تغییرات نوزاد در ده ماهگی و خصوصیاتی که بدست می آورد چیست؟
حالا که نوزادتان 10 ماهه شده است، احتمالا ً متوجه تغییرات بزرگی شدهاید و ممکن است از این که اینگونه نوزاد شما به یک فرد مستقل تبدیل شده است که برای خود حرکت میکند، بازی می کند و مانند یک فرد حرفه ای با بقیه ارتباط برقرار می کند، شگفت زده شوید. شما همچنین باید حس شخصیت نوزاد خود را متوجه شده باشید که در حال حاضر فردی ساکت یا اجتماعی، آرام و یا ماجراجو است. در این بخش از راهنمای رشد ماه به ماه نی نی پلاس، شما می توانید در مورد تغییرات نوزاد در ده ماهگی و خصوصیاتی که انتظار دارید نوزادتان در سن 10 ماهگی به دست آورد، بیشتر بدانید.
تغییرات نوزاد در ده ماهگی، مهارت های حرکتی
نوزاد 10 ماهه شما با روش های مختلفی از آزادی عمل خود لذت می برد. نوزادان در این سن میتوانند سینهخیز بروند، یک وسیله ی ایستا بر زمین را برای ایستادن به سمت خود بکشند، همزمان که اسباب خانه یا دست شما را برای ایستادن نگه می دارد، پاهایش را خم میکند و اطرافش را دید می زند. نوزادان از این زمان تا راه رفتن مستقل فقط دو ماه فاصله دارند، بنابراین می توانید انتظار داشته باشید که فرزند شما نیز به زودی بیشتر از این مقدار راه برود.
در 10 ماهگی، هماهنگی نوزاد شما با محیط بسیار بهبود یافته است. نوزادها در این سن با مهارت زیادی اشیاء كوچك و زیبا را در چنگال خود می گیرند. آن ها همچنین در این سن می توانند موقعیت اشیا را به راحتی تشخیص داده و به سرعت به آن ها برسند. فقط اطمینان حاصل کنید که تمام وسایل بسیار کوچکی که فرزندتان را در معرض خطر خفگی قرار می دهند، مانند سکه و سایر اقلام کوچک را در دسترس او قرار ندهید. اگر تا الان این کار را انجام نداده اید، باید بدانید در امان نگه داشتن نوزاد در خانه بسیار سخت است، پس هنگام حرکت کردن فرزندتان و شناسایی و درک اشیا، او را همراهی کنید.
آن ها همچنین متوجه شده اند که چگونه اشیاء کوچکتر را در وسایل سایز بزرگتر قرار دهند، که باعث می شود جمع کردن فنجان ها در یکدیگر برایشان سرگرم کننده باشد. همچنین نوزادهای 10 ماهه این مهارت را دارند که یک اسباب بازی را در یک دستشان نگه دارند در حالی که از دست دیگرشان برای انجام یک کار دیگر استفاده می کنند.
تغییرات کودک در ده ماهگی، خوابیدن
با رسیدن به 10 ماهگی، ممکن است نوزاد شما در طول روز به یک چرت زدن یک ساعته بسنده کند. اما نگرانی وجود ندارد اگر هنوز 2 بار در طول روز استراحت می کند. اگر می خواهید فرزندتان فقط یک مرتبه چرت بزند بهتر است هنگام صبح نباشد. چرت زدن بعد از ناهار به او کمک می کند تا بعد از ظهر را بیدار بماند و از استراحت قبل از خواب شب خودداری کند. نوزاد شما باید با یک یا دو مرتبه خواب اضافی در طول روز و همچنین خوابیدن در طول شب، کمبود خواب خود را جبران کند.
تغییرات نوزاد در ده ماهگی، غذا خوردن
شما می توانید با دادن طیف گسترده ای از میوه ها، سبزیجات، غلات، ماست و انواع گوشت ها به نوزادتان، رژیم غذایی او را گسترش دهید. حتما از مواردی که خطرات خفگی را در پی دارند مطمئن شوید و از دادن آن ها به نوزاد خودداری کنید، موادی مانند پاپ کورن، کشمش، آجیل، آب نبات سفت، حبه انگور درسته و تکه گوشت پخته ای که بصورت دایره ای بریده شده است. اکنون که او چند دندان در آورده است، خوراکی های سفت تر و غلیظ تری به او بدهید و غذاهای بیشتری از غذای سفره خود را که به قطعات کوچک تقسیم کرده و به عنوان غذاهای انگشتی (فینگر فود) استفاده می کنید، به نوزاد بدهید.
