اعتیاد جنسی چیست و راه های درمان اعتیاد جنسی چیست؟
بحث و جدل قابل توجهی پیرامون تشخیص "اعتیاد جنسی" وجود دارد. از ویرایش پنجم کتاب «راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی» (5-DSM) حذف شده است، اما هنوز در مورد آن نوشته شده و در محافل روانشناسی و مشاوره مطالعه می شود. علاوه بر این، همچنان میتوان آن را با استفاده از معیارهای (5-MSD) (بهعنوان «اختلال جنسی مشخصشده ») و «طبقهبندی آماری بینالمللی بیماریها و مشکلات مرتبط با سلامت» (10-ICD) (به عنوان «سایر اختلالات جنسی غیرمرتبط با مشکل روانشناختی شناخته شده» تشخیص داد.
اعتیاد جنسی چیست؟
در یک تعریف، «اعتیاد جنسی» به عنوان نیاز اجباری به انجام اعمال جنسی به منظور دستیابی به نوعی «درمان» توصیف میشود که یک فرد مبتلا به اختلال مصرف الکل از نوشیدنی یا فرد مبتلا به اختلال مصرف مواد افیونی از مصرف آن دریافت میکند.
اعتیاد جنسی (رفتار جنسی اجباری که در اینجا توضیح داده شده است) نباید با اختلالاتی مانند پدوفیلی یا حیوان گرایی اشتباه گرفته شود. برای برخی افراد، اعتیاد جنسی می تواند بسیار خطرناک باشد و منجر به مشکلات قابل توجهی در روابط شود. مانند وابستگی به مواد مخدر یا الکل، این اعتیاد، پتانسیل تأثیر منفی بر سلامت جسمی و روانی، روابط شخصی، کیفیت زندگی و ایمنی فرد دارد.
این بیماری ظاهراً تا حدودی شایع است (اگرچه آمارها متناقض هستند) و برخی استدلال می کنند که اغلب تشخیص داده نمی شود. اعتقاد بر این است که یک فرد مبتلا به اعتیاد جنسی به دنبال چندین شریک جنسی میگردد، اگرچه این خود لزوماً نشانهای از یک اختلال نیست. برخی گزارش می دهند که ممکن است خود را به عنوان نیاز اجباری به خودارضایی، تماشای پورنوگرافی یا قرار گرفتن در موقعیت های تحریک کننده جنسی نشان دهد.
یک فرد مبتلا به اعتیاد جنسی ممکن است به طور قابل توجهی زندگی و فعالیت های خود را به منظور انجام اعمال جنسی چندین بار در روز تغییر دهد و بر اساس گزارش ها، علی رغم پیامدهای منفی شدید، قادر به کنترل رفتار خود نیست.
علائم اعتیاد جنسی چیست؟
از آنجایی که اعتیاد جنسی در«راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی» 5-MSD ذکر نشده است، اختلاف نظرهای قابل توجهی در مورد اینکه چه معیارهایی اعتیاد را تشکیل می دهند وجود دارد.
یکی از ویژگی ها ممکن است پنهان کاری رفتارها باشد که در آن فرد مبتلا به این اختلال در پنهان کردن رفتار خود مهارت پیدا می کند و حتی می تواند این وضعیت را از همسر، شریک زندگی و اعضای خانواده مخفی نگه دارد. آنها ممکن است در مورد فعالیت های خود دروغ بگویند یا در زمان ها و مکان هایی که دیگران متوجه نمی شوند درگیر آن شوند.
اما گاهی اوقات علائم وجود داشته و قابل توجه هستند. اگر فرد برخی یا همه علائم زیر را داشته باشد، ممکن است اعتیاد جنسی داشته باشند:
- افکار و خیالات جنسی مزمن و وسواسی
- روابط اجباری با چندین شریک، از جمله غریبه ها
- دروغ گفتن برای پوشش دادن رفتارها
- مشغله جنسی، حتی زمانی که در زندگی روزمره، بهره وری، عملکرد کاری و غیره اختلال ایجاد کند.
