خواب و تغذیه نوزاد در روزهای نخست زندگی
احتمالاً در دو هفته اول زندگی فرزندتان، پیش از اینکه برای تغذیه بیدار شود، فواصل طولانی مدتی میخوابد. اکنون چالش این نیست که چگونه فرزندتان بیشتر بخوابد، بلکه میخواهید بدانید چه اندازه خواب کافی است تا بعد از بیدار شدن به خوبی تغذیه شود.
نوزاد در روزهای نخست زندگی چقدر می خوابد؟
نوزادان به خواب نیازمندند و در واقع، در بین تغذیه ها فقط میتوانند چهل و پنج دقیقه بیدار بمانند. در روزهای نخست، اکثر نوزادان (و خصوصاً بچههای شیردهی پستانی شده) برای تغذیه شبانه هر دو تا چهار ساعت بیدار میشوند. به تدریج بیدار شدنهای شبانه کاهش مییابد و در چند هفته (معمولاً حدود شش هفتگی)، نوزادتان باید شبها یک فاصله طولانی مدت پنج ساعته یا بیشتر را بخوابد.
معمولاً اولین فاصله طولانی مدت خواب نوزادتان از ساعت شش یا هفت تا نیمه شب خواهد بود، زیرا فرزندتان در ابتدا آخرین تغذیه شبانه را رها میکند. به این امید که تغذیه ساعت دو صبح را رها خواهد داشت، ساعت ده شب از خواب بیدارش نکنید، او برای داشتن تغذیه خوب، بسیار خسته خواهد بود و این کار باعث بروز مشکلاتی در خواب او میشود.
تنظیم الگوی خواب نوزاد
- برنامه رفتن به بستر با برنامهای دقیق و بموقع او را روانهی بستر کنید تا بخوابد. با حمامی آرامشبخش شروع کنید و با ماساژ ادامه دهید. اتاق بچه کم نور باشد.
- تغذیه شبانگاهی شبها فرزندتان را برای تغذیه از خواب بیدار نکنید، مگر در مواردی که او رشد نمیکند و پزشک این کار را تجویز کرده است. تا زمانی صبر کنید که بچه نشان دهد گرسنه است. تغذیه شبانگاهی را فقط برای شیردهی و بدون تحریک بچه انجام دهید.
- خواب ایمن بچه باید روی پشت یا به پهلو بخوابد (هرگز او را روی شکم نخوابانید). خواباندن بچه روی شکم خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را افزایش میبخشد. از بالش، لحاف و پتو استفاده نکنید.
ملزومات خواب نوزاد
- چهار تا شش پوشش بالاتنه آستین بلند.
- چهار تا شش پوشش بالاتنه آستین کوتاه.
- چهار تا شش لباس یکسره.
- چهار تا شش لباس خواب.
- دو عدد کیسهی خواب.
- دو لباس یکسره از جنس فلیس.
- سه عدد کلاه بچه.
- جوراب و کفش پارچهای.
- سه ملافه.
- چهار پتوی قنداق کردن.
- دو پتوی نخی.
آیا بیدار کردن نوزاد برای تغذیه و شیردهی کار درستی است؟
اگر فرزندتان به خوبی تغذیه و رشد میکند و به طور آشکاری پیشرفت مناسبی دارد. این حقیقت که او پنج ساعت دوام میآورد و به راحتی می خوابد، نشان می دهد که او به خوبی تغذیه میشود. اگر باید او را بیدار کنید، این کار را در روز انجام دهید تا او به اندازه کافی شیر بنوشد. مزاحم خواب شبانهاش نشوید. احتمال دارد افزایش تغذیه در روز، خواب شبانه او را بهبود بخشد. شاید متوجه شوید که او یکی از آن بچههایی است که در هشت هفتگی تمام شب را میخوابد و نمیخواهید تغییری در وضعیت به وجود آورید!
مطالعه بیشتر:
1- چند توصیه برای تنظیم الگوی خواب نوزادان
2- اختلالات خواب و بی خوابی در کودکان نوپا
3- تامین الزامات برای خواب راحت نوزاد
4- 10 روش ساده برای خواباندن نوزاد