گرگرفتگی در بارداری از چه زمانی شروع می شود؟
گرگرفتگی میتواند حتی پیش از آنکه بفهمید باردار هستید، حوالی زمانی که رویان به دیواره رحم چنگ می اندازد و در حال لانه گزینی است نیز می تواند رخ دهد. طبق منابع پزشکی معتبر، لانه گزینی معمولا بین هشت تا ده روز پس از تخمک گذاری به طور کامل انجام می شود. پروژسترون تولید شده توسط جسم زرد، باقیمانده فولیکول حاوی تخمک، پس از تخمک گذاری بیشتر میشود. پروژسترون پس از برقراری رویان به افزایش خود ادامه میدهد، چراکه تولید hCG به جسم زرد سیگنال میفرستد که به تولید پروژسترون ادامه بدهد.
گرگرفتگی در هفته های اول بارداری
ممکن است از همان روزهای اولیه بارداری تغییراتی را در دمای بدن خود احساس کنید. مقدار تب خیلی خفیف پیش میآید و در مراحل اولیه بارداری اغلب با نشانههای دیگری همراه است که برای خانم ها یک سرنخ محسوب میشود. معنای آن میتواند این باشد که لقاح انجام گرفته است.
خانمی که به تازگی باردار شده است ممکن است به تناوب احساس گرما و سرما کند. این نتیجه یک تغییر هورمونی در اثر آغاز یک زندگی در درون شماست. به زودی غدد تعریق به شکل فعالتری شروع به کار میکنند و هر دوی این روندها (گرگرفتگی و تعریق زیاد) با هم همراه خواهند شد. البته این موضوع در تمام موارد رخ نمیدهد، اما بسیار زیاد اتفاق میافتد. حدودا، یک پنجم مادران باردار شکایت دارند که در دوران بارداری احساس گرگرفتگی و تعریق زیادی داشتهاند. طبق همین آمار در چهارپنجم بارداریها گرگرفتگی تجربه میشود.
افزایش دما همراه با گرگرفتگی در مراحل اولیه بارداری بیشتر رخ میدهد. با پیشروی مراحل بارداری، به عنوان یک قاعده، دما به حالت عادی بازمیگردد. برای همین در مراحل آخر بارداری نباید گرگرفتگی رخ بدهد.
شما نمیتوانید در دوران بارداری هورمونهای خود را خاموش کنید، اما میتوانید از روشهای خارجی برای پایین نگه داشتن حرارت استفاده کنید. چند لایه لباس بپوشید که بتوانید بسته به آنچه دماسنج بدن شما در هر لحظه میگوید آنها را کم یا زیاد کنید. به جای پارچههای مصنوعی که دما را در داخل خود نگه میدارند، از پارچههایی استفاده کنید که تنفس میکنند تا خنک بمانید یهنی پارچه های نخی و سبک. اطمینان یابید که آنچه حس میکنید گرگرفتگی است و نه تب واقعی. پزشکان توصیه می کنند، اگر دمای بدن شما از ۳۷.۷ درجه بالاتر رفت با پزشک خود تماس بگیرید.
چگونه عوارض ناشی از گرگرفتگی در بارداری را کنترل کنیم؟
گرگرفتگی یکی از عوارض شایع دوران بارداری است که ممکن است در هر زمانی از بارداری، حتی از همان هفته های اول به سراغتان بیاید. این عارضه نیز همانند بیشتر عوارض بارداری ناشی از تغییرات هورمونی است. از آنجا که نمی توانید مانع از تغییرات هورمونی بارداری شوید، جلوگیری از بروز گرگرفتگی هم امکان پذیر نیست. به همیل دلیل باید به دنبال راهکارهایی برای کنار آمدن با این عارضه باشید.
برای مقابله با گرگرفتگی های دوران بارداری بهتر است از لباس های سبک و آزاد و ترجیحاً تهیه شده از الیاف طبیعی نخی یا کتان استفاده کنید. برای این منظور باید طوری لباس بپوشید که در صورت لزوم بتوانید برای خنک شدن، لباس های اضافه خود را از تن خارج کنید. به همراه داشتن پنکه های دستی، بادبزن های کوچک و همچنین استفاده از دستمال های مرطوب به دلیل دارا بودن مواد التیام بخش و خنک کننده می توانند از طریق کاهش دمای بدن در تحمل این عارضه ناخوشایند به شما کمک کنند.
همچنین دوش آب ولرم نیز نقش موثری در تسکین این عارضه دارد. ( استفاده از دوش آب سرد به دلیل تشدید فعالیت غدد عرق در هنگام خروج از حمام نتیجه ای معکوس به دنبال خواهد داشت.)
همچنین برای کمک به جذب عرق مازاد بدن بهتر است شب ها لباس های آزاد نخی به تن کرده و پیش از خواب از یک حوله برای پوشاندن بالش خود استفاده کنید. علاوه بر آن با تنظیم دما در محدوده 17 تا 18 درجه سانتی گراد محیط اتاق خواب خود را همواره خنک نگه دارید.
در صورت تعریق بیش از حد می توانید از پودرهای ضد عرق استفاده کنید. همچنین اپیلاسیون و حذف موهای زائد نیز در پیشگیری از مشکلات مربوط به بوی بد عرق موثر است.
و در نهایت آنکه در صورت گرگرفتگی و تعریق آبرسانی کافی به بدن را فراموش نکنید. از نوشیدن کم آب به منظور مقابله با فرایند تعریق خودداری کنید زیرا این کار نه تنها هیچ تاثیری بر میزان تولید عرق ندارد بلکه علاوه بر آن منجر به بروز مشکلات و عوارض دیگری در دوران بارداری نیز شده و شدت گرگرفتگی را بدتر خواهد کرد.
مطالعه بیشتر:
1- آیا گر گرفتی در بارداری و جنسیت جنین مرتبط است؟
2- علت گرگرفتگی در بارداری چیست؟
3- 21 علت گرگرفتگی و احساس داغی کف پا
4- مشکلات بارداری در گرمای تابستان و روش های پیشگیری از آن