مراقبت های بعد از عمل ماستکتومی چگونه است؟
ماستکتومی نوعی عمل جراحی است که در آن کل بافت پستان برداشته می شود. این یکی از روش های درمانی موثر سرطان پستان است. هفته ها طول می کشد تا عمل ماستکتومی بهبود پیدا کند. هر چند برخی افراد ممکن است دوران بهبودی طولانی تری داشته باشند. دوره بهبود به چند عامل مختلف بستگی دارد، از جمله نوع عملی که انجام داده اید و سلامت عمومی شما. در زیر نگاهی عمیق تر به انتظارات و مراقبت های بعد از عمل ماستکتومی می پردازیم. این که دوره بهبود چقدر زمان می برد، درد ماستکتومی چگونه است و فرد چه زمان به فعالیت های طبیعی خود باز می گردد.
دوره نقاهت بعد از عمل ماستکتومی چقدر طول می کشد؟
مدت زمانی طول می کشد تا به طور کامل از عمل ماستکتومی بهبود پیدا کنید. طبق نظر انجمن سرطان آمریکا، اغلب بانوان بعد از گذشت ۴ هفته می توانند به زندگی طبیعی خود بازگردند.
هر چند برای برخی افراد دوران بهبودی طولانی تر خواهد بود و ممکن است ماه ها طول بکشد. در صورتی که عمل ماستکتومی گسترده تری، نظیر ماستکتومی رادیکال انجام داده باشید یا هنگام برداشتن پستان عمل ترمیمی نیز انجام دهید، دوره بهبودی طولانی تر خواهد بود.
پزشک در مورد مدت زمان بهبودی شما پس از عمل اطلاعات دقیق تری خواهد داد. در زیر درباره آن چه در بیمارستان و پس از آن در خانه باید انتظار داشته باشید بیشتر خواهیم گفت:
بعد از عمل ماستکتومی در بیمارستان
پس از انجام عمل بلافاصله به اتاق ریکاوری بیمارستان منتقل خواهید شد. در این مدت پرستاران علائم حیاتی شما از جمله ضربان قلب و فشار خون را مورد بررسی قرار می دهند. زمانی که به هوش می آیید ممکن است متوجه شوید:
• از طریق سرمی که به بازوی شما متصل است، مایعات دریافت می کنید.
• محل جراحی را با باند یا پارچه ای پوشانده اند تا آن را تمیز نگه دارند.
• لوله ای مخصوص به قسمت برش وصل کرده اند تا خون و مایعات اضافی از آن بخش خارج شود.
برای تسکین درد به شما داروی مسکن داده می شود. همچنین ممکن است کمی حالت تهوع ناشی از بیهوشی داشته باشید که طبیعی است. در این صورت از پرستار بخواهید به شما قرص ضدتهوع بدهد.
اغلب کسانی که جراحی ماستکتومی انجام می دهند، لازم است مدت زمان کمی در بیمارستان بستری باشند، که معمولا سه روز یا کم تر است. در صورتی که همراه با عمل ماستکتومی بخواهید عمل ترمیمی نیز انجام دهید، مدت زمان بستری در بیمارستان تا یک هفته ادامه خواهد داشت.
بعد از عمل ماستکتومی در منزل
هنگامی که از بیمارستان مرخص می شوید، اطلاعاتی درباره بهبودی در منزل دریافت خواهید کرد که شامل موارد زیر است:
• این که چه زمان و چگونه داروهای خود را مصرف کنید.
• چگونه از زخم خود مراقبت و حمام کنید.
• چه ورزش هایی انجام دهید تا دامنه حرکتی بازوها و شانه ها افزایش پیدا کند و چند وقت یک بار این کار را انجام دهید.
• هرچه باید در مورد درد، بی حسی یا سایر حواس بدانید.
• چگونه مشکلاتی مانند عفونت یا لیمفدما را تشخیص دهید.
• چه زمانی می توانید فعالیت های معمول روزمره مانند خانه داری یا رانندگی یا پوشیدن سینه بند را آغاز کنید.
لازم است تمام موارد فوق را پس از مراجعت به منزل رعایت کنید. این اقدامات باعث می شود دوران بهبودی را هر چه آسوده تر سپری کنید.بخیه هایی که جراح برای بستن محل برش استفاده کرده است، معمولا به خودی خود جذب می شود. به همین دلیل، بعید است لازم باشد برای کشیدن آن ها به بیمارستان یا مطب پزشک مراجعه کنید.
