دفعات شیر خوردن نوزاد در شبانه روز چقدر است؟
نوزادان به طور کلی از لحظه تولد گرسنه هستند و تنها در فاصله نیم ساعت پس از تولد نیاز به نوشیدن شیر دارند. یکی از نکات مهمی که مادران جوان باید در مورد اصول تغذیه نوزادان بدانند این است که چند نوبت در شبانه روز باید به نوزاد شیر داد و مدت زمان هربار شیردهی چقدر است. در ادامه متن به توضیحاتی در زمینه دفعات شیر خوردن نوزاد می پردازیم.
دفعات شیر خوردن نوزاد، هر نوبت شیردهی چقدر طول می کشد؟
یک نوزاد در بدو تولد مدتی بین 20 تا 45 دقیقه در هر وعده شیر می نوشد. از آنجایی که نوزادان در این سن اغلب در حالت خواب آلودگی به سر می برند حتی ممکن است زمان شیردهی از این هم طولانی تر شود. در واقع نکته مهم آن است که نوزاد خود را از هر دو سینه شیردهی کنید، شیردهی را با یک سینه آغاز کرده و پس از مدت کوتاهی آروغ نوزاد را گرفته و شیردهی را با سینه دیگر ادامه دهید. البته برخی نوزادان به شیر خوردن از یک سینه مادر علاقه بیشتری نشان می دهند، برای حل این مسئله در ابتدا شیردهی را با سینه مخالف که نوزاد تمایل زیادی به گرفتن آن ندارد آغاز کنید، سپس سینه مورد علاقه اش را بدهید.
نوزاد هر چند وقت یکبار باید شیردهی شود؟
نوزادان به خصوص در بدو تولد باید در اغلب ساعات شبانه روز تغذیه شوند بنابراین به عنوان یک مادر باید مراقب نشانه های گرسنگی در نوزاد خود باشید. نوزاد در زمان نیاز به تغذیه هشیارتر به نظر رسیده و با مکیدن هر چیزی که در دسترس او قرار دارد علائم گرسنگی خود را بروز می دهد.
دفعات شیر خوردن نوزاد در نخستین هفته پس از تولد
دفعات شیر خوردن نوزاد یک ماهه معمولا بسیار زیاد است. از آنجایی که نوزاد پیوسته در خواب به سر می برد توصیه می شود که هر سه ساعت یکبار او را برای شیرخوردن به آرامی از خواب بیدار کنید. اگرچه ممکن است این زمان زیاد به نظر برسد ولی نوزاد شما برای وزن گیری، رشد و تامین سلامت بدنی نیاز به برخورداری از یک تغذیه مناسب دارد و این امر مستلزم آن است که نوزاد حداقل دوازده نوبت در روز شیردهی شود.
دفعات شیر خوردن نوزاد از دو هفتگی تا دو ماهگی
در این زمان نیز تغذیه نوزاد مشابه هفته نخست پس از تولد بوده و نوزاد براساس تقاضا باید دوازده نوبت در روز شیردهی شود. همچنین نیاز مکرر نوزاد به تغذیه معمولا باعث عدم برخورداری مادر از خواب و استراحت کافی در این دوران می شود. از آنجایی که الگوی خوردن و نیاز هر نوزاد با نوزاد دیگر متفاوت است در نتیجه مدت زمانی که یک نوزاد شیر می نوشد و تعداد دفعاتی که برای شیرخوردن از خواب بیدار می شود با سایر نوزادان متفاوت است. ولی به طور کلی نوزادان در این سن باید هر دو الی سه ساعت یکبار تغذیه شوند. در این زمان لازم است همچنان به دفعات شیر خوردن نوزاد سه ماهه در شب توجه داشته باشید تا نوزاد دچار افت قند نشود.
دفعات شیر خوردن نوزاد دو ماهه تا شش ماهه
همراه با رشد و بزرگ تر شدن نوزاد تعداد دفعات شیردهی به تدریج کاهش یافته و به 6 نوبت در روز می رسد. مسلما تعداد دفعات تغذیه نوزاد در سه ماهگی با دو ماهگی یکسان نبوده و در این سن تقاضا و دفعات شیردهی نسبت به ماه قبل کمتر خواهد بود.
دفعات شیر خوردن نوزاد شش ماهه تا یک ساله
نوزاد در این سن به تدریج برای شروع تغذیه تکمیلی آماده می شود. بنابراین علاوه بر شیردهی می توانید از انواع غذاهای کمکی مانند سبزیجات پوره شده و غلات نیز برای تغذیه نوزاد خود استفاده کنید. در این سن نیز تغذیه نوزاد همچنان براساس تقاضای او می باشد. همچنین با شروع تغذیه تکمیلی تمایل نوزاد به مکیدن سینه مادر کمتر شده و تعداد دفعات تغذیه معمولا به 6 نوبت در روز و یا کمتر کاهش می یابد.
