molfix-مولفیکس

چگونه کودک را تشویق کنیم و راههای تشویق کودک چیست؟

چگونه کودک را تشویق کنیم و راههای تشویق کودک چیست؟

احتمالا همه والدین دوست دارند فرزندی با رفتارهای خوب و دلپسند داشته باشند و به همان اندازه مشتاقند تا رفتارهای بد و ناشایست او را از بین ببرند. اگر شما هم پدر و مادر یک وروجک دوست داشتنی هستید، می پرسید که چگونه کودک را تشویق کنیم و به دنبال روش هایی کاربردی برای تشویق فرزندتان به انجام رفتاری که می خواهید داشته باشد، می گردید، شاید بهتر باشد نکات عملی و مثبت ما را امتحان کنید.

چگونه کودک خود را تشویق کنیم؟

شاید به نظر برسد تشویق کردن بچه ها به انجام رفتارهای دلخواه و درست، امری سخت و طاقت فرسا باشد اما حقیقت این است که کودکان وقتی از شما راهنمایی های مثبت و مداومی را دریافت می کنند، به سرعت یاد می گیرند که چگونه باید رفتار کنند. این بدان معنی است که وقتی فرزند شما رفتار خوبی انجام می دهد، می بایست در همان زمان حتما به او توجه کافی نشان دهید تا بداند که این کار از نظر شما مطلوب است، نه اینکه فقط هنگامی که کاری را انجام می دهد که آن را دوست ندارید، واکنش نشان داده و او را تنبیه کنید.

اگر سردرگم شده اید و نمی دانید که چگونه بچه ها را تشویق کنیم

، شما را به خواندن آنچه که در ادامه متن آمده است، دعوت می کنیم. در اینجا چند نکته کاربردی برای عملی کردن این رویکرد مثبت آورده شده است.

1. چگونه کودک را تشویق کنیم؟ الگو باشید

"کودکان آینه رفتار ما بزرگسالان هستند"، احتمالا این جمله را بارها از نسل قدیم و اطرافیان خود شنیده اید. در حقیقت نیز همینطور است، شما برای هدایت فرزندتان می بایست از رفتار خود استفاده کنید. کودک کنجکاوتان، همواره شما را تماشا کرده و به دقت تحت نظر دارد تا سرنخی در مورد نحوه رفتارتان به دست آورد و آنچه که شما انجام می دهید، اغلب بسیار مهم تر از آن چیزی است که به زبان می آورید. به عنوان مثال، اگر می خواهید فرزندتان بگوید "لطفا"، خودتان آن را در جمله بندی ها و درخواست هایتان به کار ببرید. اگر نمی خواهید فرزندتان صدای خود را بلند کند، شما نیز می بایست آرام و ملایم صحبت کنید. مثلا اگر می خواهید بدانید که چگونه کودک را به غذاخوردن تشویق کنیم، باید خودتان ابتدا یک الگوی درست در غذا خوردن باشید.

2. چگونه کودک را تشویق کنیم؟ احساس خود را به فرزندتان نشان دهید

صادقانه با فرزندتان صحبت کنید و به او بگویید که رفتار او چگونه بر شما تأثیر می گذارد، این کار به کودکتان کمک می کند تا احساسات خود را در احساسات شما ببیند. به خصوص تلاش کنید جملاتتان را با کلمه "من" شروع کنید، این کار به فرزند دلبندتان این فرصت را می دهد که از دیدگاه شما وقایع را ببیند. به عنوان مثال هنگامی که فرزندتان بی وقت و بدون ملاحظه سر و صدا می کند، می توانید به او بگویید، "من احساس ناراحتی می کنم، زیرا سر و صدای زیادی وجود دارد و نمی توانم با تلفن صحبت کنم".

3. چگونه کودک را به نوشتن تکالیف تشویق کنیم؟ به کودک خود حس "خوب بودن" بدهید

هنگامی که فرزندتان رفتاری را انجام می دهد که آن را دوست دارید مثلا سر موقع تکالیفش را انجام می دهد، به او بازخورد مثبت دهید. به عنوان مثال بگویید: "وای عزیزم تو خیلی خوب داری پیشرفت می کنی، از این که خودت تکالیفت رو انجام دادی خیلی خوشحال شدم، این روش خیلی بهتر از این است که ساعت ها برای انجام تکالیف جر و بحث کنید".

