چگونه می توان بزرگتر بودن یک بیضه از دیگری را تشخیص داد؟
بزرگتر بودن یک بیضه نسبت به دیگری، امری طبیعی است. بیضه راست معمولا کمی بزرگتر است. یکی از آنها نیز معمولاً کمی پایین تر از دیگری در کیسه بیضه آویزان می شود. با این حال، هرگز نباید دردی در بیضه احساس شود، حتی اگر یکی از بیضه ها بزرگتر از دیگری باشد، از نظر شکل ظاهر نباید تفاوتی با یکدیگر داشته باشند. بعد از صدمه ناگهانی به بیضه و در صورتی که شکل بیضه ها متفاوت بود، به پزشک مراجعه کنید. برای اینکه ببینید چگونه بیضه های سالم شناسایی می شوند، مراقب چه علائمی باید باشید و در صورت مشاهده هر گونه درد یا علائم غیرطبیعی، چه باید بکنید، در ادامه با ما همراه باشید.
چگونه می توان بزرگتر بودن یک بیضه از دیگری را تشخیص داد؟
مهم نیست که کدام یک از بیضه ها بزرگتر است، اختلاف اندازه در بیضه ها چندان زیاد نیست. هنگام نشستن، ایستادن یا حرکت نباید دردی احساس کنید. همچنین قرمزی و تورم، حتی در صورت بزرگتر بودن یک بیضه، نباید وجود داشته باشد.
بیضه ها شکلی شبیه تخم مرغ دارند و کاملاً گرد نیستند. اطراف بیضه صاف است و هیچ گونه توده نرم یا سختی روی بیضه وجود ندارد. در صورت مشاهده توده در اطراف بیضه خود سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
چگونه بیضه های سالم را بشناسیم؟
خودآزمایی منظم بیضه به شما کمک می کند تا هر گونه برجستگی، درد، حساسیت به لمس و تغییر در یک یا هر دو بیضه را تشخیص دهید. هنگام معاینه کیسه بیضه باید شل باشد و جمع یا چروک نباشد.
بر اساس مراحل زیر پیش بروید:
1- با استفاده از انگشتان و انگشت شست، بیضه را به دست بگیرید و آرام بچرخانید.
2- در تمام سطح هر بیضه، وجود هرگونه برآمدگی، برجستگی، تغییر اندازه و نواحی حساس یا دردناک را بررسی کنید.
3- در انتهای کیسه بیضه، وضعیت اپیدیدیمیت را بررسی نمائید، اپیدیدیم برجستگی کوچک و تخم مرغی شکلی که روی سطح فرازین و پشتی بیضه قرار دارد و حاوی مجاری منی است، شکل آن باید شبیه یک لوله باشد.
4- همین مراحل را برای بیضه دیگر نیز تکرار کنید.
توصیه می شود حداقل یک بار در ماه معاینه را انجام دهید.
چه عواملی باعث بزرگتر بودن یک بیضه می شود؟
دلایل احتمالی بزرگتر بودن یک بیضه عبارتند از:
اپیدیدیمیت: اپیدیدیمیت التهاب اپیدیدیم و معمولاً نتیجه عفونت است و یکی از علائم شایع کلامیدیا، یک عفونت منتقله جنسی، به شمار می آید. در صورت مشاهده هر گونه درد غیرعادی، سوزش ادرار یا ترشح از آلت تناسلی همراه با التهاب، به پزشک مراجعه کنید.
کیست اپیدیدیم: به معنی رشد ناشی از مایعات اضافی در اپیدیدیم است که عمدتاً بی ضرر بوده و به هیچ درمانی نیاز ندارد.
ارکیت: ارکیت التهاب بیضه ناشی از عفونت یا ویروس اوریون است. در صورت مشاهده هرگونه درد به پزشک مراجعه کنید، زیرا ارکیت می تواند به بیضه شما آسیب برساند.
هیدروسل: هیدروسل تجمع مایعات در اطراف بیضه است که ایجاد تورم می کند. این تجمع مایعات با افزایش سن طبیعی هستند و نیازی به درمان ندارد. اما می توان نشانه التهاب نیز باشد.
واریکوسل: واریکوسل ها رگهای بزرگ شده در بیضه هستند که می توانند باعث کاهش تعداد اسپرم شوند، اما در صورت عدم وجود علائم دیگر معمولاً نیازی به درمان نیست.
پیچش بیضه: پیچ خوردن طناب اسپرماتیک هنگامی اتفاق می افتد که بیضه بیش از حد بچرخد. این عارضه جریان خون از بدن به بیضه را کُند یا حتی متوقف می کند. اگر بعد از آسیب یا دردی که از بین رفته است، بدون دلیل درد بیضه مداوم دارید به پزشک مراجعه کنید. پیچ خوردگی بیضه یک وضعیت اضطراری است که برای نجات بیضه به مراقبت های پزشکی فوری نیاز دارد.
