molfix-مولفیکس

جفت خلفی چیست و چه ارتباطی با جنسیت جنین دارد؟

جفت خلفی چیست و چه ارتباطی با جنسیت جنین دارد؟

جفت ارگانی است که به دیواره رحم می چسبد تا اکسیژن و مواد غذایی را از خون مادر گرفته و با کمک بند ناف آن را به جنین برساند. بعد از اتمام لقاح و رسیدن سلول تخم لقاح یافته به حفره رحم، لانه گزینی انجام می شود و بلاستوسیست (توده سلولی ناشی از رشد و تقسیم سلول تخم لقاح یافته) در دیواره رحم جای می گیرد. بسته به آنکه این لانه گزینی در دیواره قدامی (ایجاد جفت قدامی)، خلفی (در نتیجه ایجاد جفت خلفی)، فندوس یا سقف رحم و یا نزدیک به دهانه رحم انجام شود، انواع متفاوتی از جفت، جنین شما را در طول  9 ماه بارداری همراهی خواهد کرد.

آیا جفت خلفی برای جنین خوب است؟

زمانی که باردار می‌شوید، بدن شما شروع به سازگاری با جنین می‌کند و دستخوش تغییرات زیادی می‌شود. یکی از این تغییرات رشد اندامی به نام جفت در رحم است. جفت یک عضو موقت است که به رحم و بند ناف نوزاد متصل می‌شود. از طریق جفت است که جنین در حال رشد قادر به دریافت اکسیژن و مواد مغذی از مادر می‌شود. موقعیت جفت بسیار مهم است، زیرا تعیین می‌کند که آیا شما قادر به زایمان طبیعی هستید یا باید تحت عمل سزارین قرار بگیرید.

مراحل رشد جفت

جفت یا پلاسنتا یک کلمه لاتین به معنای "کیک مسطح" است. این عضو با اتصال خود به بند ناف جنین از طریق دریافت مواد غذایی و اکسیژن، نوزاد را تغذیه کرده و مواد زائد وی را از بین می‌برد.

اما جفت چگونه رشد می‌کند؟

جفت به محض لانه گزینی یک ساختار به نام بلاستوسیت شروع به رشد می‌کند. بلاستوسیت از یک دسته سلول تشکیل شده است که به آن توده سلولی داخلی گفته می‌شود که جنین از آن ساخته می‌شود. همچنین خوشه‌ای از سلول‌های بیرونی وجود دارد که به آن تروفوبلاست می‌گویند و جفت از آن تشکیل می‌شود. جفت در هر جایی که تخم بارور شده در رحم شما قرار بگیرد رشد می‌کند:

  • وضعیت قدامی (در دیواره جلویی رحم شما نزدیک به شکم)
  • وضعیت خلفی (در دیواره پشت رحم، نزدیک ستون فقرات)
  • موقعیت بالایی (در دیواره بالای رحم)
  • موقعیت جانبی (در سمت راست یا چپ رحم)

اینها همه مکان‌های طبیعی برای رشد و قرارگیری جفت هستند.

هنگامی که جفت به پشت رحم متصل می‌شود، به آن جفت خلفی posterior گفته می‌شود. زمانی که جفت به قسمت جلوی رحم وصل می‌شود، به عنوان جفت قدامی شناخته می‌شود.

لحظه‌ای که بلاستوسیت به پوشش داخلی رحم (یا آندومتر) وصل می‌شود، جفت شروع به تشکیل شدن می‌کند. تروفوبلاست به سرعت رشد می‌کند و سلول‌های آن به دو لایه متمایز می‌شود: سیتوتروفوبلاست‌ها که سلول‌های داخلی هستند و سینسیتیوتروفوبلاست‌ها که سلول‌های بیرونی هستند.

با تکثیر تروفوبلاست سلول‌های تازه تشکیل یافته به سینسیتیوتروفوبلاست منتقل می‌شوند و باعث ایجاد توده سلولی به سرعت در حال رشد می‌شوند. سینسیتیوتروفوبلاست‌ها به عنوان پوشش بیرونی جفت در کل بارداری عمل می‌کند. سیتوتروفوبلاست‌ها رگ‌های خونی موجود در رحم را تغییر می‌دهند. از طریق این عروق جفت خون مادر را دریافت می‌کند. با ادامه تکثیر سلول‌ها جفت به تدریج رشد می‌کند. تا زمان زایمان، جفت ممکن است به اندازه ۵۰۰ گرم وزن داشته باشد و طول آن 22 سانتی متر باشد. جفت از زمان شروع بارداری تا هنگام زایمان، تغییرات زیادی را متحمل می‌شود. بنابراین با بزرگ شدن جنین، جفت نیز خود را با این رشد منطبق می‌کند. پس از زایمان جفت توسط رحم خارج می‌شود.

جفت خلفی چیست؟

اگرچه ممکن است برای بسیاری از مردم عجیب به نظر برسد، اما اصطلاح جفت خلفی برای توصیف اتصال جفت به دیواره پشت رحم به کار می‌رود. اگر پزشک تشخیص دهد شما یک جفت خلفی دارید، مطمئن باشید که کاملا طبیعی است. در حقیقت، قسمت بالای دیواره پشت رحم، یکی از بهترین مکان ها برای قرار گیری جنین است و این امکان را به آنها می‌دهد که دقیقاً قبل از تولد به سوی وضعیت قدامی حرکت کنند. علاوه بر این، جفت خلفی در رشد و نمو جنین تاثیر ندارد و مداخله‌ای در آن ندارد.

جفت خلفی و جنسیت پسر

باید به شما بگوییم که جفت خلفی و جنسیت جنین هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند و تاکنون هیچ یافته علمی نشان نداده است که آمار ایجاد شدن جفت خلفی در جنین های پسر بیشتر بوده و یا جنین های دختر! 

 

بیشتر بدانید:

1- جفت جنین چیست؟ و چه عملکردی در بارداری دارد؟

2- مشکلات جفت جنین چیست و چه نشانه‌ و علائمی دارد؟

3- علل بروز جفت سر راهی چیست و چه خطرات و عوارض به همراه دارد؟

4- جفت قدامی یعنی چه؟

استدیو عکس فیلیک