- ناتوانی در توقف یا کنترل رفتارها
- به خطر انداختن خود یا دیگران به دلیل رفتار جنسی
- احساس پشیمانی یا گناه بعد از رابطه جنسی
- تجربه سایر پیامدهای منفی شخصی یا حرفه ای
رفتارهای اجباری می تواند روابط را تیره کند، به عنوان مثال، با استرس خیانت اگرچه برخی از افراد ممکن است ادعا کنند که اعتیاد جنسی راهی برای توضیح خیانت در یک رابطه است.
مهم است که به یاد داشته باشید که لذت بردن از فعالیت جنسی نشانه اعتیاد جنسی نیست. رابطه جنسی یک فعالیت سالم انسان است و لذت بردن از آن طبیعی است. علاوه بر این، تفاوت در سطح علاقه جنسی بین شرکا به این معنی نیست که یکی از شرکا به رابطه جنسی اعتیاد دارد.
راه های درمان اعتیاد جنسی چیست؟
از آنجایی که تشخیص این اعتیاد بحث برانگیز است، گزینه های درمانی مبتنی بر شواهد وجود ندارد. کسانی که درمان اعتیاد جنسی را توصیف می کنند ممکن است یک یا چند روش زیر را توصیه کنند.
1. برنامه درمانی بستری:
مراکز درمانی بستری زیادی وجود دارند که برنامه های بهبودی اعتیاد جنسی را ارائه می دهند. اغلب، افراد مبتلا به اعتیاد جنسی حداقل به مدت 30 روز از زندگی عادی روزمره خود جدا می شوند تا به آنها کمک شود کنترل محرک های خود را دوباره به دست آورند و شروع به درمان کنند. این نوع برنامه ها معمولاً شامل جلسات درمانی عمیق فردی و گروهی است.
2. برنامه های 12 مرحله ای:
برنامه هایی مانند معتادان جنسی گمنام (SAA) از همان مدل بهبودی پیروی می کنند که الکلی های گمنام (AA). آنها می توانند برای رفع اعتیاد جنسی بسیار مفید باشند. لازم نیست اعضا به طور کامل رابطه جنسی را کنار بگذارند، اما آنها تشویق می شوند که از رفتار جنسی اجباری و مخرب خودداری کنند. جلسات گروهی با دیگران که به چالشهای مشابه رسیدگی میکنند، سیستم پشتیبانی خوبی را فراهم میکنند.
3. درمان شناختی رفتاری:
این نوع درمان می تواند به فرد کمک کند تا محرک های تکانه های جنسی را شناسایی کند و در نهایت به آنها یاد دهد که چگونه رفتارهای خود را تغییر دهند. این امر از طریق جلسات حضوری با یک درمانگر سلامت روان دارای مجوز به دست می آید.
4. دارو درمانی:
برخی از افراد ممکن است از یک دوره درمان دارویی سود ببرند. برخی از داروهای ضدافسردگی ممکن است به کاهش تمایلات کمک کنند (که جدا از عوارض جانبی بالقوه برخی از داروهای ضدافسردگی است که می تواند باعث کاهش میل جنسی شود یا جنبه های دیگر تجربه جنسی را مختل کند). با این حال، مشخص نیست که آیا یک پزشک داروهایی را برای این بیماری تجویز می کند یا خیر.
چشم انداز اعتیاد به رابطه جنسی چیست؟
فردی که به اعتیاد جنسی می پردازد با مجموعه ای از چالش های منحصر به فرد مواجه است. آنها ممکن است درگیر رفتارهایی باشند که روابطشان، امنیت و سلامت خودشان و سلامت شریک زندگیشان را به خطر می اندازد. در عین حال، اعتیاد جنسی یک تشخیص بحث برانگیز در نظر گرفته می شود و فاقد معیارهای تشخیصی و همچنین درمان های مبتنی بر شواهد است.
مطالعه بیشتر:
تاثیر پورنوگرافی بر عملکرد جنسی مردان
با 11 علت شایع کاهش میل جنسی آشنا شوید
آیا خودارضایی باعث نازایی در مردان می شود؟
تأثیر دیدن فیلم های مستهجن و پورن بر کودکان و نوجوانان چیست؟