نوزادم مدام شیر میخواهد، علت شیر خوردن مکرر نوزاد چیست؟
بسیاری از مادران از این موضوع شاکی هستند که نوزادم مدام شیر می خواهد و همیشه آویزان سینه های من است! تا به او شیر داده و آروغش را می گیرم، مجددا گرسنه بوده و طلب شیر می کند! حقیقتا شیر خوردن مکرر نوزاد کار بسیار خسته کننده ای برای مادر خواهد بود. در ادامه این مطلب نکات مهمی را برای مدیریت کردن شیر خوردن مکرر نوزاد برای شما شرح خواهیم داد.
علت شیر خوردن مکرر نوزاد چیست؟ آیا شیر خوردن مکرر نوزاد طبیعی است؟
اول از همه باید بدانید که شیر خوردن مکرر نوزاد در ماههای اول یک امر طبیعی و مورد انتظار است. بیشتر نوزادان تازه متولد شده نیاز به خوردن شیر حداقل ۸ تا ۱۲ بار در روز دارند. همچنین برای جلوگیری و کاهش تراکم شیر در سینهها در روزهای اولیه، شیردهی مکرر ضروری است. علاوه بر آن شیردهی مکرر برای نوزادی که معدهای به اندازه مشت خود دارد اما باید در عرض ۵ تا ۶ ماه وزنش دو برابر شود و همچنین تولید بیشتر شیر مادر و کمک به نزدیک بودن به نوزادی که نه ماه در رحم گرم و امن مادر بوده، از ضروریات است.
چه زمانی شیر خوردن مکرر نوزاد طبیعی نیست؟
شیردهی مکرر ممکن است گاهی اوقات علامت هشدار دهنده شیردهی ناکارآمد یا کمبود شیر باشد. اما اگر پوشک نوزاد به اندازه کافی کثیف و خیس می شود و به خوبی وزن میگیرد و در مجموع شاد و سالم است، بعید به نظر میرسد که شیردهی مکرر نشانه وجود مشکلی باشد.
علت شیر خوردن مکرر نوزاد در شب چیست؟
به یاد داشته باشید که شیردهی فقط برای سیر کردن نوزاد و تامین غذای او نیست، بلکه گرمی، نزدیکی، اطمینان خاطر، راحتی، التیام و عشق را به نوزاد میرساند. همچنین شیردهی به عنوان راهی برای کاهش استرس و درد در نوزادان شناخته میشود. اگر احساس میکنید نوزاد نباید به این زودی گرسنه شود، به یاد داشته باشید که گاهی اوقات نوزاد بیشتر به خود مادر نیاز دارد تا به شیر او.
نکاتی برای کنار آمدن با شیر خوردن مکرر نوزاد
حال که علت شیر خوردن مکرر نوزاد را می دانید برای کنار آمدن با این مساله موقتی، روش های زیر را به کار ببندید:
شیردهی منظم
اگر به نظر میرسد نوزاد دائماً نیاز به شیر خوردن دارد، ابتدا باید مطمئن شوید که شیردهی درست انجام میشود. اگر نوزاد به دلیل مشکلات مربوط به گرفتن درست سینه مادر نتواند به طور موثر شیر را دریافت کند، این امر منجر به شیر خوردن مکرر نوزاد میشود. اگر چفت کردن روی سینه مادر به درستی انجام نشود، مانند زمانی است که شما با نی یک نوشیدنی را بنوشید و با دهانتان بیشتر دهانه نی را ببندید. نوزاد در حال شیر خوردن است اما زمان زیادی طول میکشد تا او بتواند به اندازه کافی شیر دریافت کند. اغلب حتی تغییر جزئی در روند گرفتن و چفت سینه میتواند کمک بزرگی باشد. اگر احساس میکنید شیردهی آنطور که باید موفق نیست، تمام تلاش خود را بکنید تا از راهنماییهای موجود استفاده کنید. ارزیابی و رفع مشکلات قفل دهان از طریق تلفن یا از راه دور دشوار است. استفاده از ماساژ پستان و فشار وارد کردن به سینه همچنین میتواند در بعضی مواقع برای نوزادانی که نیاز به تکرار شیردهی دارند مفید باشد.
