وزنگیری نوزاد نارس،برای وزن گیری نوزاد نارس چه باید کرد؟
والدین یک نوزاد نارس کارها و مسئولیت های زیادی بر عهده دارند. از زمان تولد نوزاد گرفته، تا مراقبت از او، آوردن او به خانه و پیگیری نقاط عطف رشدی و غیره، در هر کدام از این مراحل به نظر ابتدایی و ساده، چالش های بسیاری برای والدین یک نوزاد نارس وجود دارد. یکی از چالش های اصلی در نگهداری از نوزاد نارس، اطمینان یافتن از روند وزنگیری نوزاد نارس به طور مداوم و مناسب است.
برای وزن گیری نوزاد نارس چه باید کرد؟
از آنجا که بسیار مهم است که نوزاد نارس به سرعت تقویت شود و به همسن و سال های دیگر خود که در موعد مقرر به دنیا آمده اند، برسد. بنابراین او هر روز در بیمارستان تحت نظر قرار می گیرد. پرستاران هر روز وزن گرفتن نوزاد نارس را بررسی می کنند آیا به حد کافی ادرار می کند یا خیر. آن ها همچنین ممکن است آزمایش خون برای بررسی سطح الکترولیت های بدن نوزاد انجام دهند.
بیشتر نوزادان در ابتدای تولد، کمی وزن کم می کنند و پس از آن سریعاً وزن خود را بالا می برند. نوزادان كوچكتر به آهستگی و فقط با کسب 5 گرم در روز وزن خود را افزایش می دهند، در حالی كه نوزادان بزرگتر و یا نوزادانی که کمتر زودرس هستند (متولد شده بین هفته های 34 تا 36 بارداری)، ممكن است تا 30 گرم در روز افزایش وزن داشته باشند. سرعت رشد آن ها باید شبیه به سرعت رشد جنین درون رحم در سه ماهه آخر بارداری باشد.
نمودار وزن گیری نوزاد نارس
روند وزن گیری نوزادان نارس معمولاً با استفاده از نمودارهای رشد مخصوص به نام نمودارهای رشدی Fenton پیگیری می شود. این نمودارها برای دختران و پسران جداگانه بوده و بر اساس میزان نارس بودن نوزاد تنظیم می شوند.
هنگامی که نوزاد قوی تر شد و تحمل خوردن شیر را داشت، پرستارها او را با شیر مادر و یا شیر خشک تغذیه کرده و نوزاد را به مکیدن ترغیب می کنند. اکثر بیمارستان ها هنگامی که وزن نوزاد به حداقل 2 کیلوگرم می رسد اجازه می دهند تا او از دستگاه انکوباتور خارج شود. وقتی نوزاد از دستگاه انکوباتور خارج شده و مرتباً در حال افزایش وزن بود، دیگر آماده است تا به خانه بیاید. اکنون اطمینان از ادامه وزن گیری نوزاد به والدین او بستگی دارد. اگر شما هم پدر یا مادر یک نوزاد نارس هستید، خواندن ادامه این مقاله را به شما توصیه می کنیم، زیرا در ادامه چند نکته برای کمک به شما آورده شده است.
برای کمک به وزنگیری نوزاد نارس چه کنیم؟
اگر نگران وزنگیری نوزاد نارس خود هستید این راهکارها را امتحان کنید:
1. شیر مادر را انتخاب کنید
شیر سینه های مادر برای همه نوزادان و به ویژه برای نوزادان نارس بهترین ماده غذایی موجود در جهان است. این ماده کالری و مواد مغذی زیادی دارد و همچنین دارای آنتی بادی های فراوانی برای در امان ماندن فرزند شما از شر عفونت ها است. همچنین مشخص شده است که نوزادان نارسی که از شیر مادر تغذیه می کنند، کمتر تسلیم مشکلات جدی همچون سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) یا انتروکولیت نکروزان (NEC) می شوند. آغوز، اولین شیر تولید شده توسط پستان ها به ویژه برای نوزادان نارس بسیار مفید است.
برای نوزادان نارسی که به طور مستقیم تغذیه می کنند، خوردن شیر از سینه بسیار راحت تر از بطری شیر است، زیرا نوزاد می تواند جریان شیر را کنترل کند. خروج جریان کنترل نشده شیر از بطری خدای نکرده می تواند باعث خفگی فرزندتان شود. علاوه بر این، مکیدن فعال پستان ها غده های شیر را تحریک می کند تا شیر بیشتری مطابق با تقاضای نوزاد تولید کنند.
از آنجا که نوزادان نارس زودتر از موعد مقرر به دنیا می آیند، بدن مادر ممکن است در برخی موارد آماده تولید شیر نباشد. در چنین شرایطی، بیمارستان ها ممکن است برای چنین مادرانی تسهیلاتی را برای تهیه شیر از طریق یک بانک شیر ارائه دهند. هنگامی که شیر به درون سینه های مادر وارد می شود، مادر می تواند شیر خود را به صورت دستی یا با استفاده از پمپ مخصوص دوشیدن شیر، بدوشد و آن را از طریق لوله به نوزاد خود بدهد. حتی اگر فرزندتان در حال حاضر نتواند شیر را تحمل کند، باز هم مادر باید به دوشیدن و پمپاژ سینه ها ترغیب شود تا غدد شیری تحریک شوند. بنابراین وقتی نوزاد برای خوردن و دریافت شیر آماده است، شیر کافی درون سینه های مادر وجود دارد.
2. شیرخشک مکمل را برای وزنگیری نوزاد نارس امتحان کنید
جنین هایی که در تمام مدت بارداری درون رحم مادر به رشد خود ادامه داده و سپس در موعد مقرر به دنیا می آیند، می توانند پروسه تکامل و رشد و نمو خود را به درستی کامل کرده و تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت کنند. اما متاسفانه نوزادان نارس این مرحله مهم را از دست می دهند و در نتیجه معمولاً دچار کمبود برخی مواد مغذی هستند.
به همین دلیل، پزشکان اغلب برای رفع این مشکل و افزایش وزنگیری نوزاد نارس، یک شیرخشک مکمل که به طور خاص برای وزنگیری نوزاد نارس طراحی شده است را پیشنهاد می کنند. این شیرخشک مکمل با تامین ویتامین ها و مواد معدنی مهم برای نوزادان نارس، به آن ها کمک می کند تا از لحاظ سطح مواد مغذی به همسالان خود که در موعد مقرر به دنیا آمده اند، برسند و همچنین باعث می شود تا بتوانید از افزایش وزن مداوم و مناسب آن ها اطمینان حاصل کنید. نوزادان نارس ممکن است علاوه بر شیر مادر به این شیر خشک های مکمل نیز نیاز داشته باشند. حتی پس از اینکه این بچه ها موفق به خوردن شیر به صورت کامل از سینه مادر خود شدند، ممکن است هنوز هم به این مکمل ها نیاز داشته باشند تا بتوانند به سطح مناسبی از آهن و ویتامین D دست پیدا کنند.
3. تغذیه فرزند خود را طبق یک برنامه غذایی معین انجام دهید
به مادرانی که اولین بار است بچه دار می شوند، اغلب توصیه می شود که به فرزند خود برحسب میزان تقاضا و خواسته او، زمانی شیر بدهند. اما در مورد نوزادان نارس شرایط به گونه دیگری است. به مادران این نوزادان توصیه می شود که طبق یک برنامه غذایی تغذیه نوزاد خود را انجام دهند. بیشتر این بچه ها می بایست هر دو یا سه ساعت یکبار به صورت منظم و طبق برنامه تغذیه شوند، حتی اگر فرزندتان خواب است، باید او را از خواب بیدار کنید تا به برنامه خود پایبند باشید.شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که چرا باید بر اساس یک برنامه پیش رفت؟ دلایل زیادی برای پایبندی به یک برنامه تغذیه ای برای نوزادان نارس وجود دارند اما مهم ترین دلیل این است که این نوزادان ممکن است سیگنال های قدرتمندی را در مورد اینکه گرسنه هستند ارائه نکنند و در نتیجه شما متوجه نیاز مبرم آن ها برای تغذیه نشوید. البته برخی از نوزادان ممکن است هنگام گرسنگی ناراحت شوند و کمی حرکت کنند. یک ایده خوب برای اینکه بدانید فرزندتان شیر کافی دریافت می کند یا نه، این است که بررسی کنید آیا روزانه حدود 6 الی 8 پوشک مرطوب دارد یا خیر.
4. برای افزایش وزنگیری نوزاد نارس مکیدن با هدف غیر از تغذیه را تمرین کنید
خوردن شیر از سینه های مادر ممکن است برای نوزادان سخت باشد، اما این کار به خصوص برای نوزادان نارس بسیار دشوارتر است. نوزادانی که درگیر مشکلات تنفسی هستند، در مکیدن پستان مشکل دارند. یکی از راه های تشویق این نوزادان، تمرین مکیدن با هدف غیر تغذیه است، یعنی اینکه چیزی را فقط با هدف تمرین کردن حرکت مکیدن به آن ها بدهیم .
برای انجام این تمرین، یک راه این است که اجازه دهید فرزندتان سینه خالی شما را بمکد. راه دیگر این است که لوله ای به نام مکمل شیردهی را به پستان متصل کرده و سپس به فرزند خود اجازه دهید تا در یک نوبت به طور همزمان، هم نوک سینه و هم لوله مدنظر را بمکد. پستانک نیز ممکن است با تشویق نوزاد به مکیدن بیشتر کمک کند.
5. برای وزنگیری نوزاد نارس، تماس پوست با پوست را حفظ کنید
تماس پوست با پوست یک روش بسیار موثر برای کمک به وزنگیری نوزاد نارس است که باعث قویتر شدن آن ها و حفظ وزنشان در محدوده مناسب می شود. از طرف دیگر، تماس پوست با پوست این نوزادان را گرم نگه می دارد تا مجبور نشوند انرژی خود را صرف تنظیم دمای بدنشان کنند. این کار همچنین آن ها را در شرایط راحت و ایمن نگه می دارد. همه این فاکتورها برای تامین رشد سالم نوزادان، مورد نیاز است.
تمرین تماس پوست به پوست با یک نوزاد نارس بسیار آسان است. مراقبت کانگورویی (برای انجام این کار فرزند خود را کاملا برهنه کرده، به طوری که فقط پوشک داشته باشد، سپس او را روی قفسه سینه برهنه خود قرار دهید و پشت نوزاد را با یک حفاظ مانند پتو، بپوشانید) یکی از گزینه ها است. خواب همزمان با یکدیگر نیز توصیه می شود، به خصوص که این کار موفقیت شیردهی را افزایش می دهد. این کار فواید دیگری نیز به دنبال دارد. از جمله اینکه نزدیک ماندن به مادر و یا پدر، ضربان قلب بچه ها را تثبیت کرده و خواب آن ها را بهبود می بخشد.
5. فرزند خود را ماساژ دهید
ماساژ دادن نوزادان کاری است که ما به طور سنتی آن را از گذشته انجام می دادیم. این کار فواید زیادی مانند اطمینان از رشد خوب و افزایش وزن نوزادان و شیرخواران را به دنبال دارد. نوزادان نارس همچنین می توانند با استفاده از یک ماساژ سبک همراه با ضربه های ملایم، از فواید ارزشمند این کار بهره مند شوند. ماساژ نوزادان به آن ها آرامش می بخشد و کمک می کند تا خواب بهتری داشته باشند.
اگر قصد دارید یک نوزاد نارس را ماساژ دهید، پیش از استفاده از روغن ماساژ ضروری است تا در ابتدا از پزشک او در این رابطه نظرخواهی کنید، زیرا نوزادان نارس بسیار حساس هستند. بهتر است تلاش بر این باشد تا این کار را فقط والدین و یا پدربزرگ و مادربزرگ فرزندتان انجام دهند، نه اینکه یک فرد غریبه را برای ماساژ دادن دلبند خود استخدام کنید. بسته به نظر پزشک، نوزاد و یا شیرخوار، می تواند تا دو بار در روز ماساژ داده شود.
6. عفونت ها را دور نگه دارید
سیستم ایمنی نوزادان نارس توسعه نیافته است، به همین دلیل باید در هنگام مراقبت از آن ها بسیار مراقب بود. بروز هرگونه عفونت در نوزادان می تواند منجر به کاهش وزن شود، که این مساله می تواند برای نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا آمده اند و یا وزن هنگام تولد آن ها کم بوده است، خطرناک تر باشد. برای جلوگیری از وقوع چنین اتفاقی، اطمینان حاصل کنید که تمام بطری های شیر، نوک سینه هایتان، قاشق ها و سایر مواردی که فرزندتان از آن ها استفاده می کند و همچنین تمام قسمت های پمپ مخصوص دوشیدن پستان را شسته و ضدعفونی کرده اید.
سعی کنید حداقل تا زمان قوی تر شدن فرزندتان، خانه دیگری برای نگه داری از حیوانات خانگیتان پیدا کنید. از رفت و آمد میهمانان و ازدحام جمعیت پرهیز کنید و از خواهران و برادران و سایر اعضای خانواده بخواهید هنگامی که از بیرون به داخل منزل می آیند، پیش از آمدن به نزد نوزاد، دست های خود را بشویند و لباس خود را عوض کنند، سپس به او نزدیک شوند.
7. چکاپ های پزشکی را به صورت منظم انجام دهید
هنگامی که فرزند شما در NICU است، پرستاران تمام مدت او را تحت نظر دارند. این نظارت مداوم باید حتی پس از فرستادن نوزاد نارس به خانه ادامه یابد. بنابراین در هنگام ترخیص، پزشک در مورد زمان ویزیت های بعدی نوزاد به والدین اطلاع می دهد. شما می بایست به این برنامه پایبند بوده و فرزند خود را جهت بررسی به قرار ملاقات های تعیین شده توسط پزشک ببرید. به علاوه دستورالعمل های پزشک را مطابق با آنچه که گفته شده انجام دهید.
در این ویزیت ها، پزشک فرزند شما را ارزیابی می کند و می بیند که آیا او رشد مطلوبی دارد یا خیر. در صورتی که نسبت به رشد و وزنگیری نوزاد نارس خود دارای شک و تردید هستید، بدون خجالت و ترس، از دکتر او در این رابطه سوال کنید. از همه چیز مهم تر، به یاد داشته باشید که در زمینه رشد و وزنگیری نوزاد نارس، نباید یک نوزاد نارس را با یک نوزادی ک در پایان 38 هفته به دنیا آمده، در همان سن مقایسه کرد. با عشق، صبر و مراقبت فراوان، نوزاد نارس و کوچک شما رشد می کند و در نهایت به یک کودک قوی، سالم و شاد با زندگی عادی تبدیل می شود. پس هرگز امید خود را از دست نداده و دست از تلاش برندارید.
مطالعه بیشتر:
نوزاد نارس چه مشخصاتی دارد؟ نکاتی برای زردی نوزاد نارس
وزن گیری نوزاد و علت وزن نگرفتن نوزاد در تغذیه با شیر مادر
وزن نوزاد نارس و چه عواملی بر وزن نوزاد نارس تأثیر می گذارد؟
شیردهی به نوزاد زودرس ،نحوه شیردهی به نوزاد نارس چگونه است؟