درمان های خانگی برای کولیک نوزادی
درحالیکه تلاش برای کاهش استرستان در نتیجه کولیک نوزاد کمک میکند ذهن بازتری داشته باشید و بهتر بتوانید وضعیت را کنترل کنید، این امکان را به شما می دهد که به راههای کمک به نوزادتان نیز فکر کنید. برایتان سخت است، اما برای شما به عنوان مادر، مسلماً نوزادتان در اولویت اول است.
درمان کولیک نوزاد با روش های خانگی
اینها راههایی هستند برای آرامکردن ناراحتی نوزاد شما در زمانی که بهنظر میرسد هیچ راهی وجود ندارد:
1- کاهش مصرف لبنیات
ممکن است نوزاد شما بهخاطر دل درد ناشی از حساسیت به پروتئین شیر گریه میکند. ممکن است واکنش آنها با کاهش مصرف لبنیات در رژیم غذایی شما هنگام شیردهی به نوزاد آرام شود.
چند هفته مصرف لبنیات را قطع کنید تا ببینید تاثیری میگذارد یا خیر.
برای اینکه تشخیص بدهید به لبنیات ربط دارد یا خیر، از چیزهایی که میخورید، و هنگامیکه علائم نوزاد ظاهر میشود فهرست تهیه کنید. اگر متوجه شدید نشانههای بعد از شیرخوردن ظاهر میشود یا وقتی لبنیات مصرف نمیکنید علائم کاهش مییابد، میتواند به هم مربوط باشد.
2- نوع شیر خشک نوزاد را عوض کنید
اگر به نوزادتان شیر خشک میدهید و دچار کولیک شده است، باید درباره تغییر نوع شیر با پزشک خود مشورت کنید. گاهی اوقات نوزادان با یک نوع خاص از شیر خشک مشکل دارند، اما انواع دیگر برایشان مسئلهساز نیست. در بسیاری از موارد استفاده از شیر خشک LF (فاقد لاکتوز) تا حد زیادی اوضاع را بهبود می بخشد.
بااینکه ممکن است بهطور کامل علائم کولیک را از بین نبرد، اما اگر مقداری هر دوی شما را آرام کند به امتحان کردنش میارزد.
3- دقت کنید نوزادتان چقدر هوا می بلعد
اگر نوزاد شما با شیشه شیر بیشتر از شیر، هوا میبلعد یا هنگام شیر خوردن از پستان خوب نمی مکد، ممکن است کولیک آنها بدتر شود. بلعیدن آن همه هوا میتواند درد ناشی از گاز را افزایش بدهد.
به دنبال یک سرشیشه مناسب تر بگردید تا نوزاد هوای کمتری ببلعد و مطمئن شوید که درست به پستان مک میزند. هوای کمتر به معنی گاز کمتر است که یعنی کولیک کمتر.
4- مراقب برگشت اسید (ریفلاکس) باشید
آیا تابهحال اسید معدهتان به مری بازگشته است؟ حتی برای بزرگسالان هم خوشایند نیست چه رسد به نوزادان. از آنجا که بازگشت اسید میتواند کولیک را بدتر بکند، باید توجه داشته باشید که آیا نوزاد شما دچار بازگشت اسید شده یا خیر.
اما تشخیص بازگشت اسید چندان راحت نیست چون والدین هنوز گمان میکنند این عارضه اساسا مخصوص بزرگسالان است. نشانه های بازگشت اسید شامل موارد زیر است:
- گریه طولانی
- سرفه
- بدخلقی و بهانهگیری درست پس از شیر خوردن
- عق زدن
- استفراغ، خصوصا شدید و متناوب
- شیر نخوردن
- به عقب کشیدن ناگهانی سر در هنگام شیر خوردن.
اگر نوزاد شما ریفلاکس دارد میتوانید اقداماتی را انجام بدهید.
- پس از هر ۳۰ تا ۶۰ گرم شیر از نوزادتان آروغ بگیرید. این کمک میکند هوا کمتر جمع بشود و مقدار کمتری بالا بیاورند.
- پس از شیر دادن، به جای اینکه نوزاد را برای خوابیدن در تختش بگذارید، حدود نیم ساعت روی شانهتان بغل بگیرید. گرانش باعث میشود محتویات شکم آنها به جای بالا آمدن پایین بماند. همچنین بهانهای به شما میدهد که نوزاد خود را بیشتر در آغوش بگیرید.
- زیاده از حد به نوزاد خود شیر ندهید. دادن شیر با حجم زیاد باعث تشدید بازگشت اسید میشود.
به یاد داشته باشید که برای کاهش علائم کولیک پس از شیر دادن، به جای اینکه نوزاد را برای خوابیدن در تختش بگذارید، حدود نیم ساعت روی شانهتان بغل بگیرید. گرانش باعث میشود محتویات شکم آنها به جای بالا آمدن پایین بماند
5- به پستانک تکیه کنید
پستانک نه تنها خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش میدهد، بلکه به آرام کردن گریه ناشی از کولیک نوزاد نیز کمک میکند. اگر نوزادتان غذا نمیخورد و یک حمله گریه را آغاز کرده است میبینید از کنترل خارج میشود، چند بار امتحان کنید و ببینید پستانک میگیرد یا خیر. آنرا در دهانشان بگذارید. اگر علاقهای به آن نشان نمیدهد، آنرا در شیر فرو کنید و دوباره امتحان کنید..
