ماموگرافی چگونه است و میزان درد ماموگرافی چقدر است؟
ماموگرافی نوعی روش تصویر برداری برای بررسی بافت درون پستان و تشخیص مشکلات احتمالی موجود است که در آن از اشعه ایکس استفاده می شود. در این متن قصد داریم به شما بگوییم که ماموگرافی چگونه است؟ میزان درد ماموگرافی چقدر است و برای جلوگیری از درد ماموگرافی چه کاری می توان انجام داد؟
روند کار آزمایش ماموگرافی چگونه است؟
درمورد نحوه انجام ماموگرافی باید به شما بگوییم که پرتوهای ایکس نوعی اشعه مانند امواج نور یا امواج رادیویی هستند. اشعه ایکس از بیشتر مواد از جمله بدن انسان عبور میکند. وقتی قرار است قسمتی از بدن با اشعه ایکس مورد بررسی قرار گیرد، دستگاه پرتونگاری، پرتوی ضعیفی را از بدن عبور میدهد و تصویری روی فیلم عکاسی یا فلش ضبط میشود.
در روش انجام ماموگرافی قسمتهای مختلف بدن، اشعه ایکس را به درجات مختلفی جذب میکنند. استخوان متراکم بخش اعظم اشعه را جذب میکند در حالی که بافت نرم مانند ماهیچه ها، چربی ها و اندام ها اجازه میدهد تا تعداد بیشتری از پرتوهای ایکس از آنها عبور کند. در نتیجه، استخوانها روی تصویر اشعه ایکس سفید میشوند، بافت نرم خاکستری و هوا سیاه به نظر میرسد.
اکثر تصاویر اشعه ایکس دیجیتالی هستند و بصورت فایل الکترونیکی ذخیره میشوند و به راحتی برای تشخیص و مدیریت بیماری در دسترس هستند.
در فیلم معمولی و ماموگرافی دیجیتال، اشعه ایکس تصویری از دو سمت و تصویر دیگری از بالای پستان فشرده ضبط میکند. در توموسنتز پستان (ماموگرافی سه بعدی)، اشعه ایکس با قوس روی پستان حرکت و چندین عکس را از زوایای مختلف ارسال میکند.
ماموگرافی، سرپایی انجام میشود. در طول ماموگرافی تکنولوژیست پستانهای بیمار را در دستگاه ماموگرافی قرار میدهد. پستانها روی سکویی مخصوص قرار گرفته و توسط یک پدال پلاستیکی شفاف فشرده میشود. تکنسین به آرامی این فشار را بیشتر میکند. دلیل فشرده سازی بافت پستان نازک شدن بافت پستان به منظور تصویربرداری واضحتر، گسترده شدن بافت پستان به منظور مشاهده ناهنجاریهای کوچک مخفی در بین لایههای بافت، استفاده از دوز پایینتر اشعه ایکس در حجم نازکتری از بافت، عدم حرکت بافت پستان به منظور جلوگیری از تار شدن تصویر و کاهش پراکندگی اشعه ایکس به منظور افزایش وضوح تصویر است.
احساس درد در ماموگرافی چگونه است؟
احتمالا می پرسید که آیا ماموگرافی درد دارد؟ این درد چقدر است؟
در حین انجام ماموگرافی فشاری روی پستانها میآید که اگر سینههای حساسی دارید ممکن است آزار دهنده باشد. اگر از فشار ناراحت هستید یا درد زیادی حس میکنید این موضوع را با تکنسین در میان بگذارید. فراموش نکنید این فشار سبب وضوح بیشتر عکس خواهد شد.
پیش از برنامه ریزی برای ماموگرافی، انجمن سرطان آمریکا و سایر سازمانهای تخصصی توصیه میکنند که در مورد هر یافته یا علامتی ابتدا با پزشک خود صحبت کنید. لازم است پزشک در جریان سوابق قبلی جراحی، هورمون تراپی و پیشینه ابتلا به سرطان پستان در خانواده بیمار قرار گیرد. - در صورتی که سینههای حساسی دارید یک هفته قبل از آغاز دوره قاعدگی از انجام ماموگرافی پرهیز کنید. بهترین زمان برای انجام ماموگرافی یک هفته پس از شروع دوره قاعدگی است.
- در صورتیکه احتمال بارداری میدهید حتما پزشک یا تکنولوژیست دستگاه را مطلع سازید.
در روز سنجش از مصرف خوشبوکنندههای بدن، پودر و لوسیون زیر بغل بر روی بازو و سینههای خود، اجتناب کنید. این مواد همانند لکههای کلسیم قابلیت ظهور در ماموگرام را دارند. - تکنولوژیست را از تمام علائم و مشکلاتی که در سینه خود احساس میکنید آگاه سازید. - ماموگرامهای قبلی خود را روز آزمون همراه خود داشته باشید و آنها را در اختیار رادیولوژیست قرار دهید. وجود آنها به منظور مقایسه با سنجش فعلی شما مورد نیاز است. - زمان آماده شدن جواب سنجش را بپرسید و تا زمانی که نتایج را دریافت نکردهاید آن را طبیعی تلقی نکنید.
عوارض ماموگرافی زیر 40 سال
وقتی که توضیح می دادیم ماموگرافی چگونه است بیان کردیم که در تصویر برداری ماموگرافی از اشعه ایکس استفاده می شود، بدون شک این اشعه بر روی بافت پستان تاثیراتی در پی خواهد داشت به همین جهت انجام آن برای بانوان زیر 40 سال توصیه نمی گردد. مگر در شرایطی که پستان های فرد شرایط مشکوک به سرطان را داشته باشد و یا در خانواده های نزدیک وی سرطان های دستگاه تولید مثلی از جمله پستان مشاهده شده باشد. در این موارد نیز ابتدا با کمک سونوگرافی وضعیت کلی مشخص شده و درصورت لزوم ماموگرافی انجام خواهد شد.
https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=mammo
https://www.healthline.com/health/mammography