آموزش زایمان طبیعی در خانه از انتخاب پزشک تا مراقبت از نوزاد
امروزه انجام زایمان در منزل بیش از گذشته مورد توجه مادرانی قرار گرفته که نمی خواهند برای به دنیا آوردن نوزادشان به بیمارستان بروند و ترجیح می دهند در محیط امن و آشنای منزل خود، نوزاد را به دنیا بیاورند. در ادامه این متن قصد داریم آموزش زایمان طبیعی در خانه را برای شما از انتخاب پزشک تا مراقبت از نوزاد متولد شده شرح دهیم.
آموزش زایمان طبیعی در خانه، یافتن یک پزشک برای انجام زایمان در منزل
اگر برای انجام زایمان در خانه، از تمام معیارهای ذکر شده در بالا برخوردار هستید و با در نظر گرفتن مزایا و معایب احتمالی این روش، همچنان علاقه مند هستید که فرزندتان را در خانه خود به دنیا بیاورید، باید به محض اطلاع از بارداری خود، به دنبال پزشک یا مامایی باشید که حاضر به انجام این کار برای شما باشد. پزشک یا مامایی را انتخاب کنید که دارای گواهینامه و مجوز لازم برای زایمان در منزل باشد. به علاوه به تحصیلات، مدارک و تجربیات او توجه کنید تا مطمئن شوید که سکان امور را به دست فرد ماهری سپرده اید و خیالتان از هر جهت آسوده باشد.
بسته به کشوری که در آن زندگی می کنید، بررسی نمایید که چه مدارکی از اعتبار کافی برخوردار هستند. به عنوان مثال، اگرچه در آمریکا، سازمان های مختلف ایالتی و ملی گواهینامه مامایی را برای دانش آموختگان این رشته ارائه می دهند، اما سازمان های AAP و ACOG فقط ماماهایی را تأیید می کنند که از طرف شورای صدور گواهینامه مامایی آمریکا (AMCB) مجوز لازم را دریافت کرده باشند. شما می توانید مامایی را انتخاب کنید که دوره های تحصیلات تکمیلی خود را در رشته مامایی به پایان رسانده باشد، اما باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که همه ماماها نمی توانند زایمان در خانه را انجام دهند و فقط افرادی مجاز به انجام این کار هستند که در دوره های تخصصی و تکمیلی لازم شرکت کرده و از طرف وزارت بهداشت یا سازمان های مربوطه در هر کشور، گواهی نامه و مدرک خود را دریافت کرده باشند.
علاوه بر این، باید بررسی کنید که پزشک شما امکان پذیرش بیمار در نزدیکترین بیمارستان به منزلتان را دارد یا خیر؟ اگر فرد انتخابی شما برای انجام زایمان یک ماما است، از او بپرسید که در صورت نیاز، آیا پزشک مشاور او (که قطعاً باید در حین بارداری تحت نظرش باشید) تمامی نقل و انتقالات لازم از خانه به بیمارستان را بر عهده می گیرد یا خیر؟ همچنین بررسی کنید که پزشک چه تجهیزات احیائی را با خود به خانه شما می آورد. حتماً درباره تجربیات پزشکتان در زمینه زایمان در منزل و عوارض زایمانی (آیا تا به حال با شرایط بحرانی روبرو شده و در صورت این مواجهه، چگونه آن ها را برطرف کرده است؟) پرس و جو کرده و با خود او نیز صحبت کنید. به علاوه ممکن است به ذهنتان برسد که برای پشتیبانی بیشتر یک ماما همراه (دولا) را استخدام کنید که ایده بسیار خوبی است و به شما کمک می کند تا فرآیند زایمان را راحت تر پشت سر بگذارید.
آموزش زایمان طبیعی در خانه، طرح ریزی یک برنامه برای زایمان در منزل
برای شروع، ماما با شما ملاقات می کند تا در مورد عوامل خطر احتمالی برایتان توضیح داده و تأیید کند که شما کاندید مناسبی برای زایمان در خانه هستید. در طول بارداری برای انجام معاینات منظم همچنان باید به ملاقات با مامای خود ادامه دهید (درست مانند ویزیت های یک متخصص زنان و زایمان). او علاوه بر تلاش برای به دنیا آوردن نوزادی سالم، به شما کمک می کند تا برای انجام زایمان در منزل، برنامه ای متناسب را تهیه کنید که اهدافتان را در طول زایمان و تولد نوزاد مشخص می کند.
برحسب ترجیحات ماما، شیوه های مختلفی برای برنامه ریزی تولد در خانه وجود خواهند داشت، اما از آنجا که در صورت زایمان در منزل، از قید و بند قوانین و مقررات سفت و سخت بیمارستانی رها هستید، شما و مامایتان می توانید در مورد محل به دنیا آوردن فرزند خود، راهکارهای کاهش درد و ناراحتی و همچنین چگونگی کنترل عوارض، با یکدیگر بحث و مشاوره کنید. به علاوه ماما به شما خواهد گفت که چه وسایلی را باید در دسترس داشته باشید و چگونه خانه خود را به بهترین وجه آماده کنید، تا برای انجام زایمان در آن آماده شوید.
به علاوه می توانید درباره اینکه دوست دارید در هنگام به دنیا آمدن فرزندتان چه کسانی در کنار شما حضور داشته باشند نیز با مامای خود صحبت کنید. به خاطر داشته باشید که بسیاری از کارشناسان توصیه می کنند در هنگام زایمان و به دنیا آمدن نوزاد، بهتر است تعداد افراد حاضر در اتاق را محدود کنید. گرچه حضور تعداد زیادی از دوستان و اعضای خانواده در اطرافتان ممکن است ایده خوبی به نظر برسد، اما در اغلب موارد وجود چنین جمعیتی فقط شما را از وظیفه مورد نظر منحرف کرده و باعث طولانی شدن مدت زایمان می شود. همچنین ممکن است در کار پزشک تداخل ایجاد شود که در شرایط بحرانی اصلا خوب نیست.
آموزش زایمان طبیعی در خانه، وسایل مورد نیاز برای زایمان
احتمالا می پرسید که در جعبه وسایل مربوط به زایمان در منزل، چه چیزهایی باید داشته باشید؟ شما می توانید این وسایل را خودتان تک به تک خریداری کرده و در یک جعبه جمع آوری کنید و یا اینکه چنین جعبه ابزاری را به صورت آماده بخرید. وب سایت های مختلفی هستند که در زمینه تولید جعبه ابزارهای مربوط به زایمان در منزل، تخصص دارند. این جعبه ابزارها معمولاً حاوی لوازم اولیه پزشکی مانند دستکش استریل، لباس زیر یکبار مصرف، پوآر (وسیله ای برای مکش مخاط، مدفوع و مایعات بلعیده شده توسط نوزاد) و ژل روان کننده هستند. ملحفه های اضافی، حوله های حمام، پارچه های شستشو، گلوله های پنبه ای، پتوهای قنداق دار و پوشک های پارچه ای (کهنه بچه) و یا انواع پلاستیکی آن ها، از دیگر وسایلی که باید در دسترس خود داشته باشید. فراموش نکنید که علاوه بر این لیست، حتما از پزشک خود بپرسید که آیا لازم است تا وسایل دیگری را نیز تهیه کنید.
آیا برای زایمان در منزل، به استخر نیاز دارید؟
در بیشتر فیلم های آموزش زایمان طبیعی در خانه، استخر کوچکی دیده می شود. اگر وان شما آنقدر بزرگ نیست که بتوانید در آن زایمان کنید، ممکن است لازم باشد تا یکی از آن ها را به صورت آنلاین بخرید (این روزها خریدن استخرهای مخصوص زایمان، نسبت به اجاره کردن آن ها معمولاً هزینه کمتری می برد). این استخرها دارای آسترهای متحرک مخصوص به خود هستند که می توانند برداشته و تعویض شوند.
اگر هنگام زایمان در منزل مشکلی پیش بیاید، چه باید کرد؟
حتی زایمانی که به نظر می رسد به خوبی در حال پیشرفت است، می تواند به ناگاه روند بسیار بدی را در پیش بگیرد و در نتیجه لازم باشد تا شما و نوزادتان به صورت اورژانسی و فوری به یک مکان پزشکی منتقل شوید. بهترین کار برای اینکه در چنین شرایطی دست و پای خود را گم نکرده و در عین حال کمترین میزان عوارض را تجربه کنید، این است که مدتی قبل از زایمان وقت بگذارید و در مورد گزینه های پیش روی خود با ماما صحبت کرده تا از این طریق از آنچه که در انتظار شما خواهد بود، مطلع شوید.
چند سوال مهم که پیش از انجام زایمان در منزل، باید از پزشک و مامای خود بپرسید، عبارت هستند از:
• در صورت بروز مشکل، پزشک پوشش دهنده تیم آن ها چه کسی است؟
• آیا در بیمارستان هایی که شما را به آنجا می فرستند، امتیازاتی دارند؟ آیا می توانند به شما در آن بیمارستان خدمات ارائه دهند؟
• آیا آن ها با کارمندان آن بیمارستان ارتباط نزدیک کاری دارند؟
• فاصله بیمارستان مدنظر آن ها از منزل شما چقدر است؟
• اگر در حین زایمان مشکلی پیش آمد، آیا آن ها شما را در آمبولانس همراهی می کنند؟
• آن ها چگونه می خواهند فرآیند زایمان یا ضربان قلب جنین را در منزل کنترل کنند؟
آموزش زایمان طبیعی در منزل، مراقبت از نوزاد تازه متولد شده پس از زایمان در منزل
آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، پیشنهاد می کند حداقل یک نفر که مسئولیت اصلی او مراقبت از نوزاد است، باید در هنگام زایمان در کنارتان حضور داشته باشد. این فرد باید آموزش دیده باشد و علاوه بر مهارت، تجهیزات مناسب برای انجام احیای کامل نوزاد را نیز در اختیار داشته باشد. با این فرض که پس از زایمان به توجه فوری نیاز ندارید، در بسیاری از موارد، این فرد می تواند مامای شما باشد. او علائم حیاتی دلبند تازه متولد شده شما را بررسی می کند تا از سلامتش اطمینان یابد. به علاوه در صورت بروز مشکلات شیردهی باید بتواند به شما و نوزادتان برای حل این مشکل کمک کند.
درمورد آموزش زایمان طبیعی در خانه لازم به ذکر است که همچنین باید خیلی زودتر از موعد مقرر زایمانتان، با پزشک متخصص اطفال یا پزشک خانواده خود صحبت کنید تا بتوانید برنامه هایی که برای به دنیا آوردن فرزندتان دارید را به او اطلاع داده و سپس به محض تولد نوزاد، مجددا با وی در تماس باشید. از آن جهت که بلافاصله پس از زایمان، متخصص اطفال بیمارستان نمی تواند سلامت دلبند شما را کنترل کند، بنابراین این بدیهی است که پزشک فرزندتان مایل باشد هرچه زودتر نوزاد تازه متولد شده شما را ببیند و معاینه کند.
آموزش زایمان طبیعی در خانه، مراقبت های پس از زایمان
ماماهای تحصیل کرده و دارای مدرک دانشگاهی معتبر درزمینه آموزش زایمان طبیعی در خانه، علاوه بر انجام زایمان، اطلاع از چگونگی مراقبت از نوزاد و همچنین حمایت از شیردهی، در زمینه مراقبت های پس از زایمان نیز تخصص و تبحر دارند. مامای شما به طور کلی بلافاصله پس از به دنیا آمدن نوزاد، 24 ساعت پس از زایمان، یک نوبت در هفته اول و سپس یک بار در هفته تا دو هفته پس از زایمان و بعد از آن هر دو هفته یک بار، به شما مراجعه می کند تا مطمئن شود که همه چیز خوب پیش می رود. ویزیت های بیشتر ممکن است براساس نیاز شما برنامه ریزی شوند. به علاوه هرگاه سلامتیتان با تهدید یا مشکلی مواجه شود، ماما ممکن است شما را برای مراقبت بیشتر به جای دیگری ارجاع دهد.
مطالعه بیشتر:
زایمان اورژانسی در خانه و نکاتی که باید رعایت کنید؟
اموزش زایمان طبیعی راحت با راه کارهای ساده و خانگی
قابل توجه بارداران؛ اگر زایمان تان نزدیک است بخوانید!