علت جوش صورت در بارداری و راه های رفع جوش چیست
یکی از مشکلاتی که بسیاری از مادران باردار از همان ماه های ابتدایی بارداری با آن دست و پنجه نرم می کنند جوش صورت و بدن است. این جوش ها معمولا ظاهر ناخوشایندی دارند و متاسفانه راهکارهای درمانی مجاز زیادی برای رفع آنها در دوران بارداری وجود ندارد . اما علت جوش صورت در بارداری چیست و برای درمان این عارضه چه راه حل هایی وجود دارد؟
با شروع بارداری برخی از مادران با مشکل جوش زدن در بارداری مواجه ميشوند. جوش زدن در بارداري یک مشکل شایع و رایج است ولی برخی از مادران نیز با چنین مشکلی مواجه نشده و پوستی لطیف و زیبا تر از پیش پیدا می کنند. اگر در بارداری خود مشکلات مختلف پوستی را تجربه کرده اید و به دنبال راهی برای رهایی از این جوش های قرمز یا سفیدی که به شکل نامناسبی روی پوست صورت، گردن و سایر نقاط بدن ظاهر می شوند، هستید قبل از استفاده از دارو خصوصا داروهای مربوط به جوش صورت در اوايل بارداري اطلاعات خود در این زمینه افزایش دهید.
علت جوش صورت در بارداری
دو دلیل اصلی برای ایجاد جوش صورت در اوایل بارداری شناسایی شده است که باعث تشدید آن در ادامه بارداری نیز می شوند. افزایش ترشح هورمون ها یکی از مهمترین دلایل جوش صورت در بارداری به شمار می آید. افزایش ترشح هورمون پروژسترون نیز باعث افزایش ترشح چربی از غدد پوستی می شود که می تواند موجب بسته شدن منافذ پوستی و تجمع باکتری ها روی سطح پوست مادر باردار شود و همین مسئله باعث بروز جوش می شود. تجمع مایعات فراوان در دوران بارداری که معمولاً حاوی سموم هستند، یکی دیگر از علل ایجاد جوش به شمار می آید.
جوش روي شكم نشانه چيست؟
بسیاری از مادران در دوران بارداری دچار جوش روي شكم می شوند و می پرسند که جوش زدن روی شکم نشانه چیست؟ در پاسخ باید به شما بگوییم فرقی ندارد که کدام قسمت از بدنتان جوش بزند، شکم، صورت، ران ها و ... جوش هر جای بدنتان که باشد به همان دلایل ذکر شده ایجاد شده است.
اقدام به بارداری و جوش صورت
اقدام به بارداری یکی از مسائلی است که سبب ایجاد استرس در مادر می شود. این که این بار نیز پریود خواهید شد و یا آن دو خط هیجان انگیز را بر روی بی بی چک مشاهده خواهید کرد، استرس زیادی به برخی بانوان وارد می کند که خود عامل اصلی جوش زدن قبل از بارداری محسوب می شود.
برای رفع جوش در بارداری چه باید کرد؟
- پوست خود را تمیز نگه دارید.
گفتیم که علت جوش صورت در بارداری افزایش ترشحات است بنابراین بهترین درمان پیشگیری است. بهتر است در دوران بارداری از پوست خود به خوبی مراقبت کنید تا به داروهای ضدجوش و اگزما نیاز پیدا نکنید. صورت خود را یک بار شب یک بار روز به آرامی با صابون فاقد مواد قلیایی بشویید. باید صورت خود را به خصوص در قسمت خط رویش موی سر و ابروها و بالای لب که احتمال بسته شدن منافذ بیشتر است، به طور کامل با مواد شوینده بشویید و آب کشی کنید. موهای خود را به طور مرتب بشویید، به خصوص اگر جنس موهایتان چرب است. ملحفه های روی بالشت، تشک، حوله، کلاه و هر چیزی که با پوست در تماس است را همیشه بطور مرتب بشویید و تمیز نگه دارید.
از کندن جوش ها خوددرای کنید.
شستن زیاد، فشار دادن و کندن جوش ها نه تنها هیچ کمکی نکرده و به از بین بردن علت جوش صورت در بارداری کمکی نمی کنند، بلکه موجب می شوند در تمام دوره بارداری پوست بسیار حساس و آسیب پذیرتری داشته باشید. شستن بیش از حد صورت نرمی و رطوبت طبیعی آن را از بین می برد در نتیجه غدد مولد چربی برای جبران خشکی و رطوبت از دست رفته، چربی بیشتری ترشح می کنند. بنابراین پوست بیشتر جوش می زند. از فشردن، کندن و دستکاری جوش خودداری کنید، با این کار جوش ها دیرتر بهبود یافته و باعث زخم شدن پوست صورت می شود.
- از مرطوب کننده استفاده کنید.
برخلاف آنچه تصور می شود استفاده از کرم های مرطوب کننده فاقد چربی، تاثیر چشمگیری در بهبود آسیب های پوستی داشته و میزان آنها را به حداقل می رساند. گاهی اوقات جوش ها به دلیل استفاده زیاد از صابون های ضد جوش و خشکی بیش از حد ناشی از آن بوجود می آیند. به همین دلیل بهتر است پس از شستشوی پوست از کرم مرطوب کننده فاقد چربی استفاده کنید.
- قبل از خرید محصولات پوستی مطالب روی آن را بخوانید.
همیشه بدنبال محصولات پوستی و بهداشتی فاقد چربی و فاقد کومدوژنیک و آکنه ژنیک و ضدجوش باشید، این مواد از ایجاد جوش جلوگیری می کنند. توصیه می شود از لوازم آرایشی و بهداشتی بدون چربی مجاز در بارداری استفاده کنید.
