molfix-مولفیکس

الگوی خواب شیرخواران از تولد تا سه ماهگی

الگوی خواب شیرخواران از تولد تا سه ماهگی

مهم ترین ویژگی خواب نوزادان و شیرخواران، مقدار زیاد و منقطع بودنِ آن است. این گروه سنی معمولاً 16 الی 17 ساعت در روز می خوابند، اما نه به شکل ممتد و طولانی بلکه به صورت بازه های یک تا 4 ساعته. البته لازم به ذکر است که در هفته های ابتدایی تولد، مقدار این خواب علی رغم زیاد بودن بسیار کوتاه بوده و حتی ممکن است به کمتر از یک ساعت محدود شود.

درنتیجه این خواب طولانی، منقطع و نامنظم ممکن است برای والدین بسیار خسته کننده و حتی آزار دهنده باشد. به عنوان فردی که برای اولین بار طعم شیرین مادر و پدر شدن را می چشد، مشاهده نیازهای فراوان نوزاد در هنگام شب مانند نیاز به شیر خوردن، تعویض پوشک و حتی بازی، ممکن است بسیار تعجب برانگیز و کلافه کننده باشد.

چرا الگوی خواب شیرخواران و نوزادان در ماه های اول غیر قابل پیش بینی است؟

دوره های خواب نوزادان از بزرگسالان کوتاه تر است و نوزادان بیشتر زمان خواب خود را در خواب REM سپری می کنند. در طی این نوع از خواب، چشم ها حرکت می کنند و مغز کاملا فعال است. در واقع این نوع از خواب برای تکامل مغز آنها ضروری است.

از علل اصلی بیداری های شبانه نوزادان گرسنگی و کولیک (دلدرد) است. تنها غذایی مصرفی آنها در این دوران شیر است که حتی در صورت پر شدن کامل معده پیش از خواب، به راحتی و خیلی زود هضم شده و از معده خارج می شود، به این ترتیب احساس گرسنگیِ مجدد خیلی زود به زود فرزندِ دلبندتان را از خواب ناز بیدار می کند.

به علت عدم تکامل کامل دستگاه گوارش انسان پیش از تولد و ادامه پیدا کردن این روندهای تکاملی تا 6 ماه و گاهاً تا یک سال، در این زمان روده ها حرکات کافی و موثری ندارند تا بتوانند به درستی منجر به خروج حباب های هوا شوند، این حباب های هوای تجمع پیدا کرده منجر به تورم بخشی از روده شده، درنتیجه درد ها و گریه های شبانه را به دنبال خواهند داشت که به عنوان دردهای کولیکی نوزادان شهرت دارد.

تمام این دلایل سبب می شوند که داشتن یک خواب راحت در هفته ها و گاهی ماه های ابتدایی تولد برای والدین به یک رویا مبدل شود. اما نگران نباشید، به زودی شرایط بهترخواهد شد!!!

 

از چه زمانی خواب نوزاد طولانی تر و منظم تر می شود؟

درحوالی هفته های 6 تا 8 بعد از تولد، مدت زمان خواب نوزادان در هنگام روز کوتاه تر و در هنگام شب طولانی تر شده و به مرور دفعات بیداری های شبانه آنها کمتر می شود. با گذشت زمان، مدت زمان مربوط به خواب REM کمتر شده و شیرخواران خواب های بدون دوره های REM را تجربه می کنند.

برخی از شیرخوارانِ بین سنین 4 تا 6 ماه می توانند که در هنگام شب به مدت 8 ساعت مداوم را بخوابند. اما بیشتر نوزادان تا قبل از سنین 8 تا 12 ماه این توانایی را کسب نمی کنند و برخی دیگر حتی در بعد از دوره شیرخوارگی (پایان 2 سال) نیز در هنگام شب بارها از خواب بیدار می شوند.

 

روش ایجاد یک الگوی خواب مناسب در نوزادان

 در این بخش چند راهکار به شما معرفی می کنیم که کمک خواهد کرد فرزندتان خواب منظم تر و نیز طولانی تری را تجربه کند.

1- در طی روز زیاد او را نخوابانید.

اگر در طی روز به هر دلیلی مانند نیاز با انجام کارها و امور منزل، رفتن به مهمانی و ... بیش از اندازه فرزند خود را بخوابانید، بیشتر نیاز او به خواب تامین شده و در هنگام شب دوره های بیداریِ طولانی تری را خواهد داشت.

