molfix-مولفیکس

درمان جوش در بارداری با محلول اریترومایسین و کلیندامایسین

درمان جوش در بارداری با محلول اریترومایسین و کلیندامایسین

بروز مشکلات پوستی در دوران بارداری همانند، جوش، آکنه، لک و ... بسیار شایع است. این عوارض که به علت تغییرات هورمونی ناشی از بارداری در پوست مادر رخ می دهند گاهاً انقدر شدید می شوند که تحملشان در آینه دشوار خواهد شد.

تغییرات هورمونی ناشی از بارداری بر روی غدد سباسه (غدد چربی پوست) موجود در پوست تاثیر گذاشته و در برخی از مادران فعالیت آنها را نسبت به قبل بسیار افزایش می دهد. تولید بیش از حد سبوم سبب مسدود شدن مجرای غده و تجمع مواد ترشحی در درون آن می شود که به این ترتیب مواد تجمع پیدا کرده به صورت انواع جوش برجسته شده و برای خروج به سطح پوست راه باز می کنند.

آیا استفاده از داروهای ضد جوش در بارداری مجاز است؟

اگر در پیش از بارداری از آکنه های پوستی رنج می بردید احتمال بدتر شدن آن ها در این دوران وجود دارد. این عارضه ممکن است که شما را به فکر استفاده از دارو های ضد جوش در بارداری انداخته باشد اما آیا استفاده از این داروها در دوران بارداری مجاز است؟

درمان جوش در بارداری

استفاده از داروهایی همچون راکوتان، درمان های هورمونی، پمادهای رتینوئید موضعی، بیشتر آنتی بیوتیک های خوراکی و ... در بارداری کاملا ممنوع است. به همین ترتیب ضروری است که پیش از هر اقدامی برای استفاده از داروهای درمان کننده عوارض پوستی با پزشک خود مشورت کنید.

بسیاری از پزشکان معتقدند که در سه ماهه اول بارداری تا حد امکان نباید از انواع داروهای گیاهی و شیمیایی استفاده کنید اما استفاده از مواردی همچون ژل و محلول های موضعی نظیر اریترومایسین و کلیندامایسین و ... مجاز شمرده می شوند.

به یاد داشته باشید که عدم رعایت موارد احتیاطی و استفاده از داروهای پوستی غیر مجاز در بارداری می تواند مواردی همچون سقط جنین، ابتلای جنین به انواع ناهنجاری ها ی ساختاری و عملکردی و ... را به دنبال داشته باشد.

باتوجه به ورود بسیاری از داروها به درون شیر و ایجاد عوارض نامناسب در شیرخواران، رعایت احتیاط و مشورت با پزشک در مورد استفاده از آنها در دوران شیردهی نیز الزامی است.

 

داروهای ضد جوش در بارداری

اگر شما در حال حاضر از وجود آکنه رنج می‌برید، حتماً می خواهید بدانید که آیا ادامه درمان در بارداری مطمئن و بی خطر است یا نه! آکنه‌ها از عوارض ناخوشایند بارداری هستند و بدون شک می‌خواهید خیلی سریع و بی خطر آنها را از بین ببرید.

بسیاری از مادران باردار درمی‌یابند که پوست آنان در دوران بارداری بهبود می‌یابد، با اینحال دربرخی دیگر از مادران تغییرات هورمونی باعث بدتر شدن پوست آنها نسبت به قبل از بارداری شده است. دکتر فیلیپا کای توضیح می‌دهد که: اگر از داروی ضد آکنه استفاده می‌کنید، بهتر است پیش از باردار شدن با پزشک خود مشورت کنید، زیرا ممکن است مجبور شود داروهای تان را تغییر دهد. اگر این کار قبل از بارداری برایتان امکان پذیر نیست، در اولین فرصت ممکن با او مشورت کنید.

متاسفانه، درمان های قابل دسترس برای بانوان باردار محدودتر از مقدار معمول است، ولی با اینحال آنچه که پزشک تجویز و توصیه می‌کند برایتان غنیمت است.

محصولات اصلی ضد آکنه که استفاده از آن در بارداری مجاز نیست عبارتند از:

  • راکوتان (با نام ژنریک ایزوترتینوئین) که می‌تواند سبب نقص مادرزادی و همچنین افزایش خطر سقط جنین و تولد نوزاد مرده شود.
  • درمان های هورمونی ( فلوتامید، اسپیرونولاکتون)، که می‌تواند منجر به نقایص مادرزادی شود.
  • پماد رتینوئید موضعی ( آداپالین، تازاروتین و تریتنوئین) که می‌تواند وارد جریان خون شود.
  • تتراسیکلین های خوراکی (دوکسی سیکلین، ماینوسیکلین، تتراسیکلین) که بر رشد استخوان ها و رنگ دندان های جنین تاثیر می گذارند.
  • اسید سالیسیلیک، حاوی موادی که می‌تواند منجر به نقایص مادرزادی شود.
  • آلفاهیدروکسی اسید، که می‌تواند توسط جریان خون جذب شود و تاثیر آن بر جنین ناشناخته است.