- در برابر نور خورشید از پوست خود محافظت کنید.
بسیاری از داروهای رفع جوش می توانند باعث آفتاب سوختگی شوند و این در حالی است که نور خوشید به ازبین بردن جای جوش کمک می کند. اما فراموش نکنید که این کمک بدون عواقب نیست. زیرا آفتاب زیاد نه تنها خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد و باعث پیری زود رس پوست می شود بلکه لکه های پوستی دوران بارداری را نیز به شدت افزایش می دهد. همیشه هنگام خروج از منزل از کرم ضد آفتاب با حداقل SPF 15 و فاقد چربی استفاده کنید. همچنین بهتر است در این دوران کلاه آفتابی و عینک آفتابی را نیز فراموش نکنید.
- بیشتر ویتامین آ مصرف کنید.
در رژیم غذایی خود ویتامین آ بیشتری بگنجانید. این ویتامین گرچه علت جوش صورت در بارداری را از بین نمی برد اما به حفظ سلامت پوست کمک می کند و در غذاهایی مانند شیر، ماهی، تخم مرغ و هویج یافت می شود. در مصرف مکمل ویتامین آ دقت کنید زیرا تحقیقات نشان می دهند مصرف بیش از حد آن می تواند منجر به نقص های مادر زادی شود، بنابراین بهتر است به جای مصرف قرص های مکمل ویتامین آ، مواد غذایی حاوی این ویتامین را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- تغذیه مناسبی داشته باشید.
برای کمک به سلامت پوست خود در دوران بارداری مصرف شکر، غلات فرآوری شده مانند نان لواش، آرد سفید و انواع چربی ناسالم مانند چربی های اشباع شده در غذاهای سرخ شده و فست فودها را قطع یا کم کنید زیرا همه مواد غذایی ذکر شده عامل محرک جوش به شمار می آیند. می توانید برای حفظ شادابی و سلامت پوست از چربی های سالم مانند روغن آوکادو، روغن ماهی، گردو و انواع بادام استفاده کنید. میوه های تازه، رنگی و سبزیجات و مقدار کمی شکلات تلخ ( هر چه تلخ تر بهتر) در گروه مواد غذایی مفید برای پوست قرار دارند. در دوران بارداری در میزان مصرف شکلات تلخ دقت کنید زیرا حاوی مقداری کافئین است.
- به اندازه کافی آب بنوشید.
نوشیدن میزان فراوانی آب به حفظ رطوبت و شفافیت پوست کمک می کند.
- با پزشک خود مشورت کنید.
برای برطرف کردن علت جوش صورت در بارداری پزشک می تواند درمان های موضعی بدون خطر رایج در بارداری مانند بنزوئیل پر اکسید یا اسید آزلاییک را برای درمان جوش های شما تجویز کند. در برخی موارد کرم های حاوی اریترومایسین یا آنتی بیوتیک های دیگر نیز می توانند مفید باشند. داروی اسید گلیکولیک و اسکراب لایه بردار باید تحت نظر پزشک و با تجویز او استفاده شود. توجه کنید در دوران بارداری هیچ داروی موضعی یا خوراکی بدون مشورت یا تجویز پزشک مصرف نکنید. همچنین به هر پزشکی که مراجعه می کنید، حتی متخصص پوست هم باید از بارداری یا قصد بارداری شما آگاه باشد.
از چه محلول هایی نباید استفاده کرد؟
معمولاً پزشکان برای درمان برخی از جوش ها در افراد بزرگسال داروهای قوی مانند "اکوتاین"، "رتین آ" و سایر "رتینوئید های موضعی" ( تریتینوئین ها، ایزوترتینوئین ها، تازاروتین و آداپالن) تجویز می کنند، فراموش نکنید که همه این داروها در دوران بارداری و شیردهی ممنوع هستند، زیرا این داروها از طریق پوست جذب و وارد جریان خون مادر شده، سپس وارد جریان خون جنین می شوند.
علاوه بر این "تتراسایکلین" و "ایزوترتینوئین خوراکی" می توانند باعث نقص های مادرزادی شوند. در حقیقت بهتر است از خوردن هرگونه داروی رفع جوش در دوران بارداری خودداری کنید. اما متاسفانه برخی پزشکان برای درمان جوش های بسیار زیاد ممکن است این دارو را تجویز کنند.
دو داروی موضعی رفع جوش با نام های "بتاهیدروکسی اسید" (BHA) و "سالیسیلیک اسید" بروی مادران باردار آزمایش نشده و ممکن است از طریق پوست جذب جریان خون مادر شوند. حتی محصولات پوستی برندهای معروف، پرفروش و گران قیمتی که حتی در داروخانه ها به فروش می رسند، حاوی این مواد شیمایی هستند.
از خوردن هرگونه داروی رفع جوش در دوران بارداری خودداری کنید
حال که علت جوش صورت در بارداری را می دانید، توجه به نوع درمانی که انتخاب می کنید نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. شما باید قبل از مصرف هر محصولی ابتدا بروشور یا راهنمای مصرف آن را به دقت مطالعه کنید و مطمئن شوید در مواد تشکیل دهنده آن ها ماده "بتاهیدروکسی اسید" و "سالیسیلیک اسید" وجود نداشته باشد و از مصرف آنها تا پس از زایمان و شیردهی خودداری کنید. اگر قبل از آگاهی از بارداری خود از محصولات پوستی و بهداشتی حاوی "بتاهیدروکسی یا سالیسیلیک اسید استفاده می کردید نگران نباشید و به سرعت مصرف آنها را قطع کنید.