از کجا بفهمیم نوزاد به اندازه کافی شیر می خورد؟
برای کسانی که به تازگی مادر شدن را تجربه کرده اند اطلاع از این موضوع که آیا نوزاد به اندازه کافی شیرخورده است یا خیر تا حدودی دشوار است. در ادامه راهکارهایی برای درک بهتر این مساله آورده شده است:
- نوزاد شما در اولین هفته پس از تولد به طور طبیعی مقداری از وزن خود را از دست می دهد ولی پس از آن به طور مرتب شروع به وزن گیری می کند. بنابراین بررسی روند وزن گیری نوزاد یکی از روش هایی است که به کمک آن می توان فهمید که آیا نوزاد شیرکافی دریافت می کند یا خیر.
- تعداد دفعات اجابت مزاج نوزاد در دوران شیردهی باید بیش از یکبار در روز باشد اگر چه گاهی نیز ممکن است نوزاد در طول یک روز دفع مدفوع نداشته باشد که این مساله نیز کاملا طبیعی است. رنگ مدفوع نوزاد در هفته دوم تولد زرد تیره می شود. همچنین تعداد دفعات ادرار بیش از مدفوع بوده و نوزاد باید حداقل 8 بار در روز پوشک خود را خیس کند.
- نوزادی که از تغذیه خوب و مناسب برخوردار است پس از هر بار شیردهی شاد و سرحال خواهد بود. این مساله نشانگر آن است که همه چیز به خوبی پیش می رود. برعکس چنانچه نوزاد پس از هر بار شیردهی گریه و بیقراری کند به منزله آن است که در طول تغذیه سیر نشده و همچنان گرسنه است.
- پیش از آغاز شیردهی سینه های شما به دلیل پر بودن از شیر سفت و سنگین به نظر می رسند در حالیکه پس از شیردهی باید کاملا سبک و خالی احساس شوند. بنابراین خالی به نظر رسیدن سینه ها پس از اتمام شیردهی نشان دهنده آن است که نوزاد از تغذیه مناسب برخوردار است در حالیکه برعکس پربودن آنها به معنای عدم دریافت شیرکافی در نوزاد می باشد.
- همچنین دقت به تعداد دفعات شیردهی نیز راه دیگری است که به کمک آن می توان فهمید که آیا نوزاد قادر به دریافت شیرکافی از سینه مادر می باشد یا خیر. در 6 ماه اول پس از تولد نوزاد باید هر بار براساس تقاضا شیردهی شود در حالیکه با گذشت زمان تعداد دفعات شیردهی به مرور کاهش خواهد یافت. نوزاد در طول دو ماه اول زندگی 12 بار در روز تغذیه می شود در حالیکه همزمان با رشد نوزاد تعداد دفعات شیردهی کاهش یافته و در شش ماهگی به 6 بار در روز می رسد.
دفعات شیر خوردن نوزاد بر اساس سن
در ادامه به منظور سهولت بیشتر مطلب تعداد دفعات شیردهی به نوزاد در سنین مختلف به صورت یک جدول ارائه شده است:
سن | دفعات شیردهی | افزایش وزن | دفعات ادرار | دفعات مدفوع |
هفته اول | 8 تا 12 نوبت در روز |
7 درصد کاهش وزن در سه روز اول. پس از آن 25 گرم افزایش وزن در هر روز |
2 بار در دو روز اول 6 بار تا پایان هفته اول |
حداقل یک بار در دو روز اول حداقل 3 بار تا پایان هفته اول |
هفته دوم تا دو ماهگی | 8 نوبت یا بیشتر | 170 گرم در هفته | 6 بار در روز | 3 بار در روز |
دو ماهگی تا شش ماهگی | 6 نوبت یا بیشتر | 160 گرم در هفته | 6 بار در روز | 3 بار در روز |
شش ماهگی تا یکسالگی | بین 3 تا 4 نوبت | 110 گرم در هفته | 5 تا 6 بار در روز | یک بار در روز |
به طور کلی مراقبت از نوزاد امری دشوار و دلهره آور به نظر می رسد و مطمئنا در این مدت با انبوهی از توصیه ها از سوی دوستان و اطرافیان خود مواجه خواهید شد که این مساله به مراتب کار را دشوارتر می کند. اگرچه قصد آنها کمک به شما است ولی بهتر است به توصیه های غیر اصولی دیگران در مورد روش یا دفعات شیردهی به نوزاد خود توجهی نکنید. در واقع تا زمانی که نوزاد از تغذیه خوب و مناسبی برخوردار است جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد و در صورت وجود مشکل یا نگرانی درمورد دفعات شیر خوردن نوزاد نیز می توانید با پزشک یا مشاور شیردهی خود مشورت کنید.
بیشتر بدانید:
1- نوزاد هر چند ساعت یکبار باید شیر بخورد ؟
2- چگونه بفهمیم که نوزاد به قدر کافی شیر میخورد؟
3- دفعات شیر خوردن نوزاد به تفکیک سن نوزاد چگونه است؟
4- در شب چند بار باید به نوزاد شیر داد وچندبار باید بیدار شوید؟