خود را با انتظارات تطبیق دهید
در هفتههای اولیه شیردهی، این واقعاً به من کمک کرد تا با این انتظار که بیشتر اوقات روز باید به نوزاد شیر بدهم روزم را برنامه ریزی کنم. هنگامی که من شیر خوردن مکرر نوزاد را به عنوان یک مسئله عادی در نظر گرفتم تا یک مشکل، زندگیام آسانتر شد. بسیاری از کتابها و مقالات، مجلات، دوستان و سایر محصولات فرهنگی مدرن به ما نشان میدهند که پس از تولد نوزاد میتوانیم زندگی عادی خود را ادامه دهیم و باید نوزاد را طبق برنامه زندگی خود آموزش دهیم. اما با ورود یک نوزاد تازه متولد شده زندگی ما دستخوش تغییرات بزرگی میشود و اصرار بر روی تطبیق دادن نوزاد با زندگی قبلی ما میتواند هزینههای زیادی برای ما و نوزادمان داشته باشد. به تعویق انداختن شیردهی هنگامی که نوزاد نیاز به تغذیه داشته باشد میتواند به تولید شیر مادر آسیب برساند، بر افزایش وزن نوزاد تاثیر بگذارد و برای هر دو مادر و نوزاد بسیار استرس آور باشد. از لحاظ رشد و پرورش، برای نوزادان خردسال ضروری است که مرتب شیر بخورند. باید به نوزاد اجازه دهیم با گذشت زمان دفعات کمتری تقاضای شیردهی داشته باشد (و این با گذشت زمان اتفاق میافتد). شما رابطه شیردهی خود را با نوزادتان حفظ کرده و نیازهای جسمی و عاطفی او را برآورده کنید. ۶ تا ۷ هفته اول زمانی است که شما در حال ساختن روند تولید شیر خود هستید و شما و نوزاد به یکدیگر عادت میکنید و شیردهی را یاد می گیرید. بعد از ۶ تا ۱۲ هفته اول بیشتر نوزادان به ثبات رسیدهاند و به سمت یک روال قابل پیش بینی میروند. جلسات شیردهی نیز به زمان کوتاهتری کاهش مییابند، زیرا نوزاد توانایی بیشتری در شیر خوردن پیدا میکند. شیردهی همیشه زمان زیادی طول نمی کشد و با گذشت زمان سریعتر و راحتتر انجام میشود و شما وظیفه سنگین شیردهی را به مرحله آسانتری میرسانید.
اولویت بندی کنید
آیا به تعویق انداختن کارهای خانه و وظایف خانه داری مشکل ایجاد میکند؟ شما در حال پرورش نوزاد و ایجاد رابطه با او هستید، بنابراین کارهای دیگر زمانی که نوزاد شما در اولویت است میتوانند صبر کنند. لیستی از کارهایی که میخواهید در طول هفته انجام دهید تهیه کنید و آنها را اولویت بندی کنید. برای کارهایی که حتماً باید انجام شوند ببینید آیا میتوانید از میانبرها و یا شخصی که میتواند آن را برایتان انجام دهد استفاده کنید. در هفتههای اولیه از دوستان یا اعضای خانواده کمک بخواهید. از کسی بخواهید در زمانی که شما مشغول پرستاری و شیردهی نوزادتان هستید، لباسها را در ماشین بریزد، خانه را جارو بکشد و غیره. بعضی از خانوادهها فکر میکنند که ارزش دارد که از شرکتهای خدماتی برای نظافت خانه کمک بخواهند که در هفته یکبار نظافت خانه را به عهده بگیرند. از دوستان بخواهید که در بازی و سرگرم کردن فرزند دیگرتان به شما کمک کنند تا بتوانید استراحتی کوتاه داشته باشید. پدر خانواده میتواند در پخت و پز و آشپزی و آماده کردن مواد غذایی به شما کمک کند. خلاق باشید و نترسید که بعضی کارهای کوچک را به تعویق بیندازید. شما بعدها وقت زیادی برای انجام آنها خواهید داشت. مرحله در آغوش گرفتن و شیردهی به نوزاد بسیار کوتاه است، اگر چه زمانی که آن را انجام میدهید به نظرتان طولانی میآید.
