آیا مصرف بادمجان در بارداری ضرر دارد؟
بادمجان یکی از سبزیجات محبوب در آسیا است. این گیاه در هند به خاطر فواید آن برای سلامتی به خاویار فقرا مشهور است. ارزش بالای غذایی بادمجان برای سلامت مادر باردار و جنین با ارزش است. اما باورهایی نیز در مورد مصرف بادمجان در دوران بارداری وجود دارد. بیاید پی ببریم که خوردن بادمجان چقدر بی خطر است.
خواص بادمجان در بارداری
یک فنجان بادمجان پخته با وزن حدود ۹۹ گرم حاوی مواد زیر است:
- ۳۵ کالری
- ۰.۸۲ گرم پروتئین
- ۸.۶۴ گرم کربوهیدرات که ۳.۱۷ گرم از آن قند است
- ۰.۲۳ گرم چربی
- ۲.۵ گرم فیبر رژیم غذای
- ۱۸۸ میلیگرم پتاسیم
- ۶ میلیگرم کلسیم
- ۱ میلیگرم روی
- ۱.۳ میلیگرم ویتامین C
- ۰.۲۵ میلیگرم آهن
- ۱۱ میلیگرم منیزیم
- ۱۵ میلیگرم فسفر
- ۱۴ میکروگرم اسید فولیک
- ۸۵ میکروگرم ویتامین B6
- ۲.۹ میکروگرم ویتامین K
بادمجان همچنین حاوی فلاونوئیدها، از جمله آنتوسیانینهاست. آنتوسیانین ذرات قابل حل در آب هستند که فواید زیادی برای سلامت بدن دارند. همین ماده باعث رنگ ارغوانی تیره بادمجان نیز میشود. پوست بادمجان سرشار از آنتی اکسیدان، فیبر، پتاسیم و منیزیم است.
مواد فنولیک بادمجان آنرا تبدیل به دشمن رادیکالهای آزاد میکند و از لحاظ توان جذب رادیکال اکسیژن جزو ۱۰ سبزیجات برتر محسوب میشود. بادمجان سرشار از فیبر است و کالری کمی دارد و مواد مغذی متنوعی را به بدن شما میرساند و در رژیم مدیترانهای محبوبت ویژه ای دارد.
با اینکه انواع ارغوانی تیره بادمجان از همه مشهورتر است، شکل، اندازه و رنگ آن میتواند از کوچک تا بزرگ و دراز و از ارغوانی تا سفید و سبز متغیر باشد. این مقاله بر فواید غذایی بادمجان ارغوانی سنتی تکیه دارد. بادمجان در رنگها، شکلها و اندازههای مختلفی وجود دارد. آنتوسیانین موجود در بادمجان از قلب محافظت میکند. یک ماده شیمیایی دیگر در بادمجان به نام ناسونین میتواند به بهبود جریان خون در مغز کمک کند.
روشهای طبخ آن شامل، بخارپز، کبابی، آبپز، در فر یا سرخکرده است، اما به نظر میرسد روش بخارپز بیش از باقی روشها آنتی اکسیدان موجود در آن را حفظ میکند. دانشمندان در پی آن هستند که آنتی اکسیدان بادمجان را به حداکثر برسانند و در همان حال مزه تلخی را که همراه میآورد کاهش بدهند.
آیا خوردن بادمجان در بارداری مفید است؟
اگر بادمجان یکی از غذاهای مورد علاقه شماست و اکنون هم باردار شده اید، خوب است که از فواید آن نیز آگاه باشد. بادمجان سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان است. مصرف انواع میوه و سبزیجات می تواند بسیاری از عوارض و مشکلات سلامتی ناشی از شیوه زندگی را کاهش دهد. نتایج مطالعات متعدد نشان دهنده آن است که مصرف گیاهان مختلف، نظیر بادمجان میتواند سلامت کلی بدن را تقویت کند. تحلیلهای آزمایشگاهی ترکیبات فنولیک بادمجان نشان داده است که بادمجان حاوی آنتوسیانین، نوعی فلاونوئید و اسید کلروژنیک است که ازبینبرنده قوی رادیکالهای آزاد محسوب میشود. آنتوسیانین و اسید کلروژنیک به عنوان ترکیبات آنتی اکسیدان و ضدالتهاب عمل میکنند.
مطالعات نشان داده است که مصرف حتی مقدار کم غذاهای دارای فلاونوئید میتواند به روشهای مختلف برای سلامت بدن مفید باشد.
1- سلامت قلب
فیبر، پتاسیم، ویتامین C، ویتامین B6 و مواد مغذی گیاهی موجود در بادمجان همه از سلامت قلب پشتیبانی میکنند.
بعلاوه، بنا بر تحقیقی که در نشربه کلینیکال نوتریشن آمریکا در سال ۲۰۰۸ منتشر شد، خوردن غذاهای حاوی فلاونوئیدهای خاص، از جمله آنتوسیانین، میتواند احتمال خطر مرگ بر اثر بیماری قلبی را کاهش دهد.
در این تحقیق، کسانی که در هفته بیش از سه وعده میوه و سبزیجات حاوی آنتوسیانین میخورند، نسبت به کسانی که مصرفی پایینتری دارند، ۳۴ درصد کمتر در معرض بیماری قلبی قرار میگیرند.
در یک تحقیق دیگر، افزایش مصرف آنتوسیانین با کاهش فشار خون نیز مرتبط دانسته شده است.
2- کاهش کلسترول خون
تحقیقات نشان داده است که وقتی خرگوشها با کلسترول بالا آب بادمجان خوردهاند، وزن و کلسترول خون آن کاهش یافته است.
ثابت شده که اسید کلروژنیک مقدار لیپوپروتئین کمچگالی (LDL) را کاهش میدهد. همچنین به عنوان عامل آنتیمیکروبال، آنتی ویروس و ضد سرطان عمل میکند.
3- خاصیت ضد سرطان
پلیفنلهای موجود در بادمجان خاصیت ضد سرطانی دارد. آنتوسیانین و اسید کلروژنیک از سلولها در مقابل آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکند و به نوبه خود از رشد تومور و تهاجم و گسترش سلولهای سرطانی جلوگیری میکند.
به نظر میرسد عملکرد ضد سرطان آنتوسیانین از تشکیل رگهای خونی در تومور جلوگیری میکند و التهاب را کاهش میدهد و راه آنزیمهایی را که به گسترش سلولهای سرطانی کمک می کنند را مسدود میکند.
4- عملکرد شناختی
یافتههای مطالعات حیوانی حاکی از آن است که ناسونین و آنتوسیانین موجود در پوست بادمجان، یک آنتی اکسیدان قوی است که از غشای سلولهای مغز در مقابل آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکند.
همچنین به انتقال مواد مغذی به سلولها و دفع مواد زائد یاری میرساند.
تحقیقات نشان داده است که آنتوسیانین به جلوگیری از التهاب نورونی کمک و جریان خون به مغز را تسهیل میکند.
این میتواند به بهبود حافظه و جلوگیری از اختلالات ذهنی مرتبط با پیری کمک کند.
5- مدیریت وزن و سیری
فیبرهای رژیم غذایی معمولا در مدیریت و کاهش وزن عوامل مهمی محسوب میشوند که در دستگاه گوارش نقش پرکنندگی ایفا میکنند.
این ترکیبات احساس سیری را افزایش میدهند و اشتهاء را کم میکنند. آنها با ایجاد احساس سیری به مدت طولانیتر به کاهش مصرف کالری یاری میرسانند.
بادمجان کالری کمی دارد و از این رو میتواند به یک رژیم سالم و کمکالری کمک کند.
6- سلامت کبد
تحقیقات نشان داده است که آنتی اکسیدانهای موجود در بادمجان میتواند به حفاظت از کبد در مقابل سموم مختلف کمک کند.
مطالعه بیشتر:
1- آیا خوردن جعفری در زمان بارداری بی خطر است؟
2- آیا خوردن پیازچه در دوران بارداری و شیردهی مجاز است؟
3- خوردن پیازچه در بارداری چه فواید و عوارض دارد؟
4- فواید و عوارض خوردن بادمجان در دوران بارداری