دلایل پنیری شدن شیر در دهان نوزاد و یا پنیرک چیست؟
احتمالا با این صحنه مواجه شده اید که اندکی بعد از شیردهی، نوزاد شیر پنیری شکلی را بالا می آورد. یا آن را کاملا بیرون می ریزد و یا تکه های پنیری شکل شیر تا دهان نوزاد بالا می آید. این سوال مطرح است که دلایل پنیری شدن شیر در دهان نوزاد چیست؟ در ادامه این متن نکات بسیار مهمی را درمورد دلایل پنیری شدن شیر در دهان نوزاد برای شما شرح حواهیم داد.
دلایل پنیری شدن شیر در دهان نوزاد
گاهی آرزو میکنم برای دردسرها و مشکلاتی که هر روز در نوزادم به آن برمیخورم یک دفترچه راهنما وجود داشت تا وقتی به آن مراجعه میکنم بفهمم چرا فرزندم گریه میکند؟ چرا نق میزند، نمیخوابد و مهم تر از همه! چرا بعد از شیر خوردن آن را به شکل پنیر برمیگرداند؟؟؟
کمی خونسرد و آرام باشید. این موضوع نگران کننده نیست و در ماه اول بعد از تولد تقریبا در تمام نوزادان دیده میشود. برگرداندن شیر مخصوصا به شکل پنیر موضوعی طبیعی است اما چه میتوان کرد؟
پنیرک چیست؟
دستگاه گوارش نوزاد بالغ نشده و شیر را مرتبا از معده به مری برمیگرداند. برگرداندن شیر و استفراغ کردن دو مسئله کاملا متفاوت از هم هستند. استفراغ نیاز به نیرو دارد و دردناک است. اما برگرداندن شیر بدون اراده و حین صحبت ممکن است رخ دهد و در اکثر موارد شبیه به همان شیری است که نوزاد نوشیده است. برگردادن شیر باعث اذیت نوزاد نمیشود و گاه با آروغ همراه است و سبب آرامش او خواهد شد. حتی ممکن است نوزاد بعد از بازگردادن شیر باز هم تمایل به دریافت بیشتر شیر داشته باشد.
علت پنیری شدن شیر در دهان نوزاد چیست؟
پنیرک دقیقا مثل استفراغ حاوی اسید معده است. وقتی شیر مادر یا شیرخشک با مایعات اسید معده مخلوط میشود پنیرک به وجود میآید. زمان در تشکیل پنیرک نقش اصلی را بازی میکند در صورتی که بلافاصله بعد از شیرخوردن، شیر برگردانده شود شبیه به شیر معمولی است اما بعد از گذشت مدتی به شکل پنیرک برمیگردد.
دلایل احتمالی برگرداندن شیر پنیری در نوزادان
چند دلیل در این میان وجود دارد که به آنها میپردازیم:
اختلالات گوارشی
نوزاد شما ممکن است به دلایل اندکی دچار اختلالات گوارشی باشد. اولین و شایع ترین دلیل در این بین نابالغ بودن سیستم گوارش است. برخی نوزادان و شیرخواران نیز ممکن است به شیر خشک تهیه شده از شیر گاو آلرژی و عدم تحمل نشان دهند. ممکن است فرزند شما به عدم تحمل لاکتوز شیر یا آلرژی به پروتئین شیر مبتلا باشد. این مسایل با علایم دیگری نظیر اسهال همراه میشود که در این شرایط باید با پزشک اطفال مشورت کنید. در این شرایط متخصص معمولا مصرف شیر خشک با پروتئین سویا یا شیر خشک حاوی پروتئین شکسته شده شیرگاو با عنوان شیر خشک هیدرولیزه یا شیر خشکهایی با پایه آمینو اسیدها را توصیه میکند. به یاد داشته باشید که با افزایش سن و تکامل دستگاه گوارش مشکل نوزاد رفع میشود.
رفلاکس اسید
شیرخواران و بویژه نوزادان ممکن است مبتلا به رفلاکس باشند. رفلاکس زمانی رخ میدهد که اسید از معده به مری برگردد. در این شرایط قبل از آنکه شیر را تغییر دهید به راه حلهای زیر توجه داشته باشید:
- به شیرخوار در یک وعده زیاد و سریع شیر ندهید.
- وضعیت شیردهی را عمودی کنید.
اگر شیرده هستید از مصرف برخی مواد غذایی مثل لیموترش، گوجه، مواد غذایی تند، نوشیدنیهای گازدار و غذاهای پرچرب خودداری کنید.
تنگی پیلوریک
تنگی پیلور مسئلهای نادر است و از هر 1000 نوزاد در ایالات متحده حدود 3 نفر به آن مبتلا میشوند. پیلور قسمت پایینی معده است که غذا و شیر قبل از ورود به روده کوچک از آن عبور میکنند.
این احتمال وجود دارد که عضلات پیلور در نوزادان بزرگ شده و این موضوع باعث تنگی کانال پیلور شود و در نتیجه از خروج مواد غذایی از معده جلوگیری کند. بیشتر نوزادانی که به تنگی پیلور مبتلا هستند در هفته 3-5 نوزادی به درمان و جراحی نیاز دارند. از برخی علائم تنگی پیلور میتوان به استفراغ، کاهش وزن و یبوست اشاره کرد. تنگی پیلور به عنوان یکی از مهمترین دلایل پنیری شدن شیر در دهان نوزاد یک وضعیت جدی است که نیاز به درمان فوری دارد.
مطالعه بیشتر:
1- بالا آوردن شیر پنیری در نوزادان آیا طبیعی است؟
2- بالا آوردن نوزاد به چه مقدار طبیعی تلقی می شود؟
3- پیشگیری از رفلاکس معده (برگرداندن یا بالا آوردن شیر) در نوزادان
4- برفک دهان نوزاد چیست و چگونه بفهمیم نوزاد مبتلا به برفک شده؟