کمبود ویتامین K در کودکان،علائم وعوارض کمبود ویتامین k چیست؟
اطمینان از دریافت کافی تمام گروه های غذایی و منابع معدنی خواسته تمامی والدین است. آنها میخواهند که دلبندشان با مصرف غذاهای مقوی رشد جسمی و ذهنی خوبی داشته باشند. اما گاهی در بدن کودک ما علائمی از مشکلات سلامتی ایجاد می شود که ما علت اصلی آنها را نمی دانیم. در ادامه این مقاله به شما خواهیم گفت که عوارض کمبود ویتامین k در کودکان چیست؟ علائم کمبود ویتامین K در کودکان چگونه تشخیص داده می شود و برای درمان کمبود ویتامین K در کودکان چه راهکارهایی وجود دارد.
انواع ویتامین K
ویتامین K دو نوع اصلی دارد. ویتامین k1 (فیلوکینون) که در گیاهان، به ویژه سبزیجات سبز برگ مانند اسفناج و کلم پیچ وجود دارد.
ویتامین K2 (مناكینون) به طور طبیعی در دستگاه روده ایجاد می شود و در بدن همانند K1 عمل می كند.
نقش ویتامین K در بدن چیست؟
ویتامین K نقش مهمی در انعقاد خون بازی می کند، فرآیندی که معروف به لخته شدن خون است. لخته شدن فرآیندی است که به جلوگیری از خونریزی بیش از حد در داخل و خارج بدن کمک می کند.
بدن شما برای تولید پروتئین هایی که در طی روند لخته شدن مورد نیاز هستند، به ویتامین K نیاز دارد. اگر کمبود ویتامین K دارید بدن شما به اندازه کافی از این پروتئین ها تولید نخواهد کرد که علامت آشکار آن خونریزی بیش از حد است. بعلاوه دانشمندان معتقدند که ویتامین K به رشد و سلامت استخوان ها در بدن کمک می کند.
آیا کمبود ویتامین K در کودکان شایع است؟
کمبود ویتامین K در کودکان نادر است زیرا بسیاری از غذاهایی که می خوریم حاوی مقادیر کافی K1 هستند و بدن به تنهایی ویتامین K2 تولید می کند. به علاوه، بدن در بازیافت ذخیره موجود ویتامین K خود مهارت دارد. با این وجود، برخی شرایط خاص و برخی داروها می توانند در جذب و تولید ویتامین K کافی برای بدن اختلال ایجاد کنند.
کمبود ویتامین K در نوزادان شایع تر است. به همین سبب در بدو تولد به تمامی نوزادان یک دوز ویتامین K تزریق می کنند.
علائم کمبود ویتامین k در کودکان چیست؟
علامت اصلی کمبود ویتامین K در کودکان و بزرگسالان خونریزی بیش از حد است. به خاطر داشته باشید که خونریزی ممکن است در مناطقی غیر از محل بریدگی یا زخم اتفاق بیفتد که منجر به کبودی در زیر پوست خواهد شد. در کودکان مبتلا به کمبود ویتامین K نشانه های زیر دیده می شود:
• بدن آنها خیلی راحت و سریع کبود می شود.
• در زیر ناخن های خود لخته های کوچک خون دارند.
• در غشاهای مخاطی که در نواحی داخل بدن قرار دارند خونریزی ایجاد می شود.
• مدفوع که می کند سیاه تیره به نظر می رسد (تقریباً مانند قیر) و حاوی مقداری خون است.
علائم کمبود ویتامین k در نوزادان شامل:
• خونریزی از ناحیه بند ناف
• خونریزی در پوست، بینی، دستگاه گوارش یا سایر مناطق
• اگر کودک ختنه شده باشد، از آلت تناسلی خونریزی می کند
• خونریزی ناگهانی در مغز، که بسیار خطرناک و تهدید کننده زندگی است
علت کمبود ویتامین کا در کودکان چیست؟
اگرچه کمبود ویتامین K در کودکان چندان شایع نیست، اما در برخی شرایط احتمال ابتلا به آن افزایش می یابد، از جمله:
• کودکانی که از داروهای ضدانعقاد خون مانند وارفارین استفاده کنند.
• کودکانی که بیش از حد آنتی بیوتیک مصرف می کنند.
• کودکانی که مبتلا به بیماری هایی هستند که جذب چربی را مختل می کنند.
• کودکانی که رژیم غذایی فاقد ویتامین K دارند.
داروهای ضد انعقاد کومارین در تولید پروتئین های دخیل در لخته شدن خون تداخل ایجاد می کنند. بعضی از آنتی بیوتیک ها باعث می شوند که بدن ویتامین K کمتری تولید کند. برخی از بیماری های دستگاه گوارش سبب اختلال در جذب چربی درنتیجه کمبود ویتامین های محلول در چربی می شوند از جمله:
• فیبروز سیستیک
• اختلال در روده یا مجاری صفراوی (کبد، کیسه صفرا و مجاری صفراوی)
• کودکانی که بخشی از روده آنها برداشته شده است.
علت کمبود ویتامین K در نوزادان چیست؟
نوزادان تازه متولد شده به دلایل مختلف در معرض خطر کمبود ویتامین K هستند:
• شیر مادر به مقدار کافی ویتامین K ندارد.
• ویتامین K از جفت مادر به نوزاد منتقل نمی شود.
• کبد نوزاد تازه متولد شده به درستی کارنمی کند.
• بدن نوزاد در چند روز اول زندگی خود به تنهایی ویتامین K2 تولید نمی کنند.
کمبود ویتامین K در کودکان چگونه تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص کمبود ویتامین k در کودکان مراجعه به متخصص اطفال ضروری است. پزشک با انجام برخی آزمایشات ازجمله آزمایش خون، شدت کمبود را بررسی کرده و تشخیص می دهد که علت آن دقیقا مربوط به دستگاه گوارش کودک است یا از سایر علل ناشی شده است.
به احتمال زیاد پزشک شما آزمایش انعقادی به نام آزمایش زمان پروترومبین زمان PT را انجام می دهد تا ببیند کمبود ویتامین K باعث ایجاد علائم خونریزی در کودک شما شده است یا خیر. این آزمایش مدت زمان لخته شدن خون را اندازه گیری می کند. در حالت عادی لخته شدن خون معمولاً حدود 11 تا 13.5 ثانیه طول می کشد. اگر لخته شدن خون کودک بیشتر از این طول بکشد، پزشک ممکن است کمبود ویتامین K را در کودک تشخیص دهد.
درمان کمبود ویتامین K در کودکان چگونه انجام می شود؟
برای درمان ویتامین K داروی فیتونادیون تجویز می شود که همان ویتامین K1 است. در بیشتر موارد پزشکان آن را به عنوان داروی خوراکی تجویز می کنند. اما ممکن است برای جذب بهتر آن را در زیر پوست تزریق کند.
آكادمی اطفال آمریكا توصیه می كند نوزادان تازه متولد شده در هنگام تولد یك دوز 0.5 تا 1 میلی گرم ویتامین K1 دریافت كنند که امروزه در بیمارستان هنگام تولد نوزاد انجام می شود. لازم به ذکر است اگر مادر داروهای ضدانعقادی یا ضدتشنج در دوران بارداری مصرف کرده باشد، دوز بالاتری از این ویتامین به نوزاد تزریق خواهد شد.
چگونه از کمبود ویتامین K در کودکان جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از کمبود ویتامین K در کودکان و حتی بزرگسالان، مصرف کافی منابع غذایی حاوی ویتامین K بسیار ضروری است. برخی از غذاها، از جمله سبزیجات برگ سبز دارای ویتامین K بسیار بالایی هستند و تمام نیازهای شما را در یک وعده تأمین خواهند کرد.
کودکانی که با مشکل سوء جذب چربی در بدنشان دست و پنجه نرم می کنند، برای جلوگیری از کمبود این ویتامین باید تحت نظر متخصص مکمل ویتامین K را مدام مصرف کنند. همین مساله درمورد کودکانی که وارفارین و داروهای ضدانعقاد مشابه استفاده می کنند نیز صدق می کند.
مطالعه بیشتر:
ویتامین کا برای نوزادان چه اهمیتی دارد ؟
چگونه ویتامین مورد نیاز کودک را تامین می کنید؟
چه کودکانی باید ویتامین بخورند و آیا باید به کودک مکمل داد؟
علائم کمبود ویتامین D در کودکان چیست و راه درمان آن چیست؟