امکان دارد هنگام ترخیص یک یا دو لوله تخلیه به شما متصل باشد. در این وضعیت باید از پزشک در مورد نحوه نگهداری آن در منزل بپرسید. این لوله ها معمولا در معاینات بعدی برداشته می شود.
جراح نوبت معاینه را حدود ۷ تا ۱۰ روز پس از عمل جراحی خواهد گذاشت. پزشک در طول این دوران پیشرفت شما را مورد ارزیابی قرار می دهد و در مورد هر نوع درمان (اگر نیاز باشد) و هر نو ع نگرانی با شما صحبت می کند.
درد ناشی از عمل جراحی ماسکتومی چقدر است؟
درد و ناراحتی ناشی از این عمل شایع است. شدت و دوره درد در افراد متفاوت است، چرا که هر کس آستانه تحمل متفاوتی در مقابل درد دارد. جراح ممکن است برای بعد از ترخیص داروهای مسکن تجویز کند. لازم است تمام داروها را طبق تجویز پزشک مصرف کنید. درد شدید ناشی از عمل جراحی کم کم با بهبودی شما از بین می رود.
درد مزمن پس از عمل ماستکتومی
برخی افراد ممکن است پس از این عمل به دردهای مزمن دچار شوند. مطالعه ای که در سال ۲۰۱۸ انجام شد تخمین زد که ۲۰ تا ۳۰ درصد افرادی که تحت عمل های جراحی پستان قرار می گیرند، دچار دردهای مزمن می شوند.
دردهای مزمن پس از ماستکتومی به دلیل آسیب عصبی ایجاد می شود و اغلب در ناحیه قفسه سینه، زیربغل یا بازوان است.
علاوه بر درد یا ناراحتی کلی، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
• بی حسی و گزگز
• تیرکشیدن یا سوزن سوزن شدن
• احساس سوزش
• خارش
• احساس خواب رفتگی اطراف برش جراحی
دردهای مزمن در افراد زیر ممکن است بیش تر شایع باشد:
• هنگام جراحی سن کمی داشته اند.
• قبل از عمل احساس درد در پستان داشته اند.
• سطح استرس بالایی دارند یا عمل را یک فاجعه می پندارند.
• به جای بیوپسی غده لنفاوی نگهبان، تحت جراحی غدد لنفاوی زیربغلی قرار گرفته است.
• تجربه درد شدید ماستکتومی داشته است.
• پس از عمل پرتو درمانی انجام داده است.
روش های درمانی بالقوه ای برای دردهای مزمن بعد از ماستکتومی وجود دارد. اگر بعد از انجام این روش ها دردهای طولانی مدت را تجربه کردید، با پزشک مشورت کنید.
برخی از روش های درمانی بالقوه شامل موارد زیر است:
• داروهای تجویزی یا بدون نسخه
• بی حسی موضعی
• فیزیوتراپی
• ماساژ
• طب سوزنی
• تکنیک های آرامش بخشی
برگشتن حس در محل جراحی
در طول دوران بهبودی ممکن است در اطراف محل برش احساس بی حسی داشته باشید. این احساس ممکن است بر اثر آسیب عصبی رخ داده در طول عمل باشد.
در برخی موارد ممکن است بی حسی موقت بوده و تا زمان بهبودی شما از بین برود. هر چند محل برش ممکن است همیشه بی حس بماند.
همچنین ممکن است بی حسی پایدار یا مزمن شود. این مشکل با روش های مختلفی که در بالا به آن ها اشاره شد قابل درمان است. مانند درمان با داروها و درمان های دیگر.
چه زمانی بعد از عمل ماستکتومی می توانم به فعالیت های طبیعی خود بازگردم؟
بیایید درباره زمان بازگشت به برخی فعالیت های خاص پس از عمل جراحی صحبت کنیم. به خاطر داشته باشید این مدت زمان بستگی به نوع عمل جراحی و سلامت عمومی شما دارد. جراح می تواند جزئیات دقیق تری در این مورد به شما ارائه دهد.
انجام فعالیت های روزانه بعد از عمل ماستکتومی
نگرانی موجود این است که چه زمانی می توانید فعالیت روزمره خود را آغاز کنید، از جمله کارهای خانه و انجام فعالیت های بیرون از منزل. لازم است با جراح خود در مورد فعالیت هایی که هنگام بازگشت به خانه می توانید انجام دهید، مشورت کنید.
معمولا باید برای مدتی از انجام کارهای خانه و برداشتن چیزهای سنگین پرهیز کنید. این مدت زمان ممکن است دو هفته یا بیش تر باشد. به همین دلیل خوب است از کسی بخواهید تا در انجام کارهایتان کمک کند.
