چه عواملی سبب بد مزه شدن شیر مادر می شود؟
اگر فرزند شیرخوار شما پشت خود را قوس می دهد و تقریباً هر بار که سعی می کنید به او شیر بدهید، گریه می کند، این فقط به دلیل بد مزه بودن شیر مادر است. بله، این اتفاق واقعا رخ می دهد. دلایل زیادی وجود دارند که باعث می شوند شیر مادر گاهی اوقات به همان درجه ای که بو می دهد، مزه دار هم بشود. به لطف انتخاب های مادر برای خوردن بعضی از سبزیجات، استرس و حتی آلودگی های محیطی، شیر مادر می تواند برای فرزند کمی بدبو و بدمزه باشد.
چه عواملی سبب بد مزه شدن شیر مادر می شود؟
بد مزه شدن شیر مادر یکی از علل امتناع نوزاد از خوردن شیر مادر است. اما چه چیزهایی باعث بد مزه شدن شیر مادر میشود و چه عواملی می توانند علت بد طعم شدن شیر مادر باشند.
1- انجماد شیر مادر (و گرم کردن آن در آینده)
منطقی است که یک مادر شاغل و یا با مشغله های فراوان، شیر خود را جمع کرده و برای مصارف بعدی در فریزر نگه دارد. از این گذشته، از آنجا که بسیاری از مادران هنوز مجبور به کار هستند و از مرخصی محدود زایمان لذت می برند، تصمیم هوشمندانه ای است که وقتی مادر در کنار فرزندش نیست، شیر خود را برای فرزند شیرخوارش جمع آوری کرده و نگه داری کند. اما در مورد طعم و بافت چطور؟ این احتمال وجود دارد که شیرخوار تفاوت بین یک بطری شیر مادر تازه و یک بطری که از فریز خارج شده و گرم شده است، را تشخیص دهد.
اگر به شیرخوار، شیر گرم شده بدهید، ممکن است شکلکی بامزه به مادر نشان بدهد، یا از نوشیدن شیر مادر که قبلاً یخ زده بوده و حالا گرم شده است، خودداری کند. حتی اگر نگهداری شیر مادر در فریزر راهی عالی برای جلوگیری از خراب شدن یا هدر رفتن شیر باشد، اما می تواند باعث بد مزه شدن شیر مادر شود و بر طعم آن تأثیر بگذارد. همچنین باید در مورد تمیزی بطری شیر، نحوه نگه داری و یخ زدایی شیر برای بهبود کیفیت و طعم و بوی آن دقت لازم رعایت شود.
2- مصرف برخی داروها
شاید علت بد مزه شدن شیر مادر مصرف برخی داروها باشد. مادر بودن سخت است، به خصوص اگر مبتلا به بیماری خاصی بوده و نیاز به مصرف دارو داشته باشید. گاهی اوقات ممکن است اقدامات احتیاطی برای مادر در دوران بارداری کافی نبوده و بنابراین بعد از زایمان، همچنان نیاز به مصرف دارو داشته باشد. در چنین شرایطی اگر مادر شیردهی از سینه ها را انتخاب کند، ممکن است داروی مصرفی دلیل بد مزه شدن شیر مادر باشد و سبب شود فرزند شیرخوارش، نوشیدن شیر سینه های او را دوست نداشته باشد. اگر چنین اتفاقی رخ داد، مادر می بایست به جای اینکه برای تغذیه فرزند خود از شیر خشک استفاده کند، در نظر داشته باشد که در ابتدا با پزشک در مورد این مساله مشورت کرده تا در صورت امکان داروی او را تغییر دهد.
اگر مادر با مسئله ای فوق العاده دشوار مانند سرطان دست و پنجه نرم می کند، شیردهی از سینه ها، واقعاً بهترین ایده نیست. خطر انتقال مشکلات به نوزاد از طریق شیر بی کیفیت او وجود دارد. مادرانی که مبتلا به فشار خون بالا، دیابت یا سایر شرایط تهدید کننده سلامتی هستند، هنوز هم می توانند بدون نیاز به دادن شیر خشک، به راحتی و با موفقیت از سینه های خود به فرزندشان شیر دهند.
یک پزشک متخصص می تواند سلامت مادر و توانایی شیردهی او را به بهترین وجه ارزیابی کند تا اگر نیاز بود مادر دارو مصرف کند، دوز یا نوع داروی مناسب را برای او انتخاب کند، به طوری که نوزاد از خوردن شیر اجتناب نکرده و فرآیند شیردهی بدون مشکل ادامه پیدا کند.
3- مراقب آب باشید
حتی اگر منابع آب شهری تمام تلاش خود را برای حفظ ایمنی مردم با آب تصفیه شده انجام دهند، هنوز آلودگی هایی وجود دارند که موفق به عبور از فیلترهای تصفیه ای می شوند. از آنجا که مواردی در سراسر جهان وجود دارد که افراد از طریق نوشیدن آب با کیفیت پایین، دچار بیماری های شدید و یا عوارض سلامتی طولانی مدت می شوند، تصفیه بی عیب و نقص آب برای مادر ضروری است. مخصوصاً اگر او می خواهد از سینه های خود به فرزندش شیر بدهد.