این بازخورد مثبت، گاهی "ستایش توصیفی" نیز نامیده می شود، زیرا به طور خاص به کودکان می گوید که چه کاری را به خوبی انجام می دهند. سعی کنید به ازای هر نظر منفی، پنج نظر مثبت به فرزندان خود بدهید و این نکته مهم را به یاد داشته باشید که اگر قرار باشد کودکان بین عدم توجه یا توجه منفی، یکی را انتخاب کنند، اغلب به دنبال توجه منفی می روند.

4. چگونه کودک را تشویق کنیم؟ به سطح فرزند خود برسید

وقتی به دلبند خود نزدیک می شوید، می توانید با آنچه که ممکن است احساس یا فکر کند، هماهنگ شوید. این حس نزدیک بودن همچنین به فرزندتان کمک می کند تا روی آنچه در مورد رفتار او می گویید، تمرکز کند. اگر به کودک خود نزدیک هستید و توجه او را دارید، نیازی نیست کاری کنید که او به شما نگاه کند، در واقع او به دلیل همین حس نزدیکی، خودش الگوبرداری را انجام خواهد داد.

5. چگونه کودک را تشویق کنیم؟ فعالانه گوش دهید

برای گوش دادن فعال، می توانید هنگام صحبت کردن فرزند خود سر تکان دهید و آنچه را که فکر می کنید فرزندتان احساس می کند، دوباره تکرار کنید. به عنوان مثال هنگامی که بازی اش به هم ریخته، می توانید بگویید: "به نظر می رسد واقعاً از سقوط بلوک های بازی ناراحت شده ای". وقتی والدین این کار را انجام می دهند، می توانند به کودک خردسال خود کمک کنند تا بر تنش و احساسات عذاب آوری همچون ناامیدی که گاهی اوقات منجر به بروز برخی رفتارهای ناخواسته و ناپسند می شوند، غلبه کند. گوش دادن فعالانه همچنین باعث می شود تا بچه ها به احساس احترام و آرامش برسند. شاید باور نکنید اما این کار حتی می تواند خشم بالقوه آن ها را آرام و برطرف کند. پس از این راهکار غافل نشوید.

6. چگونه کودک را تشویق کنیم؟ به قول های خود عمل کنید

وقتی به قول های خود عمل می کنید، خواه خوب یا بد، فرزندتان یاد می گیرد تا به شما اعتماد کرده و برایتان احترام قائل شود. در واقع با این کار، فرزند شما می آموزد که وقتی قول خوبی مانند جایزه دادن داده اید، او را ناامید نخواهید کرد و همچنین او این را نیز یاد می گیرد که وقتی عواقب کار اشتباهی را توضیح داده اید، سعی در تغییر نظرتان نداشته باشد، زیرا در عملی کردن آن راسخ هستید. بنابراین هنگامی که قول می دهید اگر کوچولویتان اسباب بازی های خود را جمع کرد، او را به پیاده روی می برید، حتما اطمینان حاصل کنید که برای این کار زمان داشته و حتی کفش های مخصوص راه رفتن را آماده کرده اید، تا به عهدتان وفا کنید.

از سوی دیگر، همین جدیت را در مورد قول هایی که جنبه هشدار دارند (قول های بد)، اعمال کنید. به عنوان مثال، وقتی می گویید اگر او دست از دویدن نکشد، از کتابخانه خارج می شوید، باید آماده باشید تا در صورت انجام این کار از جانب فرزندتان، فوراً آنجا را ترک کنید.

7. چگونه کودک را تشویق کنیم؟ محیطی برای رفتار خوب ایجاد کنید

محیط پیرامون کودک شما می تواند بر رفتار او تأثیر بگذارد، بنابراین تمام تلاش خود را بکنید تا محیطی را شکل دهید که به او کمک می کند تا رفتار خوبی داشته باشد. این کار اصلا سخت نبوده و می تواند به سادگی مطمئن شدن از این باشد که در فضای اطراف دلبندتان بسیاری از وسایل امن و تحریک کننده برای بازی کردن او قرار دارند. همچنین اطمینان حاصل کنید که فرزند شما نمی تواند به چیزهایی دست پیدا کند که ممکن است آن ها را خراب کرده و یا به آن ها آسیب برساند.