رانندگی بعد از عمل ماستکتومی
این که چه زمانی می توانید شروع به رانندگی کنید، بستگی به این دارد که در دوران بهبودی چه احساسی دارید. برای برخی افراد ممکن است ده روز پس از عمل طول بکشد. برای برخی ممکن است طولانی تر باشد. باید قبل از شروع به رانندگی از مصرف داروهای مسکن و خواب آور پرهیز کنید و از پزشک خود در مورد آن سؤال کنید.
به طور کلی، اگر بدون احساس درد و ناراحتی در ناحیه عمل می توانید ترمزهای ناگهانی کنید و با بستن کمربند ایمنی مشکلی ندارید، رانندگی بلامانع است.بهتر است وقتی برای اولین بار پس از عمل جراحی می خواهید رانندگی کنید، کسی در کنار شما باشد. نه تنها حضور این شخص به شما اعتماد به نفس می دهد، بلکه در صورتی که احساس درد یا ناراحتی کردید در کنار شما خواهد بود.
بازگشت به محل کار بعد از عمل ماستکتومی
دور بودن از محل کار برای چند هفته امری طبیعی است. این کار کمک می کند از لحاظ فیزیکی و احساسی بهبود یابید. این مدت زمان برای هر کس متفاوت است، اما معمولا بین ۴ تا ۸ هفته خواهد بود. اگر شغل شما طوری است که می توانید در منزل انجام دهید، سریع تر می توانید به کار خود بازگردید.
ورزش کردن بعد از عمل ماستکتومی
قبل از ترک بیمارستان، ورزش های متفاوتی برای بازوان و شانه ها به شما یاد می دهند تا در دوران بهبودی در منزل انجام دهید. انجام ورزش های مربوط به شانه و بازوها حین بهبودی پس از عمل لازم و حیاتی است. زیرا برای جلوگیری از خشکی و بهبود دامنه حرکت در نزدیکی ناحیه برش ماستکتومی ضروری است.
همچنین ممکن است حین بهبودی فیزیوتراپی نیز توصیه شود.
لازم است ۳ تا ۴ هفته صبر کنید تا بتوانید ورزش های دیگر را انجام دهید. ورزش ها را به آرامی با انجام حرکاتی که فشار کمی وارد می کنند و آرام آرام شدت آن زیاد می شود شروع کنید. بهتر است از ورزش های کششی تا زمانی که پزشک اجازه نداده است پرهیز کنید.
آیا بعد از عمل ماستکتومی باید از سینه بند یا پروتز استفاده کنیم؟
مدتی زمان لازم است تا محل جراحی بهبود یابد و دوباره بتوانید به راحتی از سینه بند استفاده کنید. پزشک در مورد زمان مناسب با شما صحبت خواهد کرد.اگر عمل جراحی ماستکتومی بدون عمل ترمیمی انجام داده اید، به شما پروتز می دهند. این پروتز مانند پستان نرم و سبک است و می توانید آن را داخل سینه بند بگذارید.
نشانه های خطر پس از عمل ماستکتومی چیست؟
اغلب افراد بدون هیچ مشکلی از عمل ماستکتومی بهبود پیدا می کنند. هر چند لازم است در مورد نشانه ها و مشکلات بالقوه موجود آگاه شوید و به دنبال کمک باشید. در موارد زیر به سرعت با پزشک تماس بگیرید:
• خونریزی از قسمت برش جراحی بیش از اندازه ای که انتظارش را دارید و در موردش به شما گفته اند.
• نشانه های عفونت شامل موارد زیر است:
o تب
o قرمزی، ورم یا درد در ناحیه برش
o خروج چرک از محل برش
• نشانه های جدی در مورد لخته شدن خون شامل موارد زیر است:
o محل برش که قرمز و حساس است یا احساس گرما دارد.
o تنگی نفس.
o درد در ناحیه قفسه سینه، مخصوصا هنگامی که نفس عمیق می کشید.
• ورم بدون دلیل اطراف محل برش که می تواند به دلیل سروما یا هماتوما باشد.
• ورمی دائمی روی بازو یا دست که می تواند نشانه بادکردگی بافت های زیرجلدی باشد.
