molfix-مولفیکس

چیکار کنیم تا نوزادمان زردی نگیرد،درمان زردی در نوزادان؟

چیکار کنیم تا نوزادمان زردی نگیرد،درمان زردی در نوزادان؟

زردی یا همان بیلروبین بالای خونی، یک بیماری شایع پزشکی است که در نوزادان طی دو تا چهار روز اول زندگی بروز می‌کند و ناشی از مقادیر بالای بیلی روبین( اضافات ناشی از تجزیه سلول‌های خونی) است که در خون و صفرا یافت می‌شود. کبد بالغ می‌تواند بیلی روبین را فیلتر و از بین ببرد‌، اما کبد نابالغ نوزادان این توانایی را ندارد و در نتیجه سبب بروز زردی می‌شود. اگر می خواهید بدانید که چیکار کنیم تا نوزادمان زردی نگیرد؟ تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

چکار کنیم تا نوزادمان زردی نگیرد؟

در حالی که هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری کامل از زردی وجود ندارد‌، دانستن عوامل خطر می‌تواند به شما در تعیین آنچه برای پیشگیری و درمان زردی در نوزادان لازم است کمک کند.

1- چیکار کنیم تا نوزادمان زردی نگیرد؟ اندازه گیری و کاهش عوامل خطر

برای کاهش احتمال بروز زردی در نوراد به راهکارهای زیر توجه کنید:

انجام آزمایش خون در دوران بارداری:

 برخی ناسازگاری‌های خاص خونی می‌تواند باعث تجزیه بیشتر سلول‌های خونی و تولید بیلی روبین بیشتر شود.

• از آنجا که ناسازگاری Rh و ناسازگاری ABO از بالاترین عوامل خطر است مادران با Rh منفی یا گروه خونی O + باید کارهای خونی اضافی را در نظر داشته باشند.

• کمبود ژنتیکی برخی آنزیم ها مانند کمبود گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز می‌تواند سبب از بین رفتن سلول‌های خونی خاص و ایجاد بیلی روبین بیشتر در جریان خون شود و در نتیجه خطر زردی را افزایش دهد.

• علاوه بر آزمایش خون دوران بارداری، پزشکان اکنون بطور معمول قبل از ترک از بیمارستان‌، زردی نوزاد را آزمایش می‌کنند.

2- چیکار کنیم تا نوزادمان زردی نگیرد؟ کاهش دادن خطر زایمان پیش از موقع

نوزادان زودرس متولد شده در هفته سی و هشتم بارداری بیش از دیگر نوزادان در معرض خطر ابتلا به زردی هستند. کبد یک نوزاد نارس در مقایسه با کبد نوزاد کاملاً رسیده تکامل یافته نیست و از بین بردن بیلی روبین سخت تر می‌شود.

• برخی از عوامل دخیل در زایمان زودرس مانند سن بالای مادر یا چندقلوزایی قابل پیشگیری نیستند‌، اما از بسیاری از خطرات زیست محیطی که می‌تواند سبب زایمان پیش از موقع شود باید پیشگیری کرد.

• در دوران بارداری مرتبا به متخصص مراجعه کنید و تحت نظر دائمی باشید. مراقبت‌های مداوم قبل از زایمان باعث می‌شود که مادر و نوزاد تا حد ممکن سالم بمانند و احتمال زایمان زودرس تا جای ممکن کاهش یابد.

• از آلودگی‌های شیمیایی تا جای ممکن دور بمانید. دخانیات‌، الکل‌، داروهای سنتی و برخی از داروهای شیمیایی می‌تواند احتمال زایمان زودرس را افزایش دهند. اگر به اقدامات ترک مواد یا الکل نیاز دارید‌، با پزشک خود صحبت کنید. آلاینده‌های زیست محیطی می‌توانند زمینه ساز زایمان پیش از موقع باشند.

• تا حد امکان آرام باشید. استرس عامل اصلی زایمان پیش از موقع است. فقدان حمایت اجتماعی‌، خشونت خانگی از نوع جسمی یا عاطفی و حتی کارهای سنگین همگی می‌توانند در استرس نقش داشته و منجر به زایمان زودرس شوند.

• احتمال ابتلا به عفونت‌های خاص را زیر نظر بگیرید و کاهش دهید. عفونت‌هایی مانند تبخال‌، سفلیس‌، سیتومگالوویروس و توکسوپلاسموز می‌توانند منجر به تولد پیش از موقع نوزاد و زردی شوند.