8. چگونه کودک را تشویق کنیم؟ نبردهای خود را انتخاب کنید

قبل از اینکه درگیر کاری شوید که کودک شما انجام می دهد، مخصوصاً برای گفتن "نه" یا "متوقف کردن" او از خود بپرسید که آیا این درگیری واقعاً مهم است یا نه. در واقع سعی کنید با به حداقل رساندن دستورالعمل ها، درخواست ها و بازخورد منفی، فرصت های کمتری برای درگیری و احساسات بد ایجاد کنید. می توانید از قوانین مخصوص و منحصر به فرد خانواده خود استفاده کنید تا به همه بفهمانید که در خانواده شما چه چیزهایی واقعاً اهمیت دارند.

9. چگونه کودک را تشویق کنیم؟ در مقابل غر زدن و ناله و شکایت کردن محکم باشید

اگر وقتی فرزندتان برای چیزی غر می زند، تسلیم شوید، می توانید به طور تصادفی این را به او آموزش دهید که برای رسیدن به خواسته هایش بیشتر به سمت ناله و شکایت کردن و غر زدن برود. این را برای خود جا بیندازید که"نه" به معنای "نه" است، و به معنای "شاید" نیست، بنابراین آن را نگویید، مگر اینکه واقعا منظورتان همان باشد.

10. موارد را ساده و مثبت نگه دارید

فراموش نکنید که شما با یک خردسال روبرو هستید، بنابراین دستورالعمل ها باید واضح، کوتاه و متناسب با سن کودک شما باشند. تنها در چنین شرایطی است که دلبند کوچکتان می تواند آن ها را درک کند و به خاطر بسپارد. به علاوه این را نیز به یاد داشته باشید که قوانین مثبت معمولاً بهتر از قوانین منفی هستند، زیرا آن ها رفتار فرزند شما را به روشی مثبت جهت دهی می کنند. به عنوان مثال، بیان کردن "لطفا دروازه را ببندید" به طور قطع بسیار بهتر از گفتن جمله "دروازه را باز نگذارید" خواهد بود.

11. چگونه کودک را تشویق کنیم؟ به کودکان مسئولیت داده و به آن ها یاد دهید که باید عواقب آن را بر عهده بگیرند

با بزرگتر شدن فرزندتان، می توانید به او یاد بدهید که هرچه بیشتر در قبال رفتارهایش، مسئولیت پذیر باشد. همچنین می توانید به او فرصت دهید تا عواقب مورد انتظار عمل کردن و یا عدم پایبندی به آن رفتار را نیز تجربه کند. به عنوان مثال، اگر مسئولیت کودک شما این بوده که برای خوابیدن، وسایل خود را مهیا کند اما او فراموش کرده است که بالش مورد علاقه خود را به همراه بیاورد، عواقب این کار می تواند خوابیدن بدون بالش باشد. در واقع او با این کارها، معنای مسئولیت داشتن را هرچه بهتر درک خواهد کرد.

البته بنا به اهمیت مسئولیت و رفتاری که فرزندتان بر عهده دارد، در برخی مواقع ممکن است لازم باشد عواقبی را برای رفتار نامناسب یا غیرقابل قبول او در نظر بگیرید. برای چنین مواردی، اطمینان حاصل کنید که عواقب آن را به صورت شفاف و گویا توضیح داده اید و کودک شما از قبل با آن ها موافقت کرده است.

12. یک بار بگویید و ادامه دهید

اگر در اغلب موارد به فرزند خود بگویید که چه کاری را باید انجام دهد و یا چه کاری را نباید انجام دهد، ممکن است در نهایت کودک شما فقط تنظیم شود. اما اگر می خواهید آخرین فرصت همکاری را به وروجکتان بدهید، عواقب عدم همکاری را به او یادآوری کرده و سپس شمارش تا سه را شروع کنید. با این کار او را به انجام رفتارهای درست ترغیب خواهید کرد.

13. به فرزند خود فرصت موفقیت دهید

به عنوان پدر و مادری آگاه، فرزندتان را طوری تربیت کنید که رفتار خوبی داشته باشد و سپس او را به خاطر آن رفتارها ستایش کنید. به عنوان مثال، مسئولیت های ساده و یا کارهایی را به کودکتان محول کنید که می تواند برای کمک به خانواده انجام دهد. ستایش رفتار و تلاش تحسین برانگیز فرزند شما، او را به ادامه کار ترغیب می کند و انجام زیاد تمرین های روزمره به بچه ها در چنین مواردی کمک می کند تا در این کار بهتر شوند، از انجام آن احساس خوبی داشته باشند و بخواهند که آن را ادامه دهند.

