molfix-مولفیکس

آیا مصرف قرص آهن در بارداری سبب یبوست می شود؟

آیا مصرف قرص آهن در بارداری سبب یبوست می شود؟

بارداری برای اکثر خانم‌ها دوره شگفت‌انگیزی از زندگی است و هیچ چیزی دیگری نمی‌تواند با احساس پرورش موجودی در دورانشان برابری کند. شاید به همین دلیل است که مادرشدن ارزش تحمل بسیاری از ناراحتی‌ها و مسائل همراه بارداری را دارد، مثل یبوست.

بسیاری از مادران باردار دچار یبوست می‌شوند. شاید گفتگو درباره یبوست موجب خجالت و شرمساری شما شود و به همین دلیل برخی در سکوت از آن رنج می‌برند، تا زمانی‌که به مسئله‌ای دشوار و واقعی بدل گردد. دلایل بسیاری برای یبوست هنگام بارداری وجود دارد که یکی از آنها مصرف مکمل آهن است.

علت ایجاد یبوست در بارداری 

در دوران بارداری بسیار دشوار است که شما علاوه بر خستگی و بیحالی مفرط، به یبوست نیز دچار شوید، چراکه به همراه آن ورم، نفخ و بدخلقی و ناامیدی به سراغتان می آید. متاسفانه برخی از مادران در دوران بارداری با حرکات نامنظم روده مواجه می شوند اما بسیاری دیگر این مشکل را نخواهند داشت. شما جزء کدام دسته هستید؟

این بار هم دلیل اصلی هورمون های بارداری هستند، زیرا عضلات روده را هنگام کار کردن سست می کنند و موجب می شوند حرکات آن آهسته شوند و مواد غذایی مدت طولانی تری درون مجرای گوارشی بماند. در واقع در بخش بالایی روده مدت زمان بیشتری برای جذب مواد غذایی وجود دارد و این کار اجازه می دهد تا مواد مغذی بیشتری به جنین انتقال یابد. هورمون پروژسترون و ریلکسین که در دوران بارداری مقدار آنها افزایش می یابد سبب می شود که حرکات روده بسیار کند شود. این کند شدن حرکات مدت زمان بیشتری را برای جذب مواد غذایی از روده فراهم می کند. با طولانی تر شدن زمان اقامت محتویات حاصل از هضم مواد غذایی در روده، آب آن نیز به میزان بیشتری جذب شده و مدفوع حاصله خشک تر خواهد شد. این مدفوع خشک سخت تر خارج شده و یبوست را ایجاد می کند.

البته هورمون ها تنها عامل یبوست در بارداری نیستند، رحم در حال رشد نیز که هرهفته بزرگتر می شود، فضای روده را تنگ تر می کند و جای کمتری برای فعالیت روده باقی می گذارد. علاوه بر آن مصرف مداوم مکمل آهن نیز می تواند حرکات مواد غذایی در دستگاه گوارش را سخت تر کند، با این حال نباید مصرف این مکمل را متوقف کرد، چراکه پزشکان مصرف مکمل آهن را تا نیمه های بارداری بسیار ضروری می دانند.

بهتر است بدانید که این شرایط سخت زودگذر است اما با این حال مجبور نیستید 9 ماه تمام آن را تحمل کنید، زیرا راه حل های زیادی برای کنترل آن وجود دارد، این روش ها همچنین از ایجاد هموروئید (بواسیر) که از یبوست ناشی می شود نیز جلوگیری می کند.

 

قرص آهن و یبوست در بارداری

مکمل های آهن یکی از دلایل یبوست بارداری است. مکمل های معمولی آهن در روند گوارشی به خوبی جذب نمی‌شود. میزان بسیار کمی از آهن به جریان خون راه می‌یابد و مقدار زیادی از آن در روده‌ها باقی می‌مانند. آهن باقی‌مانده به مواد جذب نشده دیگر می‌چسبد و چسبناک و قیرمانند می‌شود و به خوبی در روده‌ها حرکت نمی‌کند. به همین دلیل بسیاری از مادران باردار وقتی متوجه می شوند که با قطع قرص آهن مشکل یبوست بهبود می یابد از خوردن آن منصرف می شوند که کار بسیار نادرستی است.

از آنجاییکه حجم خون در دوران بارداری به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. تولید گلبول های قرمز بیشتر نیازمند وجود یک منبع کافی از آهن است. درصورت کمبود آهن، بدن مادر نمی تواند به میزان کافی گلبول های قرمز را افزایش دهد کم خونی فقر آهن بروز می کند که یکی از نتایج آن کاهش اکسیژن رسانی به جنین خواهد بود.

بنابراین هرگز نباید مصرف مکمل آهن را به صورت خودسرانه قطع کنید. درصورتی که با خوردن قرص آهن مبتلا به مشکلات گوارشی از جمله یبوست می شوید، از پزشکتان بخواهید که یک برند دیگری از قرص را برای شما تجویز کند. درصورتی که شرایط بهبود نیافت، از کمک بگیرید.

 

مطالعه بیشتر:

1- خوردن قهوه و مصرف کافئین در بارداری چه عوارضی دارد؟

2- مصرف سبزیجات در بارداری چه فوایدی دارد؟

3- 9 درمان سنتی، خانگی و گیاهی یبوست در بارداری

4- یبوست در بارداری از کی شروع می شود؟

 

استدیو عکس فیلیک