11 سرگرمی برای کودکان 6 تا 12 ماه
اگر کودک شما سال اول زندگی اش را سپری می کند، باید بگوییم قبل از جشن تولد یک سالگی، تغییرات جسمی، روحی، اجتماعی و عاطفی زیادی را تجربه خواهد کرد. او در خلال همین دوره سینه خیز رفتن و چهار دست و پا حرکت کردن را می آموزد و با همه میلی که به کشف دنیای پیرامون خود دارد، به تدریج قدم برداشته و راه می رود.
به عقیدۀ متخصصان، بازی و ارتباط با نوزادان، به پیشرفت رشد مغزی در آنها کمک می کند. عشق، توجه، نوازش و زمانی که ما برای کودک صرف می کنیم، مهمترین بخش فعالیت های رشد به شمار می آید. در واقع، همه چیز به تعامل بین والدین و کودک بستگی دارد.
اما بهترین راه تقویت رشد کودک چیست؟ با کمک این بازی های مفید به رشد فرزندانتان کمک کنید. این مقاله را بخوانید تا پاسخ سوالات خود را بیابید.
1- دالی موشه
وسایل مورد نیاز: اسباب بازی های کوچک، کتاب و پتو
قاعدۀ بازی: یک اسباب بازی یا کتاب را زیر پتو پنهان کنید به طوریکه قسمت کوچکی از آن نمایان باشد، آنگاه از کودک بپرسید:"کجاست؟" و او را تشویق کنید تا شی مورد نظر را پیدا کند. کارشناسان معتقدند: "نوزادان معمولا آن را گرفته و زیر پتو را کاوش می کنند." "اگر کودک شما چنین نکرد، می توانید شی مورد نظر را از زیر پتو خارج کرده، به او نشان دهید و دوباره آن را پنهان کنید".
تغییرات: پس از اینکه کودک به طور کامل آموخت که چگونه جسمی را که فقط بخشی از آن پنهان شده است، پیدا کند می توانید کل شی را زیر پتو پنهان کرده و از او بخواهید آن را بیابد.
یادگیری مهارت: رشد بهتر مهارت های حرکتی، بقای شی (در روانشناسی، بقای شیء یا پایداری شیء اشاره به این درک در انسان دارد که میدانیم اشیاء حتی زمانی که دیگر آنها را با حواس پنجگانه ادراک نمیکنیم همچنان وجود دارند.)
2- برج هوش
وسایل مورد نیاز: پیمانه های پلاستیکی در ابعاد مختلف
قاعدۀ بازی: به صورت نوبتی پیمانه ها را به ترتیب اندازه روی یکدیگر قرار داده، به شکل یک برج درآورید، خراب کنید و دوباره بسازید. بعد از اینکه کودک بازی را یادگرفت، می توانید با او مسابقه بگذارید.
یادگیری مهارت: بهبود مهارت های حرکتی، درک رابطه علت و معلولی
3- پازل
وسایل مورد نیاز: پازل های چوبی
کودک نزدیک به اولین سالگرد تولدش، آمادگی انجام پازل های چوبی بزرگ را دارد. ابتدا مقابل چشمان او پازل را درست کنید تا نحوه کار کردن را یاد بگیرد، شاید لازم باشد دستان او را بگیرید. وقتی به درستی عمل می کند دست بزنید و او را تشویق کنید.
یادگیری مهارت: حل مسئله، تقویت مهارت های حرکتی و مهارت های دیداری
4- خواندن
وسایل مورد نیاز: کتاب های تصویری چوبی یا پارچه ای
قاعده بازی: به طور منظم برای کودک کتاب بخوانید، برای مشارکت کودک در فرایند خوانش داستان، صدای خود در نقش شخصیت های مختلف تغییر دهید و حین خواندن به تصاویر اشاره کنید. با تشویق او به خندیدن یا تعجب کردن در بخش های مختلف داستان، لمس تصاویر و یا ورق زدن او را به مشارکت دعوت کنید.
یادگیری مهارت: رشد زبان، مهارت های گوش دادن
5- با من دست بزن
قاعده بازی: کودکان در حدود 6 الی 8 ماهگی دست زدن را می آموزد. با این آهنگ او را تشویق کنید:
یک دو سه، دست دست دست
دست بزن با من
چهار و پنج، دست دست دست
دست بزن با من،
زنبورها تو کندو
عالی هستی تو
شش، هفت، هشت
با من بزن دست
حالا نُه و ده
دست بزن با من
یادگیری مهارت: تقلید، هماهنگی، شعر خوانی
6- ترانه خواندن
قاعده بازی: برای کودک با کلمات واقعی و ساختگی آواز بخوانید، مانند تاب تاب عباسی، خدا منو نندازی و سایر اشعاری که در آداب و رسوم هر شهر و کشوری با یکدیگر متفاوت هستند و وجود دارند. شاید در ابتدا احساس انجام کاری بیهوده به والدین دست دهد، اما باید بدانید که ترانه سرایی برای کودک یکی از راه های تقویت رشد زبانی او به شمار می آید. سخن گفتن با کودک نیز همچون نوازش، غذای ذهن و از ملزومات رشد اوست. درک کودک از زبان، قبل از نمود زبان در او شکل می گیرد بنابراین باید تا جایی که امکان دارد برای تقویت مهارت زبانی او از هر فرصتی استفاده کنیم.
یادگیری مهارت: تفکیک شنوایی تقویت می شود.
7- بطری را تکان بده
وسایل مورد نیاز: بطری خالی نیم لیتری، برنج یا ماکارونی رنگی
قاعده بازی: بطری خالی را با برنج یا ماکارونی پر کنید و درب آن را محکم ببندید، تا کودک با تکان دادن یا غلتاندن بطری بتواند آن را مشاهده کرده و صدای آن را به خوبی بشنود. همیشه صدای یکسانی از بطری ساطع نمی گردد. بنابراین کودک با هر بار تکان دادن صدای جدید و جالبی خواهد شنید که برای او شگفت آور خواهد بود. کودکان در این سن، چیزهای زیادی از علت ها و معلول ها می آموزند که این خود یک مهارت جدید هیجان انگیز برای آنها است.
یادگیری مهارت: بهبود مهارت های حرکتی، تفکیک شنوایی، رابطه علت و معلولی
8- نان و کباب بازی
وسایل مورد نیاز: یک مهره، دو فنجان پلاستیکی
قاعده بازی: مهره را زیر یکی از دو فنجان پنهان کنید، کودک باید حدس بزند مهره زیر کدامیک از فنجانها قرار گرفته است. این نسخه جدیدی از همان نان و کباب بازی است که ما در دوران کودکی مان انجام می دادیم. همین بازی به ظاهر ساده می تواند مهارت بقای شیء را که مهارت مهمی نیز به شمار می آید، تقویت می کند.
یادگیری مهارت: مهارت های توجه، رشد حافظه، پایداری جسم (بقای شیء)
9- نمایش نور
وسایل مورد نیاز: ظروف پلاستیکی رنگی، چراغ قوه
قاعده بازی: چند چراغ قوه کوچک را روشن کنید و آنها را درون بطری های خالی آب، ظروف درب دار، بطری ها و ظروف رنگارنگ قرار دهید. کودک را درون یک اتاق تاریک قرار دهید و از او بخواهید ظرفهای نورانی و روشن را که روی کف اتاق مقابل او قرار دارد، پیدا کند. نور شدید ال ای دی ها در این ظروف پخش می شود اما قطعات شل و جداشونده به گونه ای نیست که کودک آن را وارد دهان کرده و سلامتی اش به مخاطره بیفتد. وقتی کودک ظرف را به دست می گیرد، می چرخاند، به دست می گیرد و می غلتاند باید به دقت از او مراقبت کرد.
تغییرات: چراغ قوه را از ظرف خارج کنید، کودک را از پشت بخوابانید و نور را به آرامی روی دیوار حرکت دهید، شی را متوقف کنید و با کودک سخن بگوئید و از بپرسید چه می بیند.
یادگیری مهارت: تحریک حساسیت بصری، مهارت حرکت چشم، توجه پایدار، اجتماعی شدن، پیوند، حرکت بدن
10- کیسه رنگ انگشتی
وسایل مورد نیاز: رنگ انگشتی قابل شستشو، کیسه فریزر بزرگ، نوار
قاعده بازی: چند رنگ تیره از رنگ انگشتی را درون یک کیسه فریزر بزرگ قرار داده و محکم فشار دهید. برای امنیت بیشتر، نوار چسب بزنید. رنگ را پخش کنید تا تمامی فضای داخلی کیسه را بپوشاند. به کودک نشان دهید که چگونه می تواند با فشار دادن دست یا انگشت روی کیسه پلاستیکی علامت هایی ایجاد کند. می توانید برای حفاظت از کارهنری کوچولوی دلبندتان به سادگی لبه های کیسه را برش بزنید و بگذارید تا خشک شود.
تغییرات: اگر کودک می تواند به تنهایی بنشیند، می توانید این بازی را روی صندلی غذاخوری انجام دهید.
یادگیری مهارت: رشد حسی، بهبود مهارت های حرکتی، درک رابطه علت و معلول، مهارت اولیه برای نوشتن
11- کلبه هوش
وسایل مورد نیاز: اسباب بازی های کوچک، ظرف
قاعده بازی: چند اسباب بازی را درون ظرفی قرار دهید که دهانۀ آن کمی بزرگتر از توپ یا قلاب، رابط پلاستیکی یا اسباب بازیهای کوچک باشد. ظرف را به دست کودک بدهید، مسلما ظرف را بر می گرداند و موجب می شود برخی از قطعات به بیرون پرتاب شوند. در نهایت، کودک خواهد فهمید چیزی در درون جعبه صدای تلق تلق ایجاد می کند و به نظر می رسد که همین اسباب بازی ها بیرون می ریزند. بنابراین شروع به تکان دادن و کوبیدن کرده و دست خود را وارد ظرف می کند تا به محتویات آن دست یابد. پس از یک فاصله زمانی مجددا ظرف را پر کنید تا کودک راه انجام آن را یاد بگیرد.
تغییرات: وقتی کودک یاد گرفت که چگونه اشیا را درون ظرف بریزد می توانید ظروفی با دهانه باریک تر یا اسباب بازی های بلندتر مانند لگوهای مستطیلی، میخ های چوبی قاشق های پلاستیکی استفاده کنید. "کودک از طریق آزمایش و خطا یاد می گیرد که اشیای مناسب با شکل ظاهری ظرف را انتخاب کند.
مترجم: مهدیه اسماعیل زاده
مطالعه بیشتر:
1- تاثیر بازی کردن بر رشد و آموزش کودک
2- راهنمای خرید اسباب بازی نوزاد
3- اسباب بازی مناسب نوزاد 9 ماهه تا 12 ماهه
4- اسباب بازی مناسب نوزاد 6 ماهه تا 9 ماهه
5- اسباب بازی مناسب نوزاد 3 ماهه تا 6 ماهه