سرطان بیضه: سرطان بیضه زمانی اتفاق می افتد که سلولهای سرطانی در بیضه جمع شوند. در صورت مشاهده توده یا رشد جدید در اطراف بیضه، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی باید برای بزرگتر بودن یک بیضه به پزشک مراجعه کنم؟
در صورت مشاهده علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:
• درد
• ورم
• قرمزی
• حالت تهوع یا استفراغ
• مشکل در ادرار کردن
• درد در قسمت های دیگر بدن مانند کمر یا پایین شکم
• بزرگ شدن یا حساسیت پستان
پزشک با معاینه فیزیکی بیضه هر گونه رشد، توده یا سایر ناهنجاری ها را بررسی می کند. در صورتی که پزشک به سرطان بیضه مشکوک باشد، سابقه پزشکی و خانوادگی بیمار اهمیت دارد.
سایر آزمایشات احتمالی برای تشخیص عبارتند از:
• آزمایش ادرار: پزشک آزمایش نمونه ادرار را برای بررسی عفونت یا شرایط کلیه تجویز می کند.
• آزمایش خون: نمونه خون برای بررسی مارکرهای تومور، که ممکن است سرطانی باشد، مورد آزمایش قرار می گیرد.
• سونوگرافی بیضه: سونوگرافی با استفاده از یک مبدل سونوگرافی و ژل برای مشاهده قسمت داخلی بیضه ها انجام می شود و امکان معاینه جریان خون یا رشد در بیضه را فراهم می آورد. به این ترتیب پیچش یا سرطان تشخیص داده می شود.
• سی تی اسکن: پزشک با استفاده از دستگاه چندین عکس از بیضه ها می گیرد و ناهنجاری ها را بررسی می کند.
آیا بزرگتر بودن یک بیضه نیاز به درمان دارد؟
اغلب اوقات، درمان لازم نیست. اما در صورت وجود علائم دیگر یا بیماری زمینه ای جدی، مراجعه منظم به پزشک الزامی است. یک برنامه درمانی مناسب، برای بیماریهای تشخیص داده شده زیر پیشنهاد می شود:
اپیدیمیت: اگر کلامیدیا دارید، پزشک آنتی بیوتیکی مانند آزیترومایسین یا داکسی سایکلین تجویز می کند. ممکن است پزشک برای رفع تورم و عفونت، چرک را تخلیه کند.
ارکیت: اگر ارکیت ناشی از بیماری های منتقله مقاربتی باشد، احتمالاً برای مقابله با عفونت سفتریاکسون و آزیترومایسین تجویز می شود. برای تسکین درد و تورم می توانید از ایبوپروفن و کمپرس سرد استفاده کنید.
پیچش بیضه: پزشک ممکن است بتواند با فشار دادن بیضه، مشکل را حل کند. به این کار برطرف کردن پیچش با دست می گویند. جراحی معمولاً برای جلوگیری از تکرار پیچش ضروری است. هرچه بیشتر برای معالجه صبر کنید، احتمال برداشتن بیضه بیشتر است.
سرطان بیضه: در صورت داشتن سلول های سرطانی، پزشک بیضه را با جراحی خارج می کند. سپس برای بررسی نوع سرطان می توان بیضه را آزمایش کرد. آزمایش خون تعیین می کند که آیا سرطان فراتر از بیضه گسترش یافته است یا خیر. پرتودرمانی و شیمی درمانی طولانی مدت به تخریب سلولهای سرطانی و جلوگیری از بازگشت آنها کمک می کند.
آیا بزرگتر بودن یک بیضه عوارضی دارد؟
با درمان به موقع مشکلات پزشکی در صورت وجود، اغلب هیچ عارضه ای ایجاد نمی شود. اما اگر جریان خون به مدت طولانی به بیضه قطع شود، احتمال برداشتن بیضه وجود دارد. در این موارد، ممکن است تعداد اسپرم کم یا ناباروری ایجاد شود.
برخی از درمان های سرطان مانند شیمی درمانی نیز ممکن است باعث ناباروری شود.
چشم انداز مشکلات بیضه
اگر بیضه نامتقارن دارید جای نگرانی نیست. اما اگر در اطراف بیضه خود احساس درد، قرمزی یا برآمدگی جدیدی دارید، بلافاصله برای تشخیص به پزشک مراجعه کنید. برای جلوگیری از عوارض، باید به سرعت عفونت، پیچش یا سرطان درمان شود.
بسیاری از مشکلات مربوط به بزرگتر بودن یک بیضه به خصوص در صورت تشخیص زودهنگام، با دارو یا جراحی درمان می شوند. در صورت بروز سرطان یا تشخیص ناباروری یا برداشتن بیضه ها، بدانید که تنها نیستید. گروه های حمایتی زیادی برای مبتلایان به سرطان و ناباروری وجود دارد که می تواند به شما کمک کند پس از درمان یا جراحی با تمام توان به زندگی خود ادامه دهید.
مطالعه بیشتر:
علت واریکوسل چیست و علائم واریکوسل چیست؟
تورم بیضه و آیا تورم بیضه نشان دهنده سرطان است؟
عفونت بیضه کودکان ، راهکارهای تشخیص و درمان آن
بیضه بزرگ و آیا اندازه بیضه به میزان تولید اسپرم ربطی دارد؟