آیا مصرف قرص ضد افسردگی در بارداری مجاز است؟
متاسفانه بسیاری از مادران باردار به افسردگی دوران حاملگی مبتلا می شود. توجه داشته باشید که احتمال بروز افسردگی بارداری در بانوانی که قبلا سابقه افسردگی داشته اند بسیار زیاد است. اگر شما هم از این عارضه رنج می برید و به فکر مصرف قرص ضد افسردگی در بارداری افتاده اید، قبل از هر اقدامی ابتدا متن زیر را مطالعه کنید.
مصرف قرص ضد افسردگی در بارداری
اگر علايم افسردگی شدید باشد، ممکن است پزشک با استفاده از داروهای ضدافسردگی به روشی تهاجمیتر به درمان این بیماری بپردازد. تحقیقات در مورد اثرات طولانی مدت داروهای ضدافسردگی در دوران بارداری هنوز بینتیجه بوده است. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد جنینهایی که داخل رحم در معرض بازدارندههای بازجذب سروتونین (SSRIs) قرار میگیرند، ممکن است علائم کوتاه مدت ترک را تجربه کنند. همچنان متخصصان بر این باورند که این عوامل نباید مانع مصرف قرصهای ضدافسردگی توسط مادران شود، زیرا عوارض افسردگی درمان نشده، بیشتر از مصرف این داروها است.
اگر قبل از بارداری داروهای ضد افسردگی مصرف میکردید، باید با پزشک خود مشورت کنید که این داروها را مصرف کنید یا خیر. پزشک ممکن است مقدار مصرف قرص ضد افسردگی در بارداری را تغییر دهد یا داروی ضدافسردگی دیگری تجویز کند یا همان دارو را تجویز کند تا با خطر تغییر دارو مواجه نشوید. قطع دارو بسیار خطرناک است، بهخصوص اگر سابقه اختلالات خلقی دارید.
مصرف قرص ضد افسردگی در بارداری بدون تجویز پزشک، به هیچ وجه مجاز نیست. شما و پزشک باید خطرات و مزایای احتمالی مصرف قرص های ضد افسردگی در بارداری را در نظر بگیرید و درمانی را که برای شما مناسبتر است، انتخاب کنید.
به جای مصرف قرص ضد افسردگی در بارداری چه کنیم؟
هر درمانی که برای بهبود افسردگی خود در نظر گرفتهاید، مهم این است که با خودتان مهربان باشید. مراقبت از خود از نظر عاطفی و جسمی باید از اولویت های اصلی زندگی شما باشد. این فهرست شروع خوبی است:
• هرچقدر میتوانید استراحت کنید. خستگی میتواند تغییرات طبیعی دوران بارداری را تشدید کند. بنابراین استراحت کافی داشته باشید. زود به رختخواب بروید و هر زمان از روز میتوانید چرت بزنید.
• ساعاتی را خارج از منزل سپری کنید. ثابت شده است که حضور در طبیعت، باعث کاهش استرس و علائم افسردگی خواهد شد. بنابراین در جنگل قدم بزنید، به پیکنیک در پارک بروید و برنامه یک روز در ساحل برای خود ترتیب دهید.
• انجام کارها را به تعویق اندازید. مجبور نیستید همه کارهای مربوط به اتاق کودک را به تنهایی انجام دهید، کمدهای خود را مرتب کنید و وسایل کودک را هم مرتب کنید (واقعا نیاز نیست!). اگر در فهرست شما مواردی وجود دارد که حتما باید انجام دهید، از همسر، دوستان و خانواده خود کمک بگیرید.
• رژیم غذایی متوازن داشته باشید. مصرف منظم غذا و میان وعدهها قند خون را بالا و خلق و خوی شما را در حالت پایدار نگه میدارد. از مصرف کافئین، قند و غذاهای فرآوری شده بپرهیزید. به جای آن غذاهای مغذی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ مصرف کنید. (گردو، ماهی و تخممرغ غنی شده بخورید). خوردن این مواد غذایی خطر ابتلا به افسردگی در دوران بارداری را پایین میآورد.
• ورزش کنید. فعالیت بدنی منظم باعث افزایش ترشح اندورفین در بدن میشود که با نام مورفین طبیعی شناخته میشود. برخی تحقیقات حتی نشان داده است که ورزشهای هوازی منظم در درمان افسردگی مانند یک دارو مؤثر است.
• زمانی را با دوستان و خانواده خود بگذرانید. زمانی را برای ملاقات دوستان در نظر بگیرید و با همسر خود تنها باشید، یا برای شام بیرون بروید یا در منزل فیلم ببینید و پاپ کورن بخورید. صمیمیت از نوازش گرفته تا بغل کردن میتواند شما را به هم نزدیکتر کرده و روحیهتان را تقویت کند.
• تا جاییکه ممکن است از تغییرات بزرگ در زندگی دوری کنید. دوری از هر گونه استرس بیمورد در زندگی، کلید مدیریت افسردگی است. بنابراین تا جاییکه امکان دارد تغییرات بزرگ مانند اسبابکشی یا تغییر شغل را تا زمانیکه علائم افسردگی در کنترل شما قرار بگیرد به تعویق بیندازید. اگر این تغییرات اجتناب ناپذیر است، سعی کنید قبل از آن کمکهای کافی را دریافت کنید.
• در مورد احساسات خود صحبت کنید. اگر نگران هستید، آینده خود را نامعلوم میدانید و اضطراب دارید این احساسات را پنهان نکنید و در مورد آن حرف بزنید. از حمایت همسر، خانواده و دوستان بهرهمند شوید.
• به جای مصرف قرص ضد افسردگی در بارداری، به یک گروه پشتیبانی بپیوندید. از پزشک خود در مورد گروههای پشتیبان موجود در منطقه محل زندگی سوال کنید. در آنجا میتوانید با بانوان بارداری که در شرایط مشابه هستند صحبت کنید، یا به دنبال گروههای آنلاین بگردید. همین حالا گروه پشتیبان خود را تشکیل بدهید که پس از به دنیا آمدن نوزاد، بسیار مفید خواهد بود.
بیشتر بدانید:
1- آیا افسردگی بارداری به جنین آسیب میرساند؟
2- آیا درمان افسردگی در بارداری امکان پذیر است؟
3- علائم افسردگی در بارداری چیست و چگونه درمان می شود؟
4- افسردگی مردان در بارداری همسر چگونه تشخیص داده می شود