 

مصرف محلول و ژل کلیندامایسین در بارداری

یکی از داروهای متداول برای درمان آکنه های پوستی، ژل و محلول کلیندامایسین است. این دارو که از دسته آنتی بیوتیک ها است، علاوه بر قرص، به شکل ژل 1% و محلول موضعی 100 گرم بر میلی لیتر نیز در دسترس است.

با توجه به این که در سه ماهه اول بارداری جنین در حال تشکیل و تکامل است و نسبت به بیشتر عوامل محیطی بسیار حساس است، پزشکان توصیه می کنند که در این دوران مادران حدالامکان از هیچ دارویی استفاده نکنند. بر اساس نظر بیشتر متخصصان استفاده از ژل و محلول کلیندامایسین برای درمان آکنه های پوستی، از سه ماهه دوم بارداری به بعد ایمن است اما با این حال باید پیش از مصرف هرگونه دارویی با پزشک خود مشورت کنید.

استفاده از این دارو در افرادی که به بیماری های کبدی مبتلا هستند و یا به سایر اشکال دارو حساسیت دارند توصیه نمی شود.

 

استفاده از محلول اریترومایسین در بارداری

همان طور که اشاره شد، بارداری دورانی است که بدن شما تحت تاثیر تغییرات هورمونی، دگرگونی های متفاوتی را تجربه خواهد کرد. این تغییرات در بخش های متفاوتی از جمله پوست مادر نیز دیده می شوند. البته واکنش پوست مادران مختلف به تغییرات هورمونی ناشی از بارداری متفاوت است. برخی مادران در دوران بارداری بسیار خوش شانس بوده و صاحب پوست صاف و درخشنده ای می شوند اما برخی دیگر شانس کمتری دارند و با شروع بارداری انواع لک ها و جوش ها هر هفته در آینه ظاهر شده و گاها سبب ناراحتی مادر باردار می شود.

اما آیا می توان این عارضه را در دوران بارداری درمان کرد؟ آیا استفاده از محلول اریترومایسین در بارداری برای درمان جوش ها و اکنه های پوستی در دوران بارداری ایمن است؟

در مورد این مساله نظرها و عقاید گوناگونی وجود دارد، اما بیشتر متخصصان بر این عقیده هستند که استفاده از داروهایی همچون راکوتان، پمادهای رتینوئید موضعی و ... برای درمان آکنه های بارداری به هیچ وجه مجاز نیست.

در رابطه با استفاده از ژل و محلول اریترومایسین در دوران بارداری نیز پزشکان عقاید گوناگونی دارند که گاها با یکدیگر در تضاد است. در مجموع بیشتر متخصصان پوست توصیه می کنند که استفاده از تمامی داروها و کرم ها در سه ماهه اول بارداری که جنین در برابر عوامل محیطی بسیار حساس و آسیب پذیر است، ممنوع بوده اما می توان مواردی همچون محلول و ژل ازیترومایسین را در سه ماهه دوم و سوم، البته تحت نظر متخصص زنان و نیز متخصص پوست مصرف کرد.

اریترومایسین از دسته آنتی بیوتیک ها بوده و به شکل محلول 2 و 4 درصد و نیز ژل موضعی 2 و 4 درصد در دسترس است. نوع ژل و محلول آن برای درمان آکنه های پوستی کاربرد گسترده ای دارد. دوره درمان آن با توجه به نظر پزشک تعیین می شود اما معمولا به مدت 8 هفته به صورت روزانه 2 مرتبه باید بر روی آکنه ها مالیده شود.

افرادی که مبتلا به بیماری های قلبی، میاستنی گراویس، بیماری های کبدی و نیز مبتلا به حسایت نسبت به دارو هستند به هیچ عنوان نباید از آن استفاده کنند.

پیش از مصرف هرگونه دارویی با پزشک خود مشورت کنید.

 

از بین بردن جوش در دوران بارداری با درمان خانگی

حتی با داشتن پوستی صاف و بدون جوش این امکان وجود دارد که در دوران بارداری جوش هایی روی صورت خود مشاهده کنید. به احتمال زیاد هورمون های بارداری عامل بروز این مشکل هستند. برای مراقبت از خود باید به نکات ذکر شده در این زمینه توجه کنید. اگر تصمیم به استفاده از داروهای ضد آکنه گرفته اید، قبل از هر کاری ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. برخی از این داروها در دوران بارداری منع مصرف دارند، با این حال محلول هایی نیز موجود است که ممکن است پزشکتان بهره گیری از آنها را در دوران بارداری برای شما مجاز بداند.