آب برای همه چیز، از پخت و پز گرفته تا تمیز کردن، نوشیدن و استحمام، مورد نیاز است. اگر مادر آبی بنوشد که به سرب، آرسنیک، فلزات سنگین یا حتی آثار داروهای دارویی آلوده باشد، می تواند این موارد را در قالب شیری با کیفیت ناسالم به فرزند شیرخوار خود منتقل کند. اگر به مرور زمان سموم به حد کافی در بافت های مادر جمع شده باشد، حتی ممکن است فرزند او به هیچ عنوان مایل به خوردن شیر مادر نباشد.
در مساله، آب آلوده تنها طعم و مزه نیست که مشکل ساز است و اهمیت دارد، بلکه پای سلامتی به میان آمده و سموم موجود در آب می توانند برخی از اتفاقات مهم و نقاط عطف در فرآیند رشد و تکامل بچه را با تاخیر روبرو سازند.
4- استرس داشتن و داشتن روحیه ای بد و نچسب یا به اصطلاح ترشرو بودن مادر
می تواند واقعاً شیر سینه های او را ترش کرده و سبب بد مزه شدن شیر مادر شود. احساس افسردگی یا استرس شدید می تواند پاسخ های هورمونی را در بدن زنان تحریک کند. این پاسخ های هورمونی می تواند بر کیفیت تولید شیر مادر تأثیر منفی بگذارد و فرزند او می تواند تفاوت را بچشد و احساس کند!
برای دور ساختن استرس ها، بسیار مهم است که مادر اطمینان یابد که در طول روز به حد کافی استراحت کرده و از تکنیک های آرام سازی استفاده می کند. زندگی میتواند زمانی دشوار باشد که مسئولیت های کاری، مراقبت از خانه و فرزند جدید با هم تداخل پیدا کنند. بچه ها می توانند کاملاً غیرقابل کنترل باشند ، بنابراین مادر در صورت لزوم باید از دیگران کمک بگیرد.
برنامه ریزی برای به کار گرفتن یک پرستار کودک مورد اعتماد، اختصاص وقت برای رفتن به استخر یا حتی سالن ماساژ، حلقه زدن با یک کتاب خوب و نوشیدن یک فنجان قهوه یا چای برای تامین آرامش مادر مفید است. فرزند شما می خواهد مقداری شیر مادر سالم بنوشد، نه شیری مملو از استرس. بنابراین بدانید چه موقع وقت استراحت است و به این روند ادامه دهید.
5- سموم دفع آفات و علف کش ها
یک مادر هم در دوران بارداری و هم در زمان شیردهی از سینه ها، باید سعی کند از غذاهای ارگانیکی استفاده کند که در معرض علف کش یا آفت کش ها قرار نگرفته باشند. حتی اگر سال هاست از سموم دفع آفات در محصولات استفاده شده و این موارد برای مصارف عمومی بی خطر تلقی می شود، اما زمان تغییر کرده است و اطلاعات ما رو به افزایش است. وجود ارتباطاتی ما بین تأخیر در رشد و تکامل، نقایص مادرزادی و تأثیرات منفی بر سلامت انسان با مواد شیمیایی مختلفی که روی گیاهان در حال رشد پاشیده می شوند، مشخص شده است. این میان، ماده گلیفوسیت به دلیل تأثیر طولانی مدت آن بر سلامت انسان، مورد حمله قرار گرفته است.
ممکن است اجتناب از مصرف غذاهای حاوی علف کش ها و آفت کش ها اقدامی ناخوشایند، بیش از حد دشوار و یا نیازمند صرف هزینه به نظر برسد. با این حال، سرمایه گذاری هرچه بیشتر در سلامتی خصوصا برای مادرانی که می خواهند از سینه های خود شیردهی داشته باشند، امری بسیار مهم است. هر آنچه مادر بخورد می تواند در نهایت به شیر سینه های او برسد. متأسفانه، علف کش ها و سموم دفع آفات از محصولات تازه و حتی غذاهای فرآوری شده، می توانند به بافت های بدن او نشت پیدا کرده و به مرور کیفیت و طعم شیر مادر را تحت تأثیر قرار دهند.
حال که می دانید چه چیزی باعث بد مزه شدن شیر مادر میشود، برای موفقیت هرچه بیشتر در شیردهی سعی کنید تا حد امکان از عوامل خطر دوری کنید تا دلبندتان از طعم لذیذ شیرتان لذت ببرد.
مطالعه بیشتر:
1- تاثیر غذاهای تند و پرادویه بر شیردهی
2- آیا آنچه میخورید بر شیرتان اثر میگذارد؟
3- عشق به سبزیجات با تغذیه نوزاد با شیر مادر
4- خوردن غذاهای تند و پرادویه بر شیردهی چه تاثیری بر مادر و نوزاد دارد؟