مناسب شماست؟

این که بین لامپکتومی و ماستکتومی کدام عمل را انتخاب کنید تصمیم بزرگی است. با پزشک در مورد تصمیم خود مشورت کنید. از این که با پزشک دیگری مشورت کنید نهراسید. تحقیقات خود را در این زمینه انجام دهید. با تحقیق و استفاده از راهنمایی های افراد متخصص، نقش موثری در انتخاب بهترین روش برای درمان خود ایفا خواهید کرد.

مطالعه بیشتر:

سرطان سینه و بارداری!

شیردهی با پستان های کوچک چه فرقی با پستان های بزرگ دارد؟

شیردهی با نوک سینه بزرگ، چگونه با نوک پستان بزرگ شیر بدهیم؟

سرطان و روابط زناشویی و آیا سرطان به معنای پایان رابطه جنسی هست؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های لامپکتومی و ماستکتومی

لومپکتومی چیست؟

روشی است که در آن بافت سرطانی پستان برداشته می شود اما پستان باقی می ماند. در این روش تلاش می شود ظاهر پستان تا حد ممکن حفظ شود

ماستکتومی چیست؟

در این روش، پزشک کل پستان را خارج می کند، اما هیچ غدد لنفاوی زیر بغل یا ماهیچه زیر پستان را از بین نمی برد. برای بانوانی که می خواهند از بروز سرطان پستان جلوگیری کنند، ماستکتومی ساده (کلی) توصیه می شود.

فواید لامپکتومی چیست؟

لامپکتومی در مقایسه با ماستکتومی کم تر تهاجمی است. هنگام عمل تنها بر بافت تحت تاثیر تمرکز می شود و کمک می کند تا شکل طبیعی پستان حفظ شود. در بسیاری از موارد، جراحی لامپکتومی یک روزه است و در همان روز عمل می توانید مرخص شوید.

فواید ماستکتومی چیست؟

ماستکتومی بیش ترین آرامش ذهن را به همراه دارد. برداشتن کل پستان شانس بیشتری در جلوگیری از بازگشت سرطان دارد و احتمال نیاز به جراحی های بیشتر را کاهش می دهد. به علاوه افرادی که ماستکتومی می کنند نیازی به انجام پرتودرمانی که کاری زمان بر و همراه با درد است ندارند.

منبع: healthline