آماده باشید
همه وسایلی که ممکن است هنگام شیردهی به آنها نیاز داشته باشید را کنار هم قرار دهید. اگر معمولاً در یک مکان خاص به نوزاد شیر میدهید، میتوانید وسایلتان را آنجا قرار دهید و یا اگر در جاهای مختلف شیردهی را انجام میدهید، لوازم مورد نیازتان را در یک سبد یا کیف بگذارید تا همه جا در دسترس تان باشد. برخی از مواردی که ممکن است مورد نیازتان باشند از قرار زیر هستند:
• چند عدد پوشک و دستمال مرطوب
• پوشک پارچهای اضافی یا دستمال برای تمیز کردن
• بطری آب
• تنقلات
• کتاب
• ریموت کنترلی که نیاز دارید
• تلفن بی سیم
آیا کریر برای حمل نوزاد دارید؟
اگر پاسخ مثبت است، این به شما کمک میکند که یک دستتان آزاد باشد و هنگام راه رفتن و انجام کارهای دیگر با دست دیگر کریر را حمل کنید. از فرصتها برای خواب استفاده کنید. خصوصا چرت زدن در هنگام خواب نوزاد. احتمالاً قبلاً هم این توصیه را شنیدهاید، اما دوباره تکرار میکنیم چون خیلی مفید است! زمانی که نوزاد به خواب میرود برای انجام کارهای خانه بلند نشوید، دراز بکشید و استراحت کنید و سعی کنید بخوابید. اگر نمیتوانید بخوابید، کتاب بخوانید، موسیقی گوش دهید، فیلم تماشا کنید، اما در خانه به این طرف و آن طرف نروید. اگر اکنون کمی بخوابید انرژی بیشتری برای انجام کارهایی که بعداً باید انجام دهید خواهید داشت. سعی کنید در کنار نوزادتان بخوابید تا بتوانید خواب بیشتر و خیال راحتتری داشته باشید. خوابیدن همزمان مادر و نوزاد برای بسیاری از مادران شیرده نجات بخش است. هرچه به نوزاد خود نزدیکتر باشید، در طول شب کمتر خوابتان به هم میخورد.
آیا احساس میکنید در خانه گیر افتادهاید؟
بسیاری از مادران با شیر خوردن مکرر نوزاد احساس میکنند که در خانه با نوزاد شیرخوار گیر افتادهاند، اما بیرون رفتن با نوزادان خردسال بسیار آسان است. این کار میتواند به شما کمک کند که گاهی اوقات برای هواخوری بروید. در اینجا نکاتی برای بیرون رفتن با نوزاد بیان میشوند:
• یک آغوشی تهیه کنید: با تهیه یک آغوشی که نوزاد را در آن جای میدهید میتوانید در حین راه رفتن و قدم زدن به نوزاد خود شیر بدهید.
• نوزاد را در کالسکه یا کریر بگذارید و به پیاده روی بروید.
• به سینما بروید: بیشتر نوزادان کوچک در تاریکی سینما به خوبی میخوابند و شما نیز در تاریکی راحتتر میتوانید نوزاد را شیر بدهید.
اگر میخواهید به تنهایی بیرون بروید، نیاز نیست یک بطری شیر برای نوزاد بگذارید. اگر به طور معمول نوزاد شما بین جلسات شیر خوردن یکی دو ساعت میخوابد بهتر است شیردهی را درست قبل از بیرون رفتن انجام دهید. تلفن همراهتان را با خود ببرید و در صورت نیاز پرستار یا همسرتان میتوانند با شما تماس بگیرند. اگر حتی فقط میتوانید بین شیردهی ۲۰ تا ۳۰ دقیقه به پیاده روی بروید این کار را بکنید. وقتی احساس میکنید خیلی خسته هستید، هر کمک کمی هم مفید خواهد بود. به یاد داشته باشید که شیر خوردن مکرر نوزاد با بزرگتر شدن معده او به زودی تمام می شود و به برنامه منظمی در این مورد خواهید رسید.
مطالعه بیشتر:
1- مقاومت نوزاد در برابر شیر خوردن
2- نوزاد هر چند ساعت یکبار باید شیر بخورد ؟
3- دفعات شیر خوردن نوزاد در شبانه روز چقدر است؟
4- در شب چند بار باید به نوزاد شیر داد وچندبار باید بیدار شوید؟