درمان خانگی جوش صورت در بارداری

اگر جزء آن دسته از مادران بسیار محتاط هستید و نمی خواهید از هیچ گونه دارویی در دوران بارداری خود استفاده کنید، بهترین گزینه برای شما استفاده از روش های خانگی برای درمان جوش است.

پزشکان توصیه می‌کنند که سعی کنید پوست تان را با پیروی از یک رژیم غیر دارویی در خانه درمان کنید.

  • در شستن و پاک کردن صورت تان زیاده روی نکنید. شستشو بیشتر از دو یا سه بار در روز می‌تواند پوست را تحریک کند.
  • بطور مرتب موهای تان را بشوئید، خصوصا اگر موی چرب دارید.
  • موهای تان را در پشت سرتان جمع کنید، تا سبب تحریک پوست صورت نشود.
  • جوش ها و سر سیاه ها را فشار ندهید، زیرا باعث ایجاد جای زخم می‌شود.
  • استفاده از کمپرس گرم می تواند سبب کشته شدن بسیاری از باکتری های پوستی و از بین رفتن جوش ها شود. یک قاشق چایخوری نمک را با آب گرم مخلوط کرده و سپس یک حوله گرم را به آن آغشته کرده و بر روی پوست صورت خود بگذارید.
  • ژل آلوئورا خاصیت ضد باکتریایی دارد، اگر به آلوئورا حساسیت ندارید بخش ژله مانند را از برگ های گیاه تازه جدا کرده و و آن را بر روی جوش ها بمالید.
  • روزانه 2 بار عسل طبیعی را بر روی جوش ها بمالید.
  • یک توپ پنبه ای را به آب لیموی تازه آغشته کرده و به صورت ضربه ای و خیلی ملایم بر روی جوش ها قرار دهید.

 

ماسک صورت برای جوش در بارداری

جوش ها و آکنه های پوستی از عوارض شایع دوران بارداری هستند که گاها می توانند بسیار آزار دهنده و ناراحت کننده شوند. همان طور که اشاره شد این عوارض ناشی از تغییرات هورمونی بارداری هستند. روش های خانگی وجود دارند که شما می توانید به کمک آنها این جوش ها را کمتر کرده و یا به طور کامل از شر آنها خلاص شوید.

با توجه به محدودیت استفاده از انواع داروها در بارداری، شاید بهترین گزینه استفاده از ماسک های ضد جوش در این دوران حساس باشد.

می توانید با استفاده از موادی که در منزل و در دسترس شما هستند از شدت این عارضه بارداری کم کنید. از جمله این مواد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پالپ گوجه فرنگی تازه و رسیده
  • برگ های توت فرنگی
  • آبلیمو تازه
  • گلاب تازه
  • عصاره نعناع
  • ژل تازه برگ های آلوئورا
  • خیار و ...

ماسک موز برای درمان جوش های صورت در بارداری

برای تهیه این ماسک یک قاشق چایخوری آبلیموی تازه، یک قاشق چایخوری عسل طبیعی و یک عدد موز رسیده را با هم کاملا مخلوط کنید. ابتدا پوست خود را با آب ولرم به نرمی شسته و سپس یک لایه نازک از این ماسک را بر روی آن مالیده و صبر کنید تا خشک شود. سپس آن را با آب ولرم کاملا بشویید.

این ماسک را در هفته دو مرتبه می توانید استفاده کنید. 

ماسک آووکادو برای درمان جوش های صورت در بارداری

برای تهیه  این ماسک یک قاشق چایخوری آبلیموی تاره، یک قاشق غذاخوری ماست و یک آووکادوی رسیده را مخلوط کرده و بر روی پوست تمیز خود بمالید، بعد از خشک شدن می توانید آن را بشویید.

ماسک خیار و هندوانه برای درمان جوش های صورت در بارداری

آب خیار و هندوانه و ماست ساده را با هم مخلوط کرده و سه بار در هفته آن را به پوست خود بمالید. این ماسک برای درمان آکنه های شدید کاربرد فراوانی دارد.

 

مطالعه بیشتر:

1- علت و درمان ترک های پوستی بارداری

2- مراقبت از پوست در دوران بارداری با 6 روش خانگی

3- علت بروز و درمان خانگی آکنه در دوران بارداری

4- تاثیر داروی ضد آکنه ایزوترتینوین (روآکوتان) بر سقط جنین و بارداری

 

استدیو عکس فیلیک