2- در طی روز با او بیشتر بازی کنید.

هر قدر که نوزاد شما در هنگام شب خسته تر باشد خواب های طولانی تری را خواهد داشت. بنابراین در هنگام روز با او بیشتر صحبت کنید، بازی کنید، اگر به سنی رسیده که می تواند چهاردست و پا راه برود، برای او وقت بیشتری بگذارید تا مدت زمان بیشتری بیدار بماند.

3- هرگز نوزادان و شیر خواران را به زور بیدار نگه ندارید.

حتماً خودتان این حالت را تجربه کرده اید که وقتی بسیار خسته و کلافه هستید، به خواب رفتن نیز برایتان دشوارتر است. نوزادان نیز همین گونه اند وقتی از فرط خواب کلافه هستند، خواباندن آنها نیز دشوارتر خواهد بود.

4- بین شب و روز تفاوت ایجاد کنید.

نوزاد شما به تازگی وارد این دنیا شده است. تفاوت بین شب و روز برای شما که از ساعت و محیط خارج از منزل آگاهی دارید بسیار بدیهی است اما برای او که یک تازه وارد بوده و چراغ های روشن در هنگام شب را می بیند تفاوتی نخواهد داشت. بنابراین در هنگام شب، نور محیط را کمتر کنید، تا این تفاوت حس شود، وقتی اقدام به خواب شبانه می کنید حتماً تمامی چراغ ها را خاموش کنید، برای انجام امور شیردهی و ... از یک چراغ خواب کوچک که نور کمی دارد استفاده کنید.

هورمون ملاتونین در مغز انسان با توجه به میزان نور موجود در محیط ترشح شده و ریتم شبانه روزی را تنظیم می کند. بنابراین مساله نور محیطی را باید بسیار جدی تلقی کنید.

بعلاوه وقتی که در هنگام صبح نوزاد از خواب بیدار شد به او واکنش نشان داده و با او بازی کنید، تلوزیون را روشن کنید و ... اما وقتی که در شب از خواب بیدار شد هرگز با او بازی نکرده و ضمن رعایت سکوت سعی کنید که او را مجدداً بخوابانید. به این ترتیب به مرور یاد می گیرد که روز زمان بازی و شب زمان خواب و استراحت است.

5- به نشانه های خستگی نوزادتان توجه داشته باشید.

عادت های نوزادان مختلف با یکدیگر متفاوت است. توجه کنید که فرزندتان درهنگام خستگی و خواب آلودگی چه حرکاتی دارد، چشم هایش را می مالد، ناله می کند، گوش هایش را می کِشد. درهنگام بروز این نشانه ها برای جلوگیری از بدخلق شدن او اجازه بدهید که چرتی بزند تا انرژی خود را بازیابد.

6- برای آغاز خواب شبانه، ساعت مشخصی را درنظر بگیرید.

با گذشت زمان و بزرگتر شدن فرزندتان دوره های خواب روزانه کوتاه تر شده و خواب های شبانه طولانی تر خواهند شد. برا تنظیم الگوی خواب او، ساعت مشخصی را برای خواب شبانه در نظر بگیرید، در آن ساعت چراغ ها، تلوزیون و ... را خاموش کنید، محیط را ساکت نگه دارید و ... تا به مرور ساعت بیولوژیک بدن او برای خوابیدن در یک ساعت مشخص تنظیم شود.

7- بلافاصه بعد از بیداری های شبانه او را از رخت خواب خارج نکنید.

ماندن در رخت خواب کمک شایانی به خوابیدن مجدد او خواهد کرد.

به یاد داشته باشید که برای جلوگیری از سردرگمی فرزندتان و رسیدن به نتیجه مطلوب لازم است تمامی افرادی که از او مراقبت می کنند اعم از مادر، پدر، پرستار، مادربزرگ و ... از یک روند ثابت پیروی کرده و همه گی با یک الگوی مشخص در مورد خواب نوزاد با وی رفتار کنند.

 

مطالعه بیشتر:

1- تغییر الگوی خواب شیرخواران

2- آموزش خوابیدن به نوزاد

3- مزیت خواب پیوسته شبانه برای نوزاد

4- شرایط و زمان مناسب جدا کردن اتاق خواب کودک از والدین

 

استدیو عکس فیلیک