3-چیکار کنیم تا نوزادمان زردی نگیرد؟ به نوزاد زیاد شیر بدهید

نوزادانی که شیر مادر می خورند بیشتر زردی می گیرند اما با این حال این نوزادان معمولاً به راحتی درمان می‌شوند.

• به طور طبیعی شیر مادر تا چند روز پس از زایمان جریان پیدا نمی‌کند. در چند روز اول زندگی‌، نوزادان شیر مادر خوار ماده پیش از ترشح شیری به نام آغوز را می‌نوشند که از نظر مقدار بسیار کم اما بسیار مغذی و غنی است.

• از آنجا که نوزادان در چند روز اول زندگی به اندازه کافی شیر نمی‌نوشند‌، سیستم گوارشی به سرعت تخلیه نشده و بیلی روبین در سیستم خونی ایجاد می‌شود. با این وجود زردی دلیل نگرانی نیست و متخصصان با این وجود شیر دادن را توصیه می‌کنند.

• از آنجا که نوزادان شیرمادرخوار اغلب دچار زردی خفیفی می‌شوند، پزشکان توصیه می‌کنند در نوزادانی که احتمال بروز زردی بالاست تا زمانی که شیر مادر کاملا برقرار شود نوزاد را با شیرخشک تغذیه کنند.

درمان زردی در نوزادان

زردی عارضه ای است که بیشتر نوزدان به درجاتی از آن مبتلا می شوند، روش های زیر را یاد بگیرید تا بتوانید این شرایط را مدیریت کنید.

1- فوراً شیردهی را شروع کنید:

شیردهی بلافاصله پس از تولد می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به زردی و اگر نوزاد به آن دچار شده باشد به درمان آن کمک کند.

• مادرانی که ظرف چند ساعت اول پس از تولد‌، شیردهی را شروع می‌کنند‌، بیشتر از مادرانی که در این امر وقفه می‌اندازند موفق می‌شوند. افزایش وزن سریع می‌تواند به رشد نوزاد کمک کرده و سبب بهبود کارکرد کبد شود.

• علاوه بر این‌، آغوز به پاکسازی دستگاه گوارش نوزاد و از بین رفتن و دفع ضایعات و بیلی روبین اضافی از روده کمک می‌کند. به عبارت دیگر‌، هر چه زودتر جنین مدفوع را شروع کند احتمال رفع زردی بیشتر خواهد شد.

• اگر تصمیم به شیردهی به نوزاد خود را دارید‌، برای بهبود روش شیردهی با یک متخصص شیردهی مشورت کنید. این متخصصان می‌توانند به مادران کمک کنند تا یاد بگیرند چطور با تحریک تولید شیر کمک کنند نوزادان به اندازه کافی شیر دریافت کنند.

2- نوزاد را به طور مرتب تغذیه کنید:

شیردهی مداوم باعث افزایش وزن گیری و رشد بهتر جنین و تکامل کبد می‌شود. این مسئله در مورد نوزادانی که با شیر مادر یا شیرخشک تغذیه می‌شوند صادق و یکسان است. در حالت ایده آل‌، نوزادان، به خصوص اگر در معرض خطر ابتلا به زردی دارند، باید برای چند روز اول روزانه حداقل هشت تا 12 بار شیردهی شوند.

• اگر خودتان به فرزندتان شیر می‌دهید، شیردهی مکرر در چند روز اول پس از زایمان (حداقل هشت تا 12 بار در روز) سبب تحریک تولید شیر و افزایش میزان آن خواهد شد.

3- درصورت نیاز از دستگاه فتوتراپی استفاده کنید:

نور ماورای بنفش با بیلی روبین واکنش نشان می‌دهد و آن را به شکلی تغییر می‌دهد که برای دفع نیازی به عبور از کبد نداشته باشد و از این طریق بیلی روبین اضافی از بدن دفع شده و خطر زردی کاهش می‌یابد.

حتی می توانید دستگاه فتوتراپی را از فروشگاه های لوازم پزشکی اجاره کرده و در منزل این کار را انجام دهید.

حال که می دانید چیکار کنیم تا نوزادمان زردی نگیرد، روش های ذکر شده را امتحان کنید و درصورت بروز زردی با حفظ آرامش آن را مدیریت کند.

 

بیشتر بدانید:

1- زردی نوزادان!

2- زردی چشم نوزاد تا کی ادامه دارد؟

3- زردی نوزاد چیست و چرا بروز می کند؟

4- پیشگیری از زردی نوزاد در بارداری با تغذیه مادر امکان دارد؟

منبع: wikihow

استدیو عکس فیلیک