6- روی عادت خواب کار کنید
عادت برای نوزادان بسیار خوب است، به آنها کمک میکند آرام بگیرند و در نهایت میفهمند در مرحله بعد قرار است چه اتفاقی بیفتد. باعث میشود احساس امنیت و آرامش بکنند.
نوزادانی که کولیک دارند ممکن است یک عادت شبانه ساده برایشان خوب باشد، مثل یک حمام، بعدش یک لالایی نرم و تکان مادرانه. عادت دادن را شروع کنید و بعد از چند هفته ممکن است مفید باشد.
میتوانید یک عادت را که برای شما و نوزادتان مناسب باشد پیش ببرید. ولی اینها میتواند پیشنهادات مفیدی باشد:
- یک حمام گرم
- حرف زدن و ارتباط با نوزاد در حالیکه لباس خواب به آنها میپوشانید.
- کم کردن نور و خواندن لالایی حین تکان دادن آنها.
توجه به این نکته ضرورت دارد که نوزادانی مبتلا به کولیک ممکن است یک عادت شبانه ساده برایشان خوب باشد، مثل یک حمام، بعدش یک لالایی نرم و تکان مادرانه. عادت دادن را شروع کنید و بعد از چند هفته ممکن است مفید باشد.
7- سراغ پروبیوتیک بروید
برخی از پزشکان اعتقاد دارند پروبیوتیک برای نوزادان کولیکی خوب است اما برخی دیگر اینطور فکر نمیکنند. میتوانید درباره دادن قطره پروبیوتیک به نوزاد با متخصص اطفال مشورت کنید. شما دو نفر میتوانید با هم تصمیم بگیرید که این کار را پیش بگیرید یا نه.
اگر این تصمیم را گرفتید بهصورت روزانه به او قطره بدهید. میتوانید آنرا با شیرخشک یا شیر خود مخلوط کنید.
حتی می توانید با مراجعه به پزشک از داروهای ضد کولیک مخصوص هر سن بهره ببرید.
8- از آغوشی نوزاد استفاده کنید
از آنجا که بغل کردن نوزاد یا تماس پوستی نوزاد کولیکی شما را بیش از هر چیز دیگری آرام میکند، باید استفاده از آغوشی را در نظر داشته باشید. نوزاد همیشه میتواند با شما باشد و این امکان را دارید که دستهایتان آزاد باشد و گریه هم کمتر شود.
آغوشی را حتی وقتی در خانه هستید و دستهایتان نیاز به استراحت دارد به خود ببندید. میتوانید نوزاد را نزدیک خود نگه دارید و به کارهای سبکتان بپردازید یا قبضها را پرداخت کنید. میتوانید مقداری زندگی کنید، حتی وقتی تمام ساعات روز با او هستید.
9- شکمش را بمالید
مالیدن شکم نوزاد میتواند مقداری از آن گاز اضافی را خارج کند که باعث آرامش آنها میشود. حداقلش این است که نوازش آرامشگر شما میتواند نوزادتان را آرام کند و باعث آرامش خودتان هم بشود.
برای این کار شکم را در جهت عقربههای ساعت بمالید. اولش طول میکشد تا نوزادتان به آن عادت کند، ممکن است بعضی از آنها خوششان بیاید و بعضی در آغاز آنرا پس بزنند.
10- از یک بطری آب گرم یا حمام استفاده کنید
یک حمام گرم میتواند حس خیلی خوبی برای نوزادی که کولیک دارد ایجاد کند. گاهی میتواند برای تغییر حال او کافی باشد و برای نوزادی که گریهاش بند نمیآید مقداری آرامش به همراه بیاورد.
اگر نوزاد شما امروز حمام کرده است و دیگر وقت این کار را ندارید میتوانید بهجای آن از یک بطری آبگرم استفاده کنید.
گذاشتن یک بطری آب گرم کنار شکم نوزاد میتواند مقداری او را آرام کند. اما باید مطمئن باشید که بطری زیادی داغ نباشد. میتواند مقداری از آب حمام گرمتر باشد، چراکه بطری کمی از گرما را نگه میدارد. بطری آب برای شما داغ نباشد، فقط گرم باشد، این برای پوست حساس نوزاد شما دمای مناسب است.
مطالعه بیشتر:
1- راهکارهایی موثر برای آرام کردن نوزاد کولیکی
2- کولیک یا قولنج نوزاد چیست و چه ارتباطی با گریه های پیاپی دارد؟
3- 12 راه پیشگیری از کولیک نوزادان (قولنج نوزادان)
4- دلایل بروز کولیک در نوزادان چیست؟