ارزش غذایی جگر و دل و قلوه
ارزش غذایی دل و جگر و قلوه بر اساس نوع حیوان و همچنین عملکرد اندام ها متفاوت است. اما معمولا دارای ارزش تغذیه بسیار زیادی است. دل و جگر منبع غنی ویتامین های گروه B مانند ویتامین B12 و فولات است. این اعضا همچنین منبع غنی مواد معدنی مانند آهن، منیزیم، سلنیوم، روی و به خصوص ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین A، ویتامین D، ویتامین E و ویتامین K است. همچنین منبع بسیار غنی پروتئین نیز هستند. علاوه بر این پروتئین حیوانی حاوی 9 آمینو اسید بوده که برای کارکرد عالی و مناسب بدن مورد نیاز است.
ارزش غذایی جگر و دل و قلوه
صد گرم جگر پخته شده گوساله حاوی مواد زیر است:
- کالری: ۱۷۵
- پروتئین: ۲۷ گرم
- ویتامین ب۱۲: 386،1 % از نیاز روزانه
- مس: ۷۳۰ % از نیاز روزانه
- ویتامین آ: ۵۲۲ % از نیاز روزانه
- ریبوفلاوین: ۲۰۱ % از نیاز روزانه
- نیاسین: ۸۷ % از نیاز روزانه
- ویتامین ب۶ : ۵۱ % از نیاز روزانه
- سلنیوم: ۴۷ % از نیاز روزانه
- روی: ۳۵ % از نیاز روزانه
- آهن: ۳۴ % از نیاز روزانه
دل و جگر سرشار از مواد مغذی می باشند. آنها سرشار از آهن و پروتئین بوده و همچنین در کنار خواص بیشمار دیگر دارای مقادیر بسیار زیادی ویتامین B12 و فولات است.
فواید خوردن جگر و دل و قلوه
مصرف دل، جگر و قلوه مزایای بسیار زیادی دارد:
منبع غنی آهن
گوشت دارای آهن بسیار زیادی است. بهتر است که آهن مورد نیاز بدن انسان از طریق گوشت جذب شود تا از طریق گیاهان.
مصرف دل،جگر و قلوه مدت زمان بیشتری شما را سیر نگه می دارد
تحقیقات متعددی نشان میدهد که رژیم های غذایی با پروتئین بالا میتواند میزان اشتها را کاسته و باعث افزایش احساس سیری شود. این رژیم غذایی میتواند با افزایش متابولیسم بدن باعث کاهش وزن نیز بشود.
به تقویت بافت عضلانی بدن کمک می کند
دل و جگر منبع غنی پروتئین با کیفیت بالا است که این پروتئین برای ساخت و نگهداری توده های ماهیچه ای بدن بسیار مفید است.
منابع غنی کولین
دل و جگر از منابع بسیار غنی کولین بوده که یک ماده غذایی مورد نیاز برای مغز، ماهیچهها و سلامت کبد است. متاسفانه افراد بسیاری به مقدار کافی در طول روز کولین دریافت نمیکنند.
هزینه کمتر و همچنین کاهش دور ریز محصولات حیوانی
استفاده از دل، جگر و قلوه در غذاها باعث کاهش دور ریز محصولات حیوانی نیز می شود. این بخش ها دارای خواص بسیاری است. از جمله جذب آهن بهتر، کمک به کنترل اشتها و تقویت بافت عضلانی بدن. این قسمت های بدن حیوانات دارای قیمت ارزان تری بوده و همچنین دورریز کمتری نیز خواهند داشت.
آیا مصرف دل و قلوه باعث افزایش میزان کلسترول خون می شوند؟
کلسترول هم برای بدن ما مفید است و هم مضر، در حقیقت این عنصر برای عملکرد صحیح بدن بسیار حیاتی است اما اگر مقدار ان از حد مجاز بیشتر باشد تبدیل به یک مساله آسیب رسان خواهد شد. افزایش سطح کلسترول بدن نسبت به مقدار طبیعی آن تا حد زیادی به ژنتیک افراد وابسته است. بنابراین اگر در خانواده خود افراد دارای کلسترول خون بالا دارید، لازم است بیش از پیش احتیاط را رعایت کنید. بهترین راه برای کنترل آن در پیش گرفتن یک رژیم غذایی متعادل و ورزش کردن است.
دل و جگر دارای کلسترول بالایی می باشد. ۱۰۰ گرم از مغز گوساله حاوی 1/33 درصد از نیاز روزانه کلسترول است. در حالی که قلوه ها و جگر به ترتیب دارای ۲۳۹ درصد و ۱۲۷درصد کلسترول می باشند.
کلسترول بالا در خون می تواند باعث بسته شدن رگ ها و یا تنگی عروق و همچنین باعث بروز مشکلات و بیماریهای قلبی شود. کبد انسان نیز کلسترول تولید میکند، البته میزان تولید آن وابستگی بسیاری به مقدار کلسترول دریافتی از طریق رژیم غذایی دارد.
زمانی که غذایی با کلسترول بالا مصرف میکنید، کبد شما با کاهش تولید کلسترول به برقراری تعادل کمک می کند. بنابراین غذاهای با کلسترول بالا تاثیر اندکی بر میزان کلی کلسترول خون خواهند داشت. به علاوه مقدار کلسترول دریافتی از طریق غذا می تواند تاثیر نامطلوبی در بروز بیماریهای قلبی داشته باشد.
برای بررسی احتمال وجود رابطه بین میزان کلسترول دریافتی از طریق رژیم غذایی و بروز خطرات و بیماریهای قلبی در حدود ۴۰ تحقیق علمی انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص گردید که در حدود ۳۰ درصد از افراد شرکت کننده در این تحقیق نسبت به دریافت کلسترول از طریق رژیم غذایی حساسیت داشته اند. مصرف غذاهای با کلسترول زیاد در این افراد، احتمال بالا رفتن میزان کلی کلسترول خون را افزایش میدهد.
جگر، دل و قلوه دارای مقادیر زیادی از کلسترول می باشند. لذا ضروری است که در مصرف آنها اعتدال را رعایت کنید.
مطالعه بیشتر:
1- فواید خوردن اندام های گوشتی حیوانات (جگر، دل و قلوه) در بارداری
2- آیا خوردن جگر در بارداری بی ضرر است؟
3- آیا خوردن جگر مرغ و جگر سفید در دوران بارداری مجاز است؟
4- آیا خوردن گوشت قرمز در بارداری ممنوع است؟
5- آیا خوردن گوشت گوسفندی و گوشت بز در بارداری مجاز است؟
6- آیا خوردن امعا و احشاء (جگر، دل و قلوه) در دوران بارداری بی خطر است؟