14. برای موقعیت های چالش برانگیز آماده شوید

مواقعی وجود دارد که برای تأمین نیازهای فرزندتان و انجام کارهایی که باید انجام دهید، بسیار به مشکل برخواهید خورد. به عنوان مثال، هنگام خرید، در اتومبیل و یا در یک قرار ملاقات. اگر از قبل به این شرایط چالش برانگیز فکر کنید، می توانید در مورد نیازهای کودکتان برنامه ریزی کنید. قبل از اینکه به بچه ها برای تغییر فعالیت های خود نیاز داشته باشید، به آن ها یک هشدار پنج دقیقه ای بدهید. از همه چیز مهم تر، با کودک خود در مورد اینکه چرا به همکاری او نیاز دارید صحبت کنید. با انجام این اقدامات به طور معمول کوچولویتان برای آنچه انتظار دارید، آماده می شود.

15. حس شوخ طبعی را حفظ کنید

این کار اغلب به حفظ زندگی روزمره به سبک کودکان کمک می کند. با استفاده از آهنگ ها، شوخ طبعی و سرگرمی می توانید این کار را انجام دهید. به عنوان مثال، شما می توانید وانمود کنید که هیولای قلقلک دوستی است که به اسباب بازی هایی که از زمین برداشته شده اند نیاز دارد. اگر می خواهید بدانید که چگونه کودک را تشویق کنیم، باید این نکته را به خاطر بسپارید که طنزی عالی است که هر دو شما را بخنداند، اما شوخ طبعی که در آن فرزندتان هدف قرار می گیرد تا شما بخندید، قطعا کمکی نخواهد کرد. این حقیقت مهم را نباید فراموش کرد که کودکان کوچک با "اذیت و آزار" از جانب والدین صدمه روحی زیادی می بینند.

مطالعه بیشتر:

چگونه فرزند را خوشبخت کنیم؟

چگونه حس قدردانی در کودکان را بالا ببریم؟

تشویق کودکان به خوردن غذا چگونه امکان پذیر است؟

چگونه فرزند موفقی تربیت کنیم وراه تربیت فرزند موفق کدام است؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های چگونه کودک را تشویق کنیم؟

چگونه بچه را به غذا خوردن تشویق کنیم؟

کودکان آینه رفتار ما بزرگسالان هستند اگر می خواهید فرزندتان بگوید لطفا، خودتان آن را در جمله بندی ها و درخواست هایتان به کار ببرید. اگر نمی خواهید فرزندتان صدای خود را بلند کند، شما نیز می بایست آرام و ملایم صحبت کنید. مثلا اگر می خواهید بدانید که چگونه کودک را به غذاخوردن تشویق کنیم، باید خودتان ابتدا یک الگوی درست در غذا خوردن باشید.

چگونه کودک خود را به رفتار های درست را تشویق کنیم؟

احساس خود را به فرزندتان نشان دهید. صادقانه با فرزندتان صحبت کنید و به او بگویید که رفتار او چگونه بر شما تأثیر می گذارد، این کار به کودکتان کمک می کند تا احساسات خود را در احساسات شما ببیند. به خصوص تلاش کنید جملاتتان را با کلمه من شروع کنید، این کار به فرزند دلبندتان این فرصت را می دهد که از دیدگاه شما وقایع را ببیند.

چگونه کودک را به نوشتن تکالیف تشویق کنیم؟

به کودک خود حس خوب بودن بدهید. هنگامی که فرزندتان رفتاری را انجام می دهد که آن را دوست دارید مثلا سر موقع تکالیفش را انجام می دهد، به او بازخورد مثبت دهید. به عنوان مثال بگویید: وای عزیزم تو خیلی خوب داری پیشرفت می کنی، از این که خودن تکالیفت رو انجام دادی خیلی خوشحال شدم، این روش خیلی بهتر از این است که ساعت ها برای انجام تکالیف جر و بحث کنید.

چگونه رفتار های درست را در کودک تقویت کنیم؟

محیط پیرامون کودک شما می تواند بر رفتار او تأثیر بگذارد، بنابراین تمام تلاش خود را بکنید تا محیطی را شکل دهید که به او کمک می کند تا رفتار خوبی داشته باشد. این کار اصلا سخت نبوده و می تواند به سادگی مطمئن شدن از این باشد که در فضای اطراف دلبندتان بسیاری از وسایل امن و تحریک کننده برای بازی کردن او قرار دارند. همچنین اطمینان حاصل کنید که فرزند شما نمی تواند به چیزهایی دست پیدا کند که ممکن است آن ها را خراب کرده و یا به آن ها آسیب برساند.

منبع: raisingchildren.net.au