این غذاهای انگشتی را به دست خودش بدهید تا بتواند خودش غذا را بخورد، این کار به او کمک می کند تا هماهنگی لازم را ایجاد کند و مهارت خود را در برداشتن غذا و قرار دادن آن در دهان ارتقا دهد. اگر تا الان این کار را نکرده اید، سعی کنید به فرزند خود قاشق بدهید و بگذارید خودش غذایش را بخورد. ظروفی با دسته بزرگ که در دست گرفتنشان آسان است انتخاب کنید. اولین باری که فرزندتان به تنهایی شروع به غذا خوردن می کند کثیف کاری می کند، اما هربار می توانید ظرفش را تمیز کنید، چرا که غذا خوردن به طور مستقل یک مهارت مهم برای یادگیری است.
شاید بهتر باشد که برای راحت تر تمیز کردن و محافظت از کف زمین و فرش ها، یک پارچه را زیر صندلی او قرار دهید. برخی والدین برای تهیه غذای نوزاد خود، میوه ها، سبزیجات و گوشت را می جوشانند و سپس آن ها را آسیاب یا مخلوط می کنند.
برخی والدین دیگر ترجیح می دهند به جای مارک های سنتی، مواد غذایی ارگانیک مخصوص نوزادان را بخرند. این غذاها گران تر هستند، اما آیا این مواد غذایی ارزش هزینه اضافی را دارند؟ شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه مواد غذایی ارگانیک مخصوص نوزادان نسبت به مواد غذایی معمولی حاوی مواد آفت کش و سم کمتری هستند. هرچند آن ها ویتامین یا مواد مغذی بیشتر دیگری نسبت به مارک های مرسوم ندارند. در نتیجه، تصمیم گیری در مورد اینکه به سراغ مواد ارگانیک بروید یا نه بستگی به ترجیح خود شما دارد.
تغییرات نوزاد در ده ماهگی، ارتباط
نوزادها در این سن تقلید می کنند و ممکن است متوجه شوید که فرزند شما دقیقاً از هر کاری که انجام می دهید کپی می کند، از مسواک زدن و شانه کردن موهایتان گرفته تا برداشتن تلفن. نوزاد شما به صدای سخنانتان گوش فرا می دهد و شما را با دقت تماشا می کند تا واکنش های خود را نسبت به شرایط نشان دهد. به عنوان مثال، اگر هنگام تماشای یک فیلم غمناک گریه می کنید، ممکن است چهره فرزند شما در هم شکسته شود. نوزاد های ده ماهه می توانند
دستورات ساده و یک مرحله ای مانند "تکان دادن دست هنگام خداحافظی" یا "دست زدن" را درک کرده و آن ها را انجام دهند. آن ها همچنین می توانند معانی را به برخی کلمات خاص پیوند دهند. مثلا هنگامی که شما می گویید "ماشین" یا "سگ"، کودک شما ممکن است به آن شیء اشاره کند و همچنین او باید هنگام صدا زدن نامش پاسخ و عکس العمل نشان دهد.
نکاتی درمورد تغییرات نوزاد در ده ماهگی
• حتی اگر فرزند شما هنوز تمایلی به صحبت کردن ندارد، او را در مکالمات واقعی درگیر کنید. به عنوان مثال، در برابر سخن های نامفهوم او پاسخ بدهید "واقعا؟" یا "خیلی جالب است!" یا با استفاده از حیوانات عروسکی یا عروسک های دستی، مکالمه خود را ادامه دهید. با این کار شما فرزند خود را تشویق می کنید تا به صحبت کردن و یادگیری کلمات جدید ادامه دهد.
• موسیقی بگذارید. هر نوع از موسیقی نتیجه بخش است، چه پاپ، وطنی و چه آهنگ های تصویری. فرزند شما این کار را دوست دارد و همراه ریتم آهنگ خود را بالا و پایین میکند.
• اسباب بازی ها را مخفی کنید و به فرزند کوچک خود با یک نگاه کوتاه به آن کمک کنید که برای پیدا کردن آن جسم تکاپو کند. این ایده به او یاد میدهد که همه چیز وجود دارد، حتی اگر او نتواند آن ها را ببیند.
• در 10 ماهگی، نوزاد باید سخنان نامفهوم را به زبانش بیاورد، ارتباط چشمی برقرار کند و به سخنان و اعمال شما پاسخ دهد. اگر نگران هستید که فرزند شما ارتباط مناسبی را برقرار نمی کند، برای ارزیابی وضعیتش با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید.
اگر همچنان سوالی درمورد تغییرات نوزاد در ده ماهگی داشته باشید، می توانید آن را از کارشناسان ما در اپلیکیشن نی نی پلاس بپرسید.
مطالعه بیشتر:
1- تغییرات نوزاد از بدو تولد تا سه ماهگی
2- تغییرات نوزاد در سه تا شش ماهگی
3- تغییرات نوزاد در شش تا نه ماهگی
4- تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی