فواید و عوارض خوردن بادمجان در دوران بارداری
به محض اینکه خبر بارداری خود را اعلام می کنید، بزرگترها با انواع و اقسام چیزهایی که در دوران بارداری میتوانید و نمیتوانید بخورید به سراغ شما میآیند. بادمجان در این فهرست شاخص است، اما مشکل اینجاست که بادمجان هم در فهرست مجازهاست و هم غیرمجازها.
اگر نمیدانید در دوران بارداری میتوانید بادمجان بخورید یا خیر، ما به شما کمک میکنیم. برای فهمیدن فواید و اثرات جانبی بادمجان برای مادران باردار به خواندن این مقاله ادامه بدهید.
فواید خوردن بادمجان در دوران بارداری
بادمجان غذایی بسیار مغذی است که به خاطر دامنه فوایدش برای سلامت شما و جنینتان نباید از خوردن آن صرفنظر کنید. در اینجا برخی از فواید کلیدی خوردن بادمجان در دوران بارداری را ذکر میکنیم.
1- محافظت از جنین در مقابل نقص عضو
بادمجان منبعی غنی از اسید فولیک است که در دوران بارداری به منظور جلوگیری از نقص عضو جنین به آن نیاز مبرم دارید. بنابراین، خوردن گیاهان مغذی در دوران بارداری از جنین شما در مقابل نقص لوله عصبی و دیگر نقایص جلوگیری و به رشد گلبولهای قرمز خون کمک میکند.
2- پشتیبانی از رشد جنین
بادمجان منبعی فوقالعاده از ویتامین C، نیاسین، B کمپلکس، ویتامین A و ویتامین E است که برای رشد بهینه جنین ضروری است. بادمجان هچنین حاوی مواد معدنی دیگری مانند پتاسیم، مس، منگنز و آهن است که به حفظ توازن الکترولیت و افزایش خون و تعداد هموگلوبین کمک شایانی میکند.
3- تنظیم دیابت بارداری
اگر دچار دیابت بارداری هستید، کنترل گلوکز خون به منظور جلوگیری از افزایش قند خون ضروری است. افزودن بادمجان به رژیم غذای معجزه میکند و به تنظیم دیابت بارداری و جلوگیری از بالا رفتن قند خون یاری میرساند.
4- درمان یبوست و اختلال گوارش
مصرف بادمجان در دوران بارداری به گوارش مناسب و جذب مواد مغذی از دستگاه گوارش کمک میکند و اختلالات گوارشی را از بین میبرد. همچنین، بادمجان منبع فوقالعادهای از فیبر رژیم غذایی است که به کار کردن شکم کمک میکند و یبوست را در دوران بارداری به حداقل میرساند.
یک بادمجان معمولی حدود ۴.۹ گرم فیبر دارد. بنابراین میتوانید در دوران بارداری با خیال راحت بادمجان بخورید و از فواید آن برای خود و جنینتان بهرمند شوید.
5- تقویت سیستم ایمنی بدن
بادمجان سرشار از ناسونین است که به عنوان یک آنتوسیانین در پوست این گیاه وجود دارد. ناسونین خاصیت آنتی اکسیدان دارد که به خنثیسازی رادیکالهای آزاد در بدن شما کمک و از خطر آسیب سلولی و دیانای در دوران بارداری جلوگیری میکند.
مصرف بادمجان سرشار از آنتی اکسیدان به تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از خطر رشد عفونتها و بیماریها در این دوران خطیر کمک میکند. همچنین ناسونین از خطر اختلالات شناختی در نوزادان جلوگیری میکند.
6- کاهش کلسترول بد
بادمجان مقدار کلسترول بد را کاهش و کلسترول خوب را افزایش میدهد. این گیاه با کاهش کلسترول بد خون به مقدار زیادی از مشکلات قلبی، تصلب شراین و سکته جلوگیری میکند و باعث بهبود سلامت قلبی عروقی حین بارداری میشود.
7- درمان فشارخون
اگر در دوران بارداری دچار فشارخون بالا هستید، بادمجان یک درمان طبیعی عالی برای آن است. بیوفلاونوئیدهای موجود در بادمجان فشار خون را به حداقل میرساند و موجب سلامت قلب میشود و از خطر مشکلات سلامت در دوران بارداری میکاهد.
عوارض خوردن بادمجان در دوران بارداری
با اینکه از فواید بسیار آن سود میبرید، اما مصرف بیش از حد بادمجان و به شکل نامناسب میتواند شما را در برابر تاثیرات جانبی آن آسیبپذیر سازد. در ادامه درباره تاثیرات جانبی بالقوه خوردن بادمجان در دوران بارداری خواهیم گفت.
1- سقط جنین
بادمجان حاوی مقدار زیادی فیتوهورمون است این عامل می تواند سبب آغاز خون ریزی در بانوان شود به همین ترتیب برای درمان آمنوره و یا قطع خون ریزی ماهانه مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال اگر بادمجان را در دوران بارداری هر روز مصرف کنید میتواند باعث القای دردهای زایمان و سقط جنین شود.
2- افزایش خطر زایمان زودرس
مصرف زیاد بادمجان حین بارداری میتواند باعث انقباضات رحم و زایمان زودرس یا سقط جنین شود. بنابراین بهتر است از افزودن بادمجان به رژیم دائم غذای خود پرهیز کنید.
3- اسیدی بودن
بادمجان میتواند باعث ترش کردن معده و احساس ناراحتی شود. اسیدی شدن معده می تواند باعث بروز مشکلاتی برای مادر باردار و بر هم زدن آرامش او شود.