نکاتی در مورد بهبودی بعد از عمل ماستکتومی
اگر به دنبال برنامه ای برای بهبودی از عمل ماستکتومی هستید، در زیر به برخی نکات اشاره کرده ایم که می تواند به شما کمک کند:
خانه و وسایل خود را آماده کنید
زمانی که از بیمارستان به خانه بر می گردید، حرکات و دامنه حرکتی شما محدود است. از این رو سعی کنید خانه و وسایل خود را برای این منظور آماده کنید.برای مثال ممکن است نتوانید دست خود را برای مدتی بالای سر خود ببرید. بهترین کار این است که وسایل مورد نیاز مانند لباس، ظروف و وسایل بهداشتی را در دسترس قرار دهید.
همچنین ممکن است برای مدتی صاف خوابیدن برای شما دشوار باشد. از این رو ممکن است بخواهید در مراحل اولیه بهبودی به دنبال صندلی راحت اما دارای محافظ باشید.
چیزهای دیگری که باید در دسترس داشته باشید، شامل موارد زیر است:
• دفترچه ای برای یادداشت کردن داروها یا پرسش هایی که از پزشک دارید تا در مراجعات بعدی بپرسید.
• بالشی لبه دار که شما را در کاناپه یا تختخواب نگه دارد.
• لباس راحت و نرم برای بالاتنه که جلویش زیپ یا دکمه دارد.
• چیزهایی که به حمام رفتن یا دوش گرفتن کمک می کنند:
o صندلی برای نشستن زیر دوش
o دوشی که سر جداشونده دارد
o شامپو خشک
o دستمال مرطوب
• مواردی که مربوط به لوله تخلیه جراحی است (اگر دارید):
o بندی مخصوص برای دوش گرفتن تا لوله تخلیه آویزان نشود.
o پیشبند یا ژاکت تخلیه ماستکتومی که برای محافظت از لوله های تخلیه طراحی شده اند.
درخواست کمک
به احتمال زیاد در روزها و هفته های بعد از عمل جراحی به کمک کسی در خانه نیاز دارید. قبل از عمل از عزیزان خود بپرسید آیا می توانند در موارد زیر به شما کمک کنند یا خیر:
• کارهای خانه
• انجام کارهای مختلف
• تهیه غذا
• مراقبت از کودکان
لوازم مورد نیاز برای بیمارستان
با کمک هم کیف مخصوص بیمارستان را آماده کنید. مواردی که باید در کیف بیمارستان باشد شامل موارد زیراست:
• شلوار راحت مانند شلوارهای یوگا یا شلوار خواب
• بلوزهای گشادی که از جلو دکمه یا زیپ دارند
• کفش های گشاد
• شارژر گوشی
• بالشی برای محافظت
• چیزهایی که در بیمارستان شما را سرگرم کنند مانند: کتاب، مجله یا تبلت
• میان وعده های متنوع
با خودتان مهربان باشید
بهبودی بعد از عمل ماستکتومی گاهی از نظر فیزیکی و روانی چالش برانگیز خواهد بود. برای بهبودی خود صبور باشید و بدانید اگر چه ممکن است این دوران طولانی باشد اما به زودی احساس بهتری خواهید داشت.
علاوه بر مشکلات فیزیکی مانند درد یا خستگی، ممکن است حالات مختلف روحی از جمله موارد زیر را تجربه کنید:
• احساس اندوه و از دست دادن
• آسیب پذیری و ناامیدی
• خشم و ناکامی
• احساس آشفتگی
احساسات فیزیکی و عاطفی خود را پنهان نکنید و با اطرافیان خود حرف بزنید. با این کار تیم مراقبت و نزدیکان می توانند نیازهای شما را در دوران بهبودی فراهم کنند.
چکیده مطالب
بهبودی از عمل جراحی ماستکتومی معمولا چند هفته طول می کشد. با وجود این، برای برخی ممکن است ماه ها طول بکشد. این به سلامت عمومی شما و همچنین نوع عملی که انجام داده اید، بستگی دارد. هنگام ترخیص از بیمارستان، پزشک در مورد مراقبت هایی که باید در خانه انجام دهید با شما صحبت خواهد کرد. از جمله نحوه مراقبت از محل برش، انواع تمرین های بازو و شانه و انجام فعالیت های عادی. لازم است برنامه مراقبتی خود را درست و دقیق انجام دهید. این کار از مشکلات در آینده جلوگیری می کند و مراحل بهبودی شما هر چه بهتر و سریع تر طی خواهد شد.
مطالعه بیشتر:
لامپکتومی و ماستکتومی: کدام روش برای شما مناسب است؟
شیردهی با پستان های کوچک چه فرقی با پستان های بزرگ دارد؟
شیردهی با نوک سینه بزرگ، چگونه با نوک پستان بزرگ شیر بدهیم؟