ریزش موی مرتبط با سندروم تخمدان پلی کیستیک
سندروم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال هورمونی شایع است که می تواند باعث دامنه ای از نشانه ها مانند پرمویی شود که طی آن موی زیادی روی صورت و بدن رشد می کند. یکی از عوارض مهم آن ریزش موی مرتبط با سندروم تخمدان پلی کیستیک است. با این که در بسیاری از افراد مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک موهای ضخیمی روی صورت و بدنشان رشد می کند، برخی شاهد نازک شدن موها و ریزش آن هستند که به آن ریزش مو با الگوی زنانه می گویند. اما علت ریزش موی مرتبط با سندروم تخمدان پلی کیستیک چیست و برای درمان آن چه می توان کرد؟
علت ریزش موی مرتبط با سندروم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
بدن بانوان هورمون های مردانه نیز تولید می کند که به آن آندروژن می گویند، از جمله تستوسترون. آندروژن ها در تحریک بلوغ و رشد موی زیر بغل و ناحیه شرمگاهی نقش ایفا می کند. عملکرد های مهم دیگری نیز دارد. سندروم تخمدان پلی کیستیک باعث تولید آندروژن بیشتر می شود و منجر به ویریلیزاسیون خواهد شد. این اصطلاح به افزایش خصوصیات مردانه اشاره دارد، از جمله موی زیاد در جاهایی که قرار نیست مویی در آن رشد کند نظیر:
صورت
- گردن
- سینه
- شکم
این آندروژن های اضافی می تواند باعث نازک شدن موی سر خصوصا در قسمت جلو شود.
آیا بعد از ریزش موی مرتبط با سندروم تخمدان پلی کیستیک، موها دوباره رشد خواهد کرد؟
هرگونه ریزش موی ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک به خودی خود باز نمی گردد. اما با درمان ممکن است بتوانید رشد موهای جدید را تحریک کنید. بعلاوه، کارهای زیادی برای پوشاندن ریزش موی مرتبط با سندروم تخمدان پلی کیستیک می توانید انجام دهید.
درمان پزشکی مفید برای ریزش موی مرتبط با سندروم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
ریزش موی مرتبط با سندروم تخمدان پلی کیستیک به دلیل عدم توازن هورمونی رخ می دهد، بنابراین تنظیم هورمون بخش مهمی از درمان است. این کار با داروهای مختلفی امکان پذیر است. یادتان باشد ممکن است پیش از یافتن داروی مناسب مجبور باشید داروهای مختلفی را امتحان کنید. بیشتر افراد می توانند بهترین نتیجه را با ترکیب داروها بگیرند.
در زیر به برخی گزینه های درمانی برای ریزش موی ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک اشاره شده است.
قرص های ضدبارداری خوراکی
قرص های ضدبارداری می تواند میزان آندروژن را کاهش دهد و در نتیجه باعث کاهش رشد موی اضافی و ریزش مو شود. همچنین می تواند به عوارض دیگر سندروم تخمدان پلی کیستیک نیز کمک کند، از جمله قاعدگی های نامنظم و آکنه.
داروی ضدآندروژن نیز اغلب در ترکیب با قرص های ضدبارداری خوراکی برای ریزش موی ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک تجویز می شود.
اسپیرونولاکتون (آلداکتون)
اسپیرونولاکتون یک داروی خوراکی است که به عنوان آنتاگونیست گیرنده آلدوسترون شناخته می شود. سازمان غذا و داروی آمریکا آن را به عنوان یک ادرارآور برای درمان احتباس مایعات تایید کرده است. اما برای درمان ریزش موی آندروژنتیک هم موثر است. این دارو تاثیر آندروژن بر پوست را مسدود می سازد و معمولا با قرص ضدبارداری خوارکی تجویز می شود.
ماینوکسیدیل
ماینوکسیدیل تنها داروی مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا برای درمان طاسی با الگوی زنانه است. دارویی موضعی است که روزانه روی پوست می مالید و باعث رشد مو و ظاهر ضخیم تر آن می شود.
فیناسترید (پروپسیا) و دوتاسترید (آوودارت)
هم فیناسترید و هم دوتاسترید توسط سازمان غذا و داروی آمریکا برای درمان ریزش مو با الگوی مردانه تایید شده است. با این که برای ریزش مو با الگوی زنانه تایید نشده است اما پزشکان آن را برای بانوان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک تجویز می کنند.
با این که شواهدی دال بر اینکه این داروها می تواند برای ریزش مو با الگوی زنانه مفید باشد، بسیاری از کارشناسان آن را به خاطر نتایج گوناگون در مطالعات دیگر و عوارض جانبی گزینه خوبی نمی دانند.
کاشت مو
کاشت مو عملی جراحی است که برای کاشتن مو روی پوست سر استفاده می شود. مو و پیازهای مو از قسمت دیگر که موی زیادی دارد برداشته و در قسمت های بدون مو یا با موی نازک کاشته می شود. این کار معمولا نیازمند چند روند جراحی است. کاشت مو می تواند هزینه بر باشد. بیمه آن را پوشش نمی دهد، چراکه عمل زیبایی محسوب می شود. همچنین تضمینی برای موفقیت آن وجود ندارد.
درمان های خانگی برای ریزش موی مرتبط با سندروم تخمدان پلی کیستیک
اگر به دنبال مسیرهای طبیعی تر هستید، برخی درمان های خانگی می تواند برای کاهش تولید آندروژن مفید باشد و تاثیر آن بر موهای شما را کم کند.
مصرف مکمل روی
طبق یک تحقیق که در سال ۲۰۱۶ انجام شد، مصرف مکمل های روی می تواند ریزش موی ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک را کاهش دهد. این تحقیق بر تاثیر مکمل روی بر سندروم تخمدان پلی کیستیک تمرکز داشت و دریافت که مصرف ۵۰ میلی گرم روی بصورت روزانه به مدت ۸ هفته می تواند تاثیرات مثبتی بر ریزش مو داشته باشد. همچنین برای پرمویی نیز مفید است.
کاهش وزن
شواهدی وجود دارد که کاهش وزن می تواند میزان آندروژن و تاثیر آن در بانوان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک را کاهش دهد. کاهش وزن می تواند ریزش مو و نشانه های دیگر سندروم تخمدان پلی کیستیک را کاهش دهد. کم کردن تنها ۵ تا ۱۰ درصد از وزن می تواند تاثیر ویژه ای بر کاهش نشانه های سندروم تخمدان پلی کیستیک داشته باشد.
مصرف بیوتین
بیوتین یک مکمل محبوب است که اغلب برای سلامت و رشد مو مصرف می شود. شواهد زیادی مبنی بر تاثیر آن بر ریزش موی ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک وجود ندارد، اما ارزش امتحان کردن را دارد.
یک تحقیق انجام شده در سال ۲۰۱۵ دریافت که مکمل پروتئین دریایی حاوی بیوتین به مدت ۹۰ روز می تواند تاثیر زیادی بر رشد مو داشته باشد.
چگونه می تواند ظاهر ریزش مو را بهبود بخشم؟
مسلما درمان ریزش مو ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک نیازی به درمان پزشکی ندارد. در بسیاری از موارد می توانید ظاهر ریزش موی ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک را با برخی تغییرات در مدل مو بهبود بخشید.
می توانید روش های زیر را امتحان کنید:
- سعی کنید فرق را به سمت دیگر باز کنید
- چتری را از قسمت بالاتر شروع کنید
- استفاده از پودرهای پوششی ضد آب روی پوست سر که در رنگ های مختلف موجود است.
برای موهای نازک روش های زیر را امتحان کنید:
- استفاده از کلاه کیس های جزئی بدون استفاده از چسب یا بست
- استفاده از محصولات حجم دهنده مو
- انتخال مدل موی کوتاه تر و بلند و کوتاه برای پرحجم نشان دادن آن
برای تکه های کچلی روش های زیر را امتحان کنید:
- انتخاب مدل هایی که روی بخش های طاس را بپوشاند نظیر گوچه یا دم اسبی پایین
- استفاده از هدبند یا روسری که آن بخش ها را بپوشاند.
- کلاه گیس جزئی
علاوه بر ریزش موی مرتبط با سندروم تخمدان پلی کیستیک، این عارضه می تواند بر سلامت فیزیکی و روانی شما تاثیر بگذرد، خصوصا وقتی باعث عوارض قابل مشاهده می شود. ارتباط با دیگرانی که چنین تجربه ای دارند می تواند کمک بزرگی باشد. گروه های آنلاین می تواند فرصت خوبی برای آشنایی برای گزینه های درمانی مناسب محسوب شود.
مطالعه بیشتر:
درمان اختلالات هورمونی در زنان چگونه است؟
آیا داروی روگین برای درمان ریزش مو موثر است؟
چیکار کنم موهام پرپشت و ضخیم بشه و آیا راهی وجود دارد؟
اختلالات هورمونی در زنان به چه علت است و درمان آن چیست؟