4- مشکلات گوارشی
مصرف بادمجان نپخته میتواند باعث مشکلات گوارشی شود که برای بارداری شما مضر است. بادمجان میتواند شما را نسبت به حساسیت غذایی آسیبپذیر کند. بنابراین این گیاه را پیش از مصرف خوب بپزید.
نکته احتیاطی:
با اینکه متخصصان پزشکی شما را از خوردن بادمجان در دوران بارداری منع نمیکنند، اما باید در مصرف این خوراکی اعتدال بهخرج بدهید تا از عوارض و مشکلات بالقوه آن دوری کنید. به منظور اجتناب از مشکلات گوارشی بادمجان حتما آنرا خوب بپزید. همچنین با پزشک خود نیز مشورت کنید.
- اکیدا توصیه میشود که بادمجان را پیش از مصرف بشویید، چراکه بادمجان نشسته میتواند باعث بروز بیماریهای باکتریایی شود.
- اگر مادر بارداری سابقه حساسیت مربوط به مصرف بادمجان را دارد، مصرف آن توصیه نمیشود.
- بادمجان باید خوب پخته شود تا از بروز مشکلات گوارشی ناشی از خامخواری آن جلوگیری شود.
بادمجان فوایدی بسیاری برای سلامتی دارد، از جمله، بهبود گردش خون و پیشگیری از دیابت بارداری. اما همچنین میتواند منجر به مشکلات بسیاری نظیر زایمان زودرس و افزایش اسید معده شود. بهتر است در مصرف بادمجان اعتدال به خرج بدهید. اگر سابقه مشکلات مربوط بادمجان دارید، کلا از خوردن آن پرهیز کنید.
آیا باید در بارداری از خوردن بادمجان پرهیز کنیم؟
دلایل مختلفی برای پرهیز از بادمجان در دوران بارداری وجود دارد. برخی از مهمترین آنها را در زیر میخوانید:
- بادمجان مقدار زیادی فیتوهورمون دارد که به درمان سندرم پیش از قاعدگی و ناقاعدگی کمک میکند. مصرف روزانه بادمجان به مادران باردار توصیه نمی شود زیرا میتواند باعث تحریک قاعدگی شود. این یکی از دلایل اصلی برای پرهیز از بادمجان هنگام بارداری است.
- بادمجان سرشار از خواص محرک قاعدگی است. بنابر همین خواص ممکن است باعث سقط جنین شود.
- همچنین ممکن است باعث بروز مشکلاتی مثل اسیدی شدن معده شود، از این رو توصیه میشود که مادران بارداری که با چنین مشکلی دست به گریبان هستند از خوردن بادمجان در دوران بارداری خودداری کنند.
محدودیت مصرف بادمجان در دوران بارداری دلایل زیادی دارد. اما فقط فرهنگ هندی است که توصیه میکند بادمجان را در دوران بارداری مصرف نکنید. گفته میشود که بادمجان ۶.۴ میلیگرم ویتامین A، ۴.۹ گرم فیبر و ۶ میلیگرم آهن دارد. این مواد از ضروریات دوران بارداری است.
یک مادر باردار باید رژیم غذایی مناسبی را دنبال کند که باعث ایجاد الگوی رشد بهینه برای جنین شود. برخی از محققان هنوز درباره پرهیز کامل از بادمجان در دوران بارداری اطمینان خاطر ندارند اما، اعتدال کلید ماجراست و پیشگیری بهتر از درمان است.
توصیه من این است که به خاطر این گیاه خود و جنینتان را به خطر نیندازید. بهتر است از خوردن بادمجان در دوران بارداری پرهیز کنید.
به هر حال، موضوع سلامت جنین شما در میان است و مطمئن هستم به این موضوع توجه میکنید. ۹ ماه بارداری مرحله بسیار خطیری از زندگی یک مادر است. همچنین توصیه میشود درباره رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید. از این رو، یک مادر باردار باید رژیم غذایی متوازنی را دنبال کند.
راه های افزودن بادمجان به رژیم غذایی
حالا که درباره فواید و مضرات بادمجان حرف زدیم، مهم است با روشهای افزودن بادمجان به رژیم غذایی بارداری هم آشنا شویم. باید توصیههای مصرف را در ذهن داشت تا از بادمجان بیشترین فایده را ببریم و از اثرات جانبی آن پرهیز کنیم.
- ورقههای نازک بادمجان را در تابه با روغن زیتون بسیار کم تفت دهید. بادمجان را با نمک تفت دهید تا مزهدار شود و سبزیجات دیگر هم به آن اضافه کنید تا به عنوان وعده اصلی مصرف نشود. به این معنی که در وعده ی غذایی مورد نظرتان مواد غذایی دیگر همچون سیب زمینی، هویج و ... را نیز بگنجانید تا در یک وعده حجم زیادی از بادمجان را نخورید.
- از مصرف بادمجان سرخکرده خودداری کنید چراکه میتواند موجب اضافه وزن، اسیدی شدن معده، بالارفتن کلسترول یا حتی ناراحتیهای دیگر شود.
- برای غذای سالمتر میتوانید بادمجانهای ورقه شده نازک را با خردههای نان، سس و پنیر پارمزان کمچرب تفت بدهید.
مطالعه بیشتر:
1- آیا مصرف بادمجان در بارداری ضرر دارد؟
2- آیا خوردن جعفری در زمان بارداری بی خطر است؟
3- آیا خوردن پیازچه در دوران بارداری و شیردهی مجاز است؟
4- خوردن پیازچه در بارداری چه فواید و عوارض دارد؟