molfix-مولفیکس

زایمان اورژانسی در خانه و نکاتی که باید رعایت کنید؟

زایمان اورژانسی در خانه و نکاتی که باید رعایت کنید؟

با نزدیک شدن به زمان زایمان، احتمالا سرشار از هیجان هستید و مثل بسیاری از مادران سوال‌های عجیب زیادی به مغزتان خطور می‌کند. مانند این‌که: اگر مجبور شوم تنها زایمان کنم و نتوانم خودم را به بیمارستان برسانم چه می‌شود؟ با این‌که این سناریو را در سریال‌های آبکی تلویزیون زیاد می‌بینیم، از هر ۱۰۰۰ نفر تنها دو بانو ممکن است مجبور به زایمان اورژانسی در خانه بشوند. اما برای این‌که ترسی نداشته باشید (یا اگر احیانا یکی از آن دو مادر بودید) در صورت زایمان اضطراری در خانه این نکات را به خاطر داشته باشید:

زایمان اورژانسی در خانه

از این‌که مجبور شوید خودتان زایمان کنید و نتوانید خود را به بیمارستان برسانید نگران هستید؟ با این‌که احتمال این اتفاق بسیار کم است، اما در این مقاله با کارهایی که هنگام زایمان اورژانسی در خانه می‌بایست انجام دهید آشنا می‌شوید.

  • وضعیت را بررسی کنید

در هنگام زایمان اورژانسی در خانه اول از همه: از کجا می‌دانید نوزاد سریع بیرون می‌آید و به بیمارستان نمی‌رسید؟ با این‌که زایمان هر بانو با دیگری متفاوت است، اگر انقباض‌های قوی، طولانی و متوالی دارید (معمولا با پنج دقیقه فاصله) و یا کیسه آب شما پاره شده و نیاز مبرمی به زور زدن احساس می‌کنید، نشانه آن است که به زودی وارد مرحله زایمان می‌شوید. فرزندان اول بیشتر از زایمان‌های بعدی طول می‌کشد. بنابراین اگر کودک دوم یا سوم خود را باردار هستید، احتمال این‌که در خانه زایمان کنید بیشتر است.

  • با اورژانس تماس بگیرید

بنظر واضح می‌رسد، ولی میان تمام آن هیجانات (بچه در راه است!) نباید صدا زدن پزشک را فراموش کنید. وقتی با اورژانس حرف می‌زنید از آن‌ها بخواهید تا با پزشک شما هم تماس بگیرند. بیشتر پرسنل اورژانس برای هدایت زایمان از پشت تلفن تعلیم دیده‌اند، بنابراین در صورت امکان صدای آن‌ها روی بلندگو قرار بدهید. قفل در را باز کنید تا پرسنل اورژانس بتوانند به راحتی وارد خانه شوند. شاید در وضعیتی باشید که هنگام رسیدن آن‌ها نتوانید تا دم در بروید.

  • آرام باشید و به یاد داشته باشید که این یک موضوع طبیعی است

با این‌که ممکن است زایمان اورژانسی در خانه ترسناک باشد، سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و به یاد داشته باشید: بدن شما می‌داند این کار را چطور انجام بدهد. اگر نگران هستید که نوزاد گیر کند یا با پا یا باسن بیرون بیاید، باید بدانید، نوزادانی که زود از راه می‌رسند معمولا این مشکلات را ندارند چون در وضعیت ایده‌آل سروته قرار گرفته‌اند و برای همین است که عجله دارند به‌دنیا بیایند. همین‌طور این را به یاد داشته باشید که زایمان در خانه در مناطق دورافتاده و حتی در کشورهای پیشرفته‌ای مانند هلند بسیار رایج است. در این کشور حدود ۱۳ درصد از نوزادان در خانه به‌دنیا می‌آیند. در واقع در سال ۲۰۱۳  یک تحقیق در هلند نشان داد که زایمان برنامه‌ریزی‌شده در خانه برای مادران با خطر پایین، سالم‌تر از زایمان در بیمارستان است. دلیلش هم این است که بانوان در خانه کمتر در معرض دخالت‌های بی‌مورد پزشکی قرار خواهند گرفت.

  • تا جای ممکن در وضعیت راحت قرار بگیرید

دست‌ها و ناحیه واژن خود را با آب و صابون بشویید. یک سطل آب گرم و حداقل چهار حوله تمیز بردارید تا بتوانید بدن نوزاد را پاک کنید و او را گرم نگه دارید. با این‌که ممکن است فی‌البداهه فکر کنید به منظور جلوگیری از کثیف‌کاری در وان دراز بکشید، اما باید بگوییم که آن‌جا اصلا راحت نخواهید بود و مامور اورژانس هم نمی‌تواند به راحتی به شما دسترسی داشته باشد. در عوض، ملحفه، حوله یا پوشش‌های ضد آب تمیز مثل کیسه پلاستیکی یا پرده حمام را روی تخت یا روی فرش پهن کنید. بهترین وضعیت، وضعیتی است که از همه برای شما راحت‌تر است. اما اگر تنها هستید و نیاز دارید دراز بکشید، سعی کنید خود را با چند بالش بالا نگه دارید. در این وضعیت، می‌توانید به راحتی با هر دو دست دسترسی داشته باشید و به بیرون آمدن نوزاد کمک کنید.

اگر کسی برای کمک در اطراف‌تان است (به عنوان مثال، در پارکینگ فروشگاه زنجیره‌ای یا در خانه با همسرتان هستید و نمی‌توانید به بیمارستان برسید) توصیه‌های ما همان است، به‌جز وضعیت قرار گرفتن‌تان. در خانه نشستن بر لبه تخت و گذاشتن پاها روی یک صندلی خوب است، چون کسی می‌تواند نوزاد را بگیرد و حالت بیمارستان را هم شبیه‌سازی می‌کند. اگر راحت هستید می‌توانید در وضعیت اسکوات یا چهاردست‌وپا نیز قرار بگیرید.

  • تا وقتی می‌توانید در مقابل زور زدن مقاومت کنید

هنگام زایمان اورژانسی در خانه بهتر است زور نزنید، چون ممکن است نوزاد خیلی سریع بیرون بیاید و بافت حساس شما آسیب ببیند. نفس‌نفس زدن کمک می‌کند، چون باعث می‌شود نفس‌تان را حبس نکنید و مانع افزایش فشار درونی شوید. اگر به رغم تمام این تمهیدات، نوزاد شروع به بیرون آمدن کرد، سعی کنید تنها در زمانی که حس اجبار دارید زور بزنید و او را به آرامی به بیرون هدایت کنید. وقتی سر کودک نمایان شد، به آرامی دست‌تان را روی میان‌دوراه خود (بین واژن و مقعد) فشار دهید تا از بیرون آمدن سریع سر جلوگیری کنید. او را بیرون نکشید، فقط به تدریج هدایتش کنید. اگر حس می‌کنید بند ناف دور گردن نوزاد پیچیده است، انگشت‌تان را زیر آن قلاب و به آرامی شل کنید تا از روی سر رد شود. وقتی سر بیرون آمد، در حالی‌که زور بعدی را می‌زنید، آرام آن‌را به سمت پایین فشار دهید. این کار باعث می‌شود شانه‌ها بیرون بیاید. پس از آن باقی بدن می‌بایست به راحتی بیرون بیاید.

  • وقتی نوزاد بیرون آمد باید چه‌کار کنید

یک نوزاد زیبا به‌دنیا آورده‌اید. به‌محض زایمان کوچولو، حوله را دور او بپیچید و او را روی شکم یا سینه‌تان قرار دهید. تماس پوستی باعث آرامش و گرم‌شدن او می‌شود. او را با یک حوله تمیز گرم کنید. برای خشک کردن مایع آمنیوتیک و اولین نفس‌ها، دهان و بینی او را پاک کنید و انگشت‌تان را از گوشه چشم‌ها تا پایین بینی نوزاد بکشید. خود نوزاد بدون دخالت یا تحریک، شروع به نفس کشیدن می‌کند و تنها حدود ۱ درصد نیازمند روش‌های کمکی هستند. در موارد نادری که نوزاد شما به کمک نیاز داشته باشد، دهانش را با انگشت بیشتر پاک کنید، سپس دو دم سریع و بسیار آرام وارد دهان و بینی او کنید.

وقتی تنفس نوزاد آرام شد، دهان او را به نوک پستان نزدیک کنید تا به نوشیدن شیر ترغیب شود. این کار باعث می‌شود بدن شما اکسی توسین بیشتری ترشح کنید. این هورمون رحم را هرچه بیشتر منقبض می‌کند تا جفت در مدت پنج تا ۳۰ دقیقه یا بیشتر بیرون بیاید. (برخی بانوان از این‌که پس از به‌دنیا آمدن نوزاد هنوز زایمان تمام نشده متعجب می‌شوند، بنابراین برای انقباضات حتی شدیدتر آماده باشید. این کاملا طبیعی است.)

  • بند ناف را نبرید یا گره نزنید

در مواقع زایمان اورژانسی در خانه بریدن بند ناف به شکل استریل معمولا سخت است. با این کار ممکن است بدن‌تان را در معرض عفونت قرار دهید. بعلاوه این‌که در زمان زایمان، حدود ۳۰ درصد از خون نوزاد هنوز در جفت است و همین مقدار می‌تواند دو تا پنج دقیقه اکسیژن او را تامین کند (در صورت عدم شروع تنفس خودکار و نرسیدن اورژانس همین می‌تواند جان او را نجات دهد). بنابراین در صورت امکان، جفت را در حالی‌که بند ناف به آن متصل است لای حوله تمیز بپیچید و بالاتر از نوزاد نگه دارید تا اورژانس برسد و بند ناف را به‌صورت استریل قطع کند.

وقتی شک دارید، کاری انجام ندهید. درهنگام زایمان اورژانسی در خانه بدن شما و نوزاد خودشان بهتر از آن‌چه فکر می‌کنید عمل می‌کنند.

 

بیشتر بدانید:

1- آمادگی برای زایمان از ماه ششم بارداری

2- اقدامات لازم پس از مشاهده نشانه های شروع زایمان

3- قابل توجه بارداران؛ اگر زایمان تان نزدیک است بخوانید!

4- توصیه های مفید برای پشت سر گذاشتن زایمان!

 

منبع: whattoexpect